Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Näiden hypelappujen lisäksi kiva seurata mitkä omat laput eivät kerää minkäänlaista kiinnostusta.

Stellantis N.V, jenkki- ja saksapörssit yhteenlaskettuna Nordnetissa 430 omistajaa, eivät Fiatit ja Jeepit tunnu kiinnostavan, PE jotain 4-5 välillä.

1 tykkäys

ei hajua poistamises

On kyllä nostettava esille, että listaamiesi osakkeiden joukossa ainakin Arocellissa oli lyhyellä aikavälillä valtava potentiaali, mutta muutos tarinassa siirsi sitä mahdollisesti huomattavasti myöhemmäksi. Myös Kambissa taisi realisoitua riskit(en ihan tarkkaan muista, oliko kyse 2 suuren asiakkaan menettämisestä?) vaikka muuten funda oli kohdillaan. Tätähän tämä on sijoittaminen vähän on, enkä olisi ehkä noita kahta listannut saman listaan.

Pitää vaan peesatessa muistaa, ettei sijoita yhtään enempää kun on valmis häviämään.

1 tykkäys

Jaa ei ole perusteluita velkaa aamun super stonk- ostosuosituksen (ei sijoitussuositus) ja vuoden kestäneen hypetyksen jälkeen? Eiköhän se moka tullut jo selväksi. Ihan turha syyttää peesaajia, someseuraajia tai ketään muutakaan tästä episodista. Perustelut tuli pienellä viiveellä ja homma on sillä selvä.

Monen mielestä olisi siis ihan ok rummuttaa jotain firmaa nettipalstoilla timanttipäivityksillä, antaa aamulla ostosuositus ja sitten vaan myydä kaikki omat osakkeet ilman mitään mainintaa asiasta. Tässä tapauksessa siis tuli perustelut, mutta ilmeisesti niitä ei olisi tarvinut kertoa kenellekään. Selvä pyy.

7 tykkäystä

En itse ole koskaan sijoittanut yhteenkään hype-lappuun mitä täällä on ehdoteltu, enkä varmasti sijoita tulevaisuudessakaan, mutta jokainen päättää omalla tyylillään mihin osallistuu, itseä ei vaan kiinnosta yhtään mitkään hype-bumtsibum laput.

1 tykkäys

Hyvä ja rohkea kysymys imo, Inderes kun ei eläisi ilman yhteisöään. Tietenkin on vain kaikkien omistajien etu, että henkilöstö on täysillä mukana tässä. Mutta en mahda sille mitään, että jollain tavalla tämä taas muistuttaa siitä kuinka epäedullista on olla ulkopuolinen osakkeenomistaja, nyt ja aina. Ipoissa henkilöstö pääsee merkkaan isosti ja edullisemmin, Inderes ei ollut tässä poikkeus. Firma kuin firma; johtohenkilöstö tietää aina parhaiten, missä mennään. Oli yritys mimmoinen menestystarina tahansa - osakkeenomistaja ei pääse tästä nauttimaan, jos maksaa osakkeestan liikaa, mutta johtohenkilöille sataa osakepalkkioita ja optioita. Jos mainitset asiasta, niin…! Osakkeenomistaja kantaa kaiken riskin, muttei välttämättä saa mitään. Konkurssitilanteessa velkojat tulevat ensin, osakkeenomistajat vikana. Tietenkin jotkut asiat kuuluvat mennä näin, mutta välillä vain tupsahtaa mieleen: miksi edes suostun tähän! Ymmärrän sikäli, että jotkut eivät tähän touhuun lähde.

5 tykkäystä

@N.K ja @Perttu_Hamalainen

Läpällähän toi viesti oli eikä alun perin välttämättä ollut tarkoitus että kummemmin sitä perustelisin.

Mutta kyllä mulla on vaikutelma että suomalaisten piensijoittajien osakepoiminta ulkomailta nyt pandemia-aikana on ollut vielä spekulatiivisempaa verrattuna siihen mitä touhutaan kotipörssissä.

En käytä sanaa spekuloiminen yhtään sen arvottavammin kuin että joku tykkää jugurtista ja joku viilistä. Spekuloiminen on täysin ok.

Sijoittaminen ja spekuloiminen ei myöskään ole mustavalkoinen juttu vaan parempi ajatella skaalana.

https://berkshirehathaway.com/2000ar/2000letter.html

"there are many times when the most brilliant of investors can’t muster a conviction about the birds to emerge, not even when a very broad range of estimates is employed. This kind of uncertainty frequently occurs when new businesses and rapidly changing industries are under examination. In cases of this sort, any capital commitment must be labeled speculative.

Now, speculation in which the focus is not on what an asset will produce but rather on what the next fellow will pay for it is neither illegal, immoral nor un-American. But it is not a game in which Charlie and I wish to play. We bring nothing to the party, so why should we expect to take anything home?

The line separating investment and speculation, which is never bright and clear, becomes blurred still further when most market participants have recently enjoyed triumphs. Nothing sedates rationality like large doses of effortless money."

3 tykkäystä

Ei ole velkaa. Timontti kirjoittelee nimimerkin takaa netissä, eikä hän ole muiden sijoituksista mitenkään vastuussa. Tämä on hyvä oppitunti peesaajille, että mitä mieltä noista super stonk -ostosuosituksista kannattaa olla nyt ja jatkossa. Nehän ovat täysin arvottomia, jos muutaman tunnin tutkimuksella kelkka voi täysin kääntyä.

Jos jotain vastaavanlaista tekee omalla nimellä ja naamalla, niin tuollaiset hommat kannattaa miettiä tarkkaan. Menee äkkiä maine, vaikka kyse olisikin vain yhteensattumasta tai huolimattomuudesta.

12 tykkäystä

Sijoittamisesta tunnutaan tekevän liian vaikeaa. Mikäli kärsivällisyyttä riittää niin tylsilläkin bisneksillä voi syklin yli päästä hyvin tyydyttäviin tuottoihin maltillisella riskillä.

Elämää on vuosikymmenen mittaisen härkämarkkinan toisellakin puolen

9 tykkäystä

Se jää nähtäväksi, nro 1. Kuitenkin ländäsi usan suurimman laina brokering muun muassa. Missä vaiheessa spekulatiiviset muuttuu sitten sijoituskohteeksi. Q4 ja q1 2022 lienee mahdollisia check pointteja…

Show me the numbers kohta kaan ei varmasti ole huono kohta, jos toteutuu.

United wholesale mortgage on kuitenkin erittäin nopeasti kasvava ja teknologia painotteinen toimija joka kokoajan voittaa markkinaa, kuinka suuri tai nopea siirtymä apprsisaleilla voxturin anow alustalle tulee, jää nähtäväksi, mutta palvelu on juuri 1.10 avattu.

5 tykkäystä

Kyllä,foorumin hypelaput viime vuonna taisivat olla mm. Qt, Harvia, Tecnotree ja mitä niitä nyt oli. Itseäni ainakin harmittaa, etten ollut näissä hypeissä vielä tiukemmin mukana.

27 tykkäystä

Käsittääkseni timontti ei ole tehnyt mitään epäeettistä. Siihen nähden mielestäni on paljon hieman turhan terävää kommentointia.

Rahoitusteorian mukaan suuriin tuottomahdollisuuksiin liittyy suuri riski.

Millainen keskusteluilmapiiri palstalla on sen jälkeen jos Mr. Market alentaa oikein huomattavasti arviotaan pohjoismaisesta small cap -skenestä?

16 tykkäystä

Aika moni sijoitusneuvoja on sanonut, että asiakas pitää onnistuneita neuvoja omana keksintönään. Kun jossain yhtiössä riski realisoituu, syynä on surkea sijoitusneuvoja.

Varmaan tuollainen käytös yleistyy myös täällä, mutta toivottavasti iso massa on sen verran hyväkäytöksistä ja valveutunutta, että nuo soraäänet jäävät vähemmistöön.

Foorumillahan ei tietysti sijoitusneuvoja anneta, mutta sanotaan, että joku avaa ketjun uudesta yhtiöstä ja nostaa siitä hyviä puolia esiin. Massat innostuvat, mutta kurssi lähteekin nopeasti alaspäin. Voi olla iso houkutus ajatella, että syyllinen oli ketjun avaajassa eikä omassa itsessä.

18 tykkäystä

Naurattaa kun porukka kolmatta päivää poraa täällä “yhyy timontti teki sillein ilkeästi että käski ostamaan ja sitten myi omansa yhyy”

Ensiksi. Uskooko joku että timontit ja muut palstan aktiivit vilipttömästi jakavat positiivista uutisvirtaa omistamistaan yhtiöistä ja käyttävät useita tunteja päivästään niiden analysointiin ja tänne kirjoitteluun elleivät he haluaisi vaivanpalkaksi edes pientä pump-ilmiötä aikaiseksi? Niinpä.

Toiseksi. On pelkästään oikein että sait näpeillesi tai vielä parempaa menetit rahasi, jos sinä teit päätöksen sijoittaa rahasi johonkin mistä et ymmärrä hevonpaskaakaan vaan uskoit profeettaa paikallisella huoltoasemalla tai sitten inderesin foorumilla. Se on sinun, ei kenenkään muun syy. Mitä nopemmin sen hyväksyt ja sisäistät niin sen parempi, sillä se on kehittävimpiä hetkiä tulevalla tai päättyvällä sijoitusurallasi.

80 tykkäystä

Nimiehdotuksia tulevalle elokuvalle:

  • Smart Eye Begins
  • Smart Eye Rises
  • Revenge of Smart Eye
  • The last Smart Eye
  • Smart Eye - Avoin tapaus
  • Frost - Smart Eye
  • Smart Eye - Avain pakoon
  • Smart Eyen erehdys
  • Passion of Smart Eye

”Because we have to chase him. Because he’s the hero Smart Eye -ketju deserves, but not the one it needs right now, so we’ll hunt him. Because he can take it, because he’s not a hero. He’s a silent guardian, a watchful protector, a Dark Timontti.”

22 tykkäystä

SmartEyenic

Starring Timontti as Rose and Peesailijat as Jack.

28 tykkäystä

Smart Eye - Judgment Day

”Autot alkoivat ajella itsestään vuosia kestäneen sirupulan jälkeen. Niiden sota ihmiskuljettajia vastaan Tesla-ketjussa kesti ikuisuuksia. Mutta ratkaisevaa taistelua ei käytäisi tulevaisuudessa. Se käytäisiin nykyhetkessä… Kahvihuoneessa.”

10 tykkäystä

Kaikkea kun pyörittelee mielessä ja tuossa saunassa istuessa kiuasta (tietysti se paras IKI :wink:) katsellessa pohdin kuinka paljon sähkökiukaiden hyötysuhteissa olisi kehitettävää? Jätetään saunan muut rakenteelliset kohteet pois ja keskitytään ihan vain kiukaisiin.
Puukiukaassa periaatteessahan homma menee niin, että palamisen tehokkuus ja siitä syntyvän lämmönsiirto kiviin erilaisten kierto ratkaisuiden avulla niin, että piippuun menevä ilmavirta on mahdollisimman paljon jäähtynyt. Tätä ei kyllä ole milestäni kiukaissa vielä erityisen huomioitu.

En ole miettinyt miten teknisesti toteutettavissa, koska sitä varten on muut henkilöt.

Toinen asia jota olen taas viimeisen viikon aikana olen pohtinut, kun on taas keskusteluissa näkynyt osakkeilla tappioden tekeminen verotuksellisista syistä. Tämän järkevyyttä en vain tajua. En näy millään, että olisi kannattavampaa tehdä tappiota ja vähentää niitä verotuksessa kuin tehdä voittoa ja maksaa verot, jotta tappion tekeminen olisi kannattavaa olisi sen vero hyöty tappioon nähden oltava yli 100%.
Silloin kun osake on tappiolla ja näkymä edelleen synkkenee, niin on tietysti loogista myydä ja ottaa hyöty, mutta ostetaan ison riskin osake ja ajatellaan, että jos laskee niin myydään, jos laskee ja otetaan vero hyöty versus siihen, että sijoitettaisiin osakkeeseen jonka tuottoon oikeasti uskoo ja jolla on parempi edellytys tuottajan vaikka olisikin riskinen.

Sähkökiukaan hyötysuhde on aika lailla 100%. Kaikki kulutettu sähkö muuttuu lämmöksi ja yhtään siitä lämmöstä ei mene savupiipusta ulos.

10 tykkäystä

Olennaista tuossa olisi että katsottaisiin että montako tulennosta ja sauna on valmis saunottavaksi eri kiukailla. Omakohtaista kokemusta on kiukaan vaihdon yhteydessä jossa sitten puita meni puolet vähemmän kuin aiemmalla kiukaalla. Eli energia puista oli saatu tehokkaammin hyödynnettyä.