Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Ei kyl ihmetyttäis jos FED ois nyt kaks päivää iltapäivällä (jenkki-aikaan) lähteny isolla kädellä ostaa indeksejä. Ei ois eka kerta - yleensä kuitenkin keskispankit tekee semmosia operaatioita enemmän sodan syttyessä tms. Who knows…

Ihan sama, hyvä että joku (tuki)ostaa. :wink:

Tai sitten pörssi nyt vaan sattuu taiteilemaan “korjausliikkeen” pohjilla ja näiltä tasoilta ostajia löytyy, mutta tasaisesti annetaan myyjäpuolen panikoida joka päivä jonkin aikaa jotta voidaan täyttää viime viikkoina tyhjennettyjä laareja kaikessa rauhassa pohjahintoihin.

1 tykkäys

Degiro ja sieltä ostetut CVE (Canadian Venture Exchange) osakkeet.

Puuttuuko näistä seuranta silloin kun on pörssi auki?
Ts. Degirossa hinta ei päivity vasta kun pörssi sulkeutuu?
Ostin eilen eka kertaa osaketta sieltä ja tänään näyttää vaan ja pelkästään eilisen päätöskurssia, vaikka kurssi on elänyt päivän aikana paljonkin.

Kannattaa ottaa seurantaan tai vaikkapa omistukseen Jenkki indeksi etf:t Saksan pörssistä. Itse lähinnä seuraan nasdaq100:sta. Kun näissä kaupan käynti loppuu samaan aikaan kun Suomen pörssissä niin näet tämän sulkemisaikojen vaikutuksen dramaattisesti. Tämä myös korjaa valuuttojen liikkeisen aiheuttamat pörssiliikkeet. Esimerkiksi omistamani iShares NASDAQ 100 UCITS ETF USD (Acc) päätyi tänään 0.82% plussalle vaikka nasdaq100 oli sulkemisaikaan noin -3%.

5 tykkäystä

Hyvää iltaa porukoille! Onkos täällä muutkin Nordnet Superluoton käyttäjät huomanneet sen kuinka hitaasti Nordnet päivittää osakkeiden lainoitusasteita IPOjen jälkeen. Jotain ongelmia nimenomaan NN Suomen POST -ipo prosesseissa on, sillä esim. Ruotsiin ja Norjaan listautuvien yhtiöiden lainoitusasteet näyttävät omien havaintojeni perusteella päivittyvän todella paljon rivakammin. Viime kesän jälkeen olen ollut NN aspaan yhteydessä useampaan kertaan niin viestitse kuin puhelimitse, mm. pyytänyt päivittämään Puuilolle lainoitusasteen. Moni muukin on varmasti pommittanut Aspaa lainoitusasteiden tiimoilta.

Viime perjantaina paloi sitten käämit lopullisesti kun totesin Puuilon kohdalla odotusaikaa menneen jo n. puoli vuotta. Miten voi kestää niin kauan? Noh, soitin aspaan → yhdistivät meklarille → meklari toteaa “…niin ja sehän on päälistalla ei mikään pikkufirma ja on niin ja niin paljon omistajia Nordnetissä …kyllähän tuon pitäis…selvitän asiaa”. En kuitenkaan jättänyt asiaa siihen, koska aikaisemmatkin yhteydenotot olivat päättyneet tuloksettomina, vaan kirjoitin vielä iltamyöhään tulikivenkatkuisen meilin Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppuraiselle. Seuraavana päivänä jo kadutti koko meili, onneksi sentään siivosin suurimmat kiukutukset pois ennen lähettämistä.

Yllätyksekseni Suvi vastasi meiliini maanantaina hyvin asiallisesti. Ydinsanoma oli kiteytettynä se, että prosessin hitaus on tiedossa oleva ongelma, prosessi on luonteeltaan monitahoinen, toimenpiteisiin on ryhdytty, ja että lähipäivinä pitäisi lainoitusasteiden päivittyä usealle yhtiölle. Muutama suora lainaus vastauksesta tähän sitaatteihin:
“Otat ihan aiheesta yhteyttä, koska lainoitusasteiden päivittyminen on välillä aivan liian hidasta…”
“Lainoitusasteen antamisprosessi menee monen tarkastuksen kautta ja sen suuruuteen vaikuttaa useampi tekijä.”
“Näiden uusien listayhtiöiden osalta useamman tulisi saada lainoitusaste lähipäivinä. Olen eilen keskustellut asiasta taas sisäisesti, jotta prosessi saataisiin paljon nopeammaksi”

Ja mikä parasta, loppuun tuli vielä lupaus paremmasta:
“Pyrin jatkossa tarjoamaan tämän osalta paljon parempaa palvelutasoa. Kiitos kun laitoit viestin suoraan minulle!”

Tänään tuli Suvilta vielä tarkentava vastaus ja kuva excel taulukosta jossa on listattu joukko yhtiöitä ja niiden tulevat lainoitusasteet:

“Muutama näistä lainoitusasteista jo olikin näkyvissä palvelussa ja loput tulee viimeistään yöajossa. Alla listattuna viime vuoden listautujia. Puuilon lainoitusaste on 50 %.”
image

Katsotaan siis huomenna miltä näyttää. Tämän perusteella uskon, että vihdoin lainoitusasteet on saatu päivitettyä. Hieno juttu!

Minun panokseni oli isossa kokonaisuudessa uskoakseni sangen mitätön, kiitos todellakin kuuluu teille kaikille jotka olette jaksaneet pommittaa Nordnet aspaa! Vilpitön kiitos asianomaisille! Niin tosiaan asian yhteydessä vielä mainittakoon, että olen kiittänyt Suvi Tuppuraista hänen henkilökohtaisesta panoksestaan asian kuntoon saattamisessa. Mukavaa viikon jatkoa foorumilaisille!

64 tykkäystä

Eikös Harvian lainoitusaste pitänyt nostaa 40–>50% myös?

@TeeDee joo huomasin itsekin ja korjasin viestiä.

1 tykkäys

Tuolla liitetyllä listalla taitaa olla vaan uusien IPOjen lainoitusasteet.

2 tykkäystä

Juuri näin. Kyse oli nimenomaan viime vuonna listautuneista, joista suurin osa ovat olleet ilman lainoitusastetta. Poikkeuksiakin löytyy esim. Orthex.

2 tykkäystä

no mix ei FED voisi ostaa ETF:iä niinhän ne tekivät tosin pienessä mittakaavassa koronadipissä. itse pidän ajatusta vaikeana käsittää. markkinatalous on tehokas allokaation luojana. ajatus siitä, että osakkeiden laskiessa tietyn rajan yli FED:in pitäisi beilata markkina on erikoinen. onko FED:illä jotain erikoista tietoa mitä markkinoilla ei ole, jotta hinnan muodostus on oikea? väitän, että ei todellakaan. toivottavasti edes FED lopettaisi sosialismin. EKP on jo antanut periksi.

1 tykkäys

@Kootteri Ainakin Danskella on Kanukkien kanssa että päivittävät kurssit vasta klo 1 yöllä kun ei ole live seurannassa.

Twitterin Kuppy on muuten melkoisen ilmiömäinen kontraamaan. Veti maanantaina suht minuutilleen pohjasta treidit ARKK:iin vaikka on haukkunut sitä muutaman vuoden. IMO melko varmasti ensimmäinen joka laukas eilisessä pohjassa että treidit sisään ja longiksi.

Kohtalaisen nättiä tulosta sen salkkukin vetelee. Muistaakseni aika paljon Uraania ja sitten toki öljyt ja kaasut niinkuin noilla kaikilla kontrajanttereilla. Jos joku nyt haluaa uusia seurattavia niin Contrarian8888 on kans kova nimi tossa twitterin puolella, muistaakseni suurimpana hiilipositiot.

6 tykkäystä

Tänään illalla Federal Reserve eli Yhdysvaltain keskuspankki julkaisee korkopäätöksen. Muistattehan, että tänään @Marianne_Palmu käy sitä tänään läpi Pörssien suunta -ketjussa heti klo 21 jälkeen. Mä laitan ainakin illalla kisastudioni pystyyn. :slight_smile:
image
Tänään illalla sitten:
image

118 tykkäystä

Inderesin Rautea koskevasta uusimmasta yhtiöpäivityksestä:

“Tulosvaroituksen syy oli kuitenkin pääosin kirjanpitotekninen, sillä yhtiö joutui tuoreimpien IFRS-tulkintojen takia siirtämään pilvipalveluna tuotettavan 2,9 MEUR:n osuuden ERP-projektistaan taseeseen aktivoidusta investoinnista tuloslaskelmaan kirjattavaksi kuluksi.”

Tuotekehitysmenoja aktivoivissa yhtiöissä “kulujen piilottamista” koskeva keskustelu nostaa aina tasaisin väliajoin päätään. Mielestäni kuitenkin vasta tämän keissin yhteydessä voimme keskustella tuloslaskelman siistimisestä sen varsinaisessa merkityksessä. Että järjestelmän käyttöönottovaiheessa kertyvät hienosäätökulut aktivoidaan! Tsiisus.

Inderesin raportin sanavalinta on kyllä miten sen nyt toteaisi - mietitty. Kyse on kuitenkin aika periaatteellisesta asiasta. Mikäli aktivoiminen olisi mahdollistettu niin keskustellaan kuitenkin aika mittavista summista listayhtiöissä ja rajanveto siihen milloin hienosäädöstä ja käyttöönotosta kertyvät kulut ovat yhä aktivoitavissa on kyllä yksi veteen piirretty viiva! Onneksi IFRIC-tulkintakomitea (antavat ohjeistusta IFRS-standardien soveltamiselle) tuli asiassa järkevään lopputulemaan ja tuloslaskelman siistiminen näiltä osin listayhtiöissä evättiin.

8 tykkäystä

To the Moon!

19 tykkäystä

Hesarikin voisi joskus sijoittaa toimittajiin. Eipä tuo ole “karannut” mihinkään, typerää klikkiotsikointia.

Jos haluat lukea saman jutun ammattilaisen kirjoittamana…

19 tykkäystä

Täytyy ihmetellä oman salkun käyttäytymistä. Aamulla se yleensä päihittää indeksin mutta kun käännytään iltaan niin turpaan tulee.

4 tykkäystä

Onko salkku enemmän akselia Sampo-Fortum-Nordea vai Qt-LeadDesk-Technotree? :slight_smile:

3 tykkäystä

En tiedä kysyitkö minulta, mutta Sampoa ja Qt:tä molempia löytyy. Niiden painon voi sitten päätellä tuosta aiemmasta kommentistani.

1 tykkäys

Osto- ja myyntiketjun tykkäysten dynamiikka on mielenkiintoinen. Jotkin ilmoitukset keräävät huomattavia tykkäysmääriä. Joissain saattaa syynä olla oivaltava meemikuva, humoristinen saateteksti tms. lennokas ilmaisu. Välillä ehkä vaikuttaa foorumin “suosikkiosakkeen” ostoilmoitus, kenties oman ja muiden uskon vahvistus -tyyppisesti?

29 tykkäystä

Yleensä kun isot pojat ostaa, siellä on myös tykkäyksiä reilusti. Toisaalta sen myös ymmärtää, esimerkiksi @viljo menee ihan omia polkujaan ja siellä tulee vastaan sellaisia firmoja mistä ei ole koskaan kuullutkaan.

Täytyy myöntää, että vähän hämmentävää kun minun eilisellä ostin yhden Teslan osakkeen postauksella on 32 tykkäystä :smile:

11 tykkäystä

Niin, itse olen huomannut, että nuo Sampo-Fortum-Nordea -tyyliset laput usein kasvavat hitaasti mutta varmasti päivän aikana, kun taas Qt-LeadDesk-Technotree -tyyliset elää miten sattuu ja usein päättävät päivän nollassa tai miinuksella (tai sitten +20 % :smiley: ).

Että siitä voi tuo havainto, että salkku biittaa indeksin alussa mutta päivän mittaan häviää.

2 tykkäystä