Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Itse aion sulkea korvani uutisilta ja holdata. :sweat_smile:

31 tykkäystä

Eipä tätäkään oo kannattanu holdailla

4 tykkäystä

Tää kai nyt menis teoriassa tuohon Ukraina-ketjuun, mutta taitaa öh Venäjän pilvipalvelut olla aika abstrakteja :smiley:

https://tsargrad.tv/news/glazev-raskryl-eshhjo-odnu-missiju-rossii-na-ukraine-kak-ni-paradoksalno_536256/nsk

3 tykkäystä

Moni seuraa rekisteröimättä tätä palstaa ja monet sitten aikansa odotettuaan päättävät rekisteröityä oikealla hetkellä ja antaa samalla palaa.

Osasta näkee, että tiedot sijoittamisesta on saatu 99,8% Rahapodista ja etenkin Martin “zombi-Exxon” Paasilta. Paasihan on karhuilut vissiin vuodesta 2015 lähtien, joten odottavan aika on ollut pitkä.

12 tykkäystä

Huomiselle taas puolueeton analyysi

Jos trendi pitää, niin…

Kyseessä yhtiö jota moni kutsuu käteisen korvikkeeksi

6 tykkäystä

Tämä ei ole ehkä energia-ketjun asiaa enää, mutta vastaan nyt silti. Lienee aika nollan markan hommaa lähteä keski-ikäisten äijien foorumilla näitä höpisemään, mutta yritän silti.

Eli yhteiskäyttöautot. Tuo minun esimerkkini oli siis siitä, että opiskelijat asuvat lähellä opiskelupaikkaansa, liikkuvat sinne lähinnä kävellen/pyörällä, kaupungin keskustaan pääsee puolestaan julkisilla hetkessä. He eivät tarvitse autoa jokapäiväiseen elämäänsä. Lapsiperheelle, joka on valinnut muuttaa omakotitaloon Nurmijärvelle, ei tämä tietenkään skaalaudu. Mutta maailmassa on aika paljon muitakin ihmisiä, kuin nuo. Yhä useampi valitsee asua kaupungeissa, yhä useampi nauttii palveluiden läheisyydestä ja valitsee julkiset/pyörän kun siihen annetaan mahdollisuus. Päästövähennystavoitteissa pysyäkseen poliitikot tulevat näitä mahdollisuuksia varmasti tarjoamaan jatkossakin, vaikka kuinka tietyt osat väestöstä vastustavat.

Mielestäni tämä on, kuten olen jo moneen otteeseen maininnut, oikea kehityksen suunta. Siksi väittelyt esimerkiksi EV ja FCEV välillä tuntuvat mielestäni typeriltä (vaikka niihin tuleekin osallistuttua), koska oikea väittelisin jopa mieluumin autoilun tulevaisuudesta kokonaisuudessaan. Mitä järkeä on esim. laskea, että autofirmat lupaavat vuoteen 2030 mennessä tuottaa tsiljoona EV:tä, sitten laskea paljonko niihin tarvitaan litiumia, ja sitten sanoa, että mahdoton tehtävä. Voisiko jo siihen tsiljoonaan ja sen tarpeellisuuteen suhtautua hieman kriittisesti?

Ja kyllä, asiat eivät ole mustavalkoisia. Samalla, kun autoilun rooli ihmisten liikuttelussa toivottavasti vähenee, sähköautot ja Hyzon-rekat ovat silti varmasti tarpeen. Siksihän minä näitä foorumeita luen ja näihin firmoihin sijoitan.

9 tykkäystä

Mietteitä ja luku/kuuntelusuosituksia kilpailuetujen arvottamisesta? Kuuntelin Inderesin mainion kilpailuetupodin ja läksin miettimään. Jokainen sijoittaja rakastaa vallihautoja ja pysyviä kilpailuetuja, mutta paljonko niistä pitäisi maksaa?

Esimerkkinä vaikka Kesko ja Tokmanni.
Kesko on porautunut kaikille parhaille sijainneille, ulottanut lonkeronsa julkiseen päätöksentekoon, K-brändi on leimautuneena suomalaiseen geneettiseen perimään ja uskollinen asiakaskunta tietää, että premium-ruokakaupassa vallitsee monipoli.

Tokmanni on toki suurin halpakauppaketju ja hankintaosaaminen ja -verkosto voidaan laskea kilpailueduksi, mutta kuluttajan insentiivi kävellä Tokmannille vieressä tököttävien Rustan tai Tavaratorin sijaan on häilyvä.

Onko Keskon 50% korkeampi tulospohjainen arvostus perusteltu? Toisaalta se tuo tuloskasvun ja marginaalin turvaa. Keskon tulos on 10v päästäkin luultavasti varsin tyydyttävä ja riski siitä, että kilpailu näivettää tuloskehityksen on varsin pieni.
Toisaalta voidaan ajatella että Tokmannin ostajilla on tuo arvostusten erotus turvamarginaalia, joka tasaa riskiä tulosten mörnimisestä. Jos tulos kasvaa samaa tahtia kuin Keskon, herrat ja rouvat Tokmannit saavat enemmän herkkua samaan hintaan kuin Keskolaiset.

Tämä on tietenkin epäeksakti mielipideasia, mutta miten foorumin paikalliset arvo- ja laatusijoittajat perustelette itsellenne valintanne?

13 tykkäystä

Olen kaikesta muusta täysin samaa mieltä, mutta en siitä, että Kesko olisi ulottanut lonkeronsa julkiseen päätöksentekoon. Kaikki menestyvät poliitikot istuvat S-kaupan hallintoelimissä jakamassa hyviä kauppapaikkoja sille. Viitasaarella jopa ABC-huoltoasema saatiin rakentaa järven päälle, mikä ei olisi onnistunut keneltäkään muulta. Samoin S-kaupat jakavat bonusta (=osinkoa) ASIAKASOMISTAJILLEEN verottomasti. Se, että K-kauppa jakaa myös “bonusta” on täysin eri asia, koska se maksaa alennusta asiakkailleen, eikä omistajille. Jos mikä hyvänsä muu yritys jakaa jotakin etuutta omistajille, niin on se automaattisesti verollista. Näissä asioissa K-kauppa on valitettavasti takamatkalla.

11 tykkäystä

23 tykkäystä

Tää on hyvä asia jota paljon itsekin mietin sijoituspäätöksissä! Ja jokaisen sijoittajan pitäisi miettiä, koska tuohan on ihan ydinasiaa osakepoiminnassa.

Laadullinen analyysi on sitä, missä arvioit itse yrityksen liiketoiminnan riskisyyttä ja eri tulevaisuuden skenaarioiden todennäköisyyksiä. Ostopaikan tunnistat silloin, kun omasta mielestäsi arvioit yhtiön riskit huomattavasti erilaisiksi mitä markkinat (eli sen mitä hinta markkinoilla sanoo). Mitään eksaktia tiedettä tuo ei ole, vaan hyvin paljon mutuilua. Osakepoiminta on vahvaa näkemyksen ottamista.

11 tykkäystä

Itse olen pääasiassa laatusijoittaja ja keskityn vahvoihin, hyvin kannattaviin ja mieluusti ilman ongelmia oleviin yhtiöihin. Ostan mieluummin laadukkaampaa yhtiötä kalliimmalla kuin heikompaa yhtiötä halvalla. Ideana on pitää yhtiöstä kiinni, eikä käydä sillä kauppaa vaan nauttia arvonnoususta ja mahdollisista osingoista. Katson ostohetkellä, että hinta on joten kuten järkevän oloinen, sitten kun olen ostanut en enää juuri tee arvonmääritystä vaan seuraan yhtiötä - omistan mieluusti niin kauan, kun se vaan pysyy laadukkaana.

Isoin omistukseni (Harvia) oli juurikin tällaisen prosessin tulos, olin vakuuttunut yhtiöstä jo ennen sen listautumista ja kun listautuessa hinta oli mielestäni järkevän oloinen suhteutettuna yhtiöön, lähdin mukaan. Matkan varrella olen seurannut yhtiön kehittymistä ja muuttumista, eikä vielä ole tullut vastaan merkkejä, että yhtiön laatu olisi heikentynyt olennaisesti. Otan tässä siis vahvan näkemyksen yhtiöstä.

Ylipäänsä sijoitusstrategioita on monenlaisia ja moni toimii ihan ok, kannattaa valita sellainen strategia, mikä sopii omalle luonteelle ja ajankäytölle. Perinteinen arvosijoittaminen on enemmän ostamista ja myymistä (kun yhtiön aliarvostus purkautuu), laatusijoittaminen taas on enemmän holdaamista. Näkisin arvosijoittamisen siis jonkin verran työläämpänä kuin laatusijoittamisen.

Hyvää pohdintaa tärkeistä asioista, näitä on hyvä miettiä kunnolla ja tuo kauppaesimerkki oli mainio.

18 tykkäystä

Raisio mennyt hienosti vahvan kasvun siivittämänä:

Vahvaa kasvua markkinoiden ja maailman myrskyissä

TALOUDELLINEN KEHITYS LYHYESTI

Tammi-maaliskuu 2022, jatkuvat toiminnot

  • Konsernin liikevaihto oli 55,1 (47,5) miljoonaa euroa, kasvua 15,9 %.
  • Vertailukelpoinen liiketulos oli 0,1 (4,3) miljoonaa euroa. Tämä on 0,2 (9,1) % liikevaihdosta.
  • Liiketulos oli -4,0* (7,1**) miljoonaa euroa, mikä on -7,3 (15,0) % liikevaihdosta.
  • Terveelliset elintarvikkeet -segmentin liikevaihto oli 35,6 (32,0) miljoonaa euroa. Liiketulos oli 2,7 (4,5) miljoonaa euroa, mikä on 7,6 (14,1) % liikevaihdosta.
  • Terveelliset ainesosat -segmentin liikevaihto oli 29,0 (22,3) miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liiketulos oli -1,3 (0,7) miljoonaa euroa, mikä on -4,6 (3,0) % liikevaihdosta. Liiketulos oli -5,5 (3,5) miljoonaa euroa, mikä on -18,8 (15,5) % liikevaihdosta.
  • Konsernin liiketoiminnan rahavirta rahoituserien ja verojen jälkeen oli -5,6 (3,5) miljoonaa euroa.
  • Vertailukelpoinen sijoitetun pääoman tuotto (ROIC) oli -1,9 (6,8) prosenttia ja sijoitetun pääoman tuotto (ROIC) oli -7,4 (11,0) prosenttia.
  • Valuuttakonversioiden kokonaisvaikutus liikevaihtoon oli 0,6 (-1,0) miljoonaa euroa, vertailukelpoiseen liiketulokseen 0,1 (-0,1) ja liiketulokseen 0,1 (-0,1) miljoonaa euroa.
4 tykkäystä

25 tykkäystä

Hienosti? Eikö tuo ole odotuksiin nähden aivan surkea tulos? :open_mouth:

14 tykkäystä

Ja eikö nämä olisi osuvampia Raisio-ketjussa. :smiley:

16 tykkäystä

No lähinnä itselläni oli tässä ironiaa, kun rinnastin juuri tuon otsikon muihin riveihin. Siksi laitoin kahvihuoneeseen ja kun en Raisiota tunne, niin en sinne ketjuun pistänyt.

9 tykkäystä

Kopioin sinne tuon, koska joku ylläpidon jäsen vaan kuittaili eikä siirtänyt. :smiley:

34 tykkäystä

Tutustumatta syvällisesti tokmanniin sijoituskohteena ajattelin kuitenkin kertoa tähän hieman omia ajatuksiani sillä salkussani Kesko on suhteellisen merkittävällä painolla (n. 1/4).

Mielestäni Keskon osakkeen arvostusero suhteessa tokmanniin johtuu siitä että

  1. Keskolla on alla vakaa päivittäistavarakauppa jossa on suhteellisen vakiintuneen oloinen asiakaskunta. Vaikka viime vuosina PT:n tuloskunto on alati pienentynyt kokonaisuudesta kiitos lähinnä rakennus -ja talotekniikan vahvan kehityksen, on se kuitenkin niin ennustettavaa ja vakaata liiketoimintaa joka antaa arvostukselle pientä buustia.
  2. Keskon erittäin vahva track-record nykyisen johdon alla vuodesta 2015. Vuodesta 2015 liiketoiminta on jatkuvasti edennyt hyvin ja tuloskunto kasvanut. Kauppakohtainen strategia, onnistuneet yritysostot R&T segmentissä sekä jatkuvat liiketoiminnan tehostamistoimet ovat parantaneet kulurakennetta jatkuvasti.
  3. Keskolla on vahva hinnoitteluvoima. Vaikuttaisi siltä, että päivittäistavarapuolella sekä rakennus -ja talotekniikan puolella Keskolla ei toistaiseksi ole ongelmia inflaation suhteen vaan kasvaneet kustannukset pystytään vyöryttämään asiakkaalle.

Mielestäni Tokmanni on haasteellisessa asemassa nykyisessä ympäristössä, sillä se on rakentanut mielikuvaa halvoista tuotteista ja nyt kun inflaatio nostaa kuluja, pitäisi hintoja nostaa ja se voi ikävällä tavalla tuhota pitkään rakennettua brändiä. Lisäksi Tokmannin tuotteet eivät ole samalla tavalla välttämättömyyshyödykkeitä kuin ruokakauppa tai rakennus -ja talotekniikassa. Ihmisten täytyy aina syödä sekä jos rakentamisprojektit ovat jo laitettu täytäntöön, niihin täytyy hankkia materiaalit vaikka ne maksaisivatkin enemmän.

Tässä joitakin omia ajatuksia. Lisätkää/korjatkaa/kommentoikaa ihmeessä joku jos olette jostakin eri mieltä tai haluatte lisätä jotain.

20 tykkäystä

image

Tämä päättyy hyvin tai huonosti, siis tämä sijoituslainoitus. ison volan aikana, margin call on lähempänä kuin luullaankaan, toki sitten jos kansa osui pohjaan niin suomalaiset rikastuu.

35 tykkäystä

Uuugh :smiley:

Hmhm tämä kertoo, ettei sentimentti ehkäpä oikeasti ole niin kökkö mitä subjektiivisten havaintojen perusteella voisi olettaa.

Yhdysvalloissa margin debt putoaa jo kuin kivi.

24 tykkäystä