Inderesin kahvihuone (Osa 3)

kuva

9 tykkäystä

Rapatessa rouskuu, ei haittaa,
ketään ei ymmärrä väärin kuiteskaa.

1 tykkäys

Ehkä Ponsse tiesikin rapsan julkaisuajan ja itse maksimoivat päivän sijoittajasuhdejulkisuuden?

Juuri näin. Jos tekee sijoittamista ihan silmät kiinni, vinkkien perusteella, silloin ollaan heikoilla jäillä, varsinkin jos kohteena on kovinkin spekulatiiviset osakkeet tai instrumentit joissa sijoituksen menettäminen on mahdollista.

Ja toisaalta vedonlyöntiäkin voi tehdä asiantuntemuksella, pitkäjänteisesti, kassanhallinta kunnossa pitäen, jolloin se ei olekaan enää uhkapelaamista, vaan yksi (joskin erittäin vaikea) sijoittamisen muoto.

Eli molempia voi tehdä järkevästi tai tyhmästi. Toki molemmissa voi myös olla sijansa pienelle viihteellisyydelle, kunhan itse tietää mitä tekee eikä riskeeraa liikaa siihen puoleen.

8 tykkäystä

Osakesijoittaminen on uhkapeliä.

Uhkapelissä, kuin uhkapelissä voit parantaa voitto mahdollisuuksiasi perehtymisellä ja riskienhallinnalla. Voit aivan yhtä hyvin perehtyä jalkapallojoukkueiden pelaajiin, joukkueen pelihistoriaan ja pelifilosofiaan.
Ostamalla indeksirahastoakin lyöt vetoa sen puolesta, että indeksin vuosituotto on tulevaisuudessa keskimäärin historiallisen keskiarvon verran (OMXH GI 6,1% viimeisimmältä 20 vuodelta).

Tässä välissä usein possu tulee kertomaan, että historialliseen dataan tukeutuen indeksiä ostamalla et tuottoihin seuraavilla vuosilla pääse. Sen jälkeen Bull Mentula tulee kertomaan, että QE ja matalat korot ajavat indeksejä pakolla vieläkin ylemmäs.

Lyötkö vetoa puolesta vai vastaan?

9 tykkäystä

Mukana roikutaan! Staples-kaupan julkaisusta avattu ja myöhemminkin turvonnut “swingi” näyttäisi jumittuneen salkun pohjalle kun hinnasta ei olla päästy markkinan kanssa yhteisymmärrykseen :sweat_smile: Kurssikäyrä kun piirtää enimmäkseen hautausmaalalaisen sydänkäyrää niin ei tunnu löytyvän virikkeitä keskustelullekaan.

3 tykkäystä

Sijoittaminen ja urheiluvedonlyönti ovat pohjimmiltaan vaurastumisen välineitä. Näitä välineitä, kuten vaikkapa soutuvenettä, voi käyttää viisaasti tai holtittomasti. Jos ottaa tarpeettomia riskejä soutuveneellä, saattaa saada kylmän kylvyn.

Rationaalisessa urheiluvedonlyönnissä sijoitetaan kohteisiin, joissa uskotaan olevan edullinen hinnoittelu suhteessa jonkin tapahtuman todennäköisyyteen. Menestymisen määrää lopulta se, onko vedonlyöjän oma näkemys hinnoittelusta parempi vai huonompi kuin markkinoiden keskimäärin. Näinhän myös finanssimarkkinat juuri toimivat. Yritetään arvata maailman tapahtumien todennäköisyyksiä paremmin kuin muut. Toistaiseksi kuulostaa, ettei vedonlyönti paljoakaan poikkeaisi esimerkiksi osakesijoittamisesta

3 tykkäystä

Huipulle tähtäävä urheilija muistuttaa uransa alussa olevaa ammatinharjoittajaa tai yrittäjää, huipulla oleva urheilija taas on käytännössä ammatinharjoittaja. Miksi yhteiskunnan tulisi tukea näitä? Urheilijalle toki voitaisiin myöntää rahankeräyslupa, johon kaikki halukkaat voisivat osallistua haluamallaan summalla.

1 tykkäys

Näihin yllä keskustelua herättäneisiin valtion maksamiin urheilijoiden apurahoihin tarkennusta. Vain alle 70 000€/vuosi tienaavat urheilijat ovat ylipäätään oikeutettuja kyseiseen apurahaan, eli parhaiten (taloudellisesti) pärjäävät kyllä suljetaan ulkopuolelle. Tämän vuoksi esim. talvilajeissa apurahaa eivät edeltävinä vuosina ole saaneet Mäkäräinen, Heikkinen, Niskanen (Iivo) ym.

3 tykkäystä

Luetaan myös niitä! :facepunch:

9 tykkäystä

Minusta tuolla vertauksella on perusteensa.

Olen lukenut vuosien saatossa paljon vedonlyöntiaiheisia foorumeita ja huomannut yhtäläisyyksiä sijoituskeskusteluun. Tässä pari esimerkkiä:

  • Omien taitojen yliarviointi. Oletetaan, että oma analyysi on parempi kuin ihmisillä, jotka tekevät arvioita työkseen.

  • Parviäly. Joku löytää mielenkiintoisen kohteen ja laittaa siihen huomattavia summia kiinni. Mukana tulevat peesailijat vahvistavat yksi toisensa jälkeen mielikuvaa, että heidän on oltava oikeassa (“koska kaikki muutkin”)

  • Aikaperspektiivin vääristyminen. Ajatustapa, että lyhyellä aikavälillä saadut tuotot jatkuvat pitkälle tulevaisuuteen. Tämä on varsinkin nousukaudella tuttu ilmiö, kun kaikilla salkut vihertää ja jokainen on oman elämänsä firettäjä.

  • Rahanteon pitäminen helppona. Esimerkkinä ostin/myin -ketju, jossa tuon tuosta kuulee toteamuksen “hankin lounasrahat” - ikään kuin rahaa saisi riskittä, kun uskaltaa vain toimia.

  • Voitoista puhutaan, tappiot otetaan vastaan hissukseen. Sama toistuu molemmissa piireissä: voittajat hehkuttavat helppoa rahaa ja mainostavat omia kurssikäyriään, kun taas tappiolliset toimijat jättävät mainitsematta menetetyt rahat. Tämä on vähän sama kuin some ylipäänsä: negatiivisia tai häpeällisiä asioita ei avata, joten uutisvirta on pitkälti pelkkää kilven kiilloitusta (“mentiin naimisiin”; “sain työpaikan”; “laihduin 30kg”). Vastoinkäymisiä ei haluta tai uskalleta esitellä muille.

54 tykkäystä

Onko jenkkien inflaatioluvut jo julki vai mistä tämä ralli? Ei tässä ainakaan huonoa lopputulemaa kasvulaput ounastele…

3 tykkäystä

Jenkkien inflaatuoluvut julki klo 15:30. Pääosa markkinasta taitaa pitää inflaatiota väliaikaisena :grimacing:. Ennuste on 0,3% edelliseen kuukauteen verrattuna.

3 tykkäystä

No mutta muuttuihan siellä suositus vähennä-> lisää. Toki tämän päivän rallilla ollaan taas jo lähes tavoitehinnassa.

Disclaimer: omistan Ponssea, joten ei harmita :wink:

Jes! Juhlitaan taas hetkellisesti nousua, salkku +3,7% :money_mouth_face:.

Hyvä näin, kauhistelin jo ettei oo varaa bensaan kohta, kun mennään jo 1.8e+!!! :scream:

4 tykkäystä

On sijoittamista, laskelmoitua uhkapelaamista sekä sokeaa peesaamista.

Ahneudessa ja pikavoittojen haussa ei ole yhtään mitään vikaa. Metsään mennään siinä vaiheessa, kun porukka, jolla ei ole harmainta aavistustakaan kyseisestä hypelapusta, laittavat rahansa kiinni pikavoittojen toivossa peesatessaan muita. Tähän käyttäytymiseen ajautuvat etenkin uudet sijoittajat. Toki jokaisella pitää ja onkin vastuu omista päätöksistä, mutta osta/myy- ketjua lukevana on erittäin helppoa tulla tempautuneeksi mukaan siihen tämän viikkoiseen hypelappuun.

Toi peesaaminen on oman näkemykseni mukaan räjähtänyt käsiin ja näen sen yhteisön kannalta haitallisena. Koska tolla pesaamisella ja pikavoittojen hakemisella useimpien taru päättyy lopulta niihin pettymyksen kyyneliin ja pahimmillaan usko sijoittamiseen loppuun kokonaan. Tämä maa ei kaipaa yhtään uutta pettynyttä idealistia, josta on lyhyt matka kannattamaan sosialismia.

2 tykkäystä

Sijoittamisessa tätä efektiä voimistaa se seikka, että sijoittajien toiminta vaikuttaa osakekurssiin ja osakekurssin liikkeet taas takaisin sijoittajien ajatteluun.

Monet amatöörit ajattelevat, että nouseva kurssi yksin validoi omat sijoitustaidot ja oletukset yhtiön suhteen.

Kun tarpeeksi moni ryntää ostolaidalle, kurssi raketoi. Tämä saa osakkeen näyttämään vielä paremmalta, mikä taas saa lisää ostajia paikalle.

Kunnes jossain vaiheessa homma lössähtää omaan mahdottomuuteensa.

39 tykkäystä

Käännetään asia ylösalaisin. Hyväksytkö sen, että varattomat voivat ajaa välittämättä liikennesäännöistä, kun heillä ei ole ulosmitattavaa omaisuutta?
160 km/h nopeus 60 km/h alueella ei ole “tahatonta” tai sitten henkilöltä pitäisi poistaa ajo-oikeus.
Rangaistuksen pitää olla yhtä tuntuva suurituloiselle kuin pienituloiselle, jos sakotus perustuu tuloihin. Joku pistesysteemi ja ajokeillot voisivat toimia paremmin.

6 tykkäystä

Tuloihin tai varallisuuteen perustuvat rangaistusten suuruudet ovat pelkkää tulonsiirtoa eli sosialismia :relaxed: Kaikille samat säännöt ja rangaistukset :+1:

Edit: Vai oletteko myös sitä mieltä että perheettömän varattoman ketään hyödyttämättömän henkilön kuuluu lusia linnassa samasta rikoksesta pitempään kuin perheellisen hyväntekeväisyyttä harrastavan yritysjohtajan koska tämän jälkimmäisen aika on objektiivisesti paljon arvokkaampaa eli pienempi määrä lusimispäiviä riittää aiheuttamaan saman efektin?

10 tykkäystä

Satasen sakko köyhäle jolla ei tililä välttämättä ole penniä ja satkun menettäminen on konkurssi mutta miljonäärile kymppitonnin sakko on pelkkä periatteellinen vitutus mikä ei tunnu oikeasti missään. Minusta suomessa on aika hyvä sakotusjärjestelmä.

22 tykkäystä