Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Ei kiitos kahvihuoneeseen tätä “valtamedia”- hourailua ja rokotemielipiteitä.

57 tykkäystä

Jätetäänkö tälläiset mutuilut jakamatta ja keskitytään sitten vaikka aiheeseen kun tähän jotain vakuuttavaa tieteellistä näyttöä löytyy. Hysteria ei palvele ketään.

3 tykkäystä

Itse kun ymmärrän, että en ymmärrä, niin luotan tieteeseen.

Käytän auto, kännykkää, nettiä, sähköä, mikroa ymv. Luotan myös terveydenhuollon ammattilaisten ymmärtävän paremmin, ja uskon myös heidän suosituksensa rokotus asioissa, mielummin kuin itse väitellyttä ja itsensä pätevöittänyttä henkilöä.

Asioiden yksinkertaistaminen on yksinkertaista,

21 tykkäystä

Siitä tietää että henkilö X ei tiedä mistä puhuu, kun hän väittää että hänen mielipide on yhtä oikea kuin ammattilaisen.

No ei kyllä ole. On ihan höpöä väittää että asiasta mitään tietämättömän ja/tai kouluttamattoman mielipide on yhtä oikea kuin alan ammattilaisen.

51 tykkäystä

Hyvä kirjoitus! Itse katsoin salkkujeni tuottoa viime vuoden huipuilta tähän päivään - tasan -36%. Harmillisesti omxhpi on tuottanut vain jotain -20% joten indeksiltä ollaan otettu selkään ja lujaa.

Vielä en ole lähellä omaa kipurajaa, sillä olen monta kertaa toistellut itselleni että -50% lasku pitää kestää…vähintään :smiley: Siitä ja yleensä finanssikriisin kaltaisesta laskusta ollaan vielä “kaukana” onneksi.

Mutta tästäkin laskusta on hyvä oppia jotain, niin jää edes jotain muutakin käteen kuin prinssinakin kokoinen portfolio. Olen tunnistanut tehneeni enemmän/vähemmän isoja virheitä matkan varrella ja niitä on muun muassa inlfaation “tuhojen” vähättely, laadukkaidenkin firmojen liian korkeiden arvostusten läpi sormien katsominen ja liian pitkälle tulevaisuuteen katsominen arvostuksissa. Onhan siinä pientä fomoa ollut kun en ole uskaltanut keventää “poisjäämisen” pelossa (myönnän!). Olen oppinut, että koskaan ei ole väärin keventää, jos arvostus osakkeessa ylittää oman ymmärryksen, sillä sijoittajiahan tässä ollaan eikä hyväntekijöitä. Ajoittaa en varmaan ikipäivänä osaisi esim kasvuista öljy/raaka-ainemörnijöihin, mutta jotkut täällä foorumilla ovat sen sijaan osanneet haistella tunnelmia kauan sitten ja ottaa esille seuraavia voittajia, ja annan täydet propsit näille henkilöille.

Mutta uskon, että kun välttää myymistä pohjilla ja mahdollisesti jopa lisätankkailee hyviä firmoja niin se on jo riittävä voitto. Uskon lisäksi, että näillä täystuholaskuilla on jokin merkitys markkinoiden kannalta muutenkin; puhdistaa suorastaan ilmaa ja häätää pois ne, jotka pitävät sijoittamista helppona. Nyt nämä samat tyypit saavat huudella kaduilla niin paljon kun lähtee, että ei mitään järkeä osakkeissa, mutta me onneksi tiedetään, että kyllä siinä on järkeä. Kunnon laskut antavat erinomaisen tilaisuuden tehdä ylituottoa. Jos markkinat eivät laskuillaan ikinä häätäisi pois näitä uusnousukkaita, kukaan ei ikinä saisi revittyä hyvää tuottoa markkinoilta.

Vähän kuin suuret metsäpalot Yellowstonessa; ne vaikuttavat sillä hetkellä suorastaan luonnonkatastrofaalisilta, mutta ennen pitää kasvillisuus rehottaa joka kerta paljon elinvoimaisempana ja terveempänä.

Ja jos tosiaan pystyy nauramaan omalle salkulleen tänä päivänä, se on jo suuri voitto.

62 tykkäystä

Tämä oli taas yksi hieno esimerkki tämän foorumin kannustavasta ja opettamaan pyrkivästä kirjoittamistyylistä! Kiitos @Kimi.Heikkila

Tuosta lainauksesta tulikin mieleeni, onko täällä foorumilla paljonkin pitkään sijoittaneita, joilla olisi kerrottavanaan tarina, jossa suurten tappiollisten kuukausien jälkeen on noustu plussalle uskomalla edelleen sijoittamiseen ja omaan tekemiseen?

Näitä tarinoita olisi kannustavaa lukea!

Laitan vielä tähän linkin äskettäin perustamaani ketjuun, johon toivon näitä inspiroivia henkilökohtaisia tarinoita kirjoitettavan :yellow_heart:

Muutama kirjoitus ketjuun on jo tullutkin, kiitos niistä :pray: Jokaisesta on saanut uutta ajateltavaa.

15 tykkäystä

Tässä Sijoittaja.fi:n jutussa puhutaan osakkeista, joiden palveluiden/tuotteiden kysyntä kasvaa kesällä. Jutussa käsitellään seitsemän kesäosaketta lyhyesti. :slight_smile:

3 tykkäystä

Viesti yhdistettiin ketjuun: Wuhan Coronavirus (Osa 2)

Ruisrockissa vaan bilettää eikä hoida meidän veronmaksajien asioita! Toivottavasti tämä oli vitsailua. :smiley:

1 tykkäys

Coeus Invest on julkaissut Q2-sijoittajakirjeen. Kirjeessä on asiaa markkinoiden kuumista aiheista (inflaatio ja ajoittaminen) sekä uusista sijoituksista (mm. Stockmann ja Witted).

Coeus Invest GRIT Erikoissijoitusrahasto - Q2 2022 Sijoittajakirje.pdf (278,4 Kt)

Pääsin itse työni puolesta editoimaan kirjeen. Kaikki kunnia ajatuksista kuuluu siis Coeus Investille, ja kaikki kunnia jäljelle jääneistä pilkkuvirheistä kuuluu minulle :smiley:

52 tykkäystä

@Handeli Vastaan tänne kahvihuoneelle. KYLLÄ, mielestäni markkina laskee tuon skenaarion pörssikurseihin. Kylmä talvi on itsestään selvyys. Nord Steam 1 pysyminen kiinni huomenna alkavan 10 päivän huoltoseisokin jälkeen on täysin mahdollista ja siitä on uutisoitu riittävästi, jotta suuret sijoittajat laskevat sille jo nollaa suuremman todennäköisyyden. Kaasuhanojen sulkemisen pelko on ollut esillä maaliskuusta asti.

On sitten konaan toinen juttu, osaako markkina laskea oikein NS1 sulkemisen vaikutukset. Oma arvioni on, että markkina liiottelee vaikutukset. Pelko on saanut liikaa sijaa. Eihän NS1 todellakaan ole ainoa kaasuputki Venäjältä Eurooppaan ja putkea pitkin tulee kaasua myös Norjasta ja laivoilla muualta. Kaasun tuonti Venäjältä lähti laskuun jo noin vuosi sitten ja korvaavaa tuontia on siitä alkaen lisätty Norjasta ja LNG:nä.

Tästä on numerotietoa erittäin hyvin tässä https://www.bruegel.org/publications/datasets/european-natural-gas-imports/

6 tykkäystä

Mutta eikö yksinkertaistaen lasku mene näin: 50% todennäköisyys että putki aukeaa normaalisti, jolloin indeksin fair value on 10000 pistettä

50% todennäköisyys että putki pysyy kiinni jolloin indeksin fv 7000 pistettä

Joten nyt fv on 8500 ja 1500 pistettä laskuvaraa jos putki pysyykin kiinni.

Ja jos putken kiinni pysymiselle annetaan pienempi todennäköisyys, se nostaa tämän hetkistä fv:tä ja siten on suurempi laskuvara jos se pysyykin kiinni.

Kaikki numerot hatusta

Mutta niinkuin sanoit, riskit on hinnoiteltu, mutta niiden toteutuessa on vielä paljon laskuvaraa

1 tykkäys

Analogia koronavirukseen: tammi- helmikuussa 2020 kannatti seurailla uutisointia ja virusasiantuntijoiden alustavia kommentteja. Tietoa oli saatavissa viikkoja etukäteen, mutta kun virus iski euroopan puolelle olikin hetkessä paniikki päällä ja nähtiin voimakas ylilyönti alaspäin pörsseissä lähiviikkoina. itseasiassa tappiin hinnoitelluilla usan indekseillä meni vielä muutamia päiviä, ennenkuin lähdettiin kovempaan laskuun. Markkinat toimivat yllättävän hitaasti ja putsasinkin siinä oman salkun osakkeista

Joo. Tilanne on hieman eri kuin viruksen kanssa, mutta ei kannata tuudittautua “priced in” ajatteluun. Monilta osin emme tiedä vielä mahdollisia konkreettisia vaikutuksia emmekä myöskään Putinin tulevia päätöksiä. Myös mahdollisia välillisiä vaikutuksia yhteiskuntien tasolla on vaikea sanoa. Euroopan yhtenäisyyden säilyminen? Valtion velkakirjojen korot? Jne. Jne.

Ehkä tässä tapauksessa seuraisin nytten kaasuasiantuntijoita, ja ne mitä olen nähnyt kommentteja niin pahalta näyttää. Poliikot ei vielä sano kaikkea ääneen

34 tykkäystä

En usko, että kaikki olisi priced in. Ei osakkeet vielä halpojakaan ole ja kaasun katkeamisen seuraamukset voivat olla arvaamattomat.

16% käteistä tällä hetkellä ja kuumeisesti mietin, että koska on oikea aika mennä taas isommin sisään.

2 tykkäystä

Inhorealisti (niitä on onneksi harvassa, vai olenko liian optimistinen) laskee putken putken kiinni pysymisen todennäköisyydeksi 100%, jolloin laskuvaraa on 0% ja nousuvaraa 3000 pistettä :slight_smile: Mutta inhorealisti löytää muitakin negatiivisia uutisia ja niistä lisää laskuvaraa :grin: Tämä on puhdasta markkinapsykologiaa, koska vain yksi henkilö ehkä tietää pysyykö putki kiinni vain ei.

Lisää vettä myllyyn. Maksumuurin takana. Otsikon alla 15% se oleellisin pelotteluviesti.

Iskisi erityisesti Saksaan, mutta myös Pohjois-Italiaan, jonne tulee putkikaasua Itävallan kautta. Italian talous supistuisi loppuvuoden 2022 ja vielä koko vuoden 2023 ajan, ja kasvu-uralle palattaisiin vasta vuonna 2024.

2 tykkäystä

Mutta eipä tässä tarvitse odottaa enää kuin 11 päivää, niin ollaankin jo hieman viisaampia. On käsillä hyvät hetket seurata todellisia asiantuntijoita. Ketäs niitä muuten olisi?

Vaikka tuo Heikki Lindfors energiateollisuudesta. On näitä varmaan fortumit ja uniperit täynnä mediassa lähiviikkoina jos tilanne pahenee

Lindfors näyttää retweetanneen esim tän

8 tykkäystä

No nyt! Neuvostoliiton hajoamisen suurin tapahtumiin yhdistyvä Wind of change -klassikko tekee väkevän paluun. Klaus Meine pysyy vielä tolpillaan, vaikka huteralle näyttää.

7 tykkäystä

Lista yllättyneistä:

28 tykkäystä

Jaa, se on taas HS & Yle aloittanut kokoomus vastaisen lobbauksen ensivuoden eduskuntavaaleja silmällä pitäen. Ensiksi vähän kyseenalaisesti kirjoitettu, mutta ihan aiheesta ollut Wille Rydman keissi ja nyt tämä. Seuraavaksi varmaan pari positiivista juttua Bile-Sannasta :melting_face:

Itse ainakin olen tyytyväinen Uberin tulemiseen suomeen, ei valittamista asiakkaana.

21 tykkäystä