Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Voc päästöt pystytään ilmoittamaan laskennallisesti ja silloinkin riittää vuositason ilmoitus. En ole itse törmännyt sellaiseen reaaliaikaiseen mittaamiseen missään, vaikka varmasti niitäkin firmoja on.

1 tykkäys

Halvemmalla maalämpö patteritalon lämmittää kuin VILP joka on verrannollinen suoraan sähkölämmitykseen kun painutaan alle -18/-20 pakkasta vähän laitteesta riippuen.

Uusi patterit jos ovat yksilehtisiä. Maalämmön korkeampaa asennushintaa kompensoi korotettu 60% kotitalousvähennys, sillä saa 2 ihmisen talous rahallista hyötyä työn osuudesta yli 6000e parhaimmillaan. Maalämpökaivon poraamisesta 87% on työn osuutta ja asennustyö on yleensä lisäksi 3-4k€.

3 tykkäystä

Tai miksi ei suoraa vaikka lehtoa koska puolella eurolla saa sentään firmaa joka rakentaa isoja kerrostaloja sekä mahtavia kauppakeskuksia. Eikä vain pyörittele papereita yli 60:n euron pahvilla.

4 tykkäystä

Tällänen tuli mieleen lehdosta, täällä aika moni hokee näille puolittujille että ostan koska pe on vielä 18 ja osinko 2%. Varsinkaan vanha osinko ei kerro mitään, se osinko voi myös pienentyä tai loppua kokonaan.

Peräpeilisijoittajalle Lehdon osinko"tuotto" vuodelta 2019 on jo 50%.

Osingon irtoamispäivä Osinko Tuotto
19.11.2020 -
01.04.2019 0,24 4,66%
12.04.2018 0,34 2,51%
12.04.2017 0,22 1,46%
2 tykkäystä

Eilisen QT:n pitäs olla kympin lappu kommentista intoutuneena.

96 tykkäystä

Eli tästäkin varmaan -20% salkkuun kun tulos laski vaikka liikevaihto ja tilauskanta ihan hyvä? :smiley:

21 tykkäystä

Kyllä, tänään saa tecnotreetä alle eurolla

16 tykkäystä

Aika selvä kuvio kyllä muodostunut softapuolen lafkoille - liikevaihto nousee mutta kulut nousevat nopeammin ja tulos vaikertelee ja voivottelee tämän seurauksena. Oletettavasti kulujen nousua kuitenkin varmaan yritykset siirtävät mahdollisuuksien mukaan hintoihin, joten lähitulevaisuudessa sitten nähdään kellä oli hinnoitteluvoimaa. Riippuu tosin tietenkin myös sopimuskausien kestosta, vuosilaskutuksen kanssa menee se vuosi että kaikkien asiakkaiden hinnat on saatu nostettua…

Normaalissa markkinatilanteessa tuo ei haittaa, mutta jos inflaatio äityy laukalle ja työvoiman saatavuus tiukkenee (ts. palkat nousevat) niin yhtäkkiä vuosi on pitkä aika että on saanut hinnat nostettua kaikille.

7 tykkäystä

Teknopuun voi tänään pelastaa se että sen kurssi on mörninyt viime aikoina eikä P/E ole todellakaan missään kuussa, eli itse odotan neutraalimpaa reaktiota koska liikevaihto kuitenkin osui lankulle ja tilauskanta tuo takalaitaa sille että matka jatkuu tasaisena siltä osin. Varmaan punaista kyllä tänään, mutta tuskin montaa prosenttia. Jos QT:ta käyttää verrokkina, siellä missattiin liikevaihtoennuste myös isosti ja odotukset olivat ihan eri tasolla.

Mutta joo, voi olla että alle eurolla lappua tänään jossain vaiheessa saa. Ihmeissäni olen jos päivän päätteeksi jää sinne.

4 tykkäystä

Ainakin PKSeudulla kilpailu osaavista softareista on oikein kireää tällä hetkellä ja palkat ovat erittäin kovassa nousussa. Turha laittaa tähän tarkkaa prosenttia, mutta viimeaikaiset näkemäni pyynnöt ovat jo hävyttömiä. Kansanedustajat jäävät kakkoseksi, no, kullekin kykyjensä mukaan.

Tilannetta vaikeuttaa osaltaan myös geopolitiikka, olikohan se supercell kaveri joka mainitsi että helsingin houkuttelevuus on selvästi laskenut. Aika näyttää jääkö tämä osan vaikutus väliaikaiseksi.

Mutta ne runsaat aukiolevat paikat eivät kaikki ole mitään orgaanista kasvua vaan toivoton taisto korvata palkanperässä lähteneet.

2 tykkäystä

Teknopuu palkkaa lähinnä kyllä Intiaan… Kaikki avoimet ~100 posiitiota on Bangaloreen. Joku voi kaivaa tarkemmin miltä rekrymarkkina siellä näyttää, itse en niin kiinnostunut yhtiöstä ole että tuon tekisin, mutta tuo PKS kommentti osui silmään.

My bad - yhdistin kommenttisi jostain syystä sitä edeltäviin viesteihin Tecnotreesta vaikket sitä missään maininnutkaan. :man_facepalming:

1 tykkäys

en tiedä miksi lainasit tekstiäni, ei liittynyt tecnotreehen, vaan näihin suomalaisiin softataloihin yleensä

toki intiasta sitten joudutaan muihinkin firmoihin ottamaan kun muuta ei saa. Ilman toimistoa intiassa tuon järkevyydestä voi olla montaa mieltä

Tässä nyt jokainen itsekseen joutuu pohtimaan omia valintojaan, mutta kyllähän valtaosalle täällä (oletan siis, että suuri osa meistä on 30-39v miehiä), niin meillä on olettavasti sijoitusuraa vuosikymmeniä jäljellä. Meidän kannalta paras tilanne, niin hullulta kuin se kuulostaakin olisi viiden vuoden jakso, jossa ei nousua tapahtuisi ollenkaan.

Osakevalinnoilla laskumarkkinoissa tehdään ne voitot. Aiemman nousumarkkinan menestyjät eivät ole lyhyellä aikavälillä niitä parhaita vaihtoehtoja, mutta koska meillä useimmilla on horizontti pitkä, niin tässä voi tulevien vuosien aikana tulla elämämme tilaisuuksia ostaa todellisia laatuyhtiöitä kelpohintaan.

Ja en tosissaan itse usko edes mihinkään romahdukseen. Jos yhtiöt tekevät edelleen jatkossa mahtavia tuloksia minun on hyvin hankala itse nähdä, että sellaisessa ympäristössä tulisi joku pidempi kestoinen romahdus. Toivon vain sitä, että kurssit pysyvät alhaalla. Haluaisin ostaa mieluummin Applea tai Harviaa p/e 8 kuin näillä nykyisillä hinnoilla :smile:

13 tykkäystä

Tällä foorumilla on tapana kaivata tällaiselle tilastollisella numerodatalle lähteitä, vaikka olisikin kyseessä vain oletus. Löytyykö?

2 tykkäystä

Muistan nähneeni ikägallupin jonkin aikaa sitten ja mielestäni tämä oli suurin joukko. Niin ketterä en ole tän sivun käyttäjänä, että osaisin löytää sen. @Verneri_Pulkkinen löytyykö tämmöistä viestiä vai olenko nähnyt omiani :smile:

3 tykkäystä

Näinhän se menee. Kurssien nousu laajalla rintamalla on pitkäjänteisellä sijoittajalle joka nettona ostaa osakkeita, useimmiten vain myrkkyä. Hyötyä siitä on lähinnä vivulla sijoittavalle, kun salkun vakuusarvon kasvaessa saa koko ajan lisää vipua käyttöön. Välillä jopa koomista kun täällä sama käyttäjä ensin kertoo aloittaneensa pitkäjänteisen osto-ohjelman johonkin osakkeeseen ja sitten toisessa ketjussa ilakoi kun sen osakkeen hinta nousee eli oston kohde kallistuu

1 tykkäys

Foorumista meillä ei ole tuollaista dataa suoraan, mutta GA:n (Google analytics) mukaan Inderesin palvelun isoin käyttäjädemografia on 25-34v miehet joskin sitä vanhempi pykälä 35-44 on iso myös. Ja nuoremmat.

Naispuolisia Googlen mukaan noin 1/3 käyttäjistä mutta epäilen foorumilla osuuden olevan pienempi.

Inderesin jäsenten ikähaarukka on kyllä leveä, käytännössä 15-90 :sweat_smile: Hieno juttu miten laji ei katso ikää.

36 tykkäystä

Matkaa on vielä, mutta tuohon ylärajaan tähtään :slight_smile:

6 tykkäystä

En siis minäkään epäile, etteikö tuo olisi suurin ryhmä. Olisi vain kiva nähdä lukuja ja ehkä jopa yllättyä. Yksi tämän foorumirakenteen hankaluuksista on, että kaikki tieto kasautuu vähitellen jonnekin digitaalisiin pohjasedimentteihin, joiden kaivamiseen vaaditaan vähintään maisterin paperit media-arkeologiassa.

Näyttökuva 2022-4-29 kello 10.07.41

:expressionless:

29 tykkäystä