Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Olihan Inderesin näkemyksiä Venäjää kohtaavista talouspakotteista (hyökkäyksen tapahtuessa) ja niiden vaikutuksista pörssiyhtiöihin varsin laajalti tuotu esiin perinteisessä mediassa. Ilmeisesti pakotteet laukaisevan toiminnan seuraaminen sijoittamisen keskustelupalstalla on liian kaukana sijoittamisesta, vaikka seuraukset voivat olla hyvinkin merkittäviä osalle yhtiöistä.

2 tykkäystä

Mietityttää hiukan… Olisin halunnut avata keskustelua Venäjän ammoniumnitraatin vientikiellosta (taitaa vastata 20% maailman markkinoista) ja miten tämä tulee kylvökauden kynnykselle aiheuttamaan edelleen nousupainetta lannoitteille ja sitä kautta ruokaan. Voi olla tulossa eurooppaankin nälkäinen kesä.

Olisi ollut mukava tietää, että mitä ajatuksia foorumilla heräisi sijoitusmielessä tilanteesta hyötymiseen. Onko esim. Yara kuinka paljon Venäjän tuonnin varassa raaka-aineiden suhteen.

No, nyt kun Venäjä-ketju suljettiin, niin enpä heti keksi, että missä tällaista keskustelua sitten pitäisi käydä.

Mielestäni kuitenkin liittyy sijoittamiseen ja sikäli sopisi foorumille.

30 tykkäystä

Lähes kaikki osaavat ja ymmärtävätkin ne meemit hyvin. Porukka vaan ihmettelee ääneen, että jos “ikävä” sisältö poistetaan viittaamalla salonkikelpoisuuteen ja siihen, että aihe ei liity suoraan sijoittamiseen, niin miksi sitten tommoinen meemeily sallitaan.

Auto-ketju nyt ainakin takaisin ja sassiin! Auto- ja asuntoasiat kuuluvat oleellisesti sijoittamiseen. Ainakin niihin usein liittyvien lainojen kautta.

10 tykkäystä

En kanssa ihan ymmärrä miksi ketjuja pitää sulkea, voihan sitä kaikki itse valita että mitä ketjuja seuraa.

31 tykkäystä

Jos viestin kirjoittamisen yhteydessä voisi siihen liittää tunnisteita eli tägejä, laittaisivat meemihassuttelujen laatijat niihin #meemi-tunnisteen. Jokainen voisi helposti suodattaa itse vaikka kaikki tietyt tunnisteet pois näkyvistään. Luulen, että toimisi, koska tuskin kukaan haluaa väkisin tuupata kenellekään mitään.

Kaipaisin tunnisteita muutenkin. Ostin-myin ja hehkuttelut hyötyisivät, jos niissä olisi yhtiötunniste tai useampi.

2 tykkäystä

Hyvä esimerkki linjanvedon vaikeudesta:

Moderaattori avasi alle kuukausi sitten itse ketjun " Autonominen ajaminen ja sen kehitys (Tesla FSD, Mobileye, Waymo ja muut)" , joka alkaa näin: "Tässä ketjussa siis keskustelua yleisesti ottaen FSD:stä ja sen kehityksestä, "

Eilen sama moderaattori sulki ketju Auto - vaurastumisen jarru? koska se ei liity sijoittamiseen. :smiley:

Tarkoitus ei ole nostaa henkilöä tikunnokkaan, lähinnä vain osoittaa, että tämä linjanveto on aika jännittävä ja nopea muutos kun vielä noin kolme viikkoa sitten noita “offtopic” ketjuja availtiin itsekin. Ja jos linjaa muutetaan, niin tehdään se siten edes johdonmukaisesti eikä tempoillen.

edit: Tarkennan tässä vielä, että tuo FSD ketju käsittääkseni myös avattiin sksi, että yhtiöketjut pyysyisivät paremmin asiassa. Eli tavallaan tavoite oli sama (laadun kasvattaminen) mutta lähestymistapa täysin eri kuin nyt ketjujen lukittamisella. Eli muutos on ihan merkittävä.

46 tykkäystä

Nousukauden maniaa aistittavissa

En nyt ihan koko ketjua lukenut, mutta ilmeisesti nyt on linjanveto menossa mikä liittyy sijoittamiseen ja mikä ei. Täysin samaa mieltä, että varsinkin asunnot/kiinteistöt ovat selkeä vaihtehto listatuille kiinteistöyhtiöille. Myös jopa autot liittyvät tiiviisti oman henkilökohtaisen taloudenhallintaan, joka liittyy sijoittamiseen.

Vaarallista vetää muutenkaan linjanvetoa mikä sijoitus on salonkikelpoinen kun tulevaisuutta on vaikea ennustaa: osakkeet, listaamattomat, korot, asunnot/kiinteistöt, kryptot, taide, keräily/harraste-esineet, sokeri, Sijoittaja-alokkaan meemit NFT:nä, yms…

4 tykkäystä

Mietin jo lähetystä seuratessa, että nyt haistoi toimittaja hyvän otsikon ja lähestymiskulman artikkeliinsa :smiley:

Hyvä vainu Lauralla :muscle:

16 tykkäystä

Tämä Thiebaultin viesti on täyttä asiaa!

Omia ajatuksia:

  • foorumi on aivan mahtava paikka - pidetään se sellaisena
  • foorumin voimavarat: aktiivinen yhteisö, Inderesin oma porukka ja mahtava kulttuuri
  • Foorumi on ja sen on oltava keskittynyt sijoittamiseen
  • Tiukka moderointi ja keskustelun hyvä taso erottavat inderesin esim. kauppalehden keskustelupalstasta. Tätä ei kannata unohtaa. Entropia kasvaa foorumeilla helposti.
  • Mitä enemmän foorumilla jäseniä, sitä helpommin keskustelu rönsyilee ja sitä enemmän se vaikuttaa foorumin yleisilmeeseen.
  • Jokaisen foorumin jäsenen tulisi kantaa oma kortensa kekoon foorumin ylläpitämiseksi mahtavana paikkana: Välttäkää asiattomuuksia, kiihkoilua, spämmäystä, aiheen ohi kirjoittelua yms.
  • Jokaisen viestin tulisi tuoda uutta keskusteluun ja rikastaa keskustelua.
  • Väittely käydään faktoin ja perusteluin ei uskomuksilla ja ideologioilla
  • Muistakaa ihmiset myös, että modet ovat ihmisiä hekin. Annetaan heille hetki miettiä casea rauhassa, ennenkuin vedetään herneet nenään.
  • Huumori on mahtava asia - huumorintajujakin on toki erilaisia. Foorumin linja on minusta ollut sopiva mix huumorilla höystettyä asiaa.
31 tykkäystä

Onpas täällä hulinaa. Aika hankala juttu on moderointi ja ymmärrän molempia puolia. Itse en näe ongelmaa, että keskustellaan muustakin kuin sijoittamisesta. Siitä hyvä malli on futisforumilla, jossa yleinen keskutelu näkyy ainoastaan rekisteröidyille ja senkin voi piilottaa helposti. On aivan ymmärrettävää, että halutaan keskustella sijoittajahenkisten kanssa muustakin kuin tarkkaan rajatuista sijoittamiseen liittyvistä asioista.

Yksittäisten osakeketjujen osalta tosiaan keskustelu menee välillä vähän muuhunkin kuin asiaan, mutta se on myös luonteenomaista foorumin kaltaiselle kanavalle. On henkilö- ja tapauskohtaista miten hyvin sitä siedetään. Koen kyllä itsekin suosituimmat ketjut aika raskaaksi lukea, kun postaillaan ties mitä asioita, joiden yhteys itse asiaan on aika hataralla pohjalla, esim. Harvian ketjun ig-postaukset ja sauna-huuma.

7 tykkäystä

En tiedä kuinka paljon se lukijoita palvelee, että Inderes-foorumia ajettaisiin yleisluontoiseksi keskustelupalstaksi.
Omasta mielestäni foorumin indentiteetti vaarantuu, jos alkaa tulemaan enemmän off-topic -ketjuja kuin Kahvihuone.
Voidaanko sitten enää puhua sijoitusfoorumista?
Foorumin ydin, jopa otsikkotasolla, kuitenkin on Osakesijoittaminen.

Jokaisella varmaan on oma mielipiteensä, että liittyykö esimerkiksi auton hankinta tai (omistus)asuntolaina sijoittamiseen.
Ehkä vaikuttaa säästämiseen, ja sitä kautta joku voisi ajatella että se liittyy sijoittamiseen, mutta samanlainen kaava pätee moneen eri asiaan.
Rajan vetäminen voi olla haastavaa.

Yksi erikoinen aasinsilta tuntuu olevan foorumilla myös ‘Uudet teknologiat’ tai vastaavat ketjut. Ilmeisesti osa lukijoista ajattelee, että pystyvät bongaamaan maailmaa mullistavan teknologian ja sitä kautta löytäisivät hyvän kohde yhtiön rahoilleen.

Jotkut varmasti osaisivat arvostaa sellaista “yhden pysähdyksen” -foorumia, mutta ehkä ne kuitenkin kannattaisi pitää muiden palveluntarjoajien palstoilla.

Kevennyksenä (ehkä astun omaan miinaan).
Kuka haluaa herätä joku aamu tällaiseen:

10 tykkäystä

Jos joskus sattuu ero tulemaan, niin tää olis hyvä. Vois löytyä varakas puoliso.

46 tykkäystä

Moderointi voisi ottaa mallia FED:istä. Ensiksi olisi tietenkin pitänyt varoittaa markkinoita että foorumi linjan kiristyksestä saatetaan alkaa puhua jo Helmikuussa. Jo tämä itsessään olisi pelästyttänyt markkinat ja itsesäätely olisi korjannut pahimmat rönsyt pois.

97 tykkäystä

Kiitos taas tästä @KuHa ! Kommentoin sitä toisessa ketjussa mutta tässä välillä metatason pohdintaa:

Tää on toisaalta epäreilu asetelma tämä anonyymi nettihuutelija vastaan strategi. Minulla on täysi vapaus kun taas Antti on ammattinsa mukaisessa pakkopaidassa.

Jotta saadaan ihmiset samalle viivalle, ehdotan foorumilaisille seuraavaa:

  • kutsu strategi (Antti tai joku muu) kaljalle
  • juttele niitä näitä off-the-record
  • ole tietysti herrasnainen/mies/henkilö etkä kerro eteenpäin niitä off-the-record juttuja
  • mutta voit verrata niitä samalta viivalta foorumikeskustelujen kanssa

Mikä se pakkopaita on?

Pankin ja asiakkaan suhde on win–win jos sitä ajattelee näin:

  • asiakas maksaa tarpeettomia kuluja ja saa tarpeettoman heikon tuoton myös ennen kuluja koska säätää allokaatiotaan arvailujen pohjalta
  • asiakas saa tämän tärkeän palvelun: handholding, hand·hold·ing, (hănd′hōl′dĭng), n., strong personal support and reassurance, especially to alleviate tension and anxiety.

Millainen strategi tekee työnsä alan normien mukaan?

  • riittävän hyvä esiintyjä
  • pukeutuu siististi, kampaa hiukset aamuisin
  • esiintyy tavalla joka saa asiakkaan tuntemaan että “tuo tyyppi tietää ja ymmärtää, minä en”
  • puhuu tulevaisuuden epävarmoista asioista häivyttäen kovasti sitä epävarmuutta
  • träkillä ei yleensä väliä jos se on kohtuullisen lähellä muiden träkkiä (voimakas regression to the mean yleensä); ainoastaan katastrofaalisen kroonisesti epäonniset ennustukset alkavat haitata urakehitystä
15 tykkäystä

Ja nopeastihan joku väsää sitten vielä ”Tinderes” appin, jonka avulla sijoittajien paritus käy lennossa.

Sinne sitten profiilikuvaan Hyzon-paita päällä sekä geelit tukassa ja kuvaukseen riittänee Dogecoin walletin saldo :grin:

59 tykkäystä

Siinä varmaan swaipataan ylös ja alas.

28 tykkäystä

Profiilikuvaksi sijoitussalkun sisältö ja esittelytekstiksi viime vuosien tuotot.

Jos halutaan lähteä löperölle linjalle, niin omaan kuvaukseen voisi vielä täydentää, onko kyseessä arvopappa vai bumtsibum-marko.

15 tykkäystä

Tässä kiteytyy minunkin ajatukset asiasta. Olen lopettanut koronaketjun seuraamisen jo kauan sitten. Sinne alkoi pesiytymään liikaa sellaista salaliittoteoriointia, jota ollaan luettu varmaan jostain MV-lehdestä. Ei tuollaista tonttuilua kiinnosta lukea sijoitusfoorumilla. Pelkkää negailua hallituksen suuntaan jne jne.

Hyvin helppo asia omalta kantilta on sivuuttaa (=piilottaa) tällaiset aiheet ihan niin kuin yhtiöketjutkin, jotka ei kiinnosta. Siinä mielessä juuri minua näiden ketjujen olemassaolo ei haittaa ollenkaan, mutta ei myöskään haittaa niiden poistaminen.

Foorumin moderointi on ilmeisesti palkatonta harrastusta (?), joten ymmärrän varsin hyvin jos omaa aikaa ei kiinnosta käyttää sellaisten asioiden vatvomiseen, mitkä eivät liity sijoittamiseen juuri mitenkään. Jos moderoinnin suhteen on jonkinlaista alimiehitystä niin ihan loogisestikin laadun ylläpitämiseksi karsitaan noita turhempia ketjuja.

Voi olla vääräkin tulkinta, mutta olen laittanut merkille kommenttien laadun heikkenemisen yhtiöketjuissa. Yhtiöketjuista poistuu paljon chat-tyyppisiä letkautuksia, jossa jokaista uutista on pakko kommentoida, vaikka mitään sanottavaa ei olisikaan. Lisäksi kokeneemmatkin käyttäjät lähtevät monesti mukaan ihan turhaan kinasteluun, vaikka tietävät varsin hyvin, että sellaiset poistetaan nopeasti.

Töitä siis riittää modeilla enenevissä määrin jo sijoitusketjuissa. Mikäli kommentointi pysyisi asiallisena ja laadukkaana myös noissa mainituissa ketjuissa niin tuskin tästä olisi tullut minkäänlaista ongelmaa. Se on harmillista, ettei asioista osata keskustella ilman turhaa kinastelua ja jopa disinformaation levittämistä.

17 tykkäystä

En kyllä ymmärrä minäkään.

Ketjuja on ihan selkeisiin tarpeisiin koska keskustelua riittää ja vaikka nyt sijoitusfoorumi onkin, niin tätä yhteisöllisyyttä on hyvä jakaa muissakin aiheissa vaikka ei välttämättä suoraan sijoittamiseen liittyisikään. Osa myös liittyy hyvinkin paljon, kuten vaikka autoilun kulut. Toki sielläkin on vähän lähtenyt lapasesta ja keskustellaan yksittäisten autojen yksittäisistä vioista ja ominaisuuksista.

Joka tapauksessa foorumi koostuu ihan eri tyyppisistä ihmisistä eikä tämä koskaan tule sen takia menemään millekään suomi24 -linjalle.

Siivoillessa rönsyilyjä saattaa samalla siivota myös osan yhteisöllisyyttä, jossa ylipäätään samanhenkiset ihmiset keskustelevat keskenään. Jos haluaa pelkkää kuivaa sisältöä niin ainahan voi lukea pelkkiä yhtiöanalyysejä :thinking: ja yhtiö yms. ketjut on kuitenkin ihan erikseen olemassa, niin mitä muutama rennompi ketju mihinkään vaikuttaa? Kun ihmisiä on foorumilla enemmän, voi olla että pitää olla muutama kanava johon voi niitä rönsyilyjäkin työntää… Mitä isompi porukka, sen isommat haasteet.

En tykkää, mutta mennään tietenkin sen mukaan mitä inderesin poppoo päättää. Muistaisin kuitenkin, että yhteisö on se jonka tämänkin foorumin tekee. Mitä useampi täällä aikaansa viettää, sitä enemmän meille tarjoutuu mahdollisuuksia saada lisää tietoa erinäisistä sijoitusmahdollisuuksista ja sitä useampi ihminen poimii meille silmillään uutisia ympäri maailmaa.

23 tykkäystä