Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Kun puhuin siitä että arvostan suomalaista uutismediaa! <3

16 tykkäystä

Olen miettinyt paljon, miten tämä minun ja Juhan kuplapodi on vain reilussa kuukaudessa vanhentunut huonosti. Ukrainan sota heitti käytännössä monet hatarat oletukset mm. inflaation taittumisesta roskakoriin.

Harva osasi odottaa täysimittaista sotaa ja vielä harvempi siihen perään massiivisia talouspakotteita.

Kaiken kukkuraksi jos kuulija peesasi Juhaa Shopifyssä ja minua Boreossa, on hän nyt 35 % duffella.

Mikä ei tietysti vielä sano etteikö ne olisi välttämättä hyviä pitkän aikavälin sijoituksia, mutta kuvaavaa silti yhtä kaikki. :smiley:

67 tykkäystä

Jutusta:

Me olemme tehneet sen linjauksen, että emme osallistu poliittisiin keskusteluihin emmekä siksi käytä sanaa sota, Oy Teboil Ab:n viestintäjohtaja Toni Flyckt perustelee pyyntöään Kalevassa.

En tiennytkään että toisen maan miehitysyritys on ”poliittinen keskustelu”…

Toni on varmaan ylpeä itsestään. Ei luulisi olevan Suomessa osaavan ihmisen työpaikat niin tiukassa et tarvitsee jäädä tämmöistä tekemään

55 tykkäystä

Taitaa sulla sittenkin olla se kristallipallo :grinning:

Edit: kehtasin kettuilla, kun ilmoitit olevasi voitolla. Mulla on keskihinta jossain 1,60 paikkeilla, eli vielä on matkaa

3 tykkäystä

Joo-o, justiinsa virittelen MIND pilkkiä, jos vaikka Bidenin ulostulot kohta aiheuttaisi edes pienen dropin. Epätoivoista säätämistä mutta tämmöstä se on :stuck_out_tongue:

2 tykkäystä

@Wallet_Nahlroos

Ostojen ajoittamisesta vielä, miten vaarallista market timing on niille jotka pitävät ihan hirveästi käteistä:

Kim ja Tom Lindström saivat tammikuussa 2007 Nordnetiltä suurin piirtein (en ollut paikalla todistamassa) tällaisen toimeksiannon:

“Tässä teille 100 ke oikeaa rahaa käyttöönne. Näyttäkää asiakkaillemme miten toteutatte käytännössä arvostrategiaanne. Ruvetkaa nostamaan osakepainoa kohtuullisen rivakasti koska tyhjän salkun tsekkailusta tuskin on kenellekään iloa.”

Ajankohta ryhtyä tällaiseen projektiin oli totaalisen kammottava. Tunnuslukuja katsoen edullisemman pään osakkeet eli ns. “arvo-osakkeet” tuskin ikinä ovat olleet Helsingissä sen kalliimpia kuin keväällä ja kesällä 2007. Siis kalliimpia kuin 2021(!)

Kim ja Tom ryhtyivät projektiinsa, ja sitten tietty saivat suunnattomasti pilkkaa nettihuutelijoilta kun salkku turskaantui.

Itseäni kävi sääliksi kuinka vähän heillä oli käteistä tehdä lisäostoja kurssiromahduksen jälkeen. Mutta he tekivät sen mikä tehtävissä oli miettimättä minkä verran kurssit mahdollisesti laskevat lisää.

Tämä epäonnen salkku nousi plussalle jo puoli vuotta laskumarkkinan pohjan jälkeen.

Syksy 2009 oli mielenkiintoinen hetki käyttäjän @Verneri_Pulkkinen sijoittajauralla.

Ketkä olivat niitä negailijoita jotka pelottelivat Vernerin pois osakkeista syksyllä 2009?

Väittäisin että äänekkäimpiä olivat ne käteispetterit jotka vain puoli vuotta aiemmin olivat tunteneet itsensä maailman valtijoiksi.

Heillä oli ollut aikaa tutkia maaliskuun 2009 kursseja ja päätyä että noihin hintoihin voisi oikeastaan salkun täyttääkin.

Tuollaisessa tilanteessa vahvistusharha astuu kuvioihin ja karhut keräävät keskenään kierroksia karhuiluunsa kun joka paikassa näkyy varmat merkit romahduksesta.

Kaikki riskiassetit puskivat määrätietoisesti rinta rinnan ylöspäin mutta faktojen ei tuollaisessa tilanteessa anneta häiritä hyvää romahdustarinaa.

Jää miettimättä että irvokkaan matalat kurssit ovat mahdollisia vain silloin kun sijoittajat eivät voi ankkuroitua mihinkään. Ei voi puoli vuotta pyöritellä asiaa ja odottaa sitten että saa tilaisuuden ostaa samoihin kursseihin niin että on ensin saanut rauhassa ankkuroitua.

@vanha_Qfwfq

Oon toukokuusta asti kehitellyt tuota vaihtoehtoista näkemystä vs. äärimmäisen optimistinen ekonomistikonsensus. En osaa sitä tähän tiivistää :slight_smile:

21 tykkäystä

Nyt on pakko hehkuttaa kun osui niin sanotusti lankulle.

kuva

73 tykkäystä

Oon kuullut huhua, että Haarumissa osataan ottaa ilo irti, kun sauna ja Harvia on kansainvälisti esillä. Tuoreimmassa globaalin high end -lifestylelehti Monoclen editionissa on komea koko aukeaman stoori Harviasta, jossa mukana mm. Petri Kajaanin näkemyksiä ja JYP:

”For the ice-hockey players, life without a sauna isn’t fathomable. But not just any sauna. In Jyväskylä, nothing but the pride of the town will do. It has to be a Harvia.”

Pahoittelut jos tää oli jo täällä, en onnistunut löytämään.

32 tykkäystä

Huh… kyllähän alkaa olemaan bensa ja diesel levottomissa hinnoissa… diesel huitelee 2,2€ nurkilla ja dieselvero vielä päälle. Vähän rupee kyllä mietityttämään yhtiöiden hinnoitteluvoimat ja kuluttajien ostovoima.

13 tykkäystä

@Verneri_Pulkkinen tekee arvokasta työtä :grinning_face_with_smiling_eyes: Tämä siis päivän Vartin kommenteissa.

99 tykkäystä

Maailmankirjat sekaisin tosiaankin…

5 tykkäystä

Bidenin ulostulo on hyväksi Mind:in öljynporaus asiakkaille. Sota tietysti Navy puolen asiakkaille.

4 tykkäystä

Alkanut kanssa miettiä tuota kuluttajien ostovoimaa ja kyllähän noi sikahintaiset sähkölaskut ja bensat ainakin on omalla kohdalla vähentänyt dramaattisesti ostohaluja, ei tee paljoo mieli mitään turhia ostella kun fyffet menee lainanmaksuihin+sähkölaskuihin ja polttoaineeseen. Kyllähän se saattaa tarkoittaa jatkossa vähentynyttä myyntiä vähän siellä sun täällä.

8 tykkäystä

Ja eiköhän hinnat jatka vielä reilusti ylöspäin polttoaineiden osalta, mutta kevät alkaa tuomaan helpotusta sähkölaskuun.

Toki jotain positiivistakin… ei tarvinnut huoltoasemalla jonotella, kun kaikki paikat tyhjiä.

4 tykkäystä

Kyllä ja varmaan juuri siksi se dippikin tuli sieltä :wink:

Dax futuuritkin kirmasi ylös. Liekkö uutisista johtuvaa?

3 tykkäystä

En kyllä muutakaan uutista löytänyt joka ajallisesti osuisi tuohon pomppuun, mutta mielestäni vähän outoa - eikö tuo ollut jo aika selvää päivä-pari sitten että NATO ei ole tapahtumassa tällä hetkellä Ukrainalle? No, jostain syystä markkina innostui hieman, kenties kun se on nyt virallista että Ukraina on ottanut tuon pois omista vaatimuksistaan, niin…?

1 tykkäys

Uutisessa oli paljon muutakin. Ovat valmiita neuvottelemaan Venäjän muistakin vaatimuksista.

5 tykkäystä

Ah, eli taitaa se Krimi ainakin olla ns. tarjolla. No, varovaista toiveikkuitta että tuo katastrofi saataisiin loppumaan.

5 tykkäystä

Mutta millä hinnalla. NATO otetaan pois, koska Ukraina ei kelpaa Natoon (vielä?). Pitäneekö äiti Venäjä huolen ettei sinne ole asiaa myöhemminkään?

Muuten sitten, mitä muita keinoja heillä on? Venäjä ei kunnioita tulitaukoa, silloin voi huoletta ampua ja reitin voi miinoittaakin.

Miten tämä näyttäytyy venäjän sisällä? Näyttönä voimasta, jolla lähdetään kohti seuraavia ei Natossa olevia rajanaapureita?

7 tykkäystä