Osakesijoittaminen

Inderesin kahvihuone (Osa 3)

  1. Nordea
  2. Sampo (lue lisää Sammosta sijoituskohteena)
  3. Novo Nordisk
  4. Fortum
  5. Telia
  6. Nokia
  7. Investor AB
  8. Danske Bank
  9. Vestas Wind Systems
  10. Volvo

Jep, näkyy kyllä hyvin tästä Suomi-osakkeiden listasta myös. Vakaita, matalamman riskin ja maltillisemman tuoton osakkeita pääosin. Ei ole montaa foorumin hypelappua tässä listassa.

10 tykkäystä

Inderes foorumihan (tai koko alusta) työkaluna on melkein kuin laadukas sijoitusyhtiö, jossa pitchataan, jaetaan tietoa ja pallotellaan monia ideoita. Päätöksenteko jää sitten vain yksilölle, ja siinä voi onnistua, epäonnistua tai siltä väliltä. Mihin yhtiöön panostaa ja kuinka paljon allokoi pääomia.

Ihmisethän haluavat rikastua nopeasti ja sijoituskohde mielellään valitaan kysymällä “mitä kannattaa ostaa”, kuin että “miten tunnistaa, mitä kannattaa ostaa”. Onhan se paljon helpompaa ja vaatii vähemmän vaivaa. Eikai se kuitenkaan ole Inderesin syy jos käyttäjä käyttää työkaluja väärin, kun kuitenkin sitä jatkuvasti julistetaan että käyttäkää oikein ja “lukekaa sitä analyysiä”, eikä ulkopuolisille firmoille anneta Inderesin näkemystä muutenkaan. Paitsi tietenkin pelisektorin podcasteissa, mutta ne sijoitusvinkit voi laittaa Aten ja Vernerin piikkiin :upside_down_face:.

Eli työkalu on erittäin hyödyllinen, mutta jos käyttää väärin niin on minusta oma vika. Sama kun löisi kirveellä polveen. Tietenkin harmillinen tapaturma ja Fiskars varmasti voisi antaa vinkkejä miten käytetään kirvestä, jos kiinnostaa vain oppia ja kysyä.

12 tykkäystä

Muuten samaa mieltä, mutta yksi etuoikeutettu eliitti meillä on, jota säännöt eivät koske, meinaan narkomaanit ja muut päihdeongelmaiset.

Pienituloinen saattaa saada talouden kaatavan iskun jostain tahattomasta/uhrittomasta rikkeestä, kuten puuttuvasta pyöränvalosta.

Samaan aikaan paikallinen karhukopla ratsaa taloyhtiön pyöräkellarista pari-kolme sähköpyörää ja perään haetaan naapurin K-marketista naudan sisäfileet ja sixpäkki kaljaa kyytipojaksi + partahöylät mukaan viiden sormen alennuksella ties kuinka monetta kertaa tänäkin vuonna. Kiinnijäämisen seuraukset: sakko, reaaliseuraukset: 0.

Lystin sitten kustantaa keskiluokkainen veronmaksaja, jonka vakuutusmaksut nousevat ja ruoka kallistuu kaupassa, jotta tämä hävikki saadaan kustannettua. Tätä voi jopa ajatella tietyssä mielessä tulonsiirtona keskiluokalta tälle yhteiskunnan vähemmän hyvää tuottavalle kansanosalle.

Lisäksi näillä sankareilla tahtoo olla vaikeuksia ilmestyä oikeudenkäynteihin, jolloin me veronmaksajat saamme taas lisälaskun asianajajien ja tuomareiden palkkioista. Sanktiot: 0.

Suomalaisella sakkojärjestelmällä ja ulko-ovien lukitsemisella on yksi yhteinen piirre: molemmat ovat tarkoitettuja perus-rehellisten ihmisten ruodussa pitämiseksi, tosi-kriminaalia ne eivät kauheasti hetkauta.

17 tykkäystä

Luulenpa että tuo ryhmä jolla on 200k sijoitusvarallisuus ei ole satunnaisesti valittu, vaan siihen on valikoitunut sijoittajia, joiden osakkeet ovat nousseet eniten. Toisin sanoen nämä nousseet osakkeet ovat aiheuttaneet tuon varallisuuden kasvun yli 200 tuhannen. Siten on sama vaikka katsoisit listaa top 20 eniten nousseet isot yhtiön year-to-date ja kuvittelisit sijoittajan joilla oli salkuissa suuri paino näitä yhtiöitä ennen kurssinousua. Saa hyvän tuloksen kun ostaa salkkuunsa seuraavan vuoden parasta nousijaa.

2 tykkäystä

Ei tietenkään se ole satunnaisesti valittu. Tuossahan sanotaan, että se on Nordnetin private banking -asiakkaat.

6 tykkäystä

Näin isolle foorumille mahtuu paljon erilaista juttua ja puhetta, mutta koen ainakin tämän suhteellisen avoimeksi paikaksi. Onhan se niin, että yleisesti ottaen ja keskimäärin onnistumisista puhutaan enemmän kuin epäonnistumisista, mutta kyllä täällä onneksi on paljon avauduttu myös omista epäonnistumisista ja “tyhmyyksistä”. Muutamat ovat jopa kertoneet oman tarinansa, kun asiat eivät ole menneet putkeen ja onhan täällä ollut jokunen tuhkimotarinakin.

Avoimuus on sitäkin ettei kerrota vain asioiden toista puolta, vaan puhutaan myös epäonnistumisista ja mokista. Kyllä se vääristää usein kokonaiskuvan, jos puhutaan vain onnistumisista ja jaetaan tuottoja vaan parhaasta salkusta sekä vain hyvältä ajalta. Foorumin yksittäisistä tarinoista opettavaisempia ovat avoimet jutut, joissa ei ole mennyt ihan niin hyvin esimerkiksi tämä Lupiinin tarina:

En sano, että tarvitsisi kauheasti puhua siitä, kuinka paljon euroja joku on tehnyt tai kuinka iso salkku jollain on, mutta sanon sen, että kyllä euroista puhumisessa hyötyäkin on. Itselleni se tuo lisää motivaatiota ja innostusta, kun jotkut avoimesti ovat avanneet miljoonasalkkujaan tai huimia tuottoprosentteja sekä ovat avanneet sitä, miten ovat päätyneet kyseiseen tilanteeseen.

Pörssiyhtiöt kertovat aina isoimmat omistajansa, niin Indereskin toki teki. Olin heti tutkimassa ja perkaamassa listaa, ihan vain uteliasuuttani. Mulle tuli samat fiilikset kuin varmaan suurimmalle osalle; mukava nähdä “tuttuja” luotettavia omistajia ja vau, kuinka paljon omistavatkaan… sekin kertoo minusta epäsuoraan&suoraan heidän onnistumisestaan. Muutamien tuttujen kanssa just iloisina ja innostuneina katsottiin, kuinka (nuoret) ihmiset ovat onnistuneet.

En edes tiedä, mikä mun punainen lankani on tai no ehkä suunnilleen. Tällä Foorumilla löytyy paljon avoimuutta, josta ei ole mitään haittaa, vaan päinvastoin. Jos joku kertoo hyvin punaisesta salkustaan, muut voivat tsempata samalla saaden kyseisestä tarinasta ehkä hyvää oppia monessa mielessä, mikäli näitä rohkeita ihmisiä ei olisi, niin monilla meistä olisi ihan väärä kuva sijoittamisesta ja toiseksi tällaisten tarinoiden myötä monet ovat välttäneet erilaisia virheitä. Tarina, miten joku on päässyt hyviin tuottoprosentteihin ja euroihin on myös mielestäni hyvin opettava monessa mielessä, kyllä tietyt asiat aina toistuvat menestyneiden tarinoissa esimerkiksi kova työnteko ja suunnitelmallisuus. On hienoa, että on yhteisö, jossa voi rohkeasti kertoa epäonnistumisistaan ilman pilkkaa tai onnistumisistaan ilman kateellisten hyökkäyksiä.

Avoimuus itseään ja yhteisö kohtaan tuo paljon hyvää, avoimuutta voisi olla täällä vieläkin enemmän esimerkiksi moni noviisisijoittaja jäisi hyppäämättä punaisiin fomojuniin jne. Tehdään Foorumista vieläkin avoimempi paikka, siinä on meillä vielä petrattavaa! :thinking: :relaxed:

13 tykkäystä

Hmhmh en nyt ihan näe yhteyttä tässä, miten Inderesin “yhteisöllisyys” liittyy Nordnetin top-listaan. Noista nimistä keskustellaan muuallakin sijoitussomessa.

Inderesin yhteisön voi tottakai nähdä monella tapaa. Itse näen sen tässä yhteydessä yhteisönä, jossa voi jakaa sijoitusideoita ja keskustella turvallisesti sijoittamisesta muiden sijoittajien kanssa. Ja olla myös eri mieltä muiden kanssa.

Se ei ole sama asia, kuin että yhteisö toimisi päättömänä laumana joka ryntää samoille apajille. Sijoittamisessa esiintyy paljon laumakäyttäytymistä, ja sitä väistämättä näkyy myös meidän yhteisössä. Mutta Inderes ei kannusta siihen, päinvastoin.

Me yritetään kannustaa ihmisiä pitkäjänteiseen omistamiseen, ei treidaamiseen yms. Toisaalta ei ole meidän asia, mitä ihmiset sitten rahoillaan tekevät. Inderes on vain yksi monien muiden joukossa joka toki yrittää edistää sijoittamista. Jos jengi haluaa treidata ja generoida tulosta Nordnetille ja muille välittäjille, he saavat tehdä sitä mutta ei me varsinaisesti kannusteta siihen. :slight_smile:

Tottakai jos ihmiset aidosti kokevat, että Inderes viihteellistää sijoittamista liikaa tai sen toiminta johtaa impulsiiviseen sijoittamiseen, niin sitten meillä pitää selkeästi muuttaa meidän sisältöä. :smiley:

Ehkäpä tässä ymmärretään termitkin hieman ristiin.

Itselleni sosiaalinen sijoittaminen on sijoittamista, missä teen kyllä ratkaisut itse mutta jaan ajatuksia sijoittamisesta sosiaalisesti, esim. täällä foorumilla. Siihen kuuluu myös mahdollisuus olla eri mieltä ja haastaa muita.

63 tykkäystä

Teknistä vikaa pukkaa Danskessa, jep…

1 tykkäys

Yhteisöllisyydellä viitataan mielestäni lähinnä vahvistusharhaan. Bullit keskustelevat keskenään kivoista asioista ja muilla mielipiteillä ei ole oikein sijaa. Sitähän tämä isolta osin tuntuu olevan

4 tykkäystä

Ehkä en seuraa tarpeeksi somea ja liioittelen Inderesin roolia :smiley:

Tätä oon arvostanut suuresti että on ok olla eri mieltä kuin valtavirta :slight_smile: Ja keskustelun taso on erinomainen!

Kyllä, tämä sisältyy siihen kun olen korostanut sitä että mielestäni eettinen standardi täysin kunnossa.

Juu, näköjään mielleyhtymät on meillä erilaiset.

Uskon että jo seuraava 12 kk antaa perspektiiviä tähän vähän enemmän jääkö tästä vuodesta 2021 enemmänkin hyviä juttuja vai krapulaa.

3 tykkäystä

Jos tämä pitää paikkansa, niin meikäläisellä on hyvin pullat uunissa. 2-5 on omia ehdottomia vahvuuksia ihan vaan synnynnäisen melko rauhallisen tempperamentin vuoksi. Ykkösessä vaaditaan jotain kykyä, niin se on heti oma heikkous :smiley:

Ymmärrän hyvin tuon yhteisöllisyyden välttämisen myös. Lueskelen tätä foorumia päivittäin, mutta omissa yhtiöissäni tykkään siitä, että niiden ketjuissa puhutaan vähän ja asiaa. Kun Sievistä tuli foorumilaisille kuuminta hottia, minulla nousi suunnaton tatti otsaan. Olen yksinkertainen ihminen ja tykkään mallailla omia ajatuksia kaikessa rauhassa. Jos koko ajan tulee jotain hälinää, ärsykkeitä ja mielipiteitä niin siinä menee tällainen hitaampi kaveri ihan solmuun.

Jos olisin jenkkilän finanssimaailmassa, niin muuttaisin myös Omahaan.

Aikanaan kirjoitin Sijoitusstrategia-keskusteluun seuraavaa:

13 tykkäystä

Foorumi ääripäätyypin lasein katsottuna. :sunglasses:
image

Jaahas, tämä päätyi Twitteriin, hienoa! :slight_smile: Kiitos itsellesi @Verneri_Pulkkinen ! :slight_smile:

35 tykkäystä

Ehkä tässä keskustelussa sosiaalisesta sijoittamisesta keskityt liikaa epäkohtiin @yha_musa_soi , siitähän ei tietenkään pääse mihinkään, että toiset ihmiset ovat vaikutuksille alttiimpia kuin toiset tai, että näin suureen joukkoon keskustelijoita mahtuu varmasti myös niitä, jotka kirjoituksillaan pyrkivät jopa suorastaan manipuloimaan kursseja. Nuoret lienevät yleisesti ottaen alttiimpia erilaisille vaikutteille, mutta näin on aina ollut ja tullee myös olemaan, sitä on aika vaikea lähteä muuttamaan :slight_smile: Inderes ei mielestäni ole markkinoinut ainakaan ulkomaalaisia hype-osakkeita, @Verneri_Pulkkinen on toki aamukatsauksissaan niistä joitakin anekdootinomaisesti maininnut, mutta lähinnä varoittelevaan sävyyn.

Mielestäni sosiaalinen media itsessään aika hyvin imitoi kulloinkin vallitsevaa ilmapiiriä enkä nyt näe, että Inderesin henkilökunta olisi millään tavalla kaatamassa lisää bensaa liekkeihin tällä hetkellä ilmenevään karnevaalitunnelmaan, joka toki pikkuisen lienee laimentunut syys-lokakuun korjausliikkeen takia. Yksi ajan henkeen kuuluva piirre on myös se, että urheiluvedonlyöntiin erikoistunut porukka siirtyi koronan myötä sijoitusskeneen ja se tietysti näkyy myös keskusteluissa.

Summa summarum: Inderes tarjoaa alustan sijoitusaiheiselle keskustelulle ja on ilmaissut halunsa edelleen kehittää keskustelufoorumia, siinä mielessä varmasti kaikki keskustelu on tervetullutta. Kovin helpolla kuitenkaan ei löydy toista kaikille avointa alustaa, jossa analyytikot ja yhtiöiden edustajat osallistuvat keskusteluun tuoden merkittävää lisäarvoa sijoittajille. Taidetaan itse asiassa puhua varsin ainutlaatuisesta viritelmästä.

16 tykkäystä

Se on ihan jees vaikka osakkeita hypetettään. Ne käy hyvistä vinkeistä ja fiksu sijoittaja tekee kuitenkin ensin kotiläksynsä.

1 tykkäys

Itse asiassa vedonlyönnissä pelaajan toiminta vaikuttaa myös voimakkaasti kertoimiin. Tämä ei toki yleensä pienillä panoksilla näy ja riippuu jonkin verran vedonvälittäjästä jolle vedon jättää ja pelikohteesta sekä myös pelaamisen ajankohdasta. Luultavasti lähes kaikilla netin vedonvälittäjillä on bottinsa, jotka peesaavat toisten vedonvälittäjien kerroinmuutoksia omiin kertoimiinsa alle minuutin sisällä muutoksesta. Käytännössä jo muutamien satasten panos aikaisessa vaiheessa ennen ottelun alkua sopivalle vedonvälittäjälle, joka pudottaa kerrointaan voi saada kymmenenkin muuta vedonvälittäjää ja vetopörssiä pudottamaan kertoimiaan. Tämä tekee vetojen vihjaamisen haastavaksi nykypäivänä koska peesaajat eivät pääse kiinni enää samaan kertoimeen mihin vihjaaja.

Siinä missä sijoittamisessa peesausefekti (ostaessa) nostaa osakkeen hintaa niin vedonlyönnissä peesattava kerroin putoaa. Periaatteessa se on aivan sama asia, mutta psykologisesti ehkä eri. Reilusti pienentynyt kerroin ei hevillä enää houkuta peesaamaan, mutta nouseva osakekurssi saattaakin houkuttaa.

Oon miettinyt että jos osakekurssit ilmoitettaisiinkin käänteislukuinaan vaikkapa niin että kuinka monta osaketta saa tuhannella eurolla, niin vähentyisikö ihmisten peesausinto kun kurssi laskisikin (kuten vedonlyöntikerroin) mitä useampi ostaa. Jos näin kävisi niin pitäisi volatiteetinkin vähentyä.

5 tykkäystä

Tulonsiirtoahan tämä toki on ja mielestäni ihan fiksusti hoidettua sellaista. Samojen pikkurikollisten istuttaminen käräjillä ja linnassa vuodesta toiseen se vasta kallista olisikin. Vapaalla jalalla heillä sentään on mahdollisuus parantaa tapansa, vaikka se harvinaista olisikin. Nämä tyypit harvemmin ovat tilanteessaan omasta tahdostaan ja useimmille se elämän tyyli itsessään on jo sanktio: kaikki kohtelevat heitä narkkareina ja se sulkee lähes kaikki ovet tässä yhteiskunnassa.

1 tykkäys

Joskus ois ihan kiva että moderaattorit ei heti poistaisi sellaista viestiä mitä laitoin serviceware ketjuun, jossa kysyin oliko tiedossa mitään erityistä, kun kurssi oli 11,55 €, joku kyllä kommentoi toisessa ketjussa myöhemmin.

Kerron vaan teille että nyt ollaan 13,30 euron kurssissa…! Se on +15%

1 tykkäys

Siellä oli toissapäivänä juttua aiheesta että iso omistaja oli myynyt jonkin kokoisen läjän lappuja ja sen voinee olettaa jatkuvan.
Kurssien hehkutteluun tai liputusketjussa sitten nämä kyselyt joko kurssista tai lipuista. :ghost:

5 tykkäystä

Tiedetään, mutta silti.

Meinasin saada sydärin että kuinka iso salkku sillä Vernerilläkin on jos Inderesinkin omistus on vain 20% graafista. :smiley:

Salkun koko pysyy siis toistaiseksi salaisuutena mikäli top 100 lista ei jossain kohtaa pamahda nettiin ja sitä kautta joku voisi salkun kokonaiskoon laskea. :smiley:
Vielä kun saisi Vernerinkin tuomaan kultaista kosketustaan Harvian kelkkaan niin ehkä joku päivä itsekin. :face_with_monocle:

15 tykkäystä