Pörssien suunta (Osa 2)

Perusteltu pelon tunne ja epätietoisuus jatkuu pandemian muuttuessa uuden variantin levitessä….
….osakkeet punaiselle eilen USA:ssa.

4 tykkäystä

Aamun bongaus twitteristä. Toki tästäkään mallista tiedä yhtään mitään mitä sisältää, mutta joltain osin näyttänyt historiallisesti toimineen. Jos historiaa katsotaan tämän mallin osalta voi nousua olla tiedossa vielä kuukausista pariin vuoteen. Varottavaa kuvaa kuitenkin tilanteesta antaa.

7 tykkäystä

JP Morgan väläyttelee jo pandemian lähestyvää loppua ja kehottaa ostamaan dippiä Bloombergin lööppiuutisessa tältä aamulta. Perusteluna se että Omicron saattaa aiheuttaa lievemmän taudin. Kannattaa toivoa parasta mutta yllättävää nähdä noin vankkaa optimismia käsillä olevilla vasta alustavilla tiedoilla.

Kiertävät viruskannat muuttuvat mutaatioiden ja valikoinnin kautta. Mutaatiot jotka edistävät leviämistä valikoituvat esiin. Covid on jo nyt ollut varsin vähäoireinen suurimmalla osalla, ja jo oireettomat tartuttavat. Valintapaine keventää oireistoa leviämisen helpottamiseksi ei ymmärtääkseni ole ollut suuri. Saattaa olla että Omicronin leviäminen perustuu enimmäkseen suurempaan kykyyn tartuttaa (parempi tunkeutuminen soluun + immuniteetin väistö). Länsimaissa havaitut tapaukset ovat olleet lieviä, mutta tässä vaikuttaa otantaharha; kärjistäen, jos etsitään Omicronia terveistä lentomatkustajia ja heidän oireettomista kontakteistaan, löytyy virusta terveissä lentomatkustajissa ja heidän oireettomissa kontakteissaan. Tämä on tärkeää mieltää. Todellinen data saattaa toki vahvistaa lievemmän taudinkuvan ja se olisi loistava uutinen; se nähdään pian mutta ei vielä tänään.

Rokotteilla erittäin todennäköisesti on merkittävää tehoa Omicroniakin vastaan. Kuitenkin yhteiskuntaa ja taloutta ajatellen - koska jo deltan kanssa ollaan lujilla - on mahdollista että joudutaan deltan torjuntaa kovempiin toimiin. Jos rokote toimii omicroniin hiukan huonommin, tartuttavuus on suurempi, ja tauti suunnilleen samanlainen kuin delta, vaikeaksi saattaa käydä kunnes uudet rokotteet saadaan massajakeluun ja/tai kevät tulee. Uudet lääkkeet toki auttavat. Miten käy Kiinan jne? Taloudelle - ja pörssien suunnalle - isoja kysymyksiä ja toivotaan parasta. Kulunut sanonta kuitenkin on että toivo ei ole sijoitusstrategia, ja siksi minusta oli yllättävää lukea tuo Bloombergin JPM juttu näin aikaisessa vaiheessa.

Olisi todella tärkeää saada rokotteet tehokkaaseen globaaliin jakeluun, inhimillisen kärsimyksen välttäminen olisi tietenkin kaikkein tärkein asia. Ehkäpä nämä talouden riskit herättävät tähän “investointiin”.

Linkki ei kopioidu mutta nyt aamulla allaoleva siis Bloombergin pääuutinen:

Markets

JPMorgan Strategist Says Buy the Dip as Omicron May Accelerate Pandemic’s End

By Joanna Ossinger

  1. joulukuuta 2021 klo 4.45 UTC+2 Updated on 2. joulukuuta 2021 klo 6.08 UTC+2
  • Position for higher bond yields, rally in reopening names: JPM

  • Early reports suggest omicron may be less deadly than thought

13 tykkäystä

Tässä jälleen muutama kuvaaja Vartista, jonka pääaiheena oli yksinomaan Fedin pyyhkeen heitto kehään inflaation väliaikaisuuden kanssa.

Parin päivän kuvaajille nyt ei yleensä ole niin väliä, mutta SP500:sen eilinen pyörähdys ympäri oli jokseenkin eeppinen.

Tekninen indikaattori, mutta pörssi näyttää heikkoiden merkkejä. 52 viikon pohjissa matelevia osakkeita on eniten sitten kevään 2020 romahduksen…

Kiristyvä rahapolitiikka ja rapautuva sentimentti näkyy hyvin hyperbumtsibumkasvuosakkeissa, joiden kehitys manifestoituu ARK ETF:ssä. ARK laski eilen jo alle satasen, joten tämä kuvaaja on pari päivää vanhana armollinen.

Rahapolitiikan kiristyminen ja likviditeetin kuihtuminen hissukseen iskee pahasti firmoihin, joiden kassavirrat on jossain kymmenien vuosien päässä.

OECD varoitti keskuspankkeja, ettei ne hätiköi inflaation kanssa. Tässähän on se todellinen riski, että keskuspankit vetävät liian nopeasti hätäjarrua ja tappavat talouden elpymisen.

Keskuspankkeja dissataan usein ja kyllä, ne tekevät usein virheitä. Mutta silti, empä haluaisi olla Powellin housuissa. Nyt on harvinaisen vaikea paikka seilata näiltä vesiltä rauhallisimmille ilman että puolet laivan lastista putoaa aallokossa mereen…

Korot kuvaavat tätä dilemmää hyvin. Lyhyet korot kuumenee, mutta pitkät korot puhuvat edelleen hitaasti kasvavasta taloudesta. Kuinka kauan talous käy kuumana ja missä vaiheessa palataan mörnimiseen? Kukaan ei tiedä tarkalleen.

Mutta, muistutan jälleen että yleensä osakkeet ryhmänä ovat pärjänneet hyvin kun rahapolitiikka kiristyy kun samalla vaan tulokset kasvavat. Vaikka arvostuskertoimiin tuleekin painetta. :slight_smile:


51 tykkäystä

Kuriositeettina mainittakoon taas median tapa keksiä jokaiselle kurssiliikkeelle syy.

Aamulla jopa Bloombergin terminaali oli täynnä otsikoita, miten Omicron-pelot käänsivät pörssin laskuun.

Mutta jos virus olisi syy, miksi kaikki teknot romahtivat eniten Zoom mukaanlukien (MSFT:ltä tulee suoraan kilpaileva Teamsin versio, tiedän).

Paljon todennäköisempää ja loogisempaa on, että odotettua nopeampi rahapolitiikan kiristys painaa osakkeita ja erityisesti kasvunimiä. Ainakin lyhyellä aikavälillä. Monilla sijoittajilla on isoja voittoja, joita kotiuttaa. Ja melko pitkään on nähty ylilyöntejä markkinalla, mitkä tuppaavat korjautumaan ennemmin tai myöhemmin. Kenties nyt on se aika. Tai onkin ollut jo tovin…

60 tykkäystä

Aluksi pahoittelut toistosta.

teknologiajohtajuus voi olla parempaa koodia kuin muilla, jokin parempi koje, bioteknologiaa tms.

Voisiko firmojen riskitasoa sijoittajien kannalta hahmotella näin, riskisemmästä päästä alkaen?

1. Vasta idea, ei liiketoimintaa, ei hajuakaan onko kaupallista potentiaalia.
2. Muuten kuin yllä mutta astetta uskottavampi tarina kaupallisesta potentiaalista.
3. On jo liiketoimintaa ja kaupallista potentiaalia mutta ei näyttöä että elinkelpoinen bisnes.
4. On jonkin verran näyttöä että voi olla voittoa tuottava bisnes.
5. On jonkin verran näyttöä että voi olla paitsi voittoa tuottava myös jopa ihan ok kannattava bisnes.
6. On ollut pikkuisen aikaa teknologiajohtaja ja sen kilpailuedun turvin oikein hyvin kannattava bisnes.
7. On ollut jo vuosia teknologiajohtaja.
8. On ollut jo vuosia teknologiajohtaja. On resursseja puolustaa teknologiajohtajuutta, pystyy panostamaan tuotekehitykseen jatkuvasti enemmän kuin kilpailijat.
9. Vielä dominoivampi versio edellisestä – gorilla.

Teemana mulla on edelleen se miten hurjaa on että joku uskaltaa pitää salkussa merkittävällä painolla 10–20 x sales treidaavia teknoja (vai jopa yli 20x??). Sekin on ollut historiassa venäläistä rulettia jos on valinnut näennäisesti vaikka kuinka vankan teknon @ 10–20 x earnings.

Vuoden 1972 nifty fiftystä teknogorilloja olivat AMP, Burroughs Digital Equipment, Eastman Kodak, General Electric, IBM, International Telephone and Telegraph, Polaroid, Sony, Texas Instruments ja Xerox.

Nämä treidasivat vuoden 1972 mega cap glamour -kiiman huipulla 5–10 x sales.

Tuosta laskien ainoa joka on voittanut total returnin osalta S&P 500:n on Texas Instruments. Osalla näistä olisi hävinnyt 95–100 % pääomasta.

Tuohon ainoaan voittajaan Texas Instumentsiin p/s:llä 5–10x sijoittaneista aika suuri osa varmaankin myi paniikissa kun osake romahti 1973–74. Sama koskee Amazoniin ja Microsoftiin p/s:llä 10x vuonna 1999 sijoittaneita. Hyviä pitkän aikavälin sijoituksia joo, mutta kuinka moni heitti pyyhkeen kehään kun kurssi laski 70–90 % ja narratiivit muuttuivat negatiivisiksi kurssiromahduksen myötä?

Intelin piti dominoida ikuisesti. Apple oli 90-luvulla konkurssikypsä mutta selvisi ihmeen kaupalla. Dellillä piti olla pysyvä kustannuskilpailuetu. Hetken aikaa maailman ihaillumpaan teknoon Ciscoon kurssihuipulla sijoittaneet ovat edelleen tappiolla. AMD:n omistajat varmaankin vuosikausia melkein menettivät toivonsa että tästä ikinä tulee mitään. Motorola oli hetken muodissa. HP:lla oli joskus arvostettu brändi. Seagate ja Western Digital olivat 80-luvun superglamourteknoja, nyt lähinnä vitsejä. Juniperin osake taitaa olla 95 % alle vuosituhannen vaihteen huippujen. Siihenastisen historian kohutuin glamourfuusio AOL:n ja TimeWarnerin välillä johti siihen että TimeWarnerin omistajat vaihtoivat yli puolet osakkeistaan myöhemmin arvottomiksi osoittautuneeseen AOL:iin. Samoin AOL:in kilpailija Yahoo ei ole koskaan tienannut bisneksillään juuri mitään. Nortel Networks, Sun Microsystems, EMC ja JDS Uniphase ovat kevään 2000 glamourteknoja joista nuori polvi ei nyt tiedä mitään. Nokian piti olla voittamaton.

42 tykkäystä

Voittojen kotiutuksen lisäksi varsinkin jenkkilässä pistetään nyt marraskuun lopusssa / joulukuun alkupuolella kunnolla pihalle tappiollisia positioita tax harvestingin merkeissä. Tämä taas lisää tiputusta niissä lapuissa, jotka ovat tulleet alkuvuoden hulluuden jälkeen pahiten tonttiin (spacit, vety yms hype). Mikäs sen kätevämpää, kun pistää ylihinnoiteltuja hyvin tuottaneita teknoja pihalle ja samalla kuitata verovelka ulostamalla alkuvuodesta ostettuja vety-lappuja, sillä näitähän on sitten kiva 31 päivän päästä ostella samalla hinnalla tai jopa halvemmalla takaisin :slight_smile:

8 tykkäystä

Tämän viestin innottamana tein nopean vertailun vuoden 2000 TJ Groupin sekä kolmen Ryhmä 1 ja Ryhmä 2 verrokin välillä. Lukujen saamiseksi käytin sekä vuoden 2021 Inderesin ennusteita että tarvittaessa ekstrapolaatiota ja pyöristin sitten luvut luettavuuden helpottamiseksi. TJ Groupin luvuissa käytetty vuosikertomusta vuodelta 2000:

TJ Group Admicom Remedy Qt Modulight Nanoform Spinnova
Liikevaihto M€ 29 25 44 117 12 2 1
Liikevaihdon Kasvu % 154 % 13 % 6 % 48 % 18 % 152 % 191 %
EBIT % -17 % 46 % 33 % 26 % 50 % -1000 % -736 %
Markkina-arvo M€ 305 386 525 3382 526 490 723
P/S 11 16 12 29 44 283 976

En tiedä voiko tästä vertailusta vetää johtopäätöksiä pörssin yleisestä arvostustasosta, mutta pelottavan hyviltä nuo TJ Groupin luvut näyttävät erityisesti ryhmän osakkeisiin 2 verrattuna! Jos TJ Group olisi nyt pörssissä yllä mainituilla luvuilla ja arvostuskertoimilla, uskoisin että se olisi todella monen sijoittajan salkussa compounder-osiossa (ja kenties jopa Inderesin mallisalkussa? :scream: )

39 tykkäystä

Huom. paljon yritysostoja tehneen Tj groupin osake oli jo romahtanut yli 20 euron tasoilta 5 euron tasolle tässä vaiheessa. Eli internetkonsultille arvostus oli aivan jäätävää tasoa parhaimmillaan.

9 tykkäystä

Charlie Mugner on kommentoinut rahapolitiikan elvytystoimia sanalla unprecedented, unbelieveble ja we dont know how it ends. tämä on jatkunut niin kauan, että ehkä nuoremmille sijoittajille se on aivan normaalipäivää. itse uskon, että ilman koronaa FED ei olisi alkanut puhua taperoinnista. onhan se aika erikoista, että elvytetään kysyntäpuolta samlla kun tarjontapuolella on iso shokki. tässä vaiheessa markkinalla on yleensä korkea volatiliteetti, osa toimijoista on aina ostanut dippiin eikä kokenyt laskumarkkinaa. kyllä, pörssit voivat laskea kolmekin vuotta putkeen korkeilta tasoilta. se on ihan ok.

9 tykkäystä

Pikkuisen vielä vaikutelmiani siitä mitä USA:ssa nyt on jo 10 kk ollut meneillään:

Sijoittajien odotukset spekulatiivisimpien assettien tuotoista ovat varmaankin olleet huipussaan silloin 10 kk sitten. Sen jälkeen nuo spekulatiivisimmat kohteet ovat jatkuvasti hivuttaen tuottaneet selvästi enemmän pettymyksiä kuin onnistumisen kokemuksia spekuloijille.

Vaikutelmani on että aika paljon on yritetty aina uutta spekulointi-ideaa mutta joka kierroksella osa ostokiinnostuksesta on valunut vahvistamaan mega cap glamour -ostolaitoja. Ja tämä taas vaikuttaa siihen että S&P 500 -indeksisijoittamisen status sijoittajien silmissä on noussut ennätyskorkealle. Ja tämä hohto taas ruokkii takaisin mega cap glamouria.

Ja tämä hivuttava riskinottohalun väheneminen on varmaankin osasyynä painamassa reaalikorkoja kellarista läpi.

Tämä prosessi on toistaiseksi sujunut tosi siististi ja nätisti niin että suuret massat ovat edelleen historiallisen luottavaisia siihen että osakesijoittaminen on loistava tapa vaurastua.

Mutta kaikki on lopulta kiinni subjektiivisesta kokemuksesta siitä meneekö markkina seuraavaksi ylös vai alas. Jos se subjektiivinen kokemus salkunhoitajilla ja massoilla muuttuu nykyisestä edelleen kovasta luottamuksesta, sitten on melkoinen show edessä näillä valuaatioilla ja näillä margin debteillä.

24 tykkäystä

Empä muuten yllättyisi hirveästi, jos tämän inflaatiosyklin huippu oli tässä, kun kaikki mukaanlukien FED on huolestuneita siitä. FED:inkin osalta pitää muistaa, että tähän saakka kaikki on ollut lähinnä puhetta ja taperointikin suoritetaan vähenevän treasury:jen liikkeellelaiton yhteydessä.

Osakemarkkinoiden kannalta “optimistinen” veikkaus, että talouskasvu ja sitä myöten inflaatio kerkeää heikentyä sen verran aikaisin ensi vuoden puolella, ettei FED:in tarvitse edelleenkään tehdä mitään. EKP:stä taas ei tarvitse edes arvailla :smiley:

Ym. talouskasvun hiipuminen ei toki olisi hyvä osakkeille, mutta siinäkin paljon mahdollisuuksia sitä kautta, että ihan aidot toimitusketjun väliaikaiset ongelmat saadaan ratkottua. Inflaation hiipuessa taas MMT:n makuun päässeet hallitukset laittaa lisää rahaa liikkeelle omien eturyhmiensä hankkeisiin. En ylläty siitäkään jos nähdään SP500 6000:ssa ensi vuonna ;D

10 tykkäystä

Sellainen huomio @Verneri_Pulkkinen näistä varteista että nyt kun tuossa päällä on englanninkielinen tekstitys, niin se suomenkielinen jää sen alle.
Kandee varmaan poistaa tai siirtää toisaalle se suomenkielinen.
Tai voihan sen englaninkielisen siirtää vaikka ylös.

1 tykkäys

So having been hammered one too many times in just a few days, perhaps the “smart money” finally learned its lesson, and as the S&P 500 suffered its biggest two-day rout since October 2020, hedge funds went risk off big time, because according to the latest update from Goldman Prime, net leverage fell to a one-year low this week.

A similar analysts from BofA also confirmed the deleveraging trend of deleveraging - the firm’s hedge-fund clients dumped more than $2 billion of stocks last week, exiting the market at the fastest pace since April.

8 tykkäystä

Kuuntelusuositus:

Uusimmassa Rahapodissa vieraana Professori Vesa Puttonen.
Suurimmaksi osaksi keskustelua vastuullisesta sijoittamisesta, josta täälläkin vähän väliä puhutaan (voiko ESG:llä tehdä ylituottoa?), mutta erityisesti suosittelen kuuntelemaan Puttosen ajatukset inflaatiosta ja keskuspankeista.
Inflaatio-keskustelu alkaa kohdasta 53:42, josta alla oleva linkki pitäisi alkaa.

Pelkääkö Puttonen inflaatiota?
Mikä inflaation on aiheuttanut?
Mikä on inflaation tulevaisuus?

18 tykkäystä

Se on viisaan ihmisen merkki kun vastaus alkaa “en tiedä”. :smiley:


Mainittakoon anekdoottisena havaintona, että yksi superbumtsibum (vähän pitkä tämä bumtsibum-termi kirjoittaa mutta huomaan sen alkavan vakiintua sijoitusterminä) kasvuosake SNOW tykitti eilen +16 % ylös ja on laskenut vain ~10 % huipuistaan. Markkina-arvo 100 miljardia, liikevaihto-ohjeistus fiskaalivuodelle 2022 (päättyy tammikuun lopussa) 1,2 miljardia eli käytännössä 83x sales-kerroin.

Mutta liikevaihto kasvaa solidia 100 % vuosivauhtia. :smiley: En ole SNOWhun hyvin perehtynyt, mutta käsittääkseni yhtiöllä on melkoinen baana edessä.

Yhtä kaikki, nostin tämän siksi että markkina ei vaikuta myyvän jokaista kasvumonsteria laitaan sumeilematta, vaan nimenomaan niitä jotka eivät yllä odotuksiin tai joiden kasvu rapautuu konsanaan, kuten 75 % laskenut Peloton.

Suomen kasvuhelmi Qt on tullut vasta 28 % alas 180 euron huipuistaan.

Kasvuun liittyen, ARK ETF ei ole tuottanut suurimmalle osalle sijoittajistaan yhtään mitään. Oudosti rahavirrat eivät ole vielä kääntyneet kunnnolla ulospäin, mutta jos näin käy niin ARKin omistamissa teknoissa voi näkyä melkoista myyntipainetta lisää. :smiley:

https://twitter.com/Keubiko/status/1466136335534723072?s=20

38 tykkäystä

Heh, näinhän se on :slightly_smiling_face:
Puttosen kommentti oli vähän sellainen Boglemainen “nobody knows nothing”.

Minkä takia halusin tuon tänne linkata ja antaa kuuntelusuosituksen, niin jos keskuspankit asiantujioineen ja resursseineen, tai itse Professori Puttonen, ei osaa kertoa tai ennustaa inflaation käyttäytymistä, niin tuskin foorumeilla kirjoittava heppapoika69 osaa sen paremmin (tai youtube-tähdet tai Kauppalehden asiantuntijat).
Eli täälläkin kun karhut/härät taistelevat ja ihmiset kirjoittavat nimimerkkien turvin, niin kaikki on kuitenkin arvailua, vaikka ihmiset mielipiteensä esittäisivätkin vakuuttavasti.
Hyvä muistutus varsinkin uusille sijoittajille.

29 tykkäystä

Jep… Liikkuvia osia on yksinkertaisesti liikaa.

Usein sijoituskeskusteluissa se itsevarmoin näyttää pintapuolisesti vakuuttavimmalta. “En tiedä” ei ole kovin “myyvää” saati herätä mielenkiintoa monissa. Mutta se on paljon rehellisempi kommentti 99 % ajasta.

Joidenkin arvaukset perustuvat vaan parempiin lähteisiin ja prosesseihin, kuin toisten. Ja silti ne on isoilta osin mutuilua. :smiley:

Tuo oli Puttoselta hyvä korostus, kuinka heikosti tunnettu ilmiö inflaatiokin lopulta on.Silti siitä moni puhuu kuin tietäisimme 100 %:sti sen käyttäytymisen.

Varminta melkeinpä on, että jos jotain asiaa tehdään tarpeeksi pitkään niin jossain vaiheessa se kumoaa itse itsensä. Kuten isot nousumarkkinat: lopulta liika on liikaa ja homma lössähtää, kunnes mennään toiseen ääripäähän. Tai taloudessa: elvytystä (niin raha- kuin talouspoliittista) ei ole ollut liikaa kymmeneen vuoteen. Nyt saatettiinkin (aika näyttää) vetää överit.

Mutta jos miettii tilannetta maaliskuussa 2020, niin todellakin mieluummin överit ja pullonkauloista johtuvaa inflaatioreisaa ja kryptotreidaajia, kuin sellainen deflatorinen lamakierre missä kaikki supistaa menojaan kilpaa tuhoten toisten tulot.

27 tykkäystä

Tuossa Puttonen puhui hallinnollisesti määrätyistä koroista EU-valtioiden lainoille ja erityisesti nosti esiin Kreikan. Vähän tätä hain joitakin päiviä aiemmin, kun sanoin, ettei korot välttämättä kerro yhtikäs mitään yleisestä taloudesta vaan ennemmin valtioiden taloudesta.

Eli tämä narratiivi siitä, että korkojen nousu kertoo siitä, että elvytykselle ei ole syytä ja talous vetää hyvin, on kuollut. Matalia korkoja mielestäni (Euroopassa) paremmin selittää joidenkin valtioiden velkapommi kuin itse reaalitalous.

Korot eivät siis markkinavetoisesti tule nousemaan sanoi talous mitä taikasanoja tahansa. Voiko tämä sitten jatkua ikuisesti? En usko. Jos velalla ei ole mitään seurauksia, niin uskomus talousjärjestelmään hajoaa joskus ja jollain tavalla.

6 tykkäystä

nyt se vahvistui, jenkkimarkkina on kuplassa:
Market now is ‘crazier than the dotcom era’, says Berkshire Hathaway vice-chairman Charlie Munger (theaustralian.com.au)

15 tykkäystä