Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Ei ole huonoja IPOja, on vain väärinhinnoiteltuja IPOja.

Maailman pahin konkkakypsä velkapommikin voi olla ok IPO jos hinta on kohdallaan ja vastaa sijoittajan ottamaa isoa riskiä ja pommin päällä on uskottava ohjelma miten se puretaan kunhan sijoittajilta saadaan siihen pääoma.

Mutta sijoittajille ei voi kertoa sokerikuorrutettuja unelmia vailla totuuspohjaa tai jättää strategisesti mainitsematta tärkeitä asioita (johon lasken myös jos sivulle 87 on haudattu yksi sivulause joka “kertoo” asian) jotka varmasti vaikuttavat tapauksen arvonmääritykseen.

22 tykkäystä

Kyllä vaan! On kyllä nerokas botti, jos on botti. Eikä palauttanut automaattiviestiä Kabulle? Tavoittelemaanne henkilöön ei juuri nyt saada yhteyttä:smiley: Ei kaikki halua olla nollapostaajia tai trolleja, kirjoittavat silloin kun on asiaa. Käyttävät forkkaa tiedonhankintakanavana. Eiköhän AaBb kohta kertonee, miten asia on. Terveiset! :hugs:

Kiitos Eka! Jos joskus jossain jaetaan “suomalaisen listautumiskulttuurin edistämispalkinto”, aion esittää sinua ehdokkaaksi! Puhut viisaita ja suorin sanoin kiertelemättä. Tarkensin hieman tekstiä muutamasta kohdin, tämä oli hyvä pointti.

45 tykkäystä

Saatu keikkatöitä Kaupan alalta!! Pieni uutinen sinulle, mutta iso askel minulle!

Teslan kiihdytys 0-100 km/h unelmiin on alkanut kuvainnollisesti nyt.

81 tykkäystä

Kamux lähti heti laskuun, kun iso kilpailija osti itsensä komeasti Suomen markkinoille:
Laakkoset myyvät koko autoliiketoimintansa Ruotsiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat (is.fi)

3 tykkäystä

Voisiko joku selvittää minulle mitä eroa on Return on equity vs return on assets?

Jotenkin hähmäisesti vaikuttavat samalta asialta :thinking:

3 tykkäystä

Eikö ROE huomioi velan, mutta ROA ei? ROE on sijoittajan näkökulmasta ja ROA taas yrityksen näkökulmasta, jos asian haluaisi yrittää yksinkertaistaa.

Käyttääkö kukaan edes ROA vuonna 2022? :sweat_smile:

Seuraava liittyy vähän sijoitusmokiin, mutta laajempaankin ajatukseen. Katselin noita @Otter_Investor laittamia graafeja Fingerprint Cardsiin, Smart Eyeen ja ThinFilm Electronicsiin liittyen. Tuli mieleen, että onko kuinka moni onnistunut “huiputtamaan” osakkeita, joita on ostettu holdailumielessä, ei siis lyhyeen pitoon? Itsellä se oli Alibabassa lähellä. (Kuva liittyy)

Onneni oli tässä tapauksessa se, että en lähtenyt laskemaan omaa keskihintaa pulkkamäkeen, sillä tarina oli liikaa muuttunut alkuperäisestä. Voihan tuo aikanaan palautua jne, mutta ei omalta osaltani, sillä realisoin tappion reilussa -50%:ssa.

6 tykkäystä

Tuossa reilu 20 vuotta sitten ostin hyvin lähellä huippua F-Securea, siitä alkoikin syvä alamäki sitten ja menetin käytännössä kaikki sijoittamani rahat (jossain, useiden vuosien päästä usko loppui ja realisoin omistukseni yli -80% tappiolla).

8 tykkäystä

ROA = return on assets eli koko taseelle.

ROE = return on equity, eli oma pääoma (tase miinus velat)

ROA:ta voi käyttää käsittääkseni pankeissa niin näkee paljonko koko taseelle saadaan tuottoa. Pörrääköhän tuo lukema yleensä 1-2 % välimaastossa.

Muille firmoille aikalailla irrelevantti.

Ja ROEnkin sijaan ROIC (return on invested Capital) voisi olla parempi. ROEta voi buffata vivuttamalla tasetta.

ROIC ottaa mukaan myös velan.

Lisäys: eikös Greenblattin taikakaava ollut korkea ROIC (laadukas bisnes) ja matala EV/EBITDA (matala arvostus).

Tuskin voi mennä pahasti pieleen pitkässä juoksussa jos noita kriteerejä käyttää. :sunglasses:

36 tykkäystä

Mielenkiintoista kuulla että pankkiosakkeissa on vielä käytössä ROA, toki nyt kun tarkemmin miettii niin se ei toisaalta ole yllättävää, kun pankeilla velka on raaka-ainetta :thinking:

Samaa mieltä että ROIC olisi parempi tai jopa paras, sillä nuo ROE:t ja vastaavat johdattavat sijoittajan hirmuisen usein niihin pahimpiin ansoihin :sweat_smile:

4 tykkäystä

Oli vkl aikaa tutkia tarkemmin yhden omistamani etf metodologiaa ja huomasin että molemmat Roe ja RoA saavat 25% painon enkä ihan ymmärtänyt näiden eroa.

2 tykkäystä

Oliko kyseessä klassinen “ostin ensin, jotta saisin riittävästi mielenkiintoa tutkia tätä jälkikäteen” -keissi? :rofl:

8 tykkäystä

En kiellä enkä myönnä!

Mielenkiintoinen metodi fundilla. Haetaan osinkoa maksavia yhtiöitä joiden dividend yield on pienempi kuin income yield, sitten yhtiöt saavat ”composite score” käyttämällä 25% RoE ja RoA 25% ja 50% 6/12Momentum. käyttämällä 6/12 momentum skriiniä pyritään karsimaan ulos heikoimmat 5% yhtiöistä.

1 tykkäys

Itse pidän ROE rinnalla nettovelkaisuutta. Kuten sanottu ROE:n voi helposti vivuttaa korkeaksi.

2 tykkäystä

6 tykkäystä

Kuulostaa kyllä hienolta modernilta arvostrategialta :heart_eyes:

Tässä tulee tietysti haasteeksi mm. IFRS 16, jonka vuoksi pitkiä vuokra- ja leasingsopimuksia omaavat yhtiöt näyttävät pahasti nettovelkaantuneilta, vaikka korollista nettovelkaa ei olisi juuri ollenkaan :slightly_frowning_face:

1 tykkäys

Yritin esimmäistä kertaa nostaa rahaa nordnetistä mut se hylättiin nii mistöhännse vois johtua

Kai tilillä oikeasti on rahaa. Ts. jos oli osakkeissa, myit 2pv sitten että kauppa on jo selvitetty.

Kun painat myy, hinta lukittuu, ostaja ja myyjä lukittuu mutta itse rahan ja osakkeiden omistaja vaihtuu vasta 2 päivää myöhemmin. Ja ennenkuin se on tapahtunut, rahaa ei voi nostaa ulos. Sillä voi ostaa monella välittäjällä lisää osakkeita heti koska nekin kaupat tapahtuvat vasta 2pv myöhemmin ja silloin on jo rahaa tullut myös sisään, mutta teoriassa tämä on eräällä tavalla “luotolla” ostoa ja välittäjän tarjoama palvelu.

3 tykkäystä

Mikäli yksi mies ja yksi nainen tulee lisää Nordnetin asiakaskuntaan, niin naisten osuus kasvaa miehiä enemmän.

5 tykkäystä