Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Tämä on varmasti totta että odsit on huonot. Mutta onnistuessaan saa todella ison palkinnon. Kun samalla nousee arvostukertoimet että tulos.

Hyvän track recordin yhtiöllä todennäköisyys tuloskasvuun on varmasti suurempi mutta se on jo hinnoiteltu sisään korkeissa arvostuskertoimissa.

Hyvänä esimerkkinä tuo Solteq jossa kurssi nousi 1.40 eurosta melkein 7 euroon alle vuodessa.

7 tykkäystä

Kukas osaa ja ehtii ensimmäisenä tehdä sen meemin, jossa @Olli_Vilppo käy viikatemiehen asussa koputtamassa Helsingin pörssin kuluttajayhtiöiden ovia ja jättää verivanan jälkeensä laskemalla tavoitehintoja… Omat kyvyt eivät boomerina tällaiseen riitä :slight_smile:

@Sijoittaja-alokas !?

9 tykkäystä

Kysyttiin liiketoiminnasta (liikevaihto/liikevoitto) vastattiin pörssikurssilla. :thinking:

12 tykkäystä

Miten tuosta kurssikäyrästä voi päätellä monta vuotta jatkuneen liiketoiminnan alamäen? Ei se nyt varmaan kauhea yllätys ole, että IT-yhtiön kurssi tippui IT-kuplan posahduksen jälkeen.
Katoin noita Solteqin 2000-luvun liikevaihto ja tulos lukuja, eikä niiden mukaan mistään kauheasta alamäestä voida puhua. Muutamia välivuosia lukuun ottamatta liikevaihto kasvanut ja tuloskin ollu pääsääntöisesti selvästi plussalla.
Vuonna 2000 liikevaihto oli reilu 20 miljoonaa ja 2020 60,4 miljoonaa. Alin liikevaihto oli vuonna 2002 18,4 miljoonaa ja alin tulos oli vuonna 2010 -4,3 miljoonaa. Liikevaihto laski maksimissaan 2 vuotta putkeen ja tulos laski maksimissaan vuoden putkeen.
Itsehän en yhtiötä tunne, mutta pelkästään lukujen perusteella ei voida mielestäni mistään vuosia jatkuneesta alamäestä puhua.

7 tykkäystä

Tuloskäänteitä voi aina yrittää bongailla, mutta yleensä vain sattuvat olemaan laatuluokaltaan “tupakantumppeja”. Saat yhden hönkäyksen, mutta siinä kaikki. Sitten pitää etsiäkin seuraava ja seuraava ja seuraava… Harvoin näissä suhdanteiden armoilla olevissa keskinkertaisissa firmoissa mikään on pysyvää ainakaan tuloksen tai kurssin osalta

Parhaimmat tuotot tulevat siitä, kun maltat pysyä laadukkaiden ja tasaisesti kasvavien yhtiöiden mukana pitkän aikaa. Tässä ei ole mitään seksikästä, se voi olla parhaimmillaan hyvinkin tylsää ja suurin haaste on istua tiukasti käsien päällä

16 tykkäystä

Jotakin tämän tapaista vai?

Tokmanni on suurin omistukseni.

120 tykkäystä

Hyvin tavoitit ajatukseni, nimenomaan Puuilo oli mielessäni seuraavana kohteena :slightly_smiling_face:. Hienoa, kun jotkut täällä osaavat ja jaksavat näitä väsätä, kiitos @Vanerihands !

Lisäys: Itsellä Tokmanni myös isoin, n.35% salkusta, positio taisi itse asiassa tänään mennä ensimmäistä kertaa hiukan miinukselle. Myös Rapalaan lähdin heittelemään uistinta, tosin vasta viime perjantaina ja tänään Ollin raportin jälkeen lisäsin. Puuilon kanssa en taida lähteä kokeilemaan onneani, ainakaan ennen tilinpäätöstiedotetta ja @Olli_Vilppo raporttia :slightly_smiling_face:

10 tykkäystä

Tuli vastaan. Sopii näihin päiviin.

24 tykkäystä

Naurahdin ääneen tälle otsikolle. Kai teillä @Sauli_Vilen
jaetaan toimistolla vuosittainen “parhaan otsikon palkinto”? Tällä mentäis minun kirjoissa kyllä mitalisijoille :smile:.

68 tykkäystä

Haha, kiitos! Pakko sanoa, että itsekin olen tyytyväinen tähän :smiley:

56 tykkäystä

Ainakin Comptel tulee itsellä mieleen ikuisesta lupauksesta joka lopulta kääntyi. Myös Stonesoft menee varmaan tähän kategoriaan? Amanda Capitalista kuoritui lopulta eQ, kelpaako tämä? :slight_smile: Bittium (silloinen Elektrobit varmasti menee tähän remmiin myös mukaan. Digialla oli melkoista rämpimistä pitkään ennen nykyistä käännettä.

Varmasti löytyisi vielä muitakin, mutta nyt ei muisti oikein pelaa. Anyway oikeassa olet, että suhteellisen harvinaisia nämä ovat.

36 tykkäystä

Hauska nähdä kun tää putinin seikkailu ukrainaan on ohi, että mikä on tuotto tavis indeläisellä mitattuna Return to Braindamage mittarilla. Veikkaan ettei kovin suuri.

4 tykkäystä

Stan Kroenke pääsi eilen nostelemaan omistamansa joukkueensa LA Ramsin kanssa Lombardi Trophya. Tietävätkö kahvihuonelaiset että Kroenke omistaa myös Valioliigan Arsenalin. Me tavikset ei voida Arsenalia omistaa, mutta heidän rakas kilpailijansa Manchester United on pörssilistattu yritys ja niin on moni muukin Euroopan futisseura. Tein videon Manun osakkeesta ja jalkapallosta toimialana. Jos täältä löytyy muitakin ketkä on haaveillut olevansa ammattiurheilujoukkueen omistaja joku päivä niin videoni voi olla sua varten! :slight_smile: Arctic Moneyn jalkapalloseikkailu päättyy tähän tältä erää ja jatkossa mennään kanavalla muihin aiheisiin! Tsekatkaa kanavani ja laittakaa tilaukseen jos sisältö miellyttää, se ei maksa mitään se tilaaminen :love_you_gesture:

3 tykkäystä

Masse-setä, tuo hiihtelijä vaphalla tyylillä, on cash-stock ratio 95-5 kanssa harrastunut viimeaikoina enemmänkin hiihtua ja olympiahiihtua kuin miestiskellyt sopivia ostokohteita. :skier: Samalla kafferoomissa roikuskelu on jäänyt aika vähiin.

Mutta: tänään alkoi punaväri jo vanhaa setääkin vähän herätellä: josko jo takaisin alennusmyyntien kiehtovaan muailmaan?

Onneksi setä tuli kuitenkin järkiinsä ja kertasi uudelleen sijoitusoppaassakin mainitun vanhan aksiooman: “Ole pelokas silloin kuin muut ovat ahneita ja ole ahne silloin kun veri virtaa kaduilla”. Nuoriso hoi: ei ennen kuin veri virtaa kaduilla …

Siispä ei muuta kuin takaisin hiihtuja seuraamaan. Sodan uhka on aina kovin paha asia, mutta sedän pienessä pienessä muailmassa suurin henk.koht. toivomus kuitenkin kuuluu: josko jo keskiviikkona toi YLEN asiaa tuntematon asiantuntija Toni Roponen menis vaihtoon ja Sami Jauhojärvi palais studioon??

Masse-setä, FA, Elä hötkyile, Ystävänpäivänä ei mithään häthää :heart: :heart:

61 tykkäystä

Jep, ei kyllä voi Solteqia laskea tähän. Vaikka kurssi mörnikin niin liiketoimintahan kehittyi ihan ok tuossa koko ajan eli ei mielestäni voida puhua käänneyhtiöstä.

Comptel:
2007-2011 näyttää liikevaihto “mörnineen” ja 2012 alkaen jopa pienellä nousu-uralla. Yrityshän ostettiin sitten pois pörssistä oliko 2017.
Screen Shot 2022-02-14 at 20.31.37

Screen Shot 2022-02-14 at 20.31.06

Stonesoft:
Omaan silmääni liikevaihto näyttää olleen kasvu-uralla siihen saakka kun tämä ostettiin pois pörssistä 2013
Screen Shot 2022-02-14 at 20.36.53
Screen Shot 2022-02-14 at 20.36.21

Amanda Capital / eQ:
Nykymuotoinen eQ taisi syntyä 2011 ja siitä lähtien on ainakin ollut nousujohteista. Kaivelin vanhasta Amanda Capitalin vuosikertomuksesta niin AUM ainakin kehittyi suotuisasti koko sen historian ajan. Voi olla, että tulos vähän poukkoili, mutta ei tässä siinä mielessä voi puhua mielestäni käänteestä, koska “liikevaihto” (varainhoitoyhtiöllä AUM) kehittyi koko ajan nousujohteisesti.

Elektrobit:
Ainakin 2009-2014 liikevaihto kehittyi suotuisasti:
Screen Shot 2022-02-14 at 20.39.06
Screen Shot 2022-02-14 at 20.38.57

Digia:
No ei tässä 10 vuotta lasketeltu, mutta kyllä tuossa tuollainen n. 5 vuoden alamäki on josta on tehty hieno käänne. Tämän voisin siis ehkä laskea mukaan. Tässäkin hyvä huomata, että oli selkeä ulkoinen tekijä (Nokian luhistuminen), joka aiheutti kriisin, josta sitten toivuttiin.

Tecnotree:
Kyllä, liiketoiminta on kääntynyt, mutta alamäki kesti vain n. 3 vuotta.
Screen Shot 2022-02-14 at 20.44.19

Dovre:
Aikamoista mörnimistähän tämä on ollut, mutta ei mitään selkeää laskutrendiä. En tunne yhtiötä, mutta eikös tämä ole pitkälti projektibisnestä niin eri vuodet vaihtelee varmasti paljon.
Screen Shot 2022-02-14 at 20.45.46
Screen Shot 2022-02-14 at 20.45.57

Mutta eiköhän tämä osoittanut tosiaan hyvin pointtini, että nämä todelliset pitkään jatkuneen liiketoiminnan laskun jälkeen kääntyneet yritykset ovat harvinaisempia kuin yksisarviset pörssissä. Ja tässäkin tosiaan ehdoteltiin viimeisen 10 vuoden aikaväliltä yrityksiä ja niitä löytyi toistaiseksi yksi joka melkein voidaan laskea mukaan.

I rest my case.

EDIT: Täsmennyksenä vielä, että tuloskäänteitä tulee paljon useammin. Se mistä tässä puhuin on se, että jos liikevaihto laskee (koko liiketoiminta rapautuu) niin niitä yrityksiä jotka sen käänteen tekee on todella harvassa.

26 tykkäystä

@SijoitusSeppo Heitetään nyt Incap vielä mukaan tähän “käänneyhtiökisaan”… aikamoista liiketoiminnan alamäkeä mentiin vuodet 2009-2014 kun liikevaihto laski 90 miljoonan € tasoilta ->> alle 20 miljoonaan €, taisi siellä olla yrityssaneeraustakin ym. mukavaa.

Rohkea sijoittaja on palkittu kurssin 70-kertaistumisella jos onnistui ihan pohjilta ostamaan vuonna 2014, toki tuossa kohtaa ostajan riski/tuotto-suhde on ollut kyllä aikas vahvasti riskin puolella. Tuottopotentiaali siis on huomattava jos tuollaisen käänteen onnistuu bongaamaan mutta hyvin epätodennäköistähän se on, ja vaatinee rautaisen vatsan lisäksi sen että kyseisen yhtiön tuntee todellakin läpikotaisin (ja mieluiten sattuu kuulumaan samaan metsästysseuraan toimarin kanssa :thinking:).

4 tykkäystä

Tämä on mielestäni ihan hyvä ja samantasoinen kandidaatti kuin Digia. n. 5 vuoden alamäki ja huikea käänne sen jälkeen.

Incap ja Digia mielestäni todistavat juuri tätä pointtia, että jos se käänne on tullakseen niin ei sen tekemiseen pitäisi 10 vuotta mennä. Kyllä siinä pitäisi olla jo moneen kertaan mennyt koko johto ja hallituskin vaihtoon.

Monesti nämä yhtiöt, joiden käännöstä odotetaan ikuisesti (Kuten nyt vaikka nämä mainitut Stockmann ja Martela) on sellaisia, jotka toimivat jollain rapautuvalla liiketoiminta-alueella, jossa isot trendit ovat niitä vastaan ja ei oikein ole mitään mitä ne voisivat tehdä kun koko niiden markkina sulaa alta (muuta kuin tehdä joku täydellinen pivot ja scräpätä koko nykyinen liiketoimintaideansa, mutta pitkään olemassa olleelta isolta yritykseltä tällaiset harvemmin onnistuu).

11 tykkäystä

Entä Nokia? En hyvää historia dataa löydä tähän hätään mutta voisin perstuntumalta sanoa että liikevaihto oli ihan oikeasti laskutrendissä.

2 tykkäystä

En tiedä voiko sitä oikein käänteeksi sanoa. Hehän ennemminkin tekivät juuri tämän kun myivät puhelimet pois ja keskittyivät verkkoihin. :point_down:

Olisivathan he voineet jatkaa niillä puhelimilla pään hakkaamista seinään, mutta se oli taas yksi tarina siitä miten sitä käännettä vain ei tule.

Vai tarkoitatko kenties jotain vielä vanhempia juttuja ennen kuin alkoivat edes tehdä kännyköitä?

2 tykkäystä

Ajattelin vain liikevaihdoin trendin käännettä. En muistanut enää disclaimereitä.

1 tykkäys