Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Hyvin kuvattu ja luulen itseni lisäksi monen muunkin ajattelevan täsmälleen samalla tavalla. Osakekauppa ja yhtiöiden seuraaminen voittoineen ja häviöineen on haastavaa, mielenkiintoista ja iloista touhua. Putinin levitettyä pahuuden pimeyden Euroopan ylle ei ole kauppa maistunut ainakaan minulle. Olisi ehkä kannattanut. Pandemiassa oma tunnelma oli onneksi toinen. Sille ihmiset eivät mahtaneet mitään.

Mutta miettikääpä presidentti Niinistön viikonlopun alkua. Hänen eilisistä kommenteistaan kuvastui jonkinlainen haluttomuus tämän päivän tehtävälistan toteuttamiseen, mutta työ täytyy tehdä Euroopan eteen ja Macronin pyynnöstä.

Haluaisitko itse soittaa suoraan pahuuden ytimeen ja keskustella itse pahuuden ruhtinaan kanssa ihmisten tappamisesta Ukrainassa? On sitä omankin uran aikana ollut epämiellyttäviä puheluita, jotka on vain pakko hoitaa, mutta Salen perjantaipuhelua Kremliin ne eivät pääse lähellekään.

41 tykkäystä

Pelipiireistä on tuttu käsite tilttaaminen. Kun tappiot ylittävät sen mihin pelaaja on henkisesti millään lailla varautunut, omaa asemaa lähdetään parantamaan silmittömän raivon vallassa. Kaikki analyyttisyys lentää roskakoriin. Todennäköisyydet, kertoimet ja kassanhallinta unohtuvat.

Jos miettii sodan vaikutuksia Venäjän kansantalouteen, Putin meni tilttiin jo sodan ekana viikonloppuna. Eilen raportoitu leasing-koneiden varastaminen osoittaa vaan että tilttitila on betonoitunut entisestään.

Tilttitila ei lähde helposti purkautumaan, joten naapurissamme oleva ydinasevalta on menossa kohti talouden totaalista romahdusta ja kaaosta.

Mikä olisi reaalipolitiikkaa USA:lta ja EU:lta?

Reaalipolittisessa diplomatiassa off-the-record pyrittäisiin kaikin tavoin imartelemaan, mielistelemään ja hellimään Putinin egoa.

Selitettäisiin että olemme demokratiamme vankeja siinä että meidän pitää julkisesti päivä päivältä pöyristyä enemmän ja huutaa ja halveksua. Mutta sen sijaan privaatisti olemme kiinnostuneet tekemään kanssasi diilin tasaveroisena suunnattoman mahtavuutesi kanssa.

Putin on yksi iljettävimmistä olioista maailmankaikkeudessa. Mutta ilman tuollaista reaalipolitiikkaa on vaikea nähdä miten tapahtuisi muuta kuin inhimillisen kärsimyksen ja taloudellisen tuhon eskaloituminen.

Tällä hetkellä en näe mitään merkkejä tuollaisesta reaalipolitiikasta. Putin kokee olevansa totaalisessa taloudellisessa sodassa lännen kanssa. Ultimaattinen kansantaloudellinen hinta on jo lukittu, ja sille pitää saada kompensaatio tuhoamalla Ukraina.

Kaikki nämä tunteet exää kohtaan ovat eskaloituneet Putinin kuumeisessa päässä:

Pääkirjoitus: Putin toimii kuin omistushaluinen puoliso – perheväkivallan uhrina on ”Ukraina-kaunotar” - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

36 tykkäystä

Mikko Mäkistä kannattaa seurata Twitterissä(kin), saa hyvää asiaa tiiviissä paketissa. :slight_smile:

image
Mikko Mäkisen twiitissä on linkki tähän Hesarin vision juttuun, joka ei ole maksumuurin takana, jonka monet ovat varmaan jo lukeneet:

18 tykkäystä

Yksityissijoittajalla on vähän etuja, mutta yksi on ettei meillä ole Fivaa kertomassa riskien kasvaneen siinä vaiheessa kun hinnat ovat jo laskeneet.

4 tykkäystä

Erittäin hyvä kirjoitus.

Mielestäni asiaan pitäisi suhtautua samalla tavalla kuin rikollisen kuulusteluun. Putinin tai rikollisen kanssa veljeily on iljettävää, mutta se palvelee hyvää tarkoitusta ja toimii tätä iljetystä vastaan pitkässä juoksussa.

Elokuvissa olemme tottuneet siihen, että poliisit huutavat rikolliselle pää punaisena ja solvaavat häntä niin kauan, kunnes hän sortuu. Oikeastihan tällainen lähestymistapa ei tietenkään toimi. Ihminen joutuu puolustuskannalle, jolloin kynnys tunnustaa nousee valtavasti ja kynnys kutsua asianajaja paikalle taas laskee.

Todellisuudessa hyvät kuulustelijat pyrkivät luomaan kuvaa, että he ovat rikollisen kanssa jossain määrin samalla puolella. Nämä kuulustelutilanteet saattavat olla todella oksettavia, kun poliisi “kaveeraa” sarjaraiskaajan kanssa.

Miten poliisi sitten yrittää asettautua samalle puolelle?

  • Hän vähättelee rikosta. Hän kertoo, kuinka kohtaa samanlaisia raiskauksia joka päivä, eivätkä ne ole mitenkään iso asia. Näin rikollinen saa käsityksen, ettei häntä tuomita tai hänestä ei ajatella mitään pahaa, jos hän tunnustaa.
  • Hän syyttää uhria. Tekikö uhri jotain, minkä vuoksi jouduit tekemään tämän rikoksen? Kerjäsikö hän sitä? Näin poliisi antaa helpon ulospääsyn, johon rikollinen voi myöntyä. Saadaan alustava tunnustus.
  • Hän mielistelee rikollista. “Sinä olet hyvä tyyppi, hyvä isä ja hyvä ystävä. Et ole mikään hirviö, niin kuin monet muut jätkät, joita joudun kuulustelemaan. Koska et ole hirviö, tämä varmasti painaa omatuntoasi.”

Mielistely, uhrin syyttäminen ja rikoksen vähätteleminen voivat olla myös hyviä lähestymistapoja neuvotteluun Putinin kanssa, vaikka länsimaat oikeasti olisivatkin kaikesta sanomastaan eri mieltä.

13 tykkäystä

No nyt on osuttu lankulle :face_with_monocle: :grinning_face_with_smiling_eyes:

Twiitin luvut:

  • German CPI (Y/Y) Feb F: 5.1% (exp 5.1%; prev 5.1%)
  • CPI (M/M) Feb F: 0.9% (exp 0.9%; prev 0.9%)
  • CPI EU Harmonised (Y/Y) Feb F: 5.5% (exp 5.5%; prev 5.5%)
  • CPI EU Harmonised (M/M) Feb F: 0.9% (exp 0.9%; prev 0.9%)
9 tykkäystä

Eikä ole pakottavaa tarvetta pakkomyynneille, kuten esim rahastoilla. Toki tämä on kyllä jokaisesta itsestään kiinni :sunglasses:

2 tykkäystä

"Yhdysvaltalainen sijoituspankki Goldman Sachs kertoi torstaina vetäytyvänsä Venäjältä. Pankista tuli uutistoimisto AFP:n mukaan samalla ensimmäinen Wall Streetin toimija, joka on ottanut etäisyyttä Venäjään hyökkäyksen jälkeen.

Citigroup taas kertoi arvioivansa vaihtoehtojaan. Citigroup kertoi jo viime vuonna myyvänsä pankkitoimintaansa Venäjällä ja nyt yhtiö sanoo toimivansa maassa nykytilanteen myötä aiempaakin rajoitetummin."

Maailma muuttuu päivittäin.

4 tykkäystä

Odottelen vielä Venäjän vastapakotteita, joissa länsimaisilta nistinatseilta kielletään oikeus omistaa Lada

9 tykkäystä

Sain tänään mini-tender tarjouksen Nordean toimittamana, jossa Tutanota LLC haluaa ostaa Alibaban osakkeet hintaan 113 USD.

En tartu tarjoukseen, koska se vain sitoisi minua, mutta esim. mahdolliset välityskulut yms. voidaan periä asiakkaalta. Löysin asiaan liittyen mielenkiintoisen kirjoituksen.

9 tykkäystä

Joo nämä on puhtaita kusetuksia. Logiikka näissä on että ostajaa ne eivät sido mitenkään, myyjää kylläkin. Eli laput lukkoon ja ostaja odottelee nouseeko kurssi, jos nousee niin ostot tehdään ja menetit rahaa. Jos ei, voidaan vapauttaa jossain vaiheessa ja tehdä uusi kalastusyritys.

19 tykkäystä

Jos Ukrainan tilanne lähtee leviämään laajemmalle niin voiko tulla eteen tilanne, jossa Kiina pistetään oikeasti valitsemaan puolensa? Kiinahan on tähän asti pyrkinyt olemaan vähän kieli keskellä suuta kriisin suhteen.

Mietin vaan, että jos Kiina valitsisi “itäblokin” ja sen jälkeen USA alkaisi kohdistaa siihen pakotteita jne. niin a) Kiina-sijoitukset voisivat muuttua nopeasti arvottomiksi ja b) länsiyhtiöidenkin tuotantoketjut menisivät pahasti sekaisin.

Ihan Venäjän tasoisiin pakotteisiin en usko mutta jo “kevyemmätkin” pakotteet yms. toimet aiheuttaisivat nopeasti isoja ongelmia.

Kovin todennäköistä tällainen toivottavasti ei ole mutta ehkä hyvä pitää mielessä - siinä vaiheessa, kun tilanne on päällä alkaa yleensä olla myöhäistä toimia.

3 tykkäystä

Jotenkin tuntuisi kaukaa haetulta. 2020-luvulla on näytetty maailman yhtenäisyyden voima, niin koronaviruksen, kuin Venäjäpakotteiden osalta, että en usko Kiinan olevan kiinnostunut sohaisemaan ampiaispesää. Kiinalla kyllä paukkuja antaa vastapakotteitakin, mutta kyllä sisäisiä ongelmiakin alkaa olemaan, että tuskin haluaisivat enään yhtään lisää. Sama lienee nyt Kiinan tilanne Taiwanin kanssa “HOLD”.

4 tykkäystä

13 tykkäystä

Just huomasin saman, kiertää Kiovaa aika tasaiseen :laughing:
Toinen mielenkiintoinen laite on Italiasta tullut ja Romanian päällä pyörivä PERSEO71. En ole aikaisemmin bongannut tuolta.
E. se taisi justiinsa lähteä takas kotio.

AN-225n haamu kiertää Kiovan taivaalla…

(eli todennäköisesti drone jonka transponderiin on laitettu sopivat tiedot, tai sitten joku feedaa huuhaa-dataa flightradariin)

11 tykkäystä

Tai jopa Flight Radarin itse tekemä “tukilause”

9 tykkäystä

Jaahas, onko tosiaan niin, että Falunin hiihtoja ei näe kuin maksukanavilta:

:man_facepalming:

1 tykkäys

Kaikelle on aikansa. Juuri nyt ei ole mielistelyn, vähättelyn, tai kaupanteon aika. Osapuolten täytyy ensin näyttää, mitkä kortit niillä on neuvotteluun ja kuinka hyvin he osaavat pelata.

  • Venäjä: kuinka paljon se kykenee valtaamaan
  • Ukraina: kuinka hyvin se kykenee puolustamaan
  • Länsimaat. mihin sen pakotteet johtavat

Venäjällä on vielä etua sotilaallisesti, mutta Ukraina vahvistuu. Lännen pakotteet vaikuttavat hiljalleen.

Putin on uhkapeluri ja ennen Ukrainaa hän voitti monta peliä, lisäten panoksia. Ennen kuin Putin näkee riskin, lännen täytyy ensin osoittaa osaavansa pelata. Valitettavasti Putinin mielistely tässä vaiheessa ei johda mihinkään hyvään: Putin joko voittaa tai korottaa panoksia, eli eskaloi. Jos eskalaatiota ei tapahdu, Putin aloittaa uuden konfliktin. Lopulta eskalaatio on joko väistämätön, tai länsi onnistuu kuluttamaan Putinin resursseja niin, ettei hän enää voi pelata. Tällöin on mahdollista taas neuvotella. Putinin kasvot ovat Putinin ongelma, ja vaikka on hyvä yrittää löytää kaikkia osapuolia tyydyttäviä ratkaisuja, niitä ei nyt ole ennen kuin tilanne muuttuu. Itseä vastaankaan ei kannata neuvotella.

Resurssien kuluttaminen on nyt alkanut, mutta lännellä täytyy olla valmiina strategia sille, mitä tehdään kun Putin eskaloi.

2 tykkäystä

it begins

9 tykkäystä