Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Rahalla on välinearvo, ei itseisarvo. Jos Homo Sapiensin kehitys juuri huomenna pysyvästi taantuu ja lähtee alaspäin 300 000 vuoden jälkeen, onhan raha nimenomaan mainio edelleen tekemään pesäeroa ihmisten kesken.

Lisäksi hyvä ja paha ovat abstraktioita, jotka rassaavat lähinnä… juurikin ihmistä. Ja jos kaikki nyt juuri lähti kohti mystistä apokalypsia, yksittäisen ihmisen eliniän lyhyyden huomioon ottaen, voisihan se sillä janalla olla mainio buy The dip -skenaariokin. :man_shrugging:t2: Tyytymättömyys ajaa homo sapiensia eteenpäin, ja tässä polttoaineesta ei inflaatiot paina.

PS. Laatu ja tehokkuus ovat suht helppoja faktisesti mitattavia, eettinen johtaminen on yksi ihmisten välisen politiikan tapa keksiä itsensä uudelleen.

1 tykkäys

Keskiaika on aliarvostettu. :wink:

Eurooppa kehittyi, puhumattakaan itäisen Välimeren alueesta, Aasiasta ja amerikatkin.

7 tykkäystä

Keskiaika on täysin keinotekoinen nimitys, joka luotiin 1500-luvulla ja on pysynyt sitkeässä kuin terva. Kyllä se oli kaikille silloin eläneille nykyaikaa.

Samalla 1500-luvun logiikalla voisimme nimetä kaiken antiikin ja 2000-luvun välillä keskiajaksi, joka oli vain välivaihe loisteliaan 2022 vuoden edellä.

6 tykkäystä

Eettistä johtamista voidaan mitata ihan yhtä hyvin kuin näkökulmaa laatua ja tehokkuutta. Johto vain valitsee selkeät mitattavat tavoitteet itselleen. Laatufilosofioitakin on paljon erilaisia. On tavallaan näkökulma kysymys määritetäänkö laatu esimerkiksi ravintolassa antamalla asiakkaalle terveellistä, tuotetta lähiruokaa, joka on tehty-itse alusta asti vai ymmärretäänkö laatu kalliina harvemmin pöytään ostettavista raaka-aineista.

Samanlailla voit ottaa strategiaan mukaan eettisiä tavoitteita ja mitata niitä konkreettisesti esimerkiksi

  • työtapaturmien vähentäminen
  • päästöjen vähentäminen
  • energian kulutus
  • kierrättämisen lisääminen
  • tasa-arvon lisääminen
  • lapsityövoiman käyttö

Yleensä kaikissa strategioissa oleellista on niiden mitattavuus. Muuten niiden etenemistä ei oikein voi seurata. Strategia on pelkkää höpö höpöä ja mielikuva kikkailua, jos sitä ei voida mitata.

On todellakin. Melkein fundaaja löytää aliarvostuksen syyn jo pelkästä nimestä. Renesanssi immeisten itsensä korostusta mokoma.

Kohta vakiintuu yleiskieleen nykyajastakin jo metamodernismi. :sweat_smile:

Varmasti kompassilla, kellolla, ruudilla tai painotaidolla on ollut jotain merkistystä maailmassa. Puhumattakaan metallien työstötaidon kehittymisellä, arkkitehtuurilla tai laivanrakennustaidoilla. Jotain sanottavaa olisi viikinkien jälkeläisilläkin.

Eikö muuten ole hupaisaa, kun Britti historiantutkijoiden kirjat mielellään sivuuttavat Pohjoismaiden historian. Saattaisi hieman romuttaa kansallista identiteettiä.

11 tykkäystä

Myönnetään että vähän raflaavasti sanottu. Etiikka on vain niin paljon tulkinnanvaraisempi ja ei täysin ole esim. ESG:n käytännön toteutus vakuuttanut. Vaikka mitataan vain ‘hyviä’ tekoja.:grin:

Tietysti on mahdollista tehdä maalaisjärjellä asioita oikein ja hyvin. Ja se on ehdottomasti suositeltavaa! :slightly_smiling_face:

WordDivestä keskusteltu täälläkin. Kokeillaanpa osaanko jakaa toiseen ketjuun kirjoitetun julkaisun täällä.

Edit laitanpa kuvakappauksen suoraan tähänkin

1 tykkäys

Olen varmaan ollut kriittinen viime aikoina, tai vuosina, kaiken maailman “bumtsibumteknologiayhtiöitä” kohtaan joilla viittaan hyvin alkuvaiheen tekkifirmoihin tai niiden ARKKmaiseen hypettämiseen.

Teknologia muuttuu nopeasti ja on siinä mielessä vaikeampi tontti sijoittajalle, mutta niin se vain omakin salkku koostuu monilta osin teknologiayhtiöistä kuten Qt kärkenä. :slight_smile:

13 tykkäystä

Tuo on vähän määrittelykysymys. Tekeväthän kaikki konepajatkin teknologiaa, mutta ovatko kaikki eliittiä?

Samaa mieltä. Suurin osa on täyttä kuraa, mutta ilmeisesti määrä korvaa laadun. Toisaalta sieltä löytyy Breaking Badin ja Better Call Saulin kaltaisia maailman parhaita sarjoja.

Mielestäni tuohon “perheen” kesken salasanan jakamiseen pitääkin puuttua. Olen itsekin jakanut salasanani kahteen eri talouteen (ilman lapsia niin käyttö ainoastaan yhdellä laitteella kerrallaan). Vielä kestäisi antaa yhdelle kaverille tunnukset ja silti kaikki voisivat katsella yhtäaikaa.

Ilmeisesti tuohon ei saa mitään sellaista estoa, että salasanan voisi jakaa vain saman wifi-verkon kesken? Tämä aiheuttaisi tietysti ongelmia jos ei ole wifiä ja nuoremmat haluavat katsoa kännyköillään kukin omia juttujaan. Kuitenkin nykyisellä hinnalla tarjoan mielelläni (Crypto.com maksaa osan takaisin) sukulaisilleni ilmaisen Netflixin, ettei tarvitse maksella erikseen isohkoa kuukausimaksua.

Kyllähän Netflix voisi ihan hyvin tunnistaa, jos palvelua käytetään kahdesta IP:stä yhtäaikaa ja blokata toisen. Tai sitten rekisteröidään tietty määrä laitteita tunnukselle mikä voi myös rajoittaa tuota. Muuten tuota blokkailua on paha aukottomasti tehdä, koska kyllähän sitä joskus saattaa katsella milloin mistäkin.

Edit: Tulee itsekin tuota tunnusten jakoa harrastettua, mutta toisaalta olen itse tilannut Netflixiä yhtäjaksoisesti aika pitkään.

:see_no_evil:

33 tykkäystä

Breaking bad ja better call saul eivät tosin ole netflixin omia sarjoja vaikka siellä taitaa lukea ”netflix originals”. Ostaneet ostaneet yksinoikeudet tms. käsittääkseni

4 tykkäystä

Sattuuko joku teistä paremmin pörssihistoriaa tunteva tietämään Helsingin pörssin kaikkien aikojen surkeinta avauspäivää juuri listautuneelle yhtiölle? Äsken Lifa Air oli -34,90% laskussa. Ei tule itsellä ainakaan mieleen mitään vastaavaa, mutta oma muisti onkin surullisen huono ja valikoiva.

14 tykkäystä

Edelleen sitä mieltä, että Reverse Cramer on tosiasia :smiley: Siitä voi olla sitten mielipiteitä, tekeekö Cramer tarkoituksella ns. varoituksena, ettei sijoittaa johonkin ilman että suoraan sanoo “älkää sijoittako tähän”, joka voisi olla huonoa PR:ää :smiley:

2 tykkäystä

Päätellen suomalaisten viime aikojen käyttäytymisestä pörssissä paras tapa saada lisää omistajia on nopeasti romahtava osakekurssi.

39 tykkäystä

:sweat_smile:

Ensimmäinen sijoitusvinkki, jota multa kyseltiin oli aikanaan: “Kannattaako ostaa Talvivaaraa?” Tarkkaa vastausta en muista, mutta se sisälsi joka tapauksessa ajatuksen: pidä näppisi erossa. Ja tokihan kyseinen henkilö meni ja osti. Samoin työkaverini kertoi innoissaan koronakeväänä napanneensa Finnairia salkuun. Ja siis koko salkku oli pelkkää Finnairia :laughing:

Lisäys: tuo Talvivaara-case siis silloin kun yhtiön ongelmat olivat jo todella ilmeiset ja konkurssi odotteli nurkan takana.

4 tykkäystä

@Verneri_Pulkkinen @Yu_Gong Onkohan Inderesillä jossain kalenteria (tai mahdollista kehittää sellaista), mistä näkyisi (pelkästään) osavuosikatsaukset kaikkien Helsingin pörssin yhtiöiden lisäksi myös foorumilla seuratuista ulkomaalaisista yhtiöistä?
Helpottaisi elämää, ettei tarvitsisi aina Nordnetin kalentereista etsiä jokaisen yhtiön kohdalla erikseen. Ja sitten todeta, että 50% ovat väärin ja joutua yhtiöiden sivuilla käydä etsimässä, jos nyt niistäkään mitään kalentereita löytyy.

2 tykkäystä

Paras ja selkein osari-kalenteri löytyy mielestäni sijoitustiedolta:

9 tykkäystä

Suomen osalta. inderes.fi: Inderes Pörssikalenteri | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

inderes 2.0 joka on myös inderes.se näkee suomi + ruotsi: Inderes börskalender

Rohkeimmat voi myös jo kokeilla inderes 2.0 BETA versiota: https://beta.inderes.fi/markets/calendar

Sitten kun inderes 1.0 (nykyinen inderes.fi) yliheitetään 2.0 alustan päälle niin tulee lisää ominaisuuksia kalenteriin :slight_smile:

14 tykkäystä

Tuossa 2.0 kalenterissa olisi kiva ominaisuus sellainen, että voisi “Haku” toiminnolla etsiä/valita juuri tiettyjen yhtiöiden kalenteritiedot (menemättä erikseen yhtiösivulle), ja mieluusti niin että voi hakukenttään kirjoittaa useamman yhtiön kerralla. En sitten tiedä kuinka haastavaa teknisesti toteuttaa, mutta säästäisi etsimisessä aikaa jos salkussa 20+ pohjoismaista yhtiötä :sweat_smile:

Muuten hieman kiireinen loppuviikko tulossa ensiviikolla foorumilla.
Ensin torstaina ainakin EVO, Qt, Dovre, Zaptec, Carasent, Nordea ja Nokia.
Ja heti perään perjantaina Tecnotree, M8G, Incap, Tokmanni ja Stockmann

8 tykkäystä