Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Oliko ylipirteä miesääni soittajana. Jos kyllä, soittaja oli robotti, joka pyysi painelemaan vastaukset puhelimen näppäinten avulla numeroina. Robotti kun ei ymmärrä puhetta. Kuuntelit siis nauhoitettua ääniraitaa. Soittaja ei kertonut olevansa robotti vaan antoi ymmärtää olevansa oikea ihminen. Minullekin tarjosi aikoja sitten 6% tuottoa ja pankki-sanaa käytettiin, jotta kuulostaisi luotettavalta.

Seuraavana päivänä soitti oikea ihminen ja yritti buukata tapaamisen kaupungin keskustaan. Pitkän vänkäämisen jälkeen sanoin, että en aja kaupungin keskustaan jos et etukäteen kerro, että mistä on kyse. Vastahakoisesti sitten kertoi puhelimessa, että yrityslainoja kaupataan ja luottoriski on asiakkaalla jos firma meneekin nurin ja rahat jää sinne. Riskiä voi pienentää hajauttamalla useaan yrityslainaan ja suurentamalla sijoitusta.

Kun käytetään sanoja “pankki korko 6%” niin antaa kyllä virheellisen vaikutelman. Oikeat sanavalinnat olisivat pikemminkin: pikavippi, riskiyrityslaina, luottoriski, tuottoa tulee ehkä jos saat rahasi takaisin.

13 tykkäystä

Laillistettua kusetusta. Olisi kiva jos FIVAa kiinnostaisi tällaiset, varsinkin kun markkinoivat suoraan yksityisille.

8 tykkäystä

Mitä Veijo oikeasti tarjoaa:

Lähipiirin ihminen kyseli 50 000 e sijoittamista pitkälle aikavälille eli yli 15 v.

“Riskinsietokykysi on keskimääräinen. Olet asettanut
sijoituksillesi melko korkean tuotto-odotuksen ja
haluat pääoman kehittyvän suhteellisen vakaasti
ilman, että salkun arvo heilahtelee voimakkaasti.
Sijoitusprofiili on arvioitu tappionsietokykysi pohjalta
ja sovitettu siihen.”

Tähän sopivaksi tarjottiin rahastotuotetta, jonka tuotto-odotus on 3,5%, jossa ei huomioitu inflaatiota, veroja ja kuluja. Kulut olisivat olleet 1,73% vuodessa.

Ainakin arvon voimakas heilahtelu ylöspäin tuntuu aika pieneltä riskiltä. Veijo sanookin, että sijoittaminen kannattaa ihan aina.

8 tykkäystä

Edit. Sain ratkaistua.

1 tykkäys

Ei ollut. Tämä soittaja vaikutti naispuoliselta ihmiseltä, koska jotain inhimillistä vuorovaikutteisuutta esiintyi sanavalintojeni johdosta. HEISKANEN-niminen huutava robotti kyllä välillä soittelee minulle. Ei vaikuta tämän palstan JHeiskaselta.

1 tykkäys

@Verneri_Pulkkinen, mä oon sua aina pitänyt kasvusijoittajana enkä osinkosijoittajana… ihminen on erehtyväinen :joy:

19 tykkäystä

Täyttyyköhän kurssien ihmettelyketju irtoamispäivänä mahdollisen noin 0,5% osinkodipin hämmästelijöistä?

8 tykkäystä

Itsekin tuumailin justiinsa eilen, että ei ole näkynyt @Masse tai @Juurikki persoonallista kirjoitusta hetkeen. He ja mm. selostajat @Lyly_ja_Immo tuovat luovilla kirjoituksilla aina hymyn huulille :slight_smile:

PS. Lyly ja Immo mahtavaa selostusta Derwangan kisoissa. Voimme vaan pohtia, että mikä olisi ollut Elmon maailmanennästysaika 100 metrillä, jos hän ei olisi kaatunut puolessa välin matkaa.

13 tykkäystä

Niin sitä boomeroituu vaikka koittaa pysyä maailman menossa mukana hienoilla pelifirmoilla.

Voi sitä itkua kun Qt alkaa maksaa osinkoja :smiley:

25 tykkäystä

Oli se Qt:n voitolliseksi kääntyminenkin iso shokki. Onneksi eivät heti perään alkaneet maksamaan osinkoa, vaan selkeästi omistajille annetaan aikaa toipua tuosta ensimmäisestä järkytyksestä rauhassa.

48 tykkäystä

Juuri näin. Minä kun olen yksinkertainen noobie, niin parhaiten pärjään juuri tällaisten tosi triviaalien tapausten kanssa.

Nimim. Incap on salkun suurin positio tällä hetkellä.

3 tykkäystä

Hmm, olin laittanut kalenteriin tälle viikolle merkinnän ”QT posari(?)” ilmeisesti Varelius haluaa pitää Pääsiäisen jännityksessä meitä QT-uskovaisia… vai ei halua tulla naulituksi ristillä?

12 tykkäystä

Todellakin on syy poistaa foorumilta.

4 tykkäystä

Tuomioja on nyt selvästi perinyt tämän manttelin Marinilta. Hän on Marinin linnunpelätin, monessakin mielessä :smiley:

1 tykkäys

Kyseessä ei ole yritys ja käsittääkseni aika yksittäistapauksia, mutta suaappi nähdä ajan kanssa tuleeko uiguureja ja muita muiluttavasta Kiinasta, joka on kylläkin monelle firmalle massiivinen ja houkutteleva markkina samaan aikaan, punainen vaate tulevaisuudessa.

Venäjän tapauksessa monet bisnesratkaisut ovat jo politisoituneet vauhdilla.

20 tykkäystä

Tää toimii myös pienemmillä summilla. Toki isommilla summilla saa enemmän painoarvoa sanoilleen. Tervetuloa keskusteluun.

6 tykkäystä

Tämä on kyllä loistava uutinen! Toivottavasti pääomat ja tuotanto jatkavat Kiinasta pakenemista kiihtyvään tahtiin. Mielivaltaiset lockdownithan myös nakertavat yhtiöiden luottamusta Kiinaan toimintaympäristönä.

6 tykkäystä

Kyllähän tässä eletään nyt historiallista aikaa, kun lännen ja idän välit repeävät ja globalisaatiokehitys kääntyy eristäytymiskehitykseksi. En ihmettelisi, vaikka Kiina olisi “seuraava Venäjä”, tosin sen merkitys on paljon suurempi, että ihan näin nopeita käänteitä tuskin nähdään. Tai no, en olisi Venäjänkään kohdalla arvannut tätä nopeutta, maailma on arvaamaton paikka nykyään.

3 tykkäystä

Jonkinlaista globalisaation pakitustahan on ollut jo pitkään, tosin riippuu millä mittaa. Esimerkiksi kaupan osuus maailman BKT:sta on junnannut jo finanssikriisin jälkeen paikallaan:

Mutta muutos on ollut hidasta, kunnes yhtäkkiä tulee tällaisia nopeita käänteitä kuten totesit. Harva arvasi että Venäjä eristäytyisi toimiensa seurauksena näin nopeasti. Ja näitä toimiakin mittakaavassaan harva arvasi oikein vaikka varoittelijoitakin piisasi.

Yhtiöt ovat asiasta hiljaa kun eivät uskalla suututtaa mutta näinhän näyttää hiljalleen käyvän. Tai ainakin Kiinasta halutaan hajauttaa muualle. Kieltämättä maan koronapolitiikka on ollut katastrofaalista ja viime aikojen uutisten perusteella kansallakin on pinna kireällä.

Lännessä sijaitsee edelleen suurimmat kulutusmarkkinat ja länsimaiset kuluttajat ovat, onneksi, ihmisoikeusasioiden suhteen yhä herkempiä.

Kiinan tapauksessahan oikeasti merkittävä osa maan talouden tulokakusta menee hallinnolle. :smiley: Jos ostaa Kiinassa tuotettua, tukee siten paljon enemmän todennäköisesti hallintoa kuin jotain yksityistä yrittäjää tai työntekijöitä joiden osuus kokonaiskakusta on paljon pienempi kuin meillä lännessä.

20 tykkäystä