Listaamattomat yritykset

Yeply on myös edennyt Invesdorin kierroksen jälkeisten pienten alkuhaasteiden jälkeen mainiosti. Kassavirta kääntymässä positiiviseksi ja uutta kasvua haetaan koko ajan. Saksa on saatu pyörimään (pun intended) ja uutta markkinaa tarkoitus avata tänä vuonna.

Nyt Yeply aikoo pistää uuden kasvuvaihteen silmään, sillä se keräsi maaliskuussa 2,5 miljoonan euron uuden kasvurahoituksen. Kierrosta johti pääomasijoitusyhtiö Inventure , joka on tullut aiemmin tunnetuksi muun muassa Woltin ja Swappien ensimmäisenä sijoittajana.

Inventure tekee rahoituskierroksella paitsi uuden kasvurahoituksen yritykseen, tarjosi exitin Invesdorin kautta sijoittaneille. Listaamattomien sijoitusten osalta haasteena on tuo myyntivaihe ja Yeplyn osalta mahdollistui nyt tätä kautta. Itselle jäi vielä noin puolet sijoituksista odottamaan yrityksen hyvää kasvua.

5 tykkäystä

Tässä vielä Inventuren oma tiedote:

https://inventure.vc/backing-yeply-to-fix-europes-bikes/

Itsekin olen Yeplyn kehitystä nyt hieman yli 3 vuotta kohtuullisen tyytyväisenä omistajana seurannut. Arvostus on myös viimeisimmän kierroksen lukujen perusteella kehittynyt varsin mukavasti, mutta tietysti tässä vaiheessa kaikki on vielä neppailua.

Meininki tosiaan pääosin vakuuttavaa ja tilannetaju / päätöksenteko tuntuu olevan hyvällä tolalla vaikka johdossa on roolimuutoksia vuosien varrella tapahtunutkin. Jollain tasolla tuntuu, että se on ollut etu, että tähän vaiheeseen asti isoa pääomasijoittajaa ei ole ollut ja toimintaa on pitänyt laajentaa kohtuullisen järkevästi kannattavuuteen reagoiden (vs pohjaton tappioiden teko).

edit: typo

3 tykkäystä

WordDiven antiin muutamat osallistuneet ja hieman aiheesta puhuttu Kahvihuoneen puolella. Mites foorumin väki näkee tämän kyseisen keissin?

Sikäli mielenkiintoinen listautumaton kohde, että kohtalaisen simppeli tuote ja bisnes. Itsekin juuri parhaillaan olen siirtymässä kieltenopiskeluun verkkoon, kun tuli huomattua, että varsin kohtuuhintaisesti nykypäivänä onnistuu yksityisopetus natiiviopettajien kanssa etänä. Kuullut moisesta paljon hyvää kavereilta - toisin kuin suomalainen opetussysteemi, jossa vuosikausia jauhetaan kielioppia, eikä lopulta allekirjoittanut kykene edelleenkään olutta tilaamaan baarissa saati uskalla vierasta kieltä käyttää oikeastaan missään.

Tullut myös melko paljon näppäiltyä Duolingoa yms, mutta nämä ovat mielestäni täyttä kuraa lähes jokainen - näennäisesti tulee “opittua” jotain, mutta perussanaston ohella ei oikein mitään tartu - etenkään kuullunymmärtäminen ja keskustelutaidot.

Abikurssithan ovat pirun suosittuja (ja kilpailtuja), joten en tiedä, missä määrin tuolla bisneksellä on potentiaalia kasvaa. Englannin opettaminen “ammattikäyttöön” (Master English) kuulostaa kivalta, mutta heräsi epäilys, josko tuommoinen oikeasti toimii äpin kautta (vai miten tuo opetus tarjotaan?). Trenditermit kuten tekoälyn hyödyntäminen ja gamifikaatio herättävät pienen oksennusreaktion.

Tuossa kun luki Sijoittaja.fin analyysia WordDiven 2018 annista, niin siellä sanottiin seuraavaa:

Kerättävät varat (2 030 000 euroa) on tarkoitus käyttää seuraavasti:

  • 1.100.000 euroa – Mobiilisovelluksen markkinointi ja myynti Euroopassa
  • 630.000 euroa – Etabloituminen Kiinaan
  • 300.000 euroa – Tuotekehityksen kiihdyttäminen

Mitäköhän tapahtui Kiinalle?

Invesdorin 2016 annissa varojen käytössä sanottiin:

Ensimmäiset 500 000 euroa käytetään abikurssin markkinointiin Saksassa. Kevään 2016 koemarkkinointi johti nopeasti 1 400 abikurssin myyntiin Saksaan ja todisti samalla markkinatarpeen ja ison potentiaalin. Nyt on nopean skaalauksen aika. Suomessa vain kahdessa vuodessa saavutettu ylivoimainen markkinajohtajuus on saavutettavissa myös Saksassa.

Seuraavat 300 000 euroa käytetään aikuisille kieltenopiskelijoille suunnatun mobiilisovelluksen markkinointiin Saksassa

Mitenkäs tuo Saksa menikään?

Nyt siis vissiin Master English (ja onko WordDive-äppikin) lähtemässä Latinalaisen Amerikan suuntaan uudella annilla?

6 tykkäystä

En sano, etteikö tuolle Master English-appille olisi kysyntää ja etteikö se voisi saavuttaa tuota 100 miljoonan liikevaihtoa vuonna 2026. Vähän tässä itse sijoituskeississä silti mielestäni haisee se, että WordDive-sovelluksen kasvu meni puihin, joten keksittiin tämä Master English-tuote. Näin pystytään myös perustelemaan uudet annit korkealla valuutiolla.

Sinänsä mielenkiintoinen yhtiö ja voi olla, että tuo Master English on tosiaan se tuote, joka sitten räjäyttää potin. Mielestäni olisi yhtiöltä silti reilua myöntää, että WordDive ei lopulta onnistunut niin kuin ajateltiin. Aiemminhan yhtiön kasvu perustui vain tuohon tuotteeseen. Nyt ovat kuitenkin itsekin ilmeisesti jo hieman luovuttaneet tuon suhteen ja laittaneet paukut tähän tähän Master English-tuotteeseen.

Summasummarum: vähän tekisi mieli osallistua, mutta ristiriitaiset on fiilikset. Ei ole mitään takuita siitä, etteikö Master English osoittautuisi kasvumielessä yhtä vaatimattomaksi kuin WordDive lopulta osoittautui.

5 tykkäystä

Jees, itekin tuossa just app-storesta kurkkasin, että vaikka tullut kymmenkuntaa eri kieliäppiä kokeiltua, niin WordDive ei ole osunut kohdalle. Kattelin juuri äppiä, niin melkoinen köyhän miehen Duolingo-klooni näytti olevan. Vaikea nähdä, miksi nämä tekisivät tätä paremmin kuin kilpailijansa - kuitenkin identtinen tuote täsmälleen samalla markkinalla.

Abikurssieillakin oletettavasti varsin rajalliset kasvupotentiaalit, vaikka olisivatkin onnistuneet luomaan erinomaisen konseptin (kurssin takaisinmaksulupaus ei tietenkään ole lainkaan ongelmallinen, koska kyseessä verkkokurssi, joten kulut kurssin luonnin jälkeen ovat lähellä pyöreää nollaa - ylppäritkin uudistuvat sen verran hitaasti, ettei näitä tarvitse uusiksi joka vuosi laittaa). Tämmöisellä konseptilla pari kaveria elättäisivät varmaan itsensä - paljonkohan vaatisi työtunteja pyöräyttää oma vastaava, mutta hieman halvempi, pihalle (näitä taitaa jo olla tusina tai pari markkinoilla).

Ja juu, tuo Master English ei kyllä auennut allekirjoittaneelle. Verkkosivut olivat melkoisen kämäiset, ja ilmeisesti äppipohjainen + pohjautuu sivujen mukaan WordDiveen, joka ei nähdäkseni konseptina ole lainkaan oikea ammattimaisen englannin haltuunottoon. Kehitysmaissa moiselle edulliselle versiolle varmasti tarvetta, mutta useimmilla tod. näk. ei ole varaa laittaa pätäkkää moiseen, ja heillä, joilla yritys tms moisen kustantaa, saa tod. näk. parempia tuloksia, kun menee (etä)kurssille.

Summa summarum, kiva konsepti, josta hetken jo innostuin, mutta enpä kyllä rahojani tähän polta.

8 tykkäystä

Worddive Kauppalehden etusivun mainostajana :blush:

Itse laitoin minimit kiinni jo ns hiljaisen annin aikana. Siksikin että tuleepahan oikeasti joku raha laitettua pitkään peliin kiinni ja jota ei saa myytyä noin vain :sweat_smile:

Pidän myös äpistä, sillä oppii kieliä. Ulkoasu on ruma tosin. Master English omaa ison potentiaalin. Annin sivuilla hyvät perustelut siihen.

2 tykkäystä

Osallistuin Worddiven antiin back in the day, olisiko ollut 2016. Sen jälkeen ovat pariin kertaan rahaa keränneet, mutten ole osallistunut. Ns. Hockey stick -käyrät näyttävät nytkin samalta ja huikea menestys on jatkuvasti muutaman vuoden päässä. En aio osallistua tälläkään kertaa.

Näyttää, että tuotteet lähtevät hyvin liikkeelle, mutta massaan eivät pääse käsiksi. Olen ollut vanhan version käyttäjä muutama vuosi sitten joitakin kuukausia, ja minulle se toimi ihan OK. Samoin lapsille olen ostanut abikurssit, ja ovat antaneet niistä hyvät palautteet. Ei tuote siis huono ole. Mutta ei se miltään tappajasovellukseltakaan tunnu.

Toivon yritykselle kaikkea hyvää ja itsekkäistä syistä myös suuri läpimurto sopii.

7 tykkäystä

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalta on tullut tilinpäätös. Tulos hyvä ja osinko tapissa 0.5 €. Osakkeet siirretään arvo-osuustilille. Ennakoikohan tulevaa listautumista.

1 tykkäys

Osui sitten ensimmäinen konkurssikin omalle sijoitusuralle kun Multitactionilta tuli viesti, että yritys meni konkurssiin. Tähän olin jo vähän varautunutkin kun yritys oli parikin kertaa tässä viimeisen vuoden aikana kerännyt omistajilta lisää rahaa akuuttiin kassakriisiin ja omassa kirjanpidossa pidin tätä enää 20% arvossa alkuperäisestä sijoituksesta. Pienet kahvirahat pistin tähän pari vuotta sitten, mutta näihin jatkoanteihin en enää osallistunut periaatteella “älä kaada huonoa rahaa hyvän rahan perään”.

Saapa tästäkin pienet verovähennykset sitten ainakin (tosin alkuvuoden perusteella tulee niitä vähennyksiä muutenkin ihan riittävästi :smiley: )

EDIT: nettisivut löytyy vielä jos @jaska7 kiinnostaa: https://www.multitaction.com/

9 tykkäystä

Eipäs ole tullut tuo ennen vastaankaan. Mitäs nämä touhusivat, ihan siis mielenkiinnosta?

Uusi itselleni mielenkiintoinen listaamaton, kalastus- ja metsästysliike Ruoto järjestää Invesdorin kautta rahoituskierroksen. Asiakkaan ja harrastajan näkökulmasta houkutteleva, mutta ei pikaisen tsekkauksen perusteella mikään erityisen halpa.

Matskut

Kattoko joku muu tätä?

11 tykkäystä

Julkiset joukkorahoitukset on lähtökohtaisesti kalliita verrattuna suljettuihin kierroksiin. Varsinkin noususuhdanteessa kansalle on helpompi myydä kallista kuin ammattilaisille ja instituutioille.

3 tykkäystä

Tältä se vaikuttaa. Rapalan osakkeesta ja markkinanäkemyksistä saa hyvin suuntaviivoja myös tuohon Ruodon markkinaan, joka ei ihan yhtä bull-case mielestäni enää ole mitä Ruoto antaa ymmärtää omissa materiaaleissaan.

Lisäksi kiinnostaisi vahvasti, miten kokevat Ruodon bisneksen olevan skaalautuvaa. :smiley: Aika häilyvä taitaa olla skaalautuvuuden määritelmä jos sitä voi käyttää jo verkko + kivijalka -tyyppisestä kalastus- ja eräkaupasta jossa avataan iso myymälä vuokrattuun liiketilaan ja hankitaan myyjiä tekemään kauppaa.

  • Mitä tarkoittaa sana skaalautuminen?
    Itse skaalautuminen tarkoittaa, että mikä tahansa systeemi tai entiteetti pystyy operoimaan entistä suuremmalla tehokkuudella ilman, että sen tarvitsee lisätä resursseja toiminnan pyörittämiseen. Sijoittamisen kontekstissa tämä tarkoittaa, että yhtiö pystyy esimerkiksi kasvattamaan myyntiään ilman että sen täytyy kasvattaa kulujaan (esimerkiksi palkkaamalla lisää henkilöstä tai ostamalla lisää hyödykkeitä). Toisin sanoen yhtiön kannattavuus paranee liiketoiminnan skaalautuessa ja kokoluokan kasvaessa.*
3 tykkäystä

Avostus on suhteellista ja suljettuihin piensijoittajan on vaikea päästä mukaan. Listaamattomissa on toki isommat riskit kuin listatuissa, mutta oikeilla kohteilla ja pitkäjänteisellä näkemyksellä on mahdollista tehdä hyviä sijoituksia.

Omat listaamattomien sijoitukset ovat 50% onnistuneet toistaiseksi. Kaksi meni nurin vuoden sisällä ja toiset kaksi Solwers ja Yeply ovat tuottaneet niiden tappiot selkeästi takaisin. Riskiin nähden ei välttämättä mikään paras tuotto, mutta erityisesti Yeply näyttää vahvalta vielä jatkonkin osalta.

Näen Ruodon osalta hieman samoja piirteitä Yeplyn kanssa. Tosin sillä on nyt vahvat pari erikoisvuotta takana. Kasvun ja kannattavuuden pitää jatkua, jotta olisi sijoituksena kiinnostava.

Olen myös kaivellut Ruotoa läpi ja yrittänyt saada arvostuksesta selkoa. Lopulta suhteellisen selkeä kuitenkin avata, perinteinen vähittäismyymälä ja verkkokauppa. Nykyisillä luvuilla ei niinkään edullinen, mutta jos kasvu toteutuu edes lähelle ennusteita, niin 3-5 vuoden aikajänteellä mahdollinen 2-3x maltillisellakin arvostuksella.

Skaalautumisesta on aika turhaa puhua tämäntyyppisessä toiminnassa. Verkkokaupasta tämä toki saadaan, kulut eivät nouse samassa suhteessa. Samoin useampi myymälä ei nosta hallinnollisia kuluja samassa suhteessa. Mistään SaaS -skaalautuvuudesta ei tietysti puhuta.

Lisäksi vähittäismyynti on hyvin pääomia sitovaa ja varastoriski on aina olemassa. Taseeseen näyttääkin kertyneen vaihto-omaisuutta ihan kiitettävästi.

Näkyy tuossa ennusteessa käyttökate-% kasvuna, olettaen että siis toteutuu :wink:

EBIT ollut noin 7% luokkaa. Jos tuo kasvaa myös samassa suhteessa maltillisesti liikevaihdon kasvun ja sen pienen skaalaedun myötä, niin valuaatio muuttuu nopeasti paremmaksi.

Moniin muihin joukkorahoituskohteisiin verraten Ruoto Oy on kuitenkin tehnyt selkeää ja jopa ihan kohtuullista tulosta. Osinkoa ei ole 2021 tuloksesta tarkoitus maksaa, vaan menee kasvuun. Samoin kuin tietysti rahoituskierroksen varat tarkoitus käyttää.

Järjestelmätason poimintana: SKJ ja NetHit toimittanut verkkokauppa ja kassaohjelmistot. Nämä oli jo n. 10 vuotta sitten ihan hyvällä tasolla käytön osalta, kun toimin itse niiden käyttäjänä ja ylläpitäjänä eräässä kaupan alan yrityksessä. Niiden päälle on tehty useita erikoisliikkeiden verkkokauppoja.


Kilpailua on paljon ja monessa muodossa. Myös kotimaan markkinan koko on rajallinen. Laajentuminen Pohjoismaihin on käytännön edellytyksenä ennustetulle kasvulle.


Varojen käyttökohteet eivät ole kovin yllättäviä. Uusia myymälöitä on jo roadmapille piirretty ja niiden varastot sekä avaaminen syövät pääomia. Erityisesti Pohjoismaiden kasvu on se, mikä vie ison osan. Tapahtuu se sitten yritysostoilla tai omin avuin


Kuten todettua jo alussa, ei mitenkään halpa nykyarvostukseen, jos ei nyt mitenkään kalliskaan. Listaamattoman osalla olisin toivonut hieman enemmän turvamarginaalia. Jos luottoa on toimintamalliin, niin annetulla 3-5 vuoden aikajänteellä ihan potentiaalinen. En vielä tiedä sijoitanko Ruotoon. Tilaa näyttäisi olevan toistaiseksi, 3,6M€ maksimiin on vielä hyvin matkaa.

E:
Disclaimer, luvut pyöritelty nopeasti, virheet hyvin mahdollisia ja korjauksia otetaan vastaan :wink:

6 tykkäystä

Olisiko arvon forumilaisilla kokemusta listaamattoman Pohjois-Amerikkalaisen yrityksen private placement antiin osallistumisesta? Ko yrityksen olisi tarkoitus maksaa tulevaisuudessa quartereittain osinkoa omistajille. Poikkeaako esimerkiksi osinkojen verotus jotenkin listatun yrityksen osinkojen verotuksesta?

1 tykkäys

Tuli sijoitettua tuohon firmaan pikkuisen Invessdorin kautta. Saa nähdä tuleeko siitä jotakin.

5 tykkäystä

Löytyykö listaamattomista yrityksistä osingonmaksukykyisiä firmoja ja mistä näitä voisi etsiä?
Pelkästään pääomatuloilla eläville saattaisi osingon maksussa olla verohyötyä pörssiyhtiöihin verrattuna, kun huojennetun osingon ja lopun verotoman osuuden jälkeen jäävä osa on palkkatuloa.

Ruoto skaalautuu vain lisäämällä investointeja ja pääomaa toimintaan. Pelkkä tavaratalon avaaminen ei mielestäni kuvaa “skaalautumista”.

Rapalaan voi verrata, mutta päälle tulee metsästys-segmentti.

Isona riskinä pidän tavaran saatavuutta ja varastoon sitoutuvaa pääomaa. Kaikki ase, patruuna, lataus, optiikka on ollut kortilla pitkään. Toimitusajat venyi jo vuosi sitten. Ukraina on ruudit ja nallit pistänyt loppuun myydyiksi.

Kalastustarpeiden tuotanto on aasiassa, kuljetusajat on pidentyneet. 90 päivää + on normi nyt.

Sinänsä tahtoisi osallistua, mutta vetää harkintaan vahvasti.

2 tykkäystä

Minäkin osallistuin siihen ekaan antiin, mutta en enää seuraaviin. En ole skipannut uusia anteja siksi etten luottaisi yhtiöön, mutta ajattelin nyt katsoa vain sillä ekalla panoksella tämän pelin loppuun. Olen menettänyt rahojani parissa muussa listaamattomassa casessa, joten sekin kokemus on laittanut omia rahahanoja kiinni.

On totta, että lätkämaila siirtyy aina kvartaalilla tai vuodella eteenpäin ja 2022 ollaan vasta murusissa siitä liikevaihdosta, jota ennakoitiin 2017 tänä vuonna olevan. Antikierroksia on tosiaan tullut useita, mutta aika pieniä euromääriä kerrallaan, ja kaikki ovat menneet onnistuneesti läpi kasvavalla valuaatiolla. Ensimmäiseen antiin sijoittaneiden laskennallinen tuotto on ollut 120%, sillä ekalla kierroksella osakkeen hinta oli 100€ (joka sitten splitattiin 1:10) ja viimeisimmällä kierroksella muistaakseni 22€. Tosin eipä noista osakkeista varmaan järkevästi nyt eroon pääsisi.

Mulla on sellainen mielikuva, että yrityksen johto ja pääomistajat tietävät mitä tekevät. Tavoitteet on toki pilvissä niin kuin pitääkin, mutta siitä toiminnasta on aina paistanut pitkäjänteisyys ja kuitenkin jonkinlainen realismi. Kasvu on ollut ihan kohtuullista, ja vaikka tästä ei yksisarvista tulisikaan, niin uskon kasvun jatkuvan ja osakkeenomistajien pääsevän cashaamaan kunnolla vielä jossain vaiheessa.

5 tykkäystä

Onko joku perehtynyt Invesdorin uusimpaan caseen: Primavera Digital Group Oy?

Silmäilin antimateriaalia pikaisesti läpi ja tapaus vaikuttaa kohtuullisen kryptiseltä, varsinkin yhtiörakenteen ja omistussuhteiden osalta. Jos joku on syvemmin tutustunut tähän, niin olisi kiva kuulla kommentteja :slight_smile:

2 tykkäystä