Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Omalla kohtaa riski tarkoittaa lähinnä että harrastan osakepoimintaa, enkä ainoastaan kuukausisäästä indeksiä. Osakepoiminnalla näen korkeamman potentiaalisen tuoton, mutta myös alamäet ovat helposti indeksiä syvempiä. Samalla ikävän hyvin tiedän, kuinka moni sijoittaja onnistuu indeksin lyömisessä pitkällä tähtäimellä…

Lisäksi salkkuun eksyy silloin tällöin pienillä siivuilla Hyzonin ja kryptojen kaltaisia spekulatiivisia sijoituskohteita, joissa sama idea, go big or go home.

Toistaiseksi osa sijoituksista on osunut hienosti, osa vähemmän hienosti, ja nyt ollaan aika ±0 indeksin kanssa. Jossain kuussa yläpuolella, joskus alapuolella. Helpomallahan tässä pääsisi kun lykkäisi rahat msci worldiin ja sp500:aan, mutta hitto kun tämä salkun söhiminen on vähän liian hauska harrastus… samalla elää se unelma, että tulisi vielä joskus löydettyä Remedyn, Harvian, Revenion tai Qtn kaltainen pitkän pidon kurssiraketti, mutta vähän isommalla summalla kuin salkkuun elämään jääneellä IPOn minimimerkinnällä.

6 tykkäystä

Tottakai eri mieltä saa olla, siitähän se keskustelu syntyy :slightly_smiling_face:

Minä ymmärsin tuon pätkän niin, että punaisena lankana tuossa oli varoitella siitä, ettei se treidaaminen ole oikeasti niin helppoa kuin viime ajat ovat antaneet ymmärtää. Ei minusta siinä olla ollenkaan väärässä. Tuo puhe aiheestahan alkoi lauseella, jos joku on sitä mieltä ettei treidaaminen kannata kaikille.

Sen jälkeen asiaa käytiin läpi samalla joukkotasolla, kuten 13 minuutin kohdalla mainittu että välittöjien tilastoista katsoen pitkällä aikavälillä enemmistö treidereistä häviää rahansa ja sitten on se pieni joukko, joka tekee aivan mahtavaa tulosta.

Tuossa pätkä muillekin, jos joku haluaa kuunnella.

4 tykkäystä

On muuten hyvä huomioida, että puhuminen Lepiköstä “faktana ja osoituksena että treidaamalla voi tehdä ylituottoa” on harhaanjohtavaa. Hänen track recordinsa on erittäin lyhyeltä ajalta, joten en kyllä itse tee vielä suurempia johtopäätöksiä. Samalla logiikalla minä olisin joku guru koska olen tehnyt isommat tuotot mitä Lepikkö (Titaanien taiston salkku) viimeisen parin vuoden aikana.

Mutta en todellakaan ole mikään guru. Elämme hyvin poikkeuksellista aikaa ja sattumalla on tällä aikavälillä iso merkitys. Näytöt annetaan vasta kun pelin säännöt muuttuvat, joten kyllä Paasilla on ihan vissi pointti siinä mielessä että Lepiköllä (ja kaikilla muilla ylituoton metsästäjillä) on paljon näytettävää yhä lähivuosina.

Ei siinä, Lepikkö on yksi suosikki kommentaattoreitani suomalaisessa sijoitusskenessä. Vähän turhan "guru"maineen hänkin vain on saanut aika ohkaisilla näytöillä. Harmi että ei julkaise enää sitä isomman salkun käyrää, sen hän lopetti joskus tammikuussa.

EDIT: Ja vielä kehuttava Jukkaa siitäkin, että tuo kyllä mahtavasti erilaista makrodataa ja muuta arvokasta tietoa meille sijoittajille Traders Clubissa ja Twitterissä! Arvostan.

46 tykkäystä

Tarkoitin lähinnä sitä, että asioiden perusteleminen tulevaisuudella ei perustu millekään faktoille. Objektiivisempi lausuma olisi, että on treidaajia, jotka ovat tehneet vähintäänkin varsin pitkällä aikavälillä voittoa. On mahdollista, että markkina muuttuu joskus vaikeammin treidattavaksi, mutta sitä kukaan ei voi ennustaa. Tämä olisi vähän eri tyyli, mitä Paasi käytti. Tylsempi mutta nöyrempi ja uskottavampi.

Lepikkö oli vain yksi esimerkki. Jukka ei ole ainoa treidaaja maailmassa, joka on plussalla. Jos muistan oikein, hän on tehnyt hommaa yli 10 vuotta?

Paasi on täysin oikeassa sanoessaan että treidaaminen on pirun vaikeaa. Alkuperäinen viestini kohdistui siihen, kuinka tulevaisuudesta usein viisastellaan, kuin siitä oikeasti tiedettäisiin jotain. Fakta ja fiktio sekoittuu. Nykyhetkestä ja menneestä voidaan tietää jotain.

3 tykkäystä

Suurin ahaa- elämys sijoittamisessa itsellä tuli, kun tajusin että tappiota voi tulla salkussani max. n. 100%, mutta voittoa voi tulla rajaton määrä.Kumpi on parempi riippunee ainakin osittain veroallergian määrästä :slightly_smiling_face: :upside_down_face:

4 tykkäystä

Sijoitusmessujen yhteyteen vaan yhtä hallia varaamaan kokonaan Inderesille niin siinähän on Suomen Berkshiren yhtiökokous hoidettu myös kulutehokkaasti. :wink:

5 tykkäystä

Millonkahan Meille omistajille on pikkujoulut? Joku leppoisa Perjantai iltapäivä, vähän kuin oli Harvia sumpit taannoin? Toki asiaan kuuluu rehellinen känni, katkennut korko & musta silmä. Se muuten mikään pikkujoulu ole :santa: :mrs_claus: @Masse on varmaan pukkiakin vanhempi :speak_no_evil:

Elikkä siis livenä netin välityksellä, jossa voisimme esittää Inderesin seuraamista yhtiöistä tiukkoja kysymyksiä, ja vastausaika oli kuin Alias-pelissä, jotta saisimme mahdollisimman paljon kysymyksiä ja vastauksia eri yhtiöistä ilman mitään kovaa keskittymistä ja numeroiden pyörittelyä. Rento meininki siis.

8 tykkäystä

Treidaaminen on yksinkertaista - tunnista sekä lyhyen että pitkän aikavälin trendit ja tee päätökset todennäköisyyksiin perustuen. Trendien perässä pysyminen onkin sitten älyttömän vaikeaa. Vain harva tekee tämän oikein.

2 tykkäystä

Eikä maksa mitään Inderesille. Sponsoreita löytyy. Juurikki on kuullut, että Inderesillä olisi hyvät suhteet yritysmaailmaan. :smile:

2 tykkäystä

Joskus sitä on tullut otettua sijoitusheitot, -meemit ja -vitsit oikein kirjaimellisesti. :frowning_face: :grinning:


Oma vika, koska minä painan osta- ja myy-nappia etc., kuvan tilanne on ainakin melkein tositarina. :upside_down_face:

80 tykkäystä

Samaan kuvaan voisi visualisoida myös toisen sijoitusohjeen: osta vain nousevia kursseja.

1 tykkäys

Huomenta!

Kuvan virhe männä viikoilla korjattuna kohti parempaa huomista mahdollisista laskupäivistä huolimatta :sweat_smile:

19 tykkäystä

Kahoot on kyllä jännä yhtiö. Tuore kvartaaliennakko 130% kasvuluvuilla ei herätä minkäänlaista tunnetta kun en tiedä pitäisikö tuollaisesta luvusta nyt sitten tällä kertaa olla ilahtunut, tyytyväinen vai pettynyt :sweat_smile: :rofl:. Melkein millä tahansa muulla yhtiöllä tuollaiset luvut olisivat heti :rocket: :joy:

5 tykkäystä

Tällä hetkellä käynnissä LIVE :red_circle: mm. Orthex lauteilla.

9 tykkäystä

Osta vain nousevia kursseja, niin mulle sanottiin. :thinking:


Tämäkin voi perustua tositapahtumiin. :sob:

71 tykkäystä

Napakymppi @Sijoittaja-alokas! En ole koskaan ymmärtänyt joidenkin sijoitusviisaiden neuvoa holdaamaan tai ostamaan laskevin kurssein. Nykytilanne on yksi parhaista esimerkeistä - makrokuva näyttää heikolta, arvostukset on dotcomkuplan tasolla ja karhumarkina on käynnissä.

1 tykkäys

Ehkä tuo pitäisi olla, että osta vain yhtiöitä joiden toiminnan tunnet ja ymmärrät riittävän hyvin? Tähän sitten lisäyksenä, suhtaudu yhtiöön laskusuunnassa entistä kriittisemmin.

1 tykkäys

Voit katsoa Inderesin mallisalkkua, Red Eyen mallisalkkua tai sharevillestä tyyppejä ketkä täällä ovat holdanneet esimerkiksi 5+ vuotta ja miettiä kuinka paljon on kannattanut veivailla? En usko että sun shorteilla tai myymällä aina kun on markkinoilla negatiivista uutista olisi päässyt samanlaisiin tuottoihin :slight_smile:

Toki odotan tähän törkeää vuosituotto graafia joka kumoaa pointtini :slight_smile:

23 tykkäystä

Valitettavasti perustuu faktaan meikäläisen osalta :rage:. Vielä sama firma. Ei onneksi ostot ihan tuolla noin korkealla ole. Vahvasti pakkasella on mun Plugit ja tämä tarina on tosi :disappointed_relieved:

1 tykkäys

2000 SP500 teki 56,13$ EPS ja vuonna 2021 enää 38,85$.
Kuplassa SP500 pyöri n. 1500 tasolla.

P/E 2000 26,8 ja P/E 2001 38,6.
P/E 2021e on n. 21,5 ja P/E 2022e 19,8

Onhan nyt kallista, mutta tuo dotcom kupla väite on liioittelua.
Toki vertaan tässä nyt ennustetta ja toteumaa. Riskejä ennusteille on aina, mutta 2022:lle SPn EPS tulisi olla 112$ että päädyttäisiin samaan tasoon, kuin 2001. Se vaatisi isomman pudotuksen tulostasoon, kun mitä finanssikriisi aiheutti.


Tämäkin vielä. Jos korot olivat n. 1.5% preemiolla earnings yieldiin.
Nyt olisi ok olla 0-0.5% earnings yield → P/E ääretön - 200
:smiley:


4345 / 112 = ~38,8

Tässä taulukko muodossa. Ehkä tuli joku pieni näppäily / pyöristysvirhe. Tämä on tässä osaltani.

2000 2001 2021 2022 2022 scenario
indeksitaso 1500 1500 4345 4345 4345
EPS 56.13 38.85 200.64 219.94 112.5
P/E 26.7 38.6 21.7 19.8 38.6
25 tykkäystä