Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Kamuxin riski on uusien autojen myynnin puute, koska käytetyt autot tukevat kiertoon sieltä. Käytetyistä autoista on pulaa ja hintakilpailu kova mikä tarkoittaa katteiden ohenemista. Siksi Kamuxin kurssi ei jaksa nousta.

Onko tiedossa, kuinka suuri prosentuaalinen määrä kamuxin tarjonnasta on autoja suoraan yksityshenkilön tuomia myyntiin eli välittäjänä ei toimisikaan mikään firma jne vaan esim Matti Pekka Korkeasaari toisi oman auton Kamuxille myyntiin syystä x?

En tarkkaan tiedä mutta todennäköisesti aika vähän, ehkä 10 prossaa. Kamux ja muut käytettyjen autojen myyjät ostavat inventaarionsa isoissa erissä muualta, kuten uusien autojen myyjiltä. Kamux on myös aktiivisesti hankkinut myytävää mm. Saksasta ja Ruotsista.

1 tykkäys

Lähempänä on joku 50-60% suomessa ja 20-30% ruotsissa sekä saksassa, ulkomuistista niin voi heittää jonkin verran. Tai nämä ovat prosentteja kuinka moni antaa vaihtoautojen oston yhteydessä, iso osa kuluttajia myy vain vanhan autonsa suoraan kamuxille, mitään sieltä ostamatta, eli todellinen prosentti on suurempi.

1 tykkäys

Kuten nuoret sanoisivat, SOS! Kiitos huomautuksesta, ihme ettei kukaan muu ollut samaa vielä huomauttanut, haha. Tempolojen vaaroja…

3 tykkäystä

@jps

“Mikä on premiumia ja mikä ei” -keskustelua käydään aina silloin tällöin netissä, ja lopulta vastaus kysymykseen taitaa olla subjektiivinen. Pointtinani oli kuitenkin se, että voiko Teslaa kutsua premium merkiksi, jos sen ominaisuuksista ei makseta ns. merkkilisää? 25 000 $ Tesla on kuitenkin hintaluokaltaan huomattavan halpa.

Pidettäisiinkö Fordia premium-merkkinä, jos 90 % Fordin myymistä autoista olisi Mustangeja? Entä pidettäisiinkö BMW:tä premium-merkkinä, jos valtaosa Bemareista olisi 116:a? Eli huomaatko, mitä haen takaa? Jos 70 % Teslan myymistä autoista on 25 000 $ Tesloja, niin et enää kerta kaikkiaan saa samaa statusarvoa sanomalla ajelevasi Teslalla. Jos taas 70 % Tesloista olisi 100 k€ hintaluokassa, niin käsitys Teslasta ja Teslalla ajelevan sosiaaliluokasta olisi avain eri.

8 tykkäystä

Tesla oli jonkin asteista premiumia merkkinä kun valikoima oli S ja X eikä muuta. Siitä voi sitten urputtaa että sisustus ja panel gapit olivat vähemmän premiumia, mutta siihen aikaan samantasoinen infotainment-järjestelmä ja yleensä over-the-air softapäivitykset olivat muilla kaukainen unelma.

Tänä päivänä vähän suhteessä vähemmän premiumia, tosin ainakin katteiden perusteella hinnassa sitä jonkin verran on.

Tällä foorumilla suuri osa kirjoittelee nimimerkin takaa. Kiinnostaisi tietää, kuinka moni kirjoittelee täällä kuten minä. Niin, ettei kukaan tiedä, nimimerkkiäni eikä edes sitä, että kirjoitan foorumille.

Ja toisaalta kiinnostaisi tietää, kuinka suuri osa kirjoittelee nimimerkin takaa niin, että kuitenkin aika moni tietää, kuka nimimerkin takana on.

Tekisin tästä kyselyn, jos osaisin😊

Pidän tätä nimimerkkien kirjoitustyylien analysointia varsin kiehtovana pähkäilynä.

Käykö teille muille niin, että kun esim. jossain taloutta käsittelevässä ajankohtaisohjelmassa joku talousviisas puhuu, teillä häivähtää mielessä jokin nimimerkki foorumilla? Tai kun autokaupoilla edellinen asiakas vänkää myyjän kanssa autoasioista, välähtää mielessä jokin nimimerkki Kamux-ketjusta? Tai, kun pihatiellä törmää jurottavaan naapuriin, joka ei huomenta-sanaa suustaan saa sanottua, tuleekin mieleen tuttu ja turvallinen änkyrä foorumilta? Tai vielä, se kummallinen mökkinaapuri, jolla on kaikki hienoimmat pelit ja vehkeet, saattaakin olla yksi himotuottoja foorumilla paljastunut sympaattinen kirjoittaja.

Kiitos mahtava foorumi💛 siitä, että olet piilovaikuttanut minuun ja elämäni on foorumin myötä avartunut näkemään ympärilläni inhimillisyyttä ja sijoittajia - kaikkialla😂

41 tykkäystä

Pari kaveria, joiden kanssa keskustelen sijoittamisesta tietää, että kirjoittelen foorumille, mutta nimimerkkiä en ole paljastanut. Voi tosin olla, että tietävät nimimerkin jos vertaavat täällä olevia tekstejä muualla käytyihin keskusteluihin, mutta eivät ole paljastaneet tietävänsä. :open_mouth:

12 tykkäystä

Ei tiedä, muutenkin haluan pitää sukulaisilta ja tutuilta sijotukset omana tietonani.

5 tykkäystä

Olen miettinyt viime aikoina paljon, miten sijoittaminen on muuttunut haastavammaksi. En tarkoita tällä sitä, että tuottojen hankkiminen olisi juuri viimeisen parin vuoden aikana ollut vaikeaa. Olemme kokeneet juuri massiivisen nousumarkkinan, joka on ulottanut voimansa lähes kaikkiin pörssin nurkkiin. Onnistunut sijoittaminen ei ole vaatinut kauheasti taitoa tässä ympäristössä.

Tarkoitan tätä eri tavalla ja pitkässä juoksussa, kun nykyinen laaja-alainen ralli uuvahtaa vaikeammaksi ja harmaammaksi markkinaksi.

Törmään tähän ongelmaan sekä sijoittajana että foorumin yhtenä moderaattorina. Tänne ilmestyy paljon ketjuja uusista yhtiöistä, joilla on vielä hyvin vähän konkreettisia numeroita. Sen sijaan, koska ne ovat yleensä uusilta toimialoilta tai muovaavat jotain toimialaa uudella tavalla, niihin perehtyminen vaatisi valtavasti aikaa ja vaivaa.

Miettikää esimerkiksi foorumin yhtä lemppariosaketta, suomalaista Qt:ta. Aukeaako se viiden minuutin lukemisella? No ei aukea todellakaan. :smiley:

“Ennen vanhaan” pystyi helpoilla peukalosäännöillä nopeasti arvioimaan, onko jokin osake kallis vai ei. Useimmat bisnekset olivat pääomaintensiiviä ja toimialoilla vallitsee raaka kilpailu. Tämä käytännössä tarkoittaa, että nopeasti vilkaisemalla P/B-lukua voi jo päätellä paljon, onko osake halpa vai ei. Alle P/B 1x on halpaa, yli 2x liian kallista. Suurin osa pörssifirmoista yli ajan pystyy johonkin 10-13 % oman pääoman tuottoon joten näitä simppeleitä lukuja pyörittämällä voi arvioida helpon P/E-kertoimen ja tuomita osakkeen nopeasti. Toimialat muuttuivat hitaasti ja kilpailu oli ennakoitavampaa. Toki aina on ollut olemassa teknosektori joka on käsittääkseni myös aina ollut vaikeampi myös ennustaa, mutta se oli melko oma rajallinen tonttinsa.

Pörssi todella on ollut P/B:n ja arvosijoittajien helpon matikan maailmaa. Ja edelleen isossa osassa pörssiyhtiöitä asianlaita on näin.

Mutta alati useamman kohdalla ei. Esimerkiksi aina välillä joku rohkelikko tulee meidän “Qultistien” eli Qt:n omistajien ketjuun kritisoimaan osakkeen arvostusta (P/E on 100x tälle vuodelle). Mutta melko nopeasti kriitikot tajuavat, että huh huh täällä on jengiä jotka katsovat Qt:ta jonnekin vuoteen 2040 asti olettaen että se kasvaa graafisten käyttöliittymien kuningastyökaluksi. Ja jos näin käy, ei nykyisillä kertoimilla ole “mitään” väliä kun se painii ihan eri kokoluokassa loppupelissä (jos ei niin tulee lunta tupaan :smiley: ).

Harrastan itse samaa härnäämistä vetyketjuissa, vaikka nämä ovat sentään fyysisempiä bisneksiä joten peukkusääntöjä voi käyttää vähän paremmin. Mutta silti, jos jengi katsoo niissä kymmenen vuoden päähän ja näkee maailman paljon vetyisempänä, niin mikäs siinä sitten.

Sama Teslassa, tai oikeastaan missä vaan kasvubisneksessä. Nopean tuomitsemisen sijaan pitäisi kahlata kymmeniä tunteja matskuja firmoista, ymmärtää kyseisiä toimialoja ja mikä juju näissä uusissa disruptoivissa firmoissa on.

Mitä häiritsevintä, juuri tämänkaltaiset obskyyrit firmat tulevat puskan takaa disruptoimaan näitä vanhoja ja tuttuja P/B-mörnijöitä! Ei ihme, miksi moni arvosijoittaja on kokenut tuskaisen herätyksen viimeisen kymmenen vuoden aikana miten osakkeen halpuus on ollutkin varoitusmerkki, ei helpon rahan teon paikka, kuten aiemmin.

Arvostuksen merkitys ei ole kadonnut mihinkään, päinvastoin! Mutta sen arvioiminen helposti on muuttunut paljon vaikeammaksi ja epäselvemmäksi. Nopean ja staattisen perus tunnuslukujen pläräämisen sijaan joutuu porautumaan paljon syvemmälle bisneksiin ja niiden mahdollisuuksiin ennen tuomiota. Näiden mahdollisuuksia parantaa valtavasti myös helposti saatava rahoitus sekä dinosaurusten kaatuminen oman painonsa alla.

162 tykkäystä

VOI TÄTÄ ILON PÄIVÄÄ!

Juurikin tätä on Juurikki epäillyt ja tiennyt kaikki nämä viime vuodet. Iltapäivälehtien keskustelupalstat eivät edusta Suomen kansan, siis meidän 5,5 miljoonan ihmisen näkemyksiä. Ne edustavat Pietarin trollien ja hyödyllisten pershölmöjen aktivismia.

10 tykkäystä

Kun avaat 1. kertaa Tesla-ketjun ja alat lukemaan sataa viimeisintä viestiä:

62 tykkäystä

Meinasi mennä ohi, mutta luottoluokittaja Fitch vahvisti perjantaina Suomen ”AA+” -luokituksen. Näkymät vakaat.

Ei tämä maa ainakaan ihan heti ole menossa konkurssiin. :wink:

https://www.fitchratings.com/research/sovereigns/fitch-affirms-finland-at-aa-outlook-stable-22-10-2021

33 tykkäystä

Kiitos. Milloinhan näissä arvioissa astutaan vielä yksi askel eteenpäin. Se jo kerrottiin aikaa sitten, että Suomen vakavaraisuus perustuu osin meidän osittain rahastoivaan 240 miljardin euron säästöt omaavaan eläkejärjestelmään.

Seuraavaksi voisi paitsi arvioida, myös arvioinnista raportoida, että Suomen noin 130 miljardin euron velasta on jo yli 40% velkaa omalle keskuspankille, Suomen pankille (Sannan vippi Ollille).

Eipä ole kovin hankala velkoja tuo Suomen Pankki. Ja jos sattuisi olemaan ja laittaisi (Sannan) 50 miljardin euron velan maksuun (Ollille) per nyt, joutuisi Suomen Pankki (Olli) jakamaan voittovaransa takaisin omistajalle eli Suomen valtiolle (Sannalle).

Valtionvelka on EU-aikana pelkkää poliittista pelottelupeliä. Nyt Suomen pitää velkaantua niin paljon kuin EKP sallii, sillä Juurikki ex-ekonomibiträden arvovallalla uskaltaa epäillä, että kaikkien EU-maiden veloista tullaan pian pyyhkäisemään pois iso osa, siis niistä keskuspankkiveloista. :finland: :eu:

EDIT: tarkennettu valtionvelan määrää.
KS. valtionvelka.fi

12 tykkäystä

The SOTE reform will help reduce government costs in healthcare and long-term care spending.

:thinking:

40 tykkäystä

Ehkä hallituksen, mutta ei veronmaksajien😅

4 tykkäystä

Minä ja mun kaveri lampaat muodostetaan parikymmenpäinen lauma. Meillä on ihan hyvät laitumet ja kohtuullinen isäntä. Jaamme laitumen muutaman aasin kanssa. Iltaisin kun koira on menny nukkumaan, niin me keräännytään yhden puun juureen määkimään ja hirnumaan. No yks ilta siihen pomppi jänis. Tää samainen ristiturpa on kova suustaan ja puhuu usein ihan mitä sattuu. Nyt se keksi väittää, että meidän juomavesi on myrkytetty. Tiedättekö mitä, aasit usko sen. Nyt on menny jo pari viikkoa ja osa aaseista on kuollu janoon. Ei auta vaikka me kuinka määkisimme, nää jästipäät ei usko.

26 tykkäystä

Hyvää Mustaa Torstaita! :partying_face:

1929 se oli, eikä satu aina torstaille tämä 24. lokakuuta.

PS. Meni vain 25 vuotta, ennen kuin pörssikurssit toipuivat entiselleen.

6 tykkäystä

Hyvä kirjoitus. Painin usein samanlaisten ongelmien kanssa. Yksi esimerkki: Intel. Firma on kuumalla markkinalla, mutta suorittaminen ollut heikkoa. On myös uusia erittäin potentiaalisia liiketoimintoja. Arvostuskertoimilla melko halpa, mutta onko hyvä sijoitus? Yritin miettiä asiaa ja lopputulos oli pitkän stressaamisen jälkeen sama kuin lähtötilanne. En tiedä.

On ihmisiä, jotka osaavat analysoida hyvällä prosentilla, mitkä nakkikioskit kasvavat jäteiksi. Minä en ole yksi heistä. Stressaan tasaisin väliajoin, kun yritän olla.

Sijoittaessa pyrin siihen, että on lähitulevaisuudessa on jokin tapahtuma, joka purkaa aliarvostusta / lunastaa potentiaalia. Tietysti pidemmälläkin aikavälillä pitäisi olla kasvua luvassa, mutta tuo lyhyen aikavälin aliarvostus antaa hyvin selkänojaa sijoituspäätöksen tekemiselle. Esimerkiksi big seller setup on ollut erittäin herkullinen monessa yhtiössä.

Näihin “varmoihin” yhtiöihin verrattuna nuo digidingdong-firmat ei jaksa kiinnostaa. Huomaan sen joka kerta, kun yritän sijoittaa johonkin epätavalliseen. Pidän epävarmuutta hyvin epäseksikkäänä toisin kuin moni muu. Siksi en ikinä ole sadasta sijoittajasta koskaan paras, mutta en ole varmaan huonoimman puolikkaankaan joukossa.

Lohduttaudun myös sillä, että hyvässä yhtiössä ei tarvitse olla ensimmäisenä mukana. Wallmart, Amazon ja muut megakasvajat olivat hyviä sijoituskohteita vuosia sen jälkeenkin, kun olivat tehneet voitollista tulosta.

TLDR: Kolme pinoa. Kyllä, ei, liian vaikea. Useimmat menee liian vaikea -kategoriaan ja se on ihan ok.

23 tykkäystä