Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Efektiivinen eli todellinen korko tulee ilmoittaa kuluttajansuojalain nojalla, joten asiakas saa mielestäni riittävästi tietoa, kunhan ymmärtää koron ja todellisen koron eron.

Toinen näkökulma, ja tämäkään ei ole omaa vahvuusaluetta, on kustannuslakennan puoli: käsittelykuluihin sisältyy osuus yrityksen kustannuksista ja näin pitääkin olla, sillä eihän laskukaan taivaasta itsekseen tipahda, vaan sen taustalla on toimintaa, laitteita, ohjelmistoja ja tiloja, joista muodostuu kustannuksia. Jos laskelmalla on ilmoitettu esim. käsittelykulut 13 euroa, en näe asiassa mitään harhaanjohtamista. Asiakas päättää, pitääkö kuluja liian isoina kokonaisuus huomioon ottaen vai ei. Selvää on, että yksikään yritys ei avaa laskuissaan kulujen ja katteen osuutta.

Disclaimer: en ole kaupan alalla enkä kirjanpitäjä, kokemusta on autokaupasta vain ostajan näkövinkkelistä.

2 tykkäystä
26 tykkäystä

Pipsa jalkautunut twitteriin :sweat_smile:

21 tykkäystä

Minua hieman harmittaa että kakka- ja rakettiemojit poistettiin foorumilta. Nyt voi vain tykätä tai olla tykkäämättä, mutta ei voi olla eri mieltä.

6 tykkäystä

Hyvää lauantaita, nyt on joulukuun 4.päivä! :slight_smile:

Omistan tämän Petrille.

image

Kiitos @Petri_Kajaani , aidolle huippuanalyytikolle!

On aidosti hienoa katsoa ihmistä, joka tohkeissaan puhuu suurella innolla, niin käytetyistä autoista, hehkeistä kiukaista kuin laadukkaista muovikipoistakin. Petri on perusteellinen, selkeä ja erinomainen puhuja. Petriin on helppo luottaa. Kertonee paljon Petristä se, että Petrillä on omia faneja ja monille jää ihan aidosti ikävä.

Petri on huipulla siinä mitä tekeekään, mutta samaan aikaan hänellä on jalat maassa. Kaikkea hyvää Petrille ja anna kuulua itestäs!

Alokas

Jos joltakin on mennyt ohi Petrin lähtö uusin haasteisiin:

Analyytikkovaihdos

71 tykkäystä

Onko vertaislainoista vielä saatavilla tuottoja näin 2021? Mitkä ovat hyvi palveluita tällä hetkellä, jos näitä onkaan?

Tekisi mieli hajauttaa pörssin ulkopuolelle, mutta vaihtoehtoja on kovin vähän…

Yhdysvalloissa on mediassa osakekommentaattoreita, joista yhdestä kuuluisimmasta, Jim Cramerista tehtiin akateeminen tutkimus. Tutkittiin, millaisiin tuottoihin sijoittaja olisi päässyt Cramerin osakevalinnoilla 17 vuoden ajanjaksolla. Cramer on entinen hedge fundin salkunhoitaja, että sikäli tietää hyvin asioista.

Tulokset olivat tällaiset, hyvin pitkään sijoittaja sai suunnilleen S&P 500 -indeksin tuoton (kovemmalla riskillä toki), sittemmin alkoi alisuoriutuminen indeksiin nähden.

Tämä on linjassa Warren Buffetin kuuluisan vedon kanssa, missä hän löi vetoa, että 10 vuodessa hedge fundit häviävät S&P500-indeksirahastolle. Näin kävikin, indeksirahasto voitti hedge fundit selvällä erolla. Tarvittiin vain yksi sijoituspäätös 10 vuoden aikana (ostaa yhden kerran indeksirahastoa) voittamaan hedge fundien 10 vuoden uurastuksen ja salkunhoitajien kovan työn tulokset.

Indeksin voittaminen on vaikea laji.

25 tykkäystä

Nyt alkaa olemaan pelkoa ilmassa. Oma fiilikseni tahtoo jostain syystä kontrata tätä ja ruveta kunnolla härkäilemään. Tosin tässä vaiheessa panikoiminen myymällä Kamuxit tai Evolutionit pois ei juuri lämmittäisi. Sain vihdoin tällä viikolla valmiiksi mielettömät veronmyynnit. Piti kaivaa tappioita 15000 euroa mutta en halunnut luopua mistään osakkeesta kokonaan. Hyzonilla, Kamuxilla ja Sivers Semiconductorilla pääsin kuin pääsinkin ±0e tilanteeseen veroteknisesti. Nyt voi loppuvuoden keskittyä sitten holdaamiseen ja dipin ostoon.

18 tykkäystä

Jos aikoo panikoida, kannattaa panikoida ensimmäisten joukossa.

Kun katsoo bitcoinin kurssia tänään niin en ihmettelisi vaikka maanantaina herättäisiin mustaan maanantaihin. Kryptojen markkina-arvot nykyään sen verran suuria että olisi ihme ellei niiden romahtaminen vaikuttaisi muuhun markkinaan joka jo muutenkin näyttää olevan epävarmoissa tunnelmissa.

6 tykkäystä

s&p500 ytd nousun takana on apple google tesla ja netfix sekä muutama muu. tämän joukon takana on ollut aikamoinen verilöyly. jos tesla viedään saunan taakse ja ammutaan päähän, saattaa paniikki levitä.

5 tykkäystä

Nojaa. Pitko on 12kk plussalla edelleen jotain 150%, että onko ne “asiantuntijat” nyt sitten kovin väärässä olleet, vaikka nyt lasketellaankin vähän reilummin?

5 tykkäystä

Vision toimittajakin keksi saman :wink:

https://twitter.com/alexafheurlin/status/1466876485839564802?s=21

22 tykkäystä

Onneksi ei koske helsingin pörssiä. :smiley: :wink:

22 tykkäystä

Täällä on ollut paljon puhetta salkun tyhjäksi myymisestä pahimman pelossa. Tällein noviisina kyselen, että miksi salkku pitäisi myydä tyhjäksi, jos on muistanut noudattaa tärkeintä sääntöä: sijoita vain rahaa, jonka voit menettää.
Helppo varmasti näin neitsyenä sanoa, sijoitukseni eivät vielä koskaan ole olleet rajusti pakkasella, mutta jos näin kävisi, haluaisin uskoa kykeneväni antamaan asian olla. Miksi myydä tappiolla, pitkällä aikavälillä kurssit ovat kuitenkin aina nousseet?
Koska olen noudattanut tärkeintä teesiä, näillä rahoilla “ei ole mitään merkitystä itselleni”. En tarvitse niitä nyt, ne on säästetty kuukauden ylijäämistä, joita en ole tarvinnut mihinkään. Ymmärtääkseni kurssit eivät voi koskaan mennä niin alas, että joku tulisi kotoani korkoja perimään, koska salkkuni on niin pahasti tappiolla? :joy:
Maatkoon siellä, kyllä ne kurssit joskus taas nousevat.

33 tykkäystä

Tarkoitat kai luki viestisi. Lähdeviittaukset olisi kiva lehtiartikkeleissakin.

8 tykkäystä

:smiley: no twiittihän tuo vain oli! En ole pahoillani. Olisi itseasiassa ihan hienoa kyllä saada lehtiartikkelikin logaritmiasteikosta.

1 tykkäys

Tuohan riippuu ihan tilanteesta. Jos sulla on koko salkku pakkasella ja koet, ettet tiedä mitä tehdä, niin miksei sitä voisi vaikka myydä tyhjäksi? Toki tulee kuluja, mutta niin tulee siitäkin jos roikut väkisin epätoivoisena mukana, koska on “pakko”. Aika moni yhtiö on ottanut todella lujaa siipeensä, vaikka taustalla olisi näyttöä kovasta kasvusta. Esimerkiksi evo.

Sitten taas jos koko salkku on vihreänä, tunnet yhtiösi hyvin ja uskot niihin, niin eihän siinä kannata edes verojen kannalta salkkua tyhjätä, vaikka olisi 100% varma että lasku vielä jatkuu mutta tietämättä kuinka alas.

Itse toivon, että olisin kokenut tämän markkinan jo vuosi sitten. Kyseessä on melko opettavainen aika, kun tuntuu että ei tässä kukaan tiedä mitä tapahtuu. Nyt punnitaan oikeasti se, mitkö yhtiöt pärjäävät. Toisin kuin vuosi sitten, jolloin tuottoja sai vaikka silmät kiinni ostonappia hakkaamalla esimerkiksi yhtiöistä: kahoot, angler gaming, kindred ja lohilo.

2 tykkäystä

Kryptojahan markkinoidaan suojana inflaatiota, pörssikurssien laskua yms talouden ikäviä piirteitä vastaan, kuitenkin niiden hinta vaikuttaa käyttäytyvän juuri markkinointiväittämää vastaan - kuitenkin joillakin tuntuu olevan niitä kohtaan vankka usko. Omasta mielestäni kryptot ovat tuotteita, joilla on hinta muttei arvoa.

19 tykkäystä

Mielestäni kryptot ovat kuin osakkeita, mutta ilman liiketoimintaa sen osakkeen takana.

Edit: Minulla ei ole mitään heitä vastaan ketkä uskaltavat näihin sijoittaa. Ei vain sovi itselleni.

7 tykkäystä