Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Ostat vaan nykyhinnoilla homman tasapainoon ja maksat osingot omasta pussista…

Rahastoilla pelatessa tuo on onneksi aika helppoa.

1 tykkäys

Onko mahdollista nähdä jostain kaikki Inderesin yhtiöasiakkaat? Lähinnä nuo vapaasti luettavat laajat raportit kiinnostavat, sillä niistä saa hyvän kokonaiskuvan yrityksestä. Ei viitsisi jokaista yhtiösivua käydä läpi löytääkseni yhtiöt, joista tämä raportti löytyy. Oletuksenani siis on että vain yhtiöasiakkaista tehdään laaja raportti(?)

Sieltä kategorian mukaiseen järjestykseen.

3 tykkäystä

Meilläkin lasten ikäero on 6 vuotta ja vanhemmalle lapselle kun on sijoitettu viimeiset ~8 vuotta nousumarkkinassa niin vanhemman lapsen salkun koko alkaa olla viisinkertainen vs nuoremman salkkuun huolimatta siitä että euromääräisesti kuukausittain sijoitettava summa on ollut molemmille sama.

Itse ajattelin tämän ongelman ratkoa siten että sitten kun vanhempi lapsista alkaa olla siinä iässä että saa salkkunsa hallintaansa niin kirjaan tämän salkun saldon ylös ja jos nuoremman salkku on pahasti siitä jäljessä niin täydentelen sitä sitten (lahjaveroa vältellen) tyyliin ‘pappa betalar’ siten että molemmat saisivat suurinpiirtein samansuuruisen pesämunan.

27 tykkäystä

Hyvää ja iloista viikonloppua kaikille teille kanssa-sijoittajille ja rakkaille yhteisön jäsenille. Olette ihan mahtavia! On super inspiroivaa olla osa tätä kasvavaa yhteisöä, ja oppia teiltä uusia näkökulmia sekä saada uutta inspiraatiota. Kiitos, kun olet mukana tässä yhteisössä. Olet tärkeä ja arvokas yhteisön jäsen! :slight_smile:

Viikonlopun inspiraatioksi kuuntelen podcasteja. Mielestäni yksi parhaista podcasteistä on Lewis Howesin School of Greatness, jossa Lewis haastattelee inspiroivia ihmisiä. Koen oppivani jokaisesta haastattelusta. Oppimiseen käytetty aika on mielestäni yksi parhaista sijoituksista.

15 tykkäystä

III) Ei sijoitusneuvontaa, ideoiden jakaminen tervetullutta!

Yhä_musa_soi tiivisti kuitenkin tänään taas yhden viisauden joka on tähän mennessä toiminut aina historiassa mikäli sijoitushorisontti on tarpeeksi pitkä.

12 tykkäystä

Nordnet järjestää virtuaalisen livetreidauskilpailun 23.11: Nordnetin livetreidauskilpailu 23.11.2021 - YouTube

6 tykkäystä

Itse olen päätynyt odottelemaan joksikin aikaa. Liian kauan ei kannata odotella, mutta muutaman kuukauden odotus ei paljoa mahdollisista tuotoista syö.

1 tykkäys

Myisin cash secured putteja osakkeisiin, joiden menestykseen uskon pitkällä aikavälillä, mutta joiden hinta tuntuu nyt liian korkealta ostolle.

Jatkaisin ostoja ajallisesti hajautetusti :+1: Vasta jälkikäteen nähdään oliko ajoitus “oikea”. Voi olla, että olemme suhdanteet huipulla tai sitten nousua jatkuu vielä pitkään…

Kun pelaa pitkää peliä niin omassa sijoitusstrategiassa yksittäisten ostojen ajoitus ei ole niin tärkeää. Tiedän, että jotkut erät tulevat salkkuu kalliilla, mutta toisaalta toiset ostot tulevat halvemmalla mikä tasoittaa keskihinta.

Jos ostaisin nyt ison määrän osakkeita ja sitten lopettaisin ostot tähän kertaan pitäisin tätä isona riskinä :pensive:

Edit: korjattu katkaisin muotoon jatkaisin ostoja…

1 tykkäys

Olen tehnyt paljon virheitä sijoitusurallani, en ole vielä rahaa menettänyt suuria summia missään tapauksessa, mutta siinä on kyse ollut ehkä enemmänkin tuurista. :slight_smile: Tässä muutamia virheitä, mitä on tullut tehtyä:

  1. Salilla yksi “isompi sijoittaja” heitti muutamia firmojen nimiä, joihin kannattaa sijoittaa, “tietysti” minä niitä sitten ostin pahemmin sen enempää tutkimatta. Eiväthän nuo sijoitukset ole kovin hyvin menneet.
  2. Halusin jotain jännittävää salkkuuni, missä olisi potentiaalia. Katsoin firman historiallista graafia ja katsoin alaa, että jos tämä onnistuu niin tämähän räjähtää ylöspäin. Mitään muuta tutkimistyötä en juurikaan tehnyt. :grinning:
  3. Olen lähtenyt fomoon mukaan ihan oppikirjamaisen fomosopulina.
  4. Olen yliarvioinut omat ja tuttujeni kokemukset firmasta sijoituspäätöksissäni, mielestäni tuote on ollut huono ja sitä samaa tuttunikin sanoivat. Firma on toistaiseksi erinomaisesti menestynyt kurssikehityksen ja lukujen suhteen, joten ostamatta jättäminen tuntuu virheeltä. Vaikka meillä oli runsaasti kokemusta ja asiantuntemusta firman päätuotteesta, niin yliarvioin nämä asiat enkä miettinyt tarpeeksi kokonaisuutta.
  5. Ajan kuluessa olen alkanut omasta mielestäni aika hyvinkin ostopäätöksiäni, mutta myyntipäätöksiin olen käyttänyt liian vähän aikaa. Salkkuni tuotto olisi parempi, jos olisin tähän käyttänyt enemmän aikaa… tämä taitaa olla aika yleinen virhe, että myyntipäätöksiin ei juuri käytetä aikaa.
  6. Olen ostanut muutamia Foorumin suosikkiosakkeita, jotka ovat historiallisesti menestyneet hyvin. En ole tehnyt tarpeeksi niissä omaa tutkimusta ja miten ne sopivat omaan sijoitussuunnitelmaan + -horisonttiin. Historia ei ole tae tulevasta.

Jokainen em. virhe tai “virhe” on ollut ihan itse aiheutettu ja on syytä vain katsoa peiliin. Mulla ei ole tietenkään mitään syytä syyttää muita ja olen oikeasti oppinut näistä virheistä, vaikka joskus näillä vitsailenkin. Toivottavasti joku edes hitusen hyötyy näistä ajatuksistani, olen hieman huono kirjoittamaan, joten toivottavasti silti pääsitte kärryille ajatuksistani. :slight_smile:

Sitä saa välillä taistella omia tunteita vastaan, kuten “fomotunteita” vastaan. :grinning_face_with_smiling_eyes:

32 tykkäystä

Mikäs tämä SHOR TS juttu nyt on :smiley:

2 tykkäystä

Omasta mielestä teit hyvän ratkaisun, jos katsoo arvostustasoja tällä hetkellä niin kallistahan se on, siitähän ei pääse mihinkään. Eipä tarvitse kummoistakaan risahdusta tulla maailmalla niin kyykky on satavarma, Syyskuussahan mediat jo teki keinotekoisesti semmoisen kun ei muuten olisi saatu sitä aikaan.

Nyt on ne samat ongelmat “poistuneet” koska ei niistä enää kerrota mitään. :joy:

2 tykkäystä

Yrityspohjaiseen päätöksentekoon tuosta makropohdinnasta voi ottaa varmaan lähinnä sen että onko omistamien yritysten taseet siinä kunnossa etteivät mene ensitutinassa nurin tai että onko koko myynti ulkomaille investointihyödykkeitä, tai muuta sellaista josta kääntyy tilaushanat kiinni nopeammin kuin kerkiää sanoa “Alexa, sell everything”.

Esim. itsellä ei löydy nyt hankalan velkataakan kanssa seilaavia kiinteistöfirmoja, puolen vuoden kassalla pyöriviä tappiollisia kasvuyrityksiä (tai varmaan on joku, ehkä), tai velkataakkaansa keventäviä “Käännetarinoita”.

Hyvä liiketoiminta on myös itselle se juttu, mutta kun Fed alkaa kiristää rahahanaa niin ei kannata olla huonossa neuvotteluasemassa.

1 tykkäys

Kaadoin iltapäiväkahvia mukiin, vähän maitoa sekaan, ja hetken päästä ei ollut enää liikettä. Sitten sekoitin lusikalla, ja lopetettuani tyyntyi taas. Nyt tiedän, että ainakin yksi kahvimolekyyli on täsmälleen samassa paikassa kuin ennen lusikalla sekoitusta. Tämä on Brouwerin kiintopistelause, jonka todistamiseen tarvitaan 1900-luvun alkupuolella kehitettyä algebrallista topologiaa.

Turhanpäiväinen juttu? Ei minusta. Ensinnäkin on jännää, että luonto on kätkenyt kaikkiin universumin kahvikuppeihin tällaisen salaisuuden, ja ihmiset ovat saaneet sen lopulta selville yli 2000 vuoden aikana sukupolvelta toiselle kehittyneellä tieteenalalla. Toiseksi, samantyyppistä kiintopistelausetta käytetään todistamaan eräs differentiaaliyhtälöiden teorian keskeinen olemassaolo- ja yksikäsitteisyystulos, joka on pohjana niiden hyödyntämiselle muun muassa meteorologiassa.

Sään ilmiöt ovatkin pirullisen herkkä systeemi. Perhonen räpäyttää siipiään Brasiliassa, ja tämä muuttaa parametreja niin että seuraavana päivänä Texasissa sataa vaikka ei pitänyt. Musk istuu tylsistyneenä sisällä ja twiittaa ”Shaiba Inu to Mars”. Tämä aiheuttaa liikehdintää foorumin kryptoketjuissa. SijoitusSeppo jättää nämä lukematta ja siksi Inde-algoritmi pudottaa hänet taas konkariksi vaikka hän on varmaan top 5 isoimpia brändejä täällä.

48 tykkäystä

Yritin muutama kuukausi sitten, kun HS Visio kirjoitti Harvian maailmanvalloituksesta jutun, kirjoitella energiaketjuun tuon ajatuksen absurdiutta. Minut melko aiheellisesti liputettiin, joten jätin aiheen sikseen.

Tässä kuitenkin huomasin juuri, että BloombergNEF:in perustaja nosti saman asian esille twitterissä. Onko tässä nyt sitten kyse siitä, kumpi megatrendi on vahvempi keskipitkällä aikavälillä, hyvinvoinnin vai ilmastonmuuksen? Itselläni on betsit aika vahvasti jälkimmäisessä, mutta taidan olla foorumilla vähemmistöä.

4 tykkäystä

Osuuko vanhuksiin tämä? Muurin takana.

Yhdysvaltalaisen MIT-yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan sijoitustensa paniikkimyyntiin pörssilaskuissa ovat taipuvaisimpia yli 45-vuotiaat miehet, jotka ovat naimisissa ja joilla on mielestään ”erinomainen sijoituskokemus”.

Tutkijat määrittelivät paniikkimyynniksi sijoitusomaisuuden vähenemisen vähintään 90 prosentilla kuukaudessa. Vähintään puolet omaisuuden vähenemisestä piti syntyä omaisuuden myynneistä. Tutkimuksessa analysoitiin yli 650 000 sijoitustiliä.

”Yksi rationaalinen selitys voi olla se, että mitä pidemmällä ihmisen elinkaari on, sitä vähemmän on aikaa odotella. Markkinakäänteellä voi olla välittömiä fiskaalisia vaikutuksia näille ihmisille.”

”Jos taas on nuori, on aikaa odottaa. Yleisohje nuorille kuuluukin, että kaiken voi tuutata osakkeisiin. Pienet pomput eivät haittaa, sillä pitkällä aikavälillä suunta on ylöspäin.”

Nordean Tanja Eronen arvioi puolestaan, että nuoret myyvät laskumarkkinassa vähemmän, koska heillä on korkeampi riskinsietokyky kuin vanhemmilla sijoittajilla.

”Pitkä sijoitusaika vaikuttaa, mutta yleisesti nuorten sijoittajien keskuudessa on myös tietoa, että markkinoiden mennessä alas kannattaa ottaa rauhallisesti tai ostaa. Teettämissämme kyselyissä nuoret kertovat ottavansa hieman enemmän riskiä kuin vanhemmat”, Eronen sanoo.

30 tykkäystä

Ideaalissa maailmassa tämä menisi suunnilleen nän: Sähköntuotanto siirtyy kohti vihreää tuotantoa, eri markkinoilla eriaikaisesti. Tämä siirtymä pitäisi näkyä sähkön hinnassa (saatuttaja maksaa- periaatteella), mikä ohjaisi tuotannon siirtymää mutta myös sähkön käyttöä. Sitä kautta kynnys käyttää sähköä “luksukseen” olisi korkeampi korkeampipäästöisen tuotannon alueella kuin vähäpäästöisen tuotannon alueella. Tämä kynnys madaltuu sitä mukaan, kun tuotanto puhdistuu.

Eli kyse olisi vähän kuin jarrupolkimesta, jota pikku hiljaa hellitetään markkinalla. Jolloin muutoksen suunta on oikeanlainen.

Saunan energiankäyttö viileillä alueilla voidaan toteuttaa tehokkaammin kuin aikaisemmin erilaisilla taloteknisillä ratkaisuilla (esim. lämmön talteenotto yms.). Nämäkin toimet ovat oikeansuuntaisia.

Täysin subjektiivinen näkemykseni on, että ilmastonmuutoksen hillinnän ohjauksessa “ylhäältä päin” tuleva ohjaus (esim. hinnat yms.) on tärkeää, maailma on monimutkainen ja ihmisten on vaikea hahmottaa tekojensa vaikutuksia.

Mutta kysymykseesi vastatakseni itse näkisin, että ilmastonmuutos on tällä hetkellä jarruna hyvinvoinnin megatrendille (saunan, kylpylöiden yms.) suhteen ja tämä jarru hiljalleen hellittää sitä mukaa, kun tuotanto siirtyy puhtaammaksi.

Edit. Olisiko tämä keskustelu hyvä käydä Harvia-ketjussa, kun asia koskee aika lailla Harvian toimialaa?

Samoja osakkeita ne salkussa on riippumatta ostohinnasta. Eli ei tule hankalaksi mutta kalliiksi voi tulla.

9 tykkäystä

Hyvää keskustelua kuinka hyvä yhtiö on huono sijoitus. Täysin foorumin konsensuksen vastaista mutta tutkimustuloksin perusteltuja näkemyksiä. @Pohjolan_Eka ja @musa_2 teesit tulivat tässä lähinnä mieleen. Kannattaa skipata noin 22min kohdille jos tahtoo suoraan asiaan.

a so-called good company has high historical returns, strong earnings growth, strong forecasted earnings growth, and high prices. But just because the good companies have done well historically, this does not mean they will continue to be a good investment. In fact, there is a premium that says that higher-priced stocks earn lower returns than lower-priced stocks and value stocks. We unpack several papers that explore the concept that it is the lesser-known companies that tend to have better returns.

5 tykkäystä