Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Piti ihan tarkistaa: Arvopaperisäilytys ja arvo-osuustili on Säästäjälle 0 € ja Sijoittajalle 2,40 €/kk. Bonuksiahan noihin voi käyttää, jos niitä kertyy. Itselle oli vain helppo aloittaa tilipankista.

3 tykkäystä

Minulle on koitunut harmia siitä, että kirjoittelin FB:n osakesijoittaminen ryhmään, joten olen siellä nykyään täysin passiivinen satunnainen seuraaja. Kateus voi ilmetä huomattavan ikävänä käytöksenä!

29 tykkäystä

Taitaa suomessa olla pidempi elinajanodote kuin meksikossa…

3 tykkäystä

Joo mutta ei Suomalaiselle Meksikossa. Etkö lukenut asiaa suluissa? Et ymmärtänyt pointtia.

2 tykkäystä

Ei malttaisi edes perjantaina oluen (oluiden) lomassa laittaa foorumia kiinni - on tämä niin mahtava paikka :grin::blush:

Hyvää viikonloppua kaikille ja toivotaan pukilta joulurallia ensi viikolle! :sunglasses::beers::santa:

15 tykkäystä

Laskiessa keskiarvoa yhden äänen “painosta”, on parempi käyttää benfordin lakia, eli olettaa että “pienen ensimmäisen numeron” ääniä on enemmän kuin “suuren ensimmäisen numeron” lukuja: 1000-1999 lukuja enemmän kuin 9000-9999.

Eli ei anna kaikille luvuille yhtä suuria todennäköisyyksiä, eli haarukan puoliväliä vaan laskee hajauman logiikalla:

Jotta numerolla 1 alkava luku muuttuu numerolla 2 alkavaksi, pitää sijoittajan omistuksen arvon tuplaantua (100%) - jotta taas 8:lla alkava luku muuttuu 9 alkavaksi, pitää sijoittajan omistuksen arvon kasvaa vain 12,5%. Eli painot saa karkeasti näin (oikeasti myös pienemmät desimaalit jakautuu samalla tavalla, joten pitäisi käyttää logaritmistä kaavaa):

1->2 = 100%
2->3 =50%
3->4 = 33%
4->5 = 25%
5->6 = 20%
6->7 = 16,6%
7->8 = 14,3%
8->9 = 12,5%
9->1 = 11%

Summa prosenteista 282,4%, joten esim. ykkösellä olevien numeroiden painot on 100% / 282,4% = 35% kaikista numeroista. Ja “arvioitu keskiarvo” esim. numeroiden 1000-9999 (jos tämä olisi ollut yksi äänestys vaihtoehto) välillä olisi 3440 eikä 5500.

Yhtälailla jos kotiisi murtaudutaan ja ilmoitat ison määrän tavaraa varastetuksi, niin jos näiden objektien hinnat ei yhtään seuraa tälläistä jakaumaa, saattaa Ifin vakuutusetsivät (Hastingsilta saadulla datalla ja jakaumilla) alkaa epäilemään sinua vakuutuspetoksesta

Ja tämä oli lähinnä kertausta itselle eikä varsinkaan kritiikkiä hyvälle äänestystuloksen summaksellesi. :+1:

12 tykkäystä

Teslan kurssi pienessä laskutrendissä.
Tarttis varmaan Muskin twiitata, että sähkö on älyttömän kallista, niin lähtis kelpo nousuun.

Disclaimer: Pörssisähkö joulukuun keskiarvo kuluttajalle 37.71 c/kWh. Alkuviikosta rapiat 120 c/kWh.

2 tykkäystä

Hieman hämäävä kysymys. Eikös 100e/5e ole 5% ja 5% osinko lienee melko hyvä kun Helsingin pörssissä lienee aika monta yhtiötä n. 5% tai alle osingolla, joiden tulos ei tuskin hirveästi kasva keskipitkällä aikavälillä. Pitäisikö 10% osinkoa sitten muka vaatia (50e hinta)?

Jos tuloksen odotetaan pysyvän saman jatkossa, niin oma vastaus on rippuvainen siitä, kuinka suuri on osingon suhde tulokseen tuolla 5e osingolla. Ja siitä paljonko jää rahaa omien ostoon osingon (ja tulosta ylläpitävien investointien) jälkeen :stuck_out_tongue_winking_eye: :stuck_out_tongue_winking_eye: :rofl:

Eräs Suomessa asuva ja suomalainen miljonääri muistelmissaan kertoi, että oli aikoinaan perheensä kanssa mökillä kun puhelin soi ja poliisi ilmoitti: älkää pelästykö, hetken päästä mökkinne pihaan tulee poliisiautoja. Teidät siirretään poliisisaattueessa osoitteeseen, joka selviää myöhemmin. Syy: saamamme tiedustelutieto, että kidnappauksenne on parhaillaan suunnitteilla.

En nyt nimeä kirjoita kun en tiedä, haluaako julkisuutta, tuskin haluaa. Kyllä näitä rikkaiden vainoamisia ihan oikeasti on ja suurin osa estetyistä tilanteista ei koskaan tule julkisuuteen.

Joku ihannoi muuttavansa rikkaana Meksikoon. Se onkin luultavasti 1 parhaita maita jos haluaa tulla kidnapatuksi. Onnistunee helposti kun levittää vain nettiin itsestään tietoa, että täällä olisi nyt 1 hönö ulkomaalainen helppo saalis teille paikallisille, rahaa on.

25 tykkäystä

Pointti on esim. että jos haluat vaikka 7% reaalista vuosituottoa (olettaen että yhtiötä arvostetaan aina samalla kertoimella), pitää sinun saada 7% + 2% inflaatio, eli 9% yhteensä osinkotuottoa, joten voisit maksaa tuosta 5e osingosta 5/0,09 = 55e. Ja jos osingon jakosuhde olisi 66% niin E olisi 7,57 ja PE siten 7,2. Joka taas nykymarkkinassa kuulostaa varsin matalalta, jos ei pahasti mennyt laskut nopeasti vikaan.

Ja helsingin pörssissä monet suuret ja vakaatkin osinkolingotkin kasvaa jotain 1-5% väliltä, joka on pitkällä aikavälillä todella merkittävä osa tuottoa.

3 tykkäystä

Brasilia on kanssa ihan hyvä veroeurojen satsausvaltio. Kuusi henkivartijaa per sun skidi, neljä per sun aviopuoliso ja vähän sun duunista riippuen aika monta muuta.

7 tykkäystä

Se olikin hämäystä. Muutan oikeasti Buenos Airesiin. Meksikolaiset etsii 30 vuotta tätä hönöä ihan turhan takia sillä aikaa kun Suomessa kidnapataan porukkaa jatkuvasti.

1 tykkäys

Piti vielä senverta lisätä tuohon nimimerkin suosimiseen tarkennuksena, miksen tykkää googlettelusta salkun suhteen:

  • “Tutuilla” tarkoitan tässä paitsi läheisiä kavereita niin myös kaukaisempia tuttavuuksia / sukulaisia
  • Salkun koko voi aiheuttaa kateutta tai sitten sääliä tutusta riippuen
  • En halua, että tutut alkavat kopioimaan salkkuani. Tällä palstalla on valveutuneempaa väkeä enkä usko, että kukaan laittaisi 50% Harviaan sen takia, että nimimerkkini niin tekee. Sen sijaan aivan nollasta alkava tuttu voisi googlettelun jälkeen todeta, että kopioi salkun suoraan minulta. Ja sitten jos asiat menevät totaalisesti pieleen niin katkeroidutaan.
  • Edelliseen liittyen myös ärsyttää vahingonilo jos salkun arvo romahtaa

Palstalla on sijoittamisesta perillä olevaa porukkaa ja täällä voi aika vapaasti kertoa sijoituksistaan, tuotoista, salkun koosta yms. asioista. Mutta palstan ulkopuolella on erilainen maailma. Siksi haluan eristää raha- ja sijoitusasiani tänne. Täällä on mukava olla :slight_smile:

63 tykkäystä

Eilisen jälkeen hieman fiilis, että alkaisiko se jouluralli tästä? Juuri kun meinasin olla ulkona :sweat_smile:

KL:

”Markkinat ovat jonkin verran helpottuneet. Inflaatiolukema oli markkinoiden odotusten mukainen ja sijoittajat uskovat, ettei inflaatio tästä enää kiihdy seuraaviin vuosiin”, sijoitusjohtaja Edward Park finanssiyhtiö Brooks Macdonaldilta kommentoi The Wall Street Journalille.

”Perjantain kurssiliikkeet antoivat ymmärtää, että markkinat ovat sopeutuneet Fedin tukiosto-ohjelmien ennakoitua nopeampaan supistamiseen ja muuhun rahapolitiikan normalisoitiin”, päästrategi David Jilek finanssiyhtiö Gateway Investment Advisersilta kommentoi WSJ:lle.”

11 tykkäystä

Aletaan olla kuplan huipulla kun vaurastumisen aiheuttama kidnappauksen riski nousee foorumilla suurimmaksi riskiksi?

45 tykkäystä

Olen kuullut tästä mystisestä Inderes Discord kanavasta, mutta en ole löytänyt mitään linkkiä sinne. Onko tämä se kuulusi Mestareiden lounge vai pääseekö sinne myös kuolevaiset? Mielelläni liittyisin sinne vaikka olenkin pitkälti lurkkaaja. :pleading_face: Erinomainen kirjoitus Voxturista @Seinakadun_Keisari !

Ensimmäinen viesti koko foorumille, koska olen suhteellisen tuore aktivoitunut sijoittaja. Alkutaipaleella tuli kompasteltua legendaarisen Talvivaaran kanssa ja koko homma jäi sen jälkeen useaksi vuodeksi tauolle. Nyt Inderes ja Inderesin foorumi on taas innostanut sijoittamiseen ja mullistanut koko homman, joten kiitos siitä kaikille aktiiveille! :smiling_face_with_three_hearts:

20 tykkäystä

Hyvää lauantaita! :slight_smile: Nyt on joulukuun yhdestoista päivä.

Tämä on sijoitusaiheinen Foorumi ja täällä keskustelu on laadukasta sekä asiapitoista. Tässä tulee erityisesti miettiä sitä, että kuinka paljon viestejä, ketjua ja foorumilaisia täällä on… silti homma pysyy tosi siistinä. Toki väkisinkin sattuu kaikenlaista, kun viestejä tulee jatkuvasti hirveä määrä niin tulee myös välillä yksittäisiä viestejä, jotka ei ehkä ihan noudata palstan sääntöjä ja keskustelukulttuuria, mutta poikkeukset vahvistavat säännön. Itse en ole onnistunut aina omissa viesteissäni, mutta mokista huolimatta minua on kohdeltu hyvin foorumilaisten toimesta - kiitos siitä! :pray:

Itse koen täällä olevan hyvä henki ja koen, että täällä mulla on paljon jonkinlaisia kamuja. Minusta se on hyvä, että täällä on Kahvihuone, jossa voi keskustella rennosti sekä esimerkiksi ketju, jossa voi hehkuttaa tai surra kurssikehityksiä. Muutenkin keskustelu voi olla asiapitoista ja viestiin voi laittaa mukaan “rennompaa” asiaa sekä huumoria. Palstan kymmenestä käskystä lainattua:
II) Keskustelu asialinjalla. Älä kommentoi, jos et pysty tuomaan keskusteluun uutta sisältöä. Huumori kuitenkin suotavaa

Huumoria pitää olla, se yhdistää ja keventää tunnelmaa varsinkin raskaina päivinä. Tässä pari esimerkkiä:

@Ituhippinen on mun kruunaama meemien kuningas. :pray:Aivan timanttisia meemejä tehnyt, hän voisi jopa elää näillä, mutta käykääpä katsomassa nämä meemit, löytyvät hänen “Suosituimmat vastaukset”-kohdasta:
image

@Masse ei esittelyjä kaipaa, ainoa Foorumin aatelinen. Masse keventää tunnelmaa, välillä toki aiheuttaa modeille harmaita hiuksia, kun välillä masse pitää (aiheesta :upside_down_face: ) laittaa vankilaan tai liputtaa. Masse on oikeasti varmasti tuonut monille sitä tärkeää ajatusta, että ei sijoittamisen tarvitse olla niin vakavaa, eli sijoittamisen voi ottaa vähän sopivasti viihteenä liikoja stressaamatta. Vaikka Masse paljon hassuttelee, niin useampien viestien alta huomaa, että hän on oikeasti fiksu sijoittaja. :slight_smile:

@TJT :n parhaita puolia on se, että hän pystyy yhteen viestiin sisällyttämään hyvin tiedon ja huumorin. TJT on minusta siksi erinomainen foorumilainen, että parantaa tunnelmaa auttamalla ja vastailemalla muille, että myös viljelemällä sopivasti hauskoja juttuja.

Näistä luukuistani voisi löytyä, vaikka mitä upeita nimimerkkejä, mutta aina valitsen yhden tai muutaman esimerkeiksi. Kaikille rentoa mieltä, hyviä sijoitusajatuksia ja hyvää lauantaita! :slight_smile:

51 tykkäystä

Verotietojen piilottaminen ei taida ratkaista koko ongelmaa. Aika helppo olettaa, että isojen yritysten toimitusjohtajilla on rahaa. Myöskin yritysostot ja listautumiset päätyvät helposti uutisiin ja niissäkin voi olettaa, että rahaa päätyy jonkun taskuun. Joidenkin yhtiöiden sivuilla myös näkyy suurimmat omistajat.

Jos joku haluaa kaapata jonkun rikkaan, niin sellaisen kyllä löytää vaikka verotiedot olisivatkin salaisia.

2 tykkäystä

Ei ole Inden discord vaan suomalaisten sijoittajien Discord, taitaa olla invite-only tällä hetkellä mutta en ole ihan varma, täällä pyörii paljon samoja tyyppejä eli ehkä joku osaa paremmin valoittaa tilannetta.

3 tykkäystä

Kysymyksessä halusin erittäin yksinkertaisella esimerkillä hahmotella ihmisten tuottovaatimusta, jonka pystyy tuosta laskemaan suhteellisen yksinkertaisella tavalla. Jos korkein hinta millä on valmis ostamaan tätä yhtiötä X salkkuun on 100e, niin sijoittajan tuottovaatimus tälle sijoitukselle on 5 %, mikä on historiallisessa perspektiivissä hyvinkin alhainen. Jos korkein hinta on 50e, niin tuottovaatimus olisi 10 % jne…

Mediaani näin nopeasti vilkaistuna näyttäisi olevan tuollaista 58e tasoa, mikä tarkoittaisi mediaanituottovaatimukseksi tuollaista 8.6 %. Lähtöoletuksena oli viime vuosien kaltainen makrotilanne, jossa inflaatio on matalahkoa 0-2 % (ja korot tuttua tasoa). Muutamalla ihmisellä tuottovaatimukseksi riittää tuollainen 4 % ja peräti 20 % vastaajista vaatisi noin 12,5 % tuottovaatimusta. Vastaushaarukka kuvastaa hyvin sitä miten eri ihmiset vaativa tuottoa samalta sijoitukselta. Ei ihme, että markkinoilla hinnat heiluvat :smiley:

Noin kuriositeettina mainittakoon, että Qt:n DCF-laskelmissa WACCina käytetty hämmästyttävän matalaa lukua 6,4 %, joka siis vastaa tuottovaatimusta. Esimerkissäni näinkin defensiiviselle yhtiölle (kyllä, esimerkki oli yksinkertainen) vaadittiin mediaanisti 8,6 % tuottovaatimusta, mutta hyvinkin riskiselle ja tulevaisuuteen nojaavalle Qt:lle analyytikot hyväksyvät huomattavasti matalemman tason! Näen ristiriitaa :thinking: Esimerkissäni tämä summa olisi 78e, millä hinnalla vain 10-15 % vastaajista olisi valmiita ostamaan tätä defensiivistä yhtiötä.

EDIT: Reveniolla vastaava tuottovaatimus on vain 6,1 %. Aika vähän vaaditaan ottaen huomioon kuinka paljon tuntemattomiakin riskejä keisseihin sisältyy niihin ladattujen kasvuoletuksien vuoksi. Tunnistan toki Revenion isot kilpailuedut, mutta siitä huolimatta 6,1 % on kyllä matala.

Noh, tämä oli vain tällaista vapaapäivän hassuttelua :smiley: Tunnistan kyllä että esimerkkini ei ole aukoton :slight_smile:

43 tykkäystä