Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Aika erikoinen anomalia, että tilastojen mukaan eniten ostokia ovat tehneet 2540-vuotiaat. Aika viriiliä porukkaa noi 519 ennen kristusta syntyneet :point_up:.
“Ei voi muuta sanoa kun hattua nostaa”.-Bull Mentula

7 tykkäystä
36 tykkäystä

Tästä olisi kyllä saanut semmoisen poliittisen teatterin, että saattoi olla hyvä skipata tai sitten ei, ken tietää😅

1 tykkäys

Kysymys, miksi nimeni perässä oleva numero muuttuu?:sob:

1 tykkäys

@Kaptah5 Voisikohan @Yu_Gong auttaa tässä sinua.

2 tykkäystä

Inderes.fi > :man_technologist:> Muokkaa tiliä > Forum profile > name

Personoi nimimerkkisi (vältä numeroja) . Tallenna. Uudelleen kirjaudu foorumiin nimimerkkisi vaihtuu.

Kuvallinen ohjekin löytyy:Nimimerkin vaihtaminen Sijoitusfoorumilla FAQ

3 tykkäystä

:+1:Merkittävä googletus. Kainalniemi on hakenut sukkansa aina Henkkamaukalta joten pidämme sitten vielä position ainakin 2025 asti Perssonin puodissa. Aviisista luimme myös että kivijalka yhdistettynä verkkokauppaan olisi tulevaisuutta joten pidämme Immon kanssa myös Stockan ja Citykanin.
Puumereitahan me :man_with_probing_cane:

4 tykkäystä

Ymmärrän oikein hyvin jos monille tulee vaikutelma että olen vaan lukkiutunut älyttömään vihamielisyyteen ipoja kohtaan. Siksi avaan ajatusmaailmaani taas enemmän. Jokainen voi arvioida onko järkeviä argumentteja vai biaksia.

Rajataan ipoista tällä kertaa ne joissa on kyse joko uudesta teknologiasta ja/tai nopeasti muuttuvasta teknologian alasta, jolla teknologiajohtajuus on keskeisin kilpailuetu jota tavoitellaan.

Se teknologiajohtajuus voi olla parempaa koodia kuin muilla, jokin parempi koje, bioteknologiaa tms.

Voisiko firmojen riskitasoa sijoittajien kannalta hahmotella näin, riskisemmästä päästä alkaen?

  1. Vasta idea, ei liiketoimintaa, ei hajuakaan onko kaupallista potentiaalia.

  2. Muuten kuin yllä mutta astetta uskottavampi tarina kaupallisesta potentiaalista.

  3. On jo liiketoimintaa ja kaupallista potentiaalia mutta ei näyttöä että elinkelpoinen bisnes.

  4. On jonkin verran näyttöä että voi olla voittoa tuottava bisnes.

  5. On jonkin verran näyttöä että voi olla paitsi voittoa tuottava myös jopa ihan ok kannattava bisnes.

  6. On ollut pikkuisen aikaa teknologiajohtaja ja sen kilpailuedun turvin oikein hyvin kannattava bisnes.

  7. On ollut jo vuosia teknologiajohtaja.

  8. On ollut jo vuosia teknologiajohtaja. On resursseja puolustaa teknologiajohtajuutta, pystyy panostamaan tuotekehitykseen jatkuvasti enemmän kuin kilpailijat.

  9. Vielä dominoivampi versio edellisestä – gorilla.

Tällä asteikolla tuon ysikategorian tapauksetkin ovat riskisempiä kuin sijoittajat kuvittelevat. Miettikää vaikka millainen gorilla IBM oli 60-luvulla tai Intel 2000-luvulla.

Kuinka moni alla olevista on saavuttanut nykyisen arvostuksensa Mr. Marketin silmissä sillä että on ollut 20 vuotta kiistaton teknologiajohtaja? Kuinka lähelle osasit arvata tämän järjestyksen kun arvasit 20 vuotta sitten?

Ajattelen että pohjoismaiset tekno-ipot voisivat periaatteessa sopia jonkun piensijoittajan salkkuun jos hän ensin kertoo miksi hänen salkkunsa riskitaso on ollut liian matala ja riskitasoa pitää nostaa tuolla uudella positiolla. Mutta toki siinäkin tapauksessa ongelmana pysyy se että ipon hinnoittelu on 2 x normaali.

16 tykkäystä

Tästä lauseesta tulee mieleen se, että pitäisi katsoa sekä potentiaalia että riskiä, eikä pelkkää riskiä (jos määrittelen riskin samalla tavalla, eli mahdollisuus menettää suurin osa pääomasta, ei vola). En tiedä onko pidemmällä aikavälillä ja isommalla yhtiömäärällä 9-kategoria kategorisesti :slight_smile: enemmän tai vähemmän riskikorjattua tuottopotentiaalia omaava kuin 1-kategoria.

2 tykkäystä

Totta kai :slight_smile: Jos salkussa on liian vähän riskiä, sitten voi etsiä lisää tuottoa kovalla riskillä.

2 tykkäystä

Tuohon ongelmaan voisi auttaa myös hajauttamalla kaikkiin listaamiisi 1-kategorian tekkipajoihin vaikka tällä Lyxor NASDAQ-100 Daily (2x) Leveraged UCITS ETF - Acc.

Tuottoisaa vivutusta nousumarkkinassa ilman margin call -pelkoa (toki vielä 60% lainoitusaste tähän päälle antaa mahdollisuuden hävitä kaiken nopeastikin).

Lisäksi indeksi pikkuhiljaa heittää pois hiipuvat firmat ja lisää nousevien painoarvoa.
Omassa salkussa pienesti - ei sijoitussuositus.

Ongelma on siinä, että lasketaan vain voitot ja ei pidetä miinuspäiviä asiaankuuluvina. Tuo on todella haasteellinen ajatusmalli mikäli aikoo roikkua markkinoilla mukana pitkän aikaa ja siitä tulisi oppia pois tai ainakin hallitsemaan tunteitaan

Veikkaisinpa, että mikäli nähtäisiin itsensä ennemmän omistajina, eikä siis käppyröiden arvaajina, asennoituminen olisi huomattavasti helpompaa. En itse seuraa isossa mittakaavassa kuin ainoastaan salkkuyhtiöiden ansaintakyvyn kehitystä. Vuosien saatossa se on salkkutasolla hiljalleen noussut käytännössä joka vuosi. Markkina-arvo seuraa tätä orjallisesti, mutta hyvin suurella volalla

9 tykkäystä

Aina dippien kohdalla on havaittavissa sijoittajia, jotka panikoivat jo “pientä dippiä” ja niitä joille on ensiarvoisen tärkeää muistuttaa, että ei olla vielä paljoa lasketeltu. Tästä aiheesta täällä kahvihuoneessakin turistu.

Vaikka dippi on etenkin US osakkeille pieni, on tuota volatiliteettiakin ollut etenkin pienissä ja kasvuosakkeissa. Moni foorumin suosikki on kuitenkin laskenut jo melko reippaasti.

Mielenkiintoista tietää: paljonko salkku on omasta ATH:sta?

  • 0-2%
  • 2-5%
  • 5-10%
  • 10-15
  • 15-20%
  • 20%-30%
  • Yli 30%

0 voters

5 tykkäystä

Keittiörempan keskeytys, nimittäin tänään on päivä jolloin lupaukset lunastetaan.

Kiuas jo polttelee pakaraa. Harvia :heart:

241 tykkäystä

Nyt on kaikki nähty.
Persekuvia Inderesfoorumilla.

57 tykkäystä

Sitten on kun nähdään Harvian kiukaalla koristeltu hanuri! :smiling_face_with_three_hearts:

25 tykkäystä

Ostin Evoa loppuhuutarista @9… paitsti että toimeksianto myöhästyi 10 sekuntia. Liputan itse pois osto/myynti-palstalta.

Meikäläisen sijoitusstrategia alkaa pikkuhiljaa hahmottumaan… eikun hitsi, viisammat on sanoneet että (sijoitus)strategiaa ei voi määrittää sen mukaan mitä on tapahtunut. Liputan tämän pois täältä sijoitusstrategiaketjusta ja koitan kahvihuonetta, siellä ei olla niin tarkkoja.

Joo-totanoinniin, huomentapuomenta vaan pöytään, hörskis ja lörskis, arvon kanssakahvihörppijät!

Minulle kirkastaui oma sijoitusstrategiani eilen

premissi 1) kaikki 12 osakeriviä punaisella

premissi 2) kaikki 18 rahastoriviä vihreällä

johtopäätös siitä mikä on minun tämän hetkinen sijoitusstrategia:

Olen rahastosäästäjä ja osaketuhlaaja.

18 tykkäystä

Harvia 4.11.2021

Nevö Foget!

423 tykkäystä

Maanantaina voi olla strategia olla taas käänteinen, jos saadaan pomppupäivä aikaiseksi, koska rahastot päivittyvät viiveellä :slight_smile:

8 tykkäystä

Tuosta puuttuu vaihtoehto “Ei hajuakaan” ja se perustuu myös siihen, etten tiedä edes nykyisen salkkuni ATH - puhumattakaan että olisin katsonut sen saldoa sitten kesän 2020…

8 tykkäystä