Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Tarkoitin vallitsevan sijoitusympäristön vaikutusta QTn kaltaisiin vahvoihin kasvuyhtiöihin. Kyllä yhtiön fundamentit on se “core” joka pitää olla kunnossa jotta osakkeeseen saadaan positiivinen sentimentti ladattua mutta alhainen korkoympäristö ja yhtiön toistaiseksi vahvasti edennyt tarina buffaa tehokkaasti arvostuskertoimia jotka parantavat tuottoja ainakin lyhyellä aikavälillä. Jos olisi mennyt tuijottamaan vain arvostuskertoimia eikä ymmärtänyt korkotason vaikutusta kasvuyhtiöiden kursseihin niin myyntinappi olisi kulunut varmaan puhki jo ajat sitten.

Kasvuyhtiöiden terminaaliarvon määritys on vaikeaa puuhaa ja aikamoinen ennustaja saa olla jos osaa sanoa nyt tarkasti mikä tulee olemaan QTn kypsän vaiheen tuloksentekokyky. Jonkin arvomörnijän tulostaso on helpompi määrittää kun voi olettaa että se kasvaa sen 1-5% vuodessa eikä se paljoa siitä muuksi muutu.

3 tykkäystä

Ilmaisin itseni varmaan huonosti. En usko kenenkään näin kuvittelevan tai jos kuvittelee niin olen samaa mieltä kanssasi. Yrityksen tarinan kehitys tottakai vaikuttaa arvioihin siitä, miten yritys tulee jatkossa pärjäämään ja silloin on ihan oikein muuttaa omia arvioita tulevista kassavirroista. Tarkoitin esimerkilläni sitä, että arvioita muutetaan sen perusteella miten kurssi kehittyy, ei sen mukaan miten tarina kehittyy.

Olet oikeassa ja siksi olen pyrkinyt pysymään erossa nuorista kasvuyhtiöistä, silläkin riskillä, että ”menetän” tuottoja.

1 tykkäys

Mukana ollaan QT Groupissa, Harviassa ja Tecnotreessä. Kaikissa tein saman virheen, jossa ensimmäinen alkuvuodesta ostettu erä oli naurettavan pieni siivu verrattuna salkun kokoon. Harviaa ja QT:ta sentään olen kasvattanut nousevaan kurssiin, mutta Tecnotreetä en jostain syystä lisännyt edes syyskuun kuopasta kun juna palasi asemalle.

Tämä sijoittaminen on kyllä korvien välissä todella hankala laji. Harmittaa kun kurssi mörnivät, harmittaa kun raketoidaan eikä ole tarpeeksi isolla panoksella mukana :smiley:

13 tykkäystä

Hieman alkeellinen kysymys optioista Interactive Brokersilla. Yritin netistä selvitellä, mutta en löytänyt rautalankamallia.

KYSYMYS 1: Option haltija voi lunastaa option milloin vain ennen expiry päivämäärää. Miten IB menettelee option erääntymispäivänä? Jos optio on alle strike-hinnan, poistuuko optio itsestää, jos ei tee mitään? Exercise tietenkin täytyy tehdä, jos haluaa lunastaa, mutta onko itse tehtävä/oltava aktiivinen, että optio ei tule kannattamattomana käsiin?

KYSYMYS 2: Tietenkin tilillä pitää olla likvidiä, kun lunastaa. Ostaessani sain ostettua, mutta vähäisen määrän (testitapauksena). Kuitenkin tuo määrä maksaa strike 10$ hinnalla mahdollisesti jo tuhansia dollareita. Mitä jos tilillä ei ole likvidiä erääntymispäivänä?

Ei voi kuin kompata OldFekiä, enkä pitäisi pahana, jos hänelle tai esimerkiksi SijoitusSepolla ja Arimatti Alhangolla olisi jopa erilliset tittelit, kun ovat oikeita mestareita mielestäni. Toki OldFeki ajoi tässä takaa vähän laajempia käyttöoikeuksia eikä mitään kunniaa.

Luotan siihen, että Aaro, Johannes, Verneri ja kumppanit tietävät tai osaavat määritellä, ketkä ovat niitä sopivia kelle voisi mainittuja käyttäjäoikeuksia laittaa pysyväksi. Ehkä sen toteuttaminen ei ole kovin hankalaa? Ei ainakaan @Yu_Gong ille. :relaxed:

OldFeki on tosiaan auttanut muita sekä tuonut sellaista erityistä sisältöä Foorumille, jota ei me muut noin vaan itse saada uutisia lukemalla jne. Omasta mielestäni paras yksittäinen esimerkki OldFekin toiminnasta oli Wuhan coronavirus -ketjuissa; uniikkia ja erinomaista työtä niissäkin ketjuissa. :relaxed:

@Astrix in kommentit @Arimatti_Alhanko sta kannattaa käydä lukaisemassa täältä Kiitos Inderes -yhteisö huippuduunista!.

Kunniaa esimerkkini miehet eivät kaipaa eivätkä halua, mutta em. laajemmat pysyvät käyttöoikeudet heille voisi taata eikä mua haittaisi, vaikka nämä muita auttavat saisivat jonkin erillisen ansaitun tittelin. Kaikki voivat lukea lehtiä sekä analyysejä, mutta nämä herrasmiehet tuovat sellaista erityistä sisältöä Foorumille, mikä on olennainen iso osa laadukasta Foorumia. Ilman tällaisia tyyppejä Foorumi saattaa hiljalleen näivettyä. En tägää ketään, mutta voisiko joku toteuttaa toiveemme? :relaxed:

6 tykkäystä

Kyllähän ne taisi vastaukset Googlen syvistä syövereistä löytyä:

1: Optio raukeaa arvottomana itsestään

2: Jos ei ole likvidiä, niin IB pyrkii myymään tunnin ajan asiakkaan piikkiin erääntyvää tuotollista optiota

1 tykkäys

Näistä kun osaa valita sellaiset, mitkä eivät ole parrasvaloissa eivätkä jatkuvan jeesustelun tai pelailun kohteena, niin ai että. Toisista kirjoitellaan Ilta-Sanomissa asti kuraa ja osa kelaa prosentteja tauluun hiljaisuudessa.

Onneksi tästä kaikesta voi ammentaa oppia tulevaisuuden strategioihin.

Incap :smiling_face_with_three_hearts:

7 tykkäystä

Omassa repussa tuosta listasta Incap (1), QT (3), Tecnotree (6), Harvia (7), Nokia (17)

Selittänee aika hyvin miksi Mr. Indeksi on ottanut kisassa tauluun kovaa ja YTD +71.6%. Yhteensä ylläolevat laput ovat noin 50% salkusta ja se toinen 50% on puoliksi ulkomaisia lappuja (AMD ja NVIDIA) jotka eivät nekään ole varsinaisesti mörnineet joten kohtuullisesti on osunut…

11 tykkäystä

Kun Handelsbanken ilmoitti jättävänsä Suomen (ja Tanskan), ainakin omassa Twitteri-feedissäni moni tulkitsi sen johtuvan tiukasti reguloidusta Suomesta, tai jotenkin Suomen näivettymisestä. Ihmettelin itse tulkintoja, mutta ymmärrän niiden raflaavuuden: Suomella on ongelmia (kuten kaikilla) ja jokaisen firman lähdön voisi tulkita oireeksi niistä.

Kuitenkin todellisuus on paljon vähemmän raflaavampi: Handelsbankenin markkinaosuus on pieni ja Suomen toimintojen osuus tuloksesta on vähäinen. Se ei ilmeisesti kompensoisi isoja investointeja, mitä maan toimintoihin pitäisi tehdä. Toisekseen Suomessa kilpailu on kireää. Meidän isoin toimija OP ei ole pörssifirma eikä sen tarvitse optimoida kannattavuutta huipputeräväksi. Suomen lainamarkkinalla kuluttaja (asuntolainalliset yms.) voittavat, pankit tekevät keskinkertaista kannattavuutta oman pääoman tuotolla mitattuna.

Onko tämä oikeasti ongelma? Pankeille kyllä, ei kenellekään muulle. :smiley:

Kaiken kukkuraksi Suomen regulaatio on Euroopan laajuisen regulaation seurausta. Ei täällä taida olla sen tiukempaa, kuin muuallakaan.

Tässä mielessä olen aina iloinen, miten voidaan Inderesillä tuoda hieman tasaisempia näkemyksiä sijoittajille, kuten tämä Antin ja Saulin video.

Myönnän, pitkä litania syitä on vähemmän raflaavaa kuin se, että Sauli vaahtoaisi jostain Suomen “regulaatio-ongelmasta”, mutta ainakin se on totuudenmukaisempi. Ja se ratkaisee pitkässä juoksussa.

46 tykkäystä

Täysin eri fiilis painaa Inderes-pizzaa omistajana :smiley:

34 tykkäystä

Ai perskule. Naurahdin. “Hei Nalle… Tuos jäitä tähän viskiin”

Pääseekö konemestarit kerhoon vai pitääkö käydä pokkaamassa saappaan heiton sm-kulta. Kaverin puolesta kyselen

2 tykkäystä

Pääsee, pääsee. Mutta Loungelle vaaditaan tuplamestaruus, joista merkillisempi tietysti on Inderesin foorumeilta.

4 tykkäystä

Kysymys P1:lle: onko Stockmannin P/E-luku vuodelle 2025 jo tiedossa?
@Pohjolan_Eka

6 tykkäystä

41 tykkäystä

Nyt ois mahdollisuus voittaa Harvian meemikiuas omaksi osallistumalla Harvian järjestämään kilpailuun. Kilpailuaika 17.-31.10.2021…

image

PARTICIPATE IN THE COMPETITION AND WIN A HARVIA CILINDRO XW 7.0 KW ELECTRIC HEATER!

As we are launching this multisensory study, we are also launching a competition in which we want you to participate and share your healing with heat experience with us. Share your healing with heat moment via Instagram with a hashtag: #experienceheat Your experience can be a jog around the park, sauna experience, or anything that brings you the healing with heat effect. You can participate in the competition with pictures or videos. For an example take a look at the video in the article below. For the competition, your Instagram account needs to be public.

The winner will be rewarded with the brand new Harvia Cilindro XW 7.0 kW model and the runner-ups will have the chance to win a Harvia sauna accessory package to enhance your personal sauna experience!
Competition time is between the 17th of September to the 31st of October of 2021. You can join the competition only through Instagram by submitting your post with the hashtag #experienceheat .

18 tykkäystä

pistän kafferoomiin kun on kieliposkella, mutta eikö Teslan pitäisi tuottaa annuaalisesti 150 miljardia $ jotta se arvostettaisiin yli Applen? tämä siksi, että pääomavaltaisena ja huomattavasti heikomman marginaalin omaavana markkina vaatii suuremman kassavirran kuin Apple, jotta arvostus järkevä. on sinne vielä matkaa?

2 tykkäystä

Tämmöinen pohdinta kahvihuoneeseen että miksi asuntosijoittamista mystifioidaan niin paljon Suomessa iltapäivälehtien toimesta ja niissäkin jutuissa päähenkilö useimmiten nainen?
Näitäkin uutisia on melkein viikoittain keltaisessa lehdistössä jossa hehkutetaan sitä kuinka jutun päähenkilö on niin rohkea ja hän on vivutellut kämppiä ja nyt niitä löytyy kymmenen ympäri Suomen hirveällä velkavivulla. :smiley:

Todella harvoin näkee sellaisia juttuja tehdyn jossa henkilö on ostanut vaikka koronakuopasta arvomörnijöitä (ei tarvitse olla edes teknosaunabumtsibumia) hirveällä vivulla ja sitten hehkutetaan sitä kuinka hienoa ja rohkeaa se on kun osaa hyödyntää markkinoiden erikoistilanteita.
Osakemarkkinoilla kuitenkin lähtökohtaisesti paljon paremmat mahdollisuudet isoihin tuottoihin lyhyemmällä aikavälillä kuin asunnoilla jos kertoimet palautuvat mitenkään erikoistilannetta edeltäneen aikaan ja tulokset eivät sakkaa, lisäksi asuntojen kanssa joutuu itse tekemään jotain töitä asian eteen jos esimerkiksi vuokralaisen jääkaappi sattuu lahoamaan. :smiley:

Erikoistilanteiden hyödyntämisestä kertovia juttuja tulee äkkiseltään mieleen vain se insinööri joka osti Reittejä koronakuopassa ja sitten totta kai nykyinen antikristus Oksaharju joka osteli sitten finanssikriisissä salkun täyteen vivulla.
Oksaharjunkin kohalla lueskellut välillä katkeraa tilitystä kuinka hän teki fyrkkansa lainarahalla, mutta miksi se on ihan okei asuntosijoittamisessa ja väärin osakemarkkinoilla? :thinking:
Itse en ole lyhyen sijoitushistoriani aikana vivutellut, mutta ensi kerralla kun jokin vastaavan tyyppinen erikoistilanne osuu kohdalle niin se löytyy siinä kohtaa omastakin työkalupakista.

Onko tässä takana vain se että Suomessa on tutkimusten mukaan “vääriin” rikastua pörssissä joka mielletään lotoksi ja asuntosijoittamalla hankittu varallisuus on sen takia hyväksyttävämpää koska sen eteen joutuu itsekin tekemään työsuorituksia?
Harvemmin toki osakeillakaan rikastuneet ovat ilman tutkimustyötä rahojaan tehneet ja puhtaalla tuurilla seilanneet mikäli ei ole laittanut kaikkea yhteen bumtsibumiin joka sattuukin olemaan voittaja.:thinking:

55 tykkäystä

Asuntosijoittajaan on varmaankin helpompi samaistua koska asunnoista on enemmän omakohtaisia kokemuksia. Telkustakin tulee kaikenlaisia asuntoflippaus/remontointi/sisustus ohjelmia. Toisekseen asunnon omistamista on pidetty yhtenä isona “hyvän elämän” merkkinä ja tavoitteena. Kolmannekseen osakkeissa voi “menettää kaiken” koska kyseessä on “kasino” ja asunnossa omistat oikeat seinät jolla on aina arvoa.

Tämä viimeinen nyt ei välttämättä pidä paikkaansa kun pankki tai home voi viedä talon, mutta mentaliteetti taitaa silti olla sellainen.

12 tykkäystä

Näinhän se periaatteessa on, mutta jos ostat niitä sijoituskämppiä muuttotappio paikkakunnalta etkä saa jossain kohtaa siihen hankittua uutta vuokralaista niin voihan siinäkin menettää kaiken asunnon arvosta ja jossakin kohtaa joutuu maksamaan vielä ylimääräistäkin jos kyseinen kerrostalo joudutaan purkamaan. :thinking:
Osakkeissa jos pörssiyhtiö menee konkurssiin ja olet vain riviosakkaana omistajana niin ei velkojat tule perintäkirjeitä pudottelemaan postiluukusta purkulaskun muodossa.

Ylipäänsä mielestäni asuntosijoittamisen riskejä vähätellään julkisuudessa ja pörssisijoittamisen riskejä korostetaan, toki tässä vaikuttaa omakin näkökantani jossa en pidä volatiliteettiä riskinä vaan mahdollisuutena.

Ehkä joskus ajatusmaailma muuttuu ja saadaan primetimeen Vernerin ja Antin juontama uusittu bumtsibum konsepti jossa käydään läpi joka viikko uusi bumtsibum tekno jonka TAM kattaa marssilaisetkin ja loppukevenneyksenä sitten naureskellaan jollekin vanhainkodin arvopappojen kahvipöydän viikon arvo-osake nostolle.

9 tykkäystä