Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Finassikriisissä vuoden 2008 alun kuolleen kissan pomppukin +15% on hyvä esimerkki näiden signaalien toimivuudesta. Ovat huomattavasti usemmin oikeassa kuin väärässä. Tänä vuonna SP500 teki jo 24.2.2022 alkaen kuolleen kisan pompun +13%. Näissäkin pompuissa joku pystyy tekemään voittoa.

Kesken tämän päivän en näe RSI-divergenssiä 1D-kynttilöillä enkä 1W-kynttilöillä.

2 tykkäystä

Tuli tehtyä hieman lisäilyjä tänään salkkuun ja samaan aikaan perattua omistuksia ja tuottoja tältä ja viime vuodelta läpi.

Ajan henkeä kuvaa melko hyvin se, että hymähdin itsekseni todetessani Lifeline SPAC:in yhdeksi ”parhaimmaksi” sijoitukseksi tältä vuodelta. Sen kanssa on viime kuukausina hävinnyt vähinten sijoituspääomaa. Varsinainen arvonsäilyttäjä ettenkö sanoisi. Eikös Bitcoinin tai NFT:n pitänyt olla se uuden ajan arvonsäilyttäjä markkinaturbulenssissa… :sweat_smile:

2 tykkäystä

Tuolla on havainnollinen interaktiivinen graafi. Tämän hetken keskustelu painottuu aika paljon arvostuskertoimiin omissa korvissani. Eli ikään kuin hintaan enemmän ja tavaran oletetaan olevan sinällään kuranttia.

Omassa strategiassa on sijoittaa puolet käteisestä sillä ennusteella, etteivät tulokset paljon putoa (siis kymmeniä prosentteja). Toisella puolikkaalla istun käsien päällä kunnes olen nähnyt 3-4 kvartaalin tulokset, en ennusteet. Sitten jatkotoimenpiteet sen puolikkaan osalta. (ei sijoitusneuvo :slightly_smiling_face:)

Tuosta graafista (kun ottaa 30 y ikkunan helpoin nähdä) on jännä havainto miten teknokuplassa toipumisvaiheessa indeksi tippui vielä kuukausikaupalla vaikka EPS oli ollut jo vakaassa nousussa.

Kun teknokuplassa EPS putosi reilu 50% niin uskonko, että silloisen S&P500 koneen tuloksentekokyky oli jotenkin olennaisesti höttöisemmällä pohjalla kuin nykyinen. Tai että maailmassa oli (vähemmän) EDIT: enemmän uhkia ja liikkuvia osia. En usko. En siis tiedä, mutta en usko ellei muuta todisteta. Miksi sama EPS lasku ei toistuisi 30-50% mittakaavassa?

Varmaan voi olla jotain mitä en maallikona näe tai ymmärrä tästä asiasta. Siksikin puolet tuohon positiivisempaan skenaarioon.

2 tykkäystä

Mielestäni Schillerin Excess CAPE Yield on ajatuksena todella toimiva, sitoo hyvin yhteen tulostuoton, korkoympäristön ja osakemarkkinan arvostuksen. Tuo toimii itselläni sellaisena “majakkana” pohtiessa, onko osakemarkkina yli- vai aliarvostettu. Harmi vain ettei tuota ole valmiiksi laskettuna muille indekseille (tai en ole löytänyt “ilmaisesta” internetistä") kuin S&P500

EDIT: Linkki unohtui: S&P 500 Excess CAPE Yield | MacroMicro

4 tykkäystä

Mikko ostellut jo tappiota tekeviä jenkkiteknoja ja yöunet alkaa mennä :upside_down_face: :face_with_peeking_eye: :telescope:

60 tykkäystä

Mikähän olisi oikea ketju tai foorumi jutella Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä sijoittajan näkökulmasta? Nato-ketjussa ei virinnyt innokasta keskustelua. Ehkäpä aihe ei kiinnosta kovin monia tällä foorumilla. :wink:

2 tykkäystä

Gradu lähti palautukseen toissapäivänä ja tänään on painettu ostonappia pää märkänä. Romahdus on siis varmasti nurkan takana :smiley:

Ei nyt valtava muutos salkussa all-in-heeboille (osakesalkku 110% sijoitusasteesta 130% sijoitusasteeseen) mutta itselle iso muutos. Jäänyt markkinan seuraaminen vähälle gradun loppuprosessin aikana joten löytyi paljon ostettavaa kun monet firmat joita seuraan (mm. koko Helsingin pörssi) ovat laskeneet reilusti nopeammin kuin markkina.

39 tykkäystä

Onnittelut gradun valmistumisesta, elämänlaatu paranee huomattavasti :wink:

7 tykkäystä

Ei nuolaista ennen kuin tipahtaa. Tulee kuitenkin bumerangina takaisin.

Siihen asti kuitenkin nautitaan keväästä ja pörssissä vuoristoradasta.

8 tykkäystä

Se on jännä juttu, miten sitä voi kärsiä ankkurointiharhasta ja samanaikaisesti tietää sen ja jopa tavallaan nauttia sen hyvistä puolista. Ostin erästä suomalaista yhtiötä 5-7 euron hintoihin (keskikurssi n. 6 euroa), sitten yhtiön kurssi yli kymmenkertaistui 60 euron paremmalle puolelle. Jonka jälkeen huipuista on tultu alas n. 50%. Nyt 30 euron kurssilla sijoitukseni on edelleen n. viisinkertaistunut, vastaavasti huipulla sijoittaneen sijoitus on puolittunut. Mutta,

kumpikin meistä on menettänyt ihan yhtä paljon rahaa kurssihuipuista tähän päivään. Ei alkuperäisellä ostohinnalla ole (muuta kuin verotuksellista) merkitystä, heilunta vaikuttaa kaikkiin sijoittajiin samalla tavalla joka päivä ja tuleva kehitys on se, mikä ratkaisee. Ei minun sijoitukseni ole pätkääkään “parempi” tulevaisuudessa kuin huipulta ostaneen. Jatkossa kumpikin meistä kohtaa samat nousut ja laskut ihan samalla tavalla.

Tämän vuoksi on tärkeää keskittyä yhtiön fundamentteihin eikä niinkään kurssimuutoksiin, koska se oma ostohinta voi sumentaa ajattelua suuntaan jos toiseenkin.

22 tykkäystä

Toisaalta sinulla ei huipulla oikeasti ollut yhtä paljon “omaa rahaa” kiinni osakkeessa kun huipulla ostaneella, kun otetaan huomioon realisoitumattomat verot. Eli 50% laskussa olet niin ikään todellisuudessa menettänyt vain osan. Think positive? :sweat_smile:

4 tykkäystä

Tällekin harhalle on oma nimensä, en nyt muista sitä, mutta sama ilmiö tapahtuu helposti osakemaailman ulkopuolellakin (esim. kasinoissa / rahapeleissä tms.). Eli, kun pelataan “voittorahoilla”, ollaan valmiita ottamaan eri lailla riskiä kuin “omalla” rahalla pelatessa. Tuleviin tuottoihin tällä ei kuitenkaan ole merkitystä, me kaikki olemme joka päivä ikäänkuin samalla viivalla tulevaisuuden suhteen. Tämä ehkä sopisi paremmin sijoittamisen psykologia -ketjuun, mutta tuli kirjoitettua nyt tänne :smiley:

12 tykkäystä

isoja liikkeitä valuutassa

image

3 tykkäystä

Joo, viime aikojen kehitys on ollut samansuuntaista, aika nopeasti on menty uusiin lukemiin.

1 tykkäys

Nimi jota taidat hakea on “House money effect”, mutta se on eri asia. Puhuin siis siitä, ettet todellisuudessa omista kaikkea rahaa mitä voitolla olevan portfolion arvo näyttää koska maksat realisoituessa verot → arvon laskiessa realisoitumattomien verovelkojen pienentyminen pehmentää laskua.

2 tykkäystä

Aivan joo, verovelka ei ole omaa rahaa. Se pehmentää muutoksia ja myös helposti hillitsee kaupankäyntiä, ellei ole OST käytössä. Toki vastaavasti huipulla ostanut saa ikäänkuin “negatiivista verovelkaa” kurssin laskiessa, jolla voi olla myös oma arvonsa, jos käy kovasti kauppaa.

2 tykkäystä

Millainen on säästötilien korkojen ja nousevien viitekorkojen mukainen suhde? Onko tavanomaista, että jos euriborit on korkeammalla, alkaa löytymään myös paremman koron säästötilejä?

1 tykkäys

Taidetaan tänään saada ihan uusia tasoja ostoille taas… :slightly_smiling_face:
Jokohan se Massekin alkaa katella niitä kuuluisia housuja.

Vai onkohan se kiillottelemassa Ferraria huomiselle kohti Kajaanin toria :joy:

15 tykkäystä

Uusi lempiharrastus, katsoa futuurien sulamista samalla kun Tämä soi taustalla.

Pelkoa näköjään riittää markkinoilla ainakin CNN:n Fear and Greed-indeksin mukaan. Ostohousut jalassa.

8 tykkäystä