Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Moikka Foorumilaiset!

Kuten ehkä huomaatte, niin koronavirusketju on ollut suljettuna jo hetken aikaa, ja nyt itse kävin sulkemassa myös Venäjän aggressioiden ketjun (ja ohessa poistelin joitain vanhoja jo suljettuja ketjuja ihan vaan siivousmielessä). Tein tämän päätöksen ihan puhtaasti siihen nojaten, että pohjimmiltaan koronaviruksesta ja Venäjän aggressioista puhuminen ei edistä Foorumin tarkoitusta nimenomaan sijoittamiseen tarkoitettuna Foorumina. Edelleen, jos em. asioiden saralla tapahtuu jotain, jolla selvästi olisi vaikutusta pörsseihin ja siten sijoittamiseen, niin asiasta voi hyvin mielellään keskustella Pörssien suunta -ketjussa :slight_smile: @terva_xyz, koska olit käyttänyt merkittävästi aikaa Venäjä-ketjun luomiseen, niin en kyseistä ketjua poistanut - sen pystyy vielä löytämään, ja kaikki vanha sisältö sinne jää edelleen luettavaksi. Mikäli esim. konfliktien saralla tapahtuu jotain pörssien ja sijoittamisen kannalta todella merkittävää, niin ko. ketjun avaamista uudelleen voidaan harkita. Pääpointti kumminkin molempien em. ketjujen sulkemisen kohdalla on se, että parhaimmillaankin valitettavan vähän sijoittajia tällä hetkellä koskevat, sekä poliittisesti jokseenkin latautuneet aiheet eivät pohjimmiltaan kuulu Sijoitusfoorumille, koska ne eivät palvele Foorumin tarkoitusta ja kulttuuria (kuten yllä olen eritellyt). Lainaan myös @Verneri_Pulkkinen sen verran tuossa Venäjä-ketjua koskevassa asiassa, että konflikteilla kuitenkin harvemmin on mitään muuta kuin joko hyvin väliaikaista tai hyvin lievää vaikutusta ylipäätään pörssien suuntaan.

65 tykkäystä

Esitän erittäin suuren vastalauseen näin rajulle siivoamiselle. Koronaketjukin on palvellut pörssin liikehdinnän seuraamisessa ja analysoinnissa niin suuresti, että on perusteetonta sulkea sitä. Myös tuo “Venäjän aggressioketju” on hyvin ajankohtainen ja ko. valtion toimet vaikuttavat pörssiin joka ikinen päivä.

Voisiko samalla sulkea sitten “Auto, vaurastumisen jarru” -ketjun koska sekään ei kai sitten liity sijoittamiseen tarpeeksi, koska siellä on juteltu myös autovalinnoista pörssiin liittymättä?

Vaikka tämä tosiaan on sijoittamiseen keskittyvä foorumi, niin myös tänne tarvitaan hieman vapaampaa keskustelua kahvihuoneen ulkopuolellekin. Pitää pystyä puhumaan myös sijoittamista sivuavista aiheista joita kaikki mainitut ketjut ovat. Nuo ketjut eivät kuitenkaan olleet mitään “kahvihuoneen jatkot” tai “kännikerju” -tasoisia, vaan niissä on kaikissa ihan oikeaa asiaa sisällä.

En nyt oikein hyvällä katso näin kovaa moderointia.
Poistaisimmeko samalla myös tämän kahvihuoneen, kun täälläkään ei pysy asia sijoituslinjalla?

E:

Poistetaan sitten “pörssin päiväliikkeet” -ketjukin jos ei väliaikaisista muutoksista ole suotava keskustella…

E2: Pahoittelen että kirjoituksessa näkyy hieman tuohtuneisuuteni. Ei ole tapaistani antaa tunteiden näkyä näin mutta tällä kertaa kävi näin. Ja en ole tuohtunut oman ketjuni lukitsemisesta, vaan näiden kaikkien yhtä paljon.

155 tykkäystä

Iltaa kahvihuoneeseen! Joku olikin jo täällä ottanut esiin Jeremy Granthamin ja hänen uusimman julkaisunsa - LET THE WILD RUMPUS BEGIN* (Approaching the End of) The First U.S. Bubble Extravaganza: Housing, Equities, Bonds, and Commodities. Iso lukusuositus artikkelille, joka löytyy GMO:n nettisivuilta. Mutta koska kaikki on täällä kiireisiä ammattilaisia, tein YT-kanavalleni tiivistelmän ja omat kommenttini videoon teitä varten, niin voitte nopeasti tsekata Juhla Mokan ääressä mistä kyse :slight_smile:

Tunnustan, että artikkeli sai minut ajattelemaan EI PANIKOIMAAN sitä mitä markkinalla on käynnissä. Myöhemmin tällä viikolla julkaisen kanavallani myös mitä muutoksia äskettäin olen salkkuuni tehnyt, osittain myös tämän seurauksena. Stay tuned ja kylmäpäisyyttä markkinan edessä!

4 tykkäystä

Jos tämä viesti olisi ollut venäjä-ketjussa, olisiko ketju oltu sulkematta? No ei sillä väliä, laitan sen malliksi. Uskon että myös moneen suomifirmaan tilanteella on vaikutusta eskaloituessaan

11 tykkäystä

Onko liian työllästä laatia foorumille ‘alatasoja’. Tyyliin vapaa keskustelu ja politiikka? Näin ne koronaketjut tai politiikkaväännöt eivät pomppaisi niiden silmille, jotka eivät halua niitä lukea ja ne, jotka haluavat vääntää niin vääntäisivät asioista sitten siellä kuuluvissa paikoissa.

Ymmärrän, että täällä halutaan pitää “rentoa, hauskaa ja yhteenkuuluvuutta” lisäävää ilmapiiriä, mutta mielestäni keskustelupalstalle kuuluu asioista väittely ja keskustelu. Kunhan se pysyy asiallisena ja toista kunnioittavana.

18 tykkäystä

Esitän itse tässä aika suoran vastaväitteen, että miksei kyseistä linkkiä voisi laittaa vaikka suoraan jotain tiettyä Suomifirmaa koskevaan ketjuun, tai Pörssien suunta -ketjuun (yllä), mikäli uutisella oikeasti on jotain relevanssia kirjoittajan mielestä?

Tämän ketjun kohtalo on myös pohdinnan alla.

Koronaketju palveli silloin pörssin liikkeiden seurannassa tarkoitusta, kun sillä oli oikeasti jotain vaikutusta pörssin liikkeisiin, sentimenttiin yms. Nykyinen rokotteista, median narrattiivista yms. keskusteleminen ei ole millään tavalla relevanttia keskustelua sijoittajille, ja näistä aiheista keskusteleminen kuuluu jonnekkin ihan muualle kuin Sijoitusfoorumille. Taasen Venäjän aggressioketjun kanssa tilanne on se, että yhtälailla pörssille kirjoittajan mielestä relevantit asiat voisi yhtä hyvin kirjoittaa Pörssien suunta -ketjuun. Kun taasen sitten Venäjän toimista yleisesti keskusteleminen ei sijoittajille relevantilta kantilta ei palvele millään tavalla Sijoitusfoorumin tarkoitusta, vaan menee hyvin herkästi juupas-eipäs keskusteluksi siitä, että hyökkääkö Venäjä jonnekkin ajankohtana t (tällainen väittely ei ole sijoittajille relevanttia tietoa, eikä palvele Foorumin tarkoitusta).

Minun mielestäni tässä pitää nyt edelleen muistaa se pohjimmainen asia, miksi Inderesin Sijoitusfoorumi ylipäätään on olemassa. Tässä suora lainaus Sijoitusfoorumin tervetuloketjusta, joka selittää mielestäni Foorumin tarkoituksen täydellisesti.

Eli Inderesin Sijoitusfoorumilla ei ole tarkoitus keskustella politiikasta tai muusta vastaavasta, vaan täällä on tarkoitus keskustella sijoittamisesta, ja Foorumin tarkoitus on palvella nimenomaan sijoittajia parhaalla mahdollisella tavalla.

48 tykkäystä

55 tykkäystä

Jos nyt tosissaan tästä alamme keskustelemaan ja todellakin halutaan pitää foorumi ns. salonkikelpoisena sijoitusfoorumina niin suosittelisin samalla harkitsemaan eräiden fomotukseen liittyvien jokapäiväisten raketti-emojien rajoittamista, ei pelkästään eräiden keskustelijoiden vaan myös ainakin yhden foorumin moderaattorinkin osalta. Vai onko mielestänne aivan OK, että “sijoitussuositukset” (mm. vetyketjut) foorumillanne liikkuvat tällä tasolla?

28 tykkäystä

Foorumin ärsyttävimpiä ketjuja siivottu rankalla kädellä ja päätetty pitää foorumi sijoitusfoorumina? Ai vitsit tuli hyvä mieli :+1::+1: Vielä tosiaan tuo auto, vaurastumisen jarru -ketjun kun sais huitsin Nevadaan niin olis hyvä :smile:

21 tykkäystä

@Jekku tästäkin aiheesta käydään keskustelua moderaattoreiden kesken, ja voidaan tämä nostaa uudelleen pöydälle modejen kanssa vielä. Foorumille on eri ketjuihin syntynyt erilaisia “kulttuureita” jos näin voisi muotoilla, joista toiset varmasti palvelee Foorumin tarkoitusta paremmin kuin toiset. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tiettyjen ketjujen taso vaatisi tasokorjausta, ja tähän pohditaan tällä hetkellä järkevää ratkaisua. Minä pohdin ko. asiaa myös varmasti tässä yön mittaan sen minkä kerkeän.

17 tykkäystä

Maailma on täynnä foorumeita ja oikeastaan ihan hyvä jos fokusoituu yhteen asiaan.

Eli ymmärrettävä linjanveto, jos se sitten myös pitää eikä vain siivota pois potentiaalisesti kontroversiaalisia ketjuja käyttäen tätä tekosyynä samalla kun vieressä puksuttaa samaan tapaan off topic ketjuja joita ei poisteta siksi että ne eivät sisällä mitään “ikävää”.

31 tykkäystä

Hassut itsepiirretyt päivittäiset meemitkin ovat löytäneet tiensä foorumille. Sijoitusfoorumi kuitenkin kyseessä…

25 tykkäystä

Tavallaan ymmärrän. Joskin jos sitä salonkikelpoista linjaa halutaan oikeasti vetää ja ennen kaikkea saavuttaa, niin sitten ihan rohkeasi ulotettaisiin se myös tohon Hyzon-hypetykseen ja meemeihin. Sensuuri voisi iskeä vaikka koko kyseiseen lappuun.

10 tykkäystä

Tietyn mietintäajan jälkeen suljin nyt myös Foorumin Auto-ketjun, ja käyn tässä varmaan vähintään seuraavien päivien aikana tavalla tai toisella läpi noita muita mahdollisia off-topic -ketjuja, ja mietin niitä koskien jonkun järkevän linjanvedon (muiden moderaattorien tukemana luonnollisesti).

27 tykkäystä

Joo, tämä on hyvä pointti. Ensimmäinen melkein nauratti aikoinaan. On saanut minut pohtimaan, saako jotenkin blokattua tiettyjen käyttäjien viestit. Ehkä pitäis tutkia asetuksia.

Edit: asetuksista saa sivuutettua käyttäjiä, mutta tässä tapauksessa ei voinut: “Et voi sivuuttaa tätä käyttäjää”.

2 tykkäystä

Nyt meni auto pesuveden mukana.

49 tykkäystä

Täysin huumorin pois kitkeminen tulee ajamaan yhteisömme hitaaseen tuhoon. Täältä ääni sijoitusaiheisille meemeille ja niiden aikaan saamille pienille hymyille.

137 tykkäystä

Ihan näin yleisesti, myös uutisten tai videoiden postaamista ilman minkäänlaista kuvausta tai saatetta olisi hyvä kontrolloida tarkemmin. Varmaan jokainen kykenee tiivistämään postauksen arvoiseksi kokemastaan uutisesta tai videosta sen oleellisen pointin sen sijaan, että käy iskemässä pelkän linkin kommentoimatta sisältöä sanallakaan.

18 tykkäystä

Täytyy sen verran puolustaa auto-ketjua, että on ollut todella mielenkiintoista lukea sijoittajien mielipiteitä autoista ja auton pidosta. Täällä foorumilla tuppaa olemaan melko fiksua porukkaa ja melko eritavalla ajattelevia ihmisiä kuin vaikka tyypillisillä auto-foorumeilla. Tuolla ketjussa on myös todella hyviä vinkkejä kaikille miten auton kohdalla voi säästää tai välttyä suurilta menoilta, josta säästyvät rahat voi sitten sijoittaa. Ei ne suuret tulot vaan pienet menot :wink:

85 tykkäystä

Yksittäisten maiden, pörssien, toimialojen, yhtiöiden ja ihmisten kannalta konfliktit ovat erittäinkin vaikuttavia.

Venäjän konflikti Suomen naapurina on meille kohtuu tärkeä mm. talouden kannalta.

Tuonti Venäjältä oli 2020 9,9 prosenttia ja vienti 5,3 prosenttia.

Eikö Indellä ala olla jo sen verran monta modea töissä, että voisi valvoa keskustelun tasoa tietyissä topikeissa ja poistaa ne rönsyt, joista lumipallo lähtee vyörymään?

Ketjujen lukitseminen osoittaa mielestäni tiettyä laiskuutta ja vastuun pakoilua.

Foorumilta on ollut hyvä lukea talouteen ja tiettyyn aiheeseen kuuluvia uutisia yhdestä paikasta, mutta jatkossa näistä aiheista taitaa tarvita hakea tietoa toisaalta.

En näe mitään syytä, miksi ei autoista kun täällä jotkut voisi höpöttää, mutta ilmeisesti olemme tänään lopettamassa kaiken keskustelun Inden foorumilta. :wink:

30 tykkäystä