Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Moukkamainen kommentti Alenilta, joka vielä vuosi sitten vertasi koronapassia hihamerkkeihin.

2 tykkäystä

Tottakai tiedän että pörssin ennakointi on vaikeaa. Kun katsoin aiempia viestejä foorumillla, näin paljon keskustelua Black Fridayn dipistä, siksi luulin että olisi foorumiin kuuluvaa kertoa oma näkemykseni dipistä ja ostopaikoista.

Jos luulit että ostamiseni perusteena on päivittäinen kurssi niin olet valitettavasti pahasti väärässä. Viestini ehkä jätti huonon kuvan, mutta tutkin aina yrityksien liiketoimintaa ja sen näkymiä oston perusteena. En vain tiennyt että se kuului tähän foorumiin. Esimerkiksi Harvia jota olen omistanut 28.4.2021 .En ole myynyt yhtään osaketta Harviaa siitä lähtien, vain lisäillyt, muun muassa yhtiöstä johtumattomissa kurssilaskuissa. (Tähän asti tuottanut 18,46% 3529,25e siitä lähtien)

Jos haluat kuulla omat perusteluni Harvian ostoon niin tässä lyhyesti:

-saunabuumi joka on valloillaan ja globaalit megatrendit (ihmisten kasvava kiinnostus saunomisesta ja sen monista eri tieteelisestikin tutkituista terveyshyödyistä)

-monet kasvuajurit (yritysostot, ennätyksellinen tilauskanta ja tietenkin suuret laajennusinvestoinnit)

-saa kannatavaa kasvua suhteellisen pienellä riskillä

-todella vahva markkina asema (m.m toimialan paras kannattavuus)

-vakaa kassavirta

-laadukas johto (m.m todella hyvin ajoitetut ja suunnitellut yritysostot, sekä selvä strategia ja tulevaisuuden suunitelmat)

-vahva pääoman tuotto

-yritysosto-osaaminen (onnistumiset yritys kaupoissa ja yhtiöiden intergrointi hyviin konserniin, pääsy uusin tuotekategoriohin jne.)

Tämän lisäksi kuten jo sanottu, ehkä ei kuitenkaan huomattu, Haarumi on vahvistanut luottoani yhtiöön hyvien näkemyksien kera.

4 tykkäystä

Onko linkkiä hihamerkkeihin vertaamisesta?

Tolkun ihmiset eivät näe ongelmaa mielipiteensä muuttamisessa kun uutta tietoa selviää. En näe Alenin kommenteissa mitään huonoa. Hyvä että on kääntynyt passin kannalle.

15 tykkäystä

Ihan toiseen aiheeseen. Harmittaa että Jarnis pahoitti mielensä ja lähti täältä. En ollut aina samaa mieltä hänen kanssaan, mutta siltikin toivoisin että tulisi takaisin.

9 tykkäystä

10 tykkäystä

“Shorttirapsa” näkyy foorumilla lähinnä EVO-ketjun viestien määrässä ja samasta asiasta jankkaamisena. Minusta foorumilla on enimmäkseen vähätelty näitä riskejä. Eiköhän se ole nimenomaan markkina, joka on nielaissut kaikki riskit koukkuja myöten.

Kurssi pyöri puoli vuotta samoissa lukemissa ja vasta viimeaikaisten negatiivisten juttujen myötä tultiin kevään ATH-lukemista yli 40% alas. Riskejä on ilmaantunut ja tulee ilmaantumaan jatkossakin.

On tietysti jokaisen oma asia miten suhtautuu riskeihin. Minusta kultainen keskitie on hyvä lähestymistapa. En halua missään nimessä viitata kintaalla riskeihin Smart Eye- ketjun tyyliin (näkyy EVO-ketjussakin hieman), mutta en myöskään pelkää jokaista raksahdusta myymällä kaikki laput äkkiä laitaan ennen kuin maailma kaatuu niskaan.

7 tykkäystä

Onko keskustelu aina ollut näin kärkästä, ääripäihin jakautunutta ja polarisoitunutta, kuin mitä se nykyään on, vai altistaako jotkin algoritmit minut vain näille keskusteluille?

Enemmän minua ahdistaa nykyisin keskusteluun kykenemättömyys aikana, jolloin terve keskusteleminen olisi erittäin tärkeää.

Itse koen ongelmalliseksi sosiaalisen median toimintamallin, jossa minulle ehdotetaan julkaisuja, jotka herättävät minussa haitallisia tunteita ja ovat täysin omaa arvomaailmaani vastaan. Nämä tietysti ovat suoranainen kultakaivos klikkauksien ja sitouttamisen kannalta.

23 tykkäystä

Tiedän hyvin että on vaarallista saada alussa kunnon voittoputki, huomasin kuitenkin itse miten riskistä puuhaa treidaaminen on, olisin ihan yhtä hyvin voinut hävitä rahaa, aloittelijan tuuria varmaan vain oli kuten jo sanoin :). Halusin vain vilpittömästi kokeilla treidaamista yhtenä päivänä. Riskin huomattuani en ole treidannut kertaakaan sen jälkeen, en nimittäin tarvitse kirpaisevaa tappiota kuolevaisuuden muistutukseksi.
Viestini oli harhaanjohtava, anteeksi siitä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta kun treidasin, ei suinkaan ensimmäinen kerta kun sijoitan. Olen sijoittanut noin puolen vuoden ajan yhtiöihin joihin olen perehtynyt ja käyttänyt niiden liiketoimintaa ja näkymiä oston perusteena. Sijoitusstrategiani on osta ja tarkkaile, vähän kuin osta ja unohda, mutta haluan kuitenkin katsoa tarkasti säännöllisesti yhtiöiden menoa (jos yhtiön tarina muuttuu yhtäkkiä olennaisesti huonompaan suuntaan pitkällä aikavälillä on harkittava myyntiä). Minulla on siis pitkä sijoitushorisontti, puhutaan toivottavasti kymmenistä vuosista (lukiolainen 19v kun olen).
Iloksesi voin todeta että olen häviön puolella kahdessa yhtiössä Kamux (-741,07 e, -24,21%) ja Tieto Evry( -172,54 e, -8,42%). Tiedoksesi muiden yhtiöiden tuotot: Harvia 18,46% (3529,25e), Tecnotree 65,06%(664,10e), Qt Group 30,76%(549,67 e), Sampo 7,29%(464,74e), Aktia 8,01%(164,80 e). Fortumit, Nordeat suun muut olen saanut perintönä kauan sitten, joten vaikka niiden tuototkin ovat hyviä en halua niistä ottaa mitään kantaa, olen periaatteessa vain holdaillut niitä.

Kiitos onnen ja menestyksen toivotuksesta sijoittajan uralla! Onnea toivon nyt kuitenkin erityisesti yo-kirjoituksiin jotka minulla on keväällä 2022, tulevaisuus kun on pitkälti siitä kiinni nykyään:).

14 tykkäystä

Jepjep, ei ole kovin järkevästi sanottu, mutta onneksi mieli on muuttunut. Vielä kun muidenkin samanlaista argumenttia syytävien mielipiteet muuttuisivat niin voitaisiin joskus päästä tästäkin eroon.

5 tykkäystä

Hienoa että oli onnistunut treidi. Muista kuitenkin että jo lähtökohdassa sinulla 50% mahdollisuus onnistua. Eli onnistuneita treidejä saattaa tulla montakin putkeen ( vertaile esim kruuna,klaava). Jotta on mahdollista onnistua treidaamisessa pitää olla tiukka suunnitelma ja riskienhallinta. Tämä menee jo käytännössä mönkään muuttamalla riskiä eli vaihtelemalla panosta. Ethän halua että että voittavat treidit on pienemmällä panostuksella kuin tappiolliset. Opiskelemalla opit saamaan muutaman prosentin edun tuohon 50/50 tasoon jolloin treidit alkaa olemaan voitollisia. Mutta jos tämä kiinnostaa enemmän netti on täynnä opintomateriaalia.

3 tykkäystä

Juttelin viikolla kaverini kanssa koronarokotteista, ja hän keskustelun päätteksi kiitteli, että tuntui kivalta voida puhua normaalisti aiheesta. Häntä oli pelottanut rokotuksen ottaminen, mutta asiasta puhuminen oli ollut vaikeaa: rokotetut demonisoivat siitä, että piikkiä ei ole vielä otettu, ja rokottamattomat tivaavat, että miksi edes ajattelisit rokotuksen ottamista. Koitappa tuollaisessa keskusteluseurassa käsitellä tunteitasi.

Somen käyttöä ja tulkintaa pitäisi opettaa laajasti kansalaisille. Se, että ymmärtää algoritmien toiminnasta edes perusidean (miksi näet sitä, mitä näet), muuttaa ajatusmaailmaa somesta - ja samalla omasta itsestään. Se voisi myös hieman edesauttaa parempaa suhtautumista poikkipuoleisiin mielipiteisiin, vaikka liian optimistinen en minäkään haluaisi olla tässä suhteessa.

12 tykkäystä

En millään tavalla pyrkinyt aliarvioimaan sinua, halusin muistuttaa aloittelevaa sijoittajaa, koska lyhyellä tähtäimellä toimiminen voi päättää koko sijoittamisen. Kuitenkin sijoittaminen on pitkällä aikavälillä hyvinkin kannattavaa puuhaa, etenkin kun antaa ajan tehdä töitä.

Kun sijoittaa kohteita pohtien ja perehtyy niiden mahdollisuuksiin ja riskeihin, niin onnistumisen mahdollisuudet kasvavat huomattavasti, näinhän kerroit toimineesi noissa salkussasi olevissa yhtiöissä. Se, että jotkut osakkeet ovat tappiolla ostohintaan nähdeen ei tee niistä välttämättä huonoja sijoituksia, jonkun ajan päästä ne voivat olla hyvällä voitolla. Sijoittaminen ei ole arpajaisiin osallistumista ja on hienoa, että näytät suhtautuvan siihen hyvinkin järkevästi.

3 tykkäystä

Kiitokset hyvistä huomioista @Hermot_Lehman @KohtiVapautta @xlat

Jäin miettimään tuota tunteiden merkitystä. Tajunnut sen, että tunteistani en pääse eroon sijoittamisessa. Ehkä tosiaan pitäisi valjastaa tunteet hyvällä tavalla osaksi omaa sijoittamista ja toisaalta pyrkiä välttämään sellaisia tilanteita, joissa tunteilla saa aikaan negatiivisia asioita salkkuun. Tässä jatkuvasti oppii ja ehkä keksii myös itselle toimivia “tunnetyökaluja” erilaisiin tilanteisiin.

Onkohan asiaa liittyvää erityisen käytännölliseksi koettua kirjallisuutta/artikkeleita? Monessa selailemassani kirjassa asia kuitataan tyyliin “hallitse tunteesi” tai “sitoudu strategiaan”. Ja tuoreemmissa kirjoissa myös käyttätymistaloustieteen ajatusharhoja listattunan. Ymmärrän, että sijoitussuunnitelma/-strategia oleellinen osa tätä. Mutta markkinat on täynnä yllätyksiä, joita mieli prosessoi juuri siinä tietyssä tilanteessa. Toisaalta välillä myös pystyy “aistimaan” jonkin olevan yhtiössä vinossa, vaikkei näkyisi (vielä) luvuissa.

Ehkä pitääkin aloittaa aiheesta joku blogi tyyliin “tunteellinen sijoittaja”.

6 tykkäystä

“Rivianin markkina-arvo on noussut jo yli 140 miljardin dollarin–”

“Toistaiseksi Rivian on kuitenkin toimittanut asiakkaille vasta noin 150 autoa–”

Tuli ao. jutusta mieleen uusi tunnusluku, P/UP, markkina-arvo per valmistettu yksikkö. :sweat_smile: (price/unit produced) Jos se on alle miljardin, kyseessä ei ole todellinen vetylasersähköautobumtsibum! Rivianilla tämä suhdeluku siis kohta ehkä sen jaardin per tuotettu auto. :smiley:

18 tykkäystä

Juu ymmärsin sen, kuten sanottu aiempi viestini oli hieman harhaanjohtava ja huonosti kirjoitettu, joten ymmärän hyvin vastauksesi, on hyvä muistutella aloittelevaa sijoittajaa :slight_smile:

Kiitos, että sinä (luultavasti paljon kokeneempana sijoittajana) pidät suhtautumistani järkevänä, merkitsee minulle paljon ja antaa puhtia päivään :slight_smile: . Hyvää viikonlopun jatkoa!

2 tykkäystä

Tällainen keskustelunavaus tälle palstalle olisi kiva, tänne kahvihuoneeseen nämä jutut “katoavat” aika pian mutta tuollaisen otsikon alla voisi keskustella tästä sinänsä tärkeästä aiheesta. Olen samaa mieltä, että tunteiden käsittely helposti kuitataan tyyliin “hallitse tunteessi” tms. Mutta kyllä ainakin itselläni finanssikriisin pahimmissa syövereissä tunteet olivat hyvinkin paljon pinnassa ja pelkotila oli päällä. Tästä olisi kiva keskustella enemmänkin, jos vaikka itsekin saisi oivalluksia muilta sijoittajilta…

7 tykkäystä

Alen on yksi harvoista, jonka olen joutunut hiljentämään Twitterissä. Häneltä tuli kuukausitolkulla ihan idioottimaisia kommentteja ja vähättelyä koronasta, jatkuvaa hallituksen koronatoimien kritisointia ynnä muuta provosoivaa shaibaa, vaikka Suomi on ollut yksi parhaista maista koronatoimissa. Tilanne ollaan pidetty hyvin aisoissa tähän asti.

En näe tuossakaan mitään todellista mielipiteen vaihtumista, vaan passi otetaan käyttöön, koska se on käytännössä pakko ottaa. Kaveri kritisoi koronaa ja varsinkin koronatoimia melkein samalla tavalla kuin harhaisimmat persut.

Kun koropassi mainittiin niin Alen mainitsi hihamerkit ja oli voimakkaasti passia vastaan. Nyt kun hallituksella kesti jonkin aikaa koronapassin käyttöönotossa niin Alen on tietenkin vaatimassa sitä äkkiä käyttöön. Mielipide muuttuu tuttuun populistiseen tyyliin aina tilanteen mukaan oli sitten kyseessä passi tai jokin muu asia. Joka tapauksessa hallitus on aina väärässä ja tekee asiat väärin.

10 tykkäystä

En ole tarpeeksi seurannut että olisi mielipidettä henkilöstä kehittynyt. Toki bisnes edellä menee kun ravintolaa pidetään, niin ymmärtäähän sen että jos vaihtoehdot on ei asiakkaita tai asiakkaat passin kanssa, niin minkä valitsee. Vähättelyt yms. on kyllä rasittavaa, varsinkin jos tätä on paljonkin suoltanut.

Suomen koronatoimista en ole lainkaan samaa mieltä. Aivan avutontahan tuo on ollut koko korona-ajan. Päätöksiä vatvotaa viikkoja ellei kuukausia kun pitäisi tehdä hetkessä. Se että Suomessa korona-aika on taloudellisesti tai tartuntojen osalta mennyt kohtalaisesti ei ole lainkaan hallituksen ansiota, vaan nämä on saavutettu hallituksen toimista riippumatta.

18 tykkäystä

Alen’illa on paitsi omaisuutensa myös toimeentulonsa kiinni ravintolatoiminnoissa, sen johdosta suhtautuminen koronarajoitusten poukkoiluun on suurimpaan osaan muista ihmisistä erilainen.

Kun on seurannut hallituksen päätöksiä ja tolkutonta tempoilua sinne tänne, niin huomaa, ettei hallituksessa ymmärretä yritystoiminnasta tuon taivaallista.

Ravintoloille ja tapahtumajärjestäjille korona-aika on katastrofi, sitä on pahentanut ennakoitavuuden puute. Kun työlainsäädäntö on sellainen kuin on ja koronarajoituksia/helpotuksia tehdään parhaimmillaan päivän varoitusajalla, niin tilanne muuttuu näille yrityksille järjettömäksi. Työvuorot kun pitää ilmoittaa kolme viikkoa etukäteen ja aukiolosäädöksiä muutetaan per heti, niin sitten maksetaan palkkoja myös ajalta milloin ei voida olla auki.

Suurin osa rafloista kaipaa ennakoitavuutta, tottakai koronapassi on tervetullut jos se mahdollistaa sen. Suomessa kun hallitus on touhottanut Kiuru päällepäsmärinä, niin viesti on ollut vähintään sekava ja lähtökohtana kaikki kiellettyä.

14 tykkäystä

Mutta eikö oppositiosta kuulu nimenomaan sanoa näin jatkuvasti vaikka itse tekisi samat päätökset, jos olisi hallituksessa? Politiikka on muutenkin suuren luokan sirkus, tai ainakin näyttää siltä - eiväthän sinne fiksut kaverit välttämättä pääse vaan ne jotka osaavat olla riittävän lipeviä/ärhäköitä/tunnettuja, jotta saavat äänestäjiä.

Vai näetkö siellä ainuttakaan isomman yrityksen entistä johtajaa tai edes merkittävässä asemassa ollutta? Ei kannata ruveta poliitikoiksi niillä palkoilla ja järkyttävällä työmäärällä. Yleiseksi kusitolpaksi pääsee myös kaupan päälle mielipiteistään riippumatta, koska aina on joku eri mieltä. Sipilällä oli tosin jotain liiketoiminnan tuntemusta mutta muuten tuntuvat olevan aika harvassa.

4 tykkäystä