Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Minä olen tuollaista ajattelua vastaan. Riskit on hyvä tiedostaa, mutta hajautetussa salkussa ei pitäis olla mitään tarvetta sisäistää tuollaista ajattelua, että kaikki voi mennä. Jos kaikki pullahtaa yhtäkkiä nollaan niin maaimassa on aika varmasti tapahtunut jotain sellaista, ettei niitä euroja enää tarvita mihinkään. Laskukausia tulee riittämään jatkossakin, mutta siinä vaiheessa ollaan ehkä väärän lajin parissa jos joitain maailmanlopun konkurssiskenaarioita pitää miettiä jokaisen sijoituksen kohdalla.

51 tykkäystä

Tarkoitin tuossa yksittäistä sijoitusta, en tietenkään sitä että menetät muutkit omistukset jos yksi dippaa.

4 tykkäystä

Tähän Paulin betsiin on hyvä palata nyt viikon päätteeksi. Alkuperäinen twiitti 31.12 kurssin ollessa $1056 oli:

Bought 300 $TSLA Jan 07 1150 call options for around 300k. Fingers crossed for next week.
If Tesla ends next week under 1150 i lose 300k. At 1200 these options would be worth 1.5m and at 1300 worth 4.5m.

Tietämykseni kaupankäynnistä optioilla on tasoa “valtava kerroin, valtava riski”, joten ennustin Paulin vuoden alkavan 300 kilon turskalla perustuen puhtaasti minusta järjettömältä tuntuvaan vetoon riskin/kertoimien perusteella. Teslan tämän viikon päätöskurssista ($1027) huolimatta ennustukseni meni pieleen. Pauli sulki position noin $1m voitolla jo maanantaina.

En halua ihannoida uhkapelaamista, mutta nostan Paulille hattua että osasi sulkea position silloin kun kurssi lähtee kohti kuuta. Itselläni on jäänyt pari kertaa Musta Pekka käteen kun ahneuksissani olen odotellut että päästään kuuhun asti. Opettavainen veto siis Paulilta. Jälkikäteen on helppo sanoa, mitä olisi kannattanut tehdä.

Viikon tulos:
Pauli: $1m profit
Lupiini: -4% YTD

59 tykkäystä

Tuolla neuvolla tulee vain ikuisia bag holdereita. Tietenkin tappiot pitää katkaista nopeasti jos sijoitusteesi muuttuu. Nokiaa huipulta aikoinaan ostaneet menettivät tälläisillä nyrkkisäännöillä luultavasti rahojensa lisäksi sijoitusintonsa mutta onneksi eivät myynet tappiolla.
Buffet on fiksu kaveri eikä varmasti toimi hänen sanomisistaan tehtyjen meemikuvien perusteella. Miksi sitten kukaan muukaan?

3 tykkäystä

Buffetin ja Mungerin vuosien varrella ja eri yhteyksissä jakamat “iskulauseet” ovat kyllä tehokkaasti irronneet tällä meemiaikakaudella asiayhteydestään. Toivotaan, että kukaan ei sokeasti noudata irtonaisissa ja yksittäisissä meemeissä esiintyviä “neuvoja”, vaan sen sijaan kuuntelevat ja lukevat herrojen kokonaisia haastatteluja ja teoksia omin filtterisilmälasein.

7 tykkäystä

En omista Orthexia enkä alaa hyvin tunne, mutta nyt oli kerta kaikkiaan mahtava viesti että luin tästä huolimatta lähteineen. Foorumi on mahtava paikka!

73 tykkäystä

Piti kompata samaa ketjussa, aivan mahtava viesti ja analyysi!

6 tykkäystä

Eihän tuossa Buffetin lainauksessa sanota, ettei saisi myydä tappiolla. :thinking:
(On Buffetillakin mennyt joskus hommat plörinäksi. Esim se kenkä-bisnes)
Eikö tuo tarkoita, että “Älä osta sellaista, jolla häviät rahaa”.
Ja tähän paras lääke taitaa olla margin of safety.
Jos sijoituskeissi muuttuu yhtäkkiä epäsuotuisaksi, niin sittenhän se on myytävä tappiolla ja etsittävä rahoille parempi kohde.
Ei kai kukaan koiran kakkaan astuessakaan jätä niitä kakkoja kengänpohjaan. :sweat_smile:
Kenkä putsataan tavalla X ja jatketaan elämää.

4 tykkäystä

Omassa sijoitusstrategiassani tärkein periaate on seuraava - paljonko olen valmis maksamaan koko firmasta per tulevaisuuden kassavirta ja mikä on takaisinmaksuaika.

Varsinkin jenkkipörssi on viimeiset pari vuotta muistuttanut enemmän kasinoa kuin järkevää pääomasijoitustoimintaa.

Buffetia kannattaa kuunnella.

3 tykkäystä

Toki. Tietämättä mitään sen enempää.
Appiukoltani pätki Yle Areena tabletilta kaksi kertaa: vaihtoi kaapelin nettiyhteytensä 100 megasta 200 megaan, ihan vaan varmuuden vuoksi…

Tottakai 5G on se tulevaisuuden juttu, mutta ei siitä tällä hetkellä ole mitään iloa kuluttajapuolella. Vaikka kuinka jengi niitä kännyköitä ostaisi.

Itse katsoin Netflixiä 55-tuumaiselta 10 megan yhteydellä onnellisena vuosia. Nyt on 25 megaa, ja yhtä onnetonta tämä elo on…

4 tykkäystä

Miten myyt tappiola häviämättä rahaa? Tälläisissä yksinkertaistuissa mietelauseissa on se vika että ne eivät voi toimia monimutkaisessa kokonaisuudessa. Sitten kun näitä nyrkkisääntöjä on satoja niin aina pystyy löytämään tilanteeseen sopivan.

1 tykkäys

Et mitenkään.:man_shrugging:
(Enkä mä sitä yrittänyt väittääkään.)
Tappiot saa vähennettyä voitoista, mutta ei sekään kesää tee. (Verot maksetaan vain voitoista ja jos et maksa veroja, niin et myöskään ole “tienannut” mitään) :thinking:

Tähän olisi pitänyt laittaa:

  • “Älä osta liian kalliilla.”
    Sehän on paras tapa olla häviämättä rahaa.
    Sitähän se Buffet varmaankin tarkoitti.
5 tykkäystä

Voisiko tässä huijata itseään selittämällä jotain vaihtoehtoiskustannuksista. Myymällä huonoksi osoittautunut positio pois nopeasti, loppu raha voidaan allokoida muualle?

1 tykkäys

Pitkästä aikaa tunnen ahdistusta sijoittamisen takia. Se miksi näin, on Qt:n lasku. Lisäksi sulki alle 200 päivän keskiarvon. Soimaan itseäni kysymällä miksi en tajunnut sen kalleutta siellä 170 tuntumassa? Sokaistuin analyytikkojen tavoitehintoihin. En millään uskonut että voi laskea näin paljon. Todellisuudessa kertoimet on vieläkin erittäin korkeat. Nyt en todella tiedä myynkö ja otanko vielä hyvät voitot, vai uskallanko katsoa pidemmälle. Vaikuttaa jo yöuniin koska suurin sijoitukseni.

43 tykkäystä

Täällä täysin samat fiilikset. :raising_hand_man:
Sanoin kesällä vaimolle, että tää Qt on noussut jo 160€/kpl. Vaimo kysyi, että eikö kannattaisi myydä osa jos kerran alkaa olemaan “kallista”. Vastasin, että voi olla, mutta eipä tullut mitään tehtyä.
Nyt harmittaa, kuin pientä oravaa jonka käpy on jäässä.
Enkä varmasti puhu vaimolle yhtään mitään mistään hemmetin Qt:sta. :joy::sweat_smile::see_no_evil:

39 tykkäystä

Eiköhän 3 vuoden päästä ole taas teknot muodissa :wink:

14 tykkäystä

Avasin eilen Qt rivin 120€/kpl.
Ihmettelen kyllä et mikä tässä maksaa NÄIN paljon.
Kait viisaat analyytikot ovat oikeassa.
Vai käykö tässä kuten Teslassa, että 90% pörssiviisaista on väärässä :stuck_out_tongue_winking_eye:.

1 tykkäys


Se on ihan helppoa myydä huipulla. Katsoo kun käyrä nousee ja sitten myy ennen kun se laskee.

108 tykkäystä

Jos kuukauden päästä QT on 80e/kpl, mietitkö että miksen myynyt edes 120e kohdalla kun oli kumminkin vieläkin niin kallis?

Jos ollaankin 140e/kpl, mietitkö että olinpa viisas kun en myynyt 120e kohdalla? Myytkö sitten 140ellä?

Entä jos nyt myytkin osan/kaiken, miten sitten ajattelet näissä tilanteissa?

Mutta lähtökohtaisesti varmaan jotain kannattaa tehdä jos meinaa yöunet mennä pörssin takia, ainakin jos ei ole menossa mikään vuosisadan pahin kurssilasku/nousu.

20 tykkäystä

Rahan häviämisen välttäminen ohjenuorana kattaa varmaan sekä arvon tuhoutumisen että monopolilautahenkisen keskinäisen allokaation vaikutukset. …jollei sitä lähde ylitulkitsemaan yksittäisten tapahtumien ihmelääkkeiksi.

1 tykkäys