Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Luwakissa on sitä paitsi ESG riskiä, kaikki kahvi ei ole välttämättä eettisesti tuotettua!

5 tykkäystä

Kuuntelen tässä samalla, kun vietän rauhallista perjantai-iltaa Indepodia. Vielä en ole ihan lopussa, mutta täytyy sanoa tämän olevan mielenkiintoista ja miellyttävää kuunneltavaa. Harri ja Mikael ovat molemmat todella hyviä puhujia ja aihekin on kovin jännä. Tästäkin jaksosta saan apua sijoitustoimintaani. :slight_smile:

Mikaelin vieraana ohjelmistoyhtiö Witted Megacorpin toimitusjohtaja Harri Sieppi. Podissa tarjotaan aitiopaikka kuunnella Wittedin selvitystyötä mahdollisuuksista listautua Nasdaq First North -markkinapaikalle.

00:00 Alkusanat
01:46 Witted Megacorp
03:37 Harri Sieppi ja Wittedin tarina
08:12 Mitä Witted tekee/tarjoaa?
16:03 Miksi Suomessa listautuu niin paljon IT-konsulttiyhtiöitä?
18:27 Wittedin motiivit listautumiselle?
22:42 Liiketoiminta ulkomailla Listautumisprosessi
24:45 IPO-hanke
29:09 Ajankäyttö
33:29 Miksi listautumissuunnitelmat ovat salaisia?
35:17 Organisaation suhtautuminen IPO-projektiin
39:44 Miten listautuminen tulee vaikuttamaan Wittedin kulttuuriin?
45:01 Loppusanat

Ja tässä on toinen Indepodi, jossa käsitellään listautumista:
inderesPodi 97: Listautuminen yrittäjän näkökulmasta, vieraana Mikko Kuitunen (23.3.2021) https://www.inderes.fi/fi/videot/inderespodi-97-listautuminen-yrittajan-…

12 tykkäystä

Sivettikissa ei nimestään huolimatta ole kissaeläin. Mutta muuten kyllä varmasti kokeilemisen arvonen kokemus, joka pitää itsekki toteuttaa joskus kun on mahdollisuus.

3 tykkäystä

Kerran olen juonut. Maistui kahvilta. Jos tykkää kahvista, niin miksipä ei tästäkin.

3 tykkäystä

Ei kannata laittaa sitä kivitaloa kiinni yhteen firmaan. Käykää hyvät ihmiset laittamassa viestiä Nordnetin asiakaspalveluun, että nostavat Harvian lainoitusastetta. Lisää jos lasketaan, niin puhelimessa on ystävämme margin call :slight_smile:

image

26 tykkäystä

Luvattu että nousee 50% tammikuussa. Vuotta ei toki mainittu.

En silti pidättelisi henkeä näiden kanssa. Erään ETF:n lainoitusarvoa olen odotellut kuukausia. Ensin vastattiin että välitän tiedon eteenpäin ja annettiin aika-arvio. Kun se meni yli, ei vastattu enää mitään.

11 tykkäystä

Fundsmithin sijoitustyyli on briljantti. Salkku on jatkuvasti markkinan keskiarvoa kalliimmin arvostettu, mutta sellaista sattuu kun omistaa merkittävästi markkinan keskiarvoa parempia yhtiöitä.

Suomesta Smith ja Robins ovat ostaneet Konetta, joka kuului rahaston viiteen huonoimpaan performoijaan viime vuodelta. Asiaa käsiteltiin vuosikertomuksessa muistaakseni yhdellä lauseella, eikä myyntipuuhiin ruvettu vain Kiinan ongelmien takia. Jos käyttää samaa kärsivällisyyttä voittajiin kertointen noustessa väliaikaisesti, niin hyvähän siitä tulee pitkässä pelissä.

2 tykkäystä

Tosi arvomies ostaa vasta kun saa p/e alle 10 ja p/b alle 1, silloin ollaa tsänssin äärellä :grinning:

2 tykkäystä

Ai juku 2-pyöräiset moottorikulkineet :star_struck: Nykyään ainakin KTM:n enskoissa on ruisku, on muuten aika hyvä verraten kaasarilaitteisiin. Nyt voi päräyttää kesät-talvet ilman huolta, että leipoo oman huonon säätämisen takia.

Mopoajan PV on tallissa tallessa, ja tulee aina olemaan. On siitä moni tarjonnut ja halunnut ostaa, mutta kun noita hintapyyntejä katselee, niin ei taida n. 8000 km ajettu PV lähteä mihinkään minulta :hugs:

Kesällä tuleekin ajeltua sitten katupyörällä ja enskalla. Nyt kun talviaikaan kelkkailijat käy tankilla samaan aikaan, niin se kaksitahdin tuoksu ja ääni on jumalaista :smiling_face_with_three_hearts:
Kauhea meteli kuuluu moottoriajoneuvoihin :sunglasses:

10 tykkäystä

Täällä on ollut esillä monta kahvimerkkiä. Pettymyksekseni niiden arviointi on painottunut makuasioihin. Osakesijoitusfoorumille sopisi paremmin arviot, minkä merkin kahvinporot suoriutuu parhaiten osakekurssien ennustamisesta? Onko havaittavissa ero saman merkin eri paahtoasteiden välillä? Kumpi parempi suodatin/pannujauhatus?
Oma kahvimerkkini “Vaalea Johanna” ei ole toistaiseksi antanut hyvää tulosta.

10 tykkäystä

Alkaa muuten menemään toi kahvikeskustelu jo hieman ärsyttävän puolelle, arvioisin ärsyyntyneisyyteni tällä hetkellä numerolla 8. Siis jos kouluasteikolla 4-10 mennään. :joy:

4 tykkäystä

Tätä tullu keiteltyä 2022 osari kahveiksi

17 tykkäystä

Katselin kahvi futuureita ja totesin että selkeästi salkkujen romahtamiset on liioiteltuja kun kaikki ei juo halvinta Pirkka kahvia.(ei tarvitse mainita mikä on oikeasti halvin kun ei mitään hajua)

7 tykkäystä

Nyt kannattaa keittää sitä kahvia termariin ja lähteä mahollisimman kauas valosaasteesta. Reppu tietysti mukaan jä lämpimästi päälle.

Eilen nimittäin näky komeet revontulet ihan etelää myöten ja on näkyny jo tänäänkin.

12 tykkäystä

Myyt kaiken ja siirrät loput rahat pois sekä lopetat tilin, niin saat vähennykset kuluvan vuoden verotukseen (ja pysyvät viisi seuraavaa verovuotta, jos et vielä kaikkia saa käytettyä tänä vuonna) ja avattua sitten uuden ostin, jos haluat.

5 tykkäystä

Tämänpäiväinen korjailu johtuu pelkästään siitä että Fed ja muut keskuspankit ei enää pysty markkinoita pelastamaan. Syy tähän on inflaatio.

Jokainen viimeisen kymmenen vuotta markknoilla ollut voi kysyä itseltään ennen hampaiden pesua että olisiko nykyisiä ”kasvuraketteja, joista suuri osa tappiollisia” ilman kekuspankkien pumppausta?

Ei olisi.

Kotimaasta löytyy paljon alkutuottajia jotka miettii pillien lyömistä pussiin, kun ei saa kustannusten nousua siirrettyä myyntihintoihin.

Tämä on se oikea kriisi joka tulee meidän kaikkien kohdattavaksi.

9 tykkäystä

Nämä myyntihinnat nousevat kun tarjonta katoaa. Ikävää tietenkin olisi jos se katoaa tuotantosupistusten kautta koska sitä tuotantoa sitten päästään taas pystyttämään lisää…

Toisaalta tämä on eräällä tavalla tervettä - heikoimman kilpailukyvyn tuottajat kupsahtavat ja loput sitten nostavat hintoja kun tarjonta supistuu. Mikrotasolla tietenkin erittäin ikävä prosessi, mutta tämä on tätä markkinataloutta.

2 tykkäystä

Saispa edeltävän vuoden voitoista vielä vähentää tämän vuoden tappiot :smiling_face_with_tear: Toki ei ole realisoitu omia tappioita, koska ei ole mitään mistä vähentää ja onhan noissa lapuissa vielä toivoa :smiley:

Tässäpä malliesimerkki eräästä eri omaisuusluokkiin hajauttamisen edusta, kun nykyisin saa vuokratuloista vähentää luovutustappiot.

Tokihan ne tappiot saa vähentää viitenä seuraavana vuonna myös.

2 tykkäystä

Olen kyllä hieman eri mieltä asiasta. Fedin jahkailu kuin myös inflaation kuukausi-kuukaudelta-yllättävyys on ollut markkinoiden tiedossa jo tovin. Päivittäisen kurssimuutoksen yleisin syy tuppaa olemaan itse kurssimuutos, price action. Siihen kysymykseen, pystyykö keskuspankit “pelastamaan” markkinoita, on mielestäni vain yksi vastaus: ei yksinään. Sentimenttiä näilläkin palstoilla paljon katsellaan ja kommentoidaan, mutta mahtaako se ydinkohta sentimentin voimasta mennä jopa hieman ohi ihmisiltä. Mikäli kaikki tietävät, että kaikki tietävät inflaation nousevan, eikö ole oletettavaa kaikkien nostavan hintoja “varmuuden vuoksi” tai “koska inflaatio!” vaikka niin ei välttämättä taseperusteisesti tarvitsisikaan tehdä? Yritysten tavoite kuitenkin on maksimoida voitot, niin mikä sen parempi tapa olisi kun nostaa hintoja “koska kaikki muutkin niin tekevät”

1 tykkäys