Toki.
Return on equity (ROE) = nettotulos (12kk) / keskimääräinen oma pääoma.
Return on assets (ROA) = nettotulos (12kk) / keskimääräinen taseen loppusumma.
Nämä ovat komponentteja DuPont-analyysissä. ROA voidaan jakaa kahteen osaan, asset turnoveriin ja nettomarginaaliin.
Asset turnover = liikevaihto (12kk) / keskimääräinen taseen loppusumma.
Net margin = nettotulos (12kk) / liikevaihto (12kk).
Tämä voidaan intuitiivisesti ymmärtää siten, että yhtiön hallussa olevan pääoman ainoa tarkoitus on tuottaa yhtiölle liikevaihtoa ja asset turnover mittaa tätä kykyä. Mitä korkeampi lukema, sen parempi. Alhaisen asset turnover -luvun yhtiöitä voidaan kutsua pääomaraskaiksi.
Yhtiön liiketoiminnan tarkoitus on taas tuottaa osakkeenomistajalle voittoa ja nettomarginaali kuvaa tässä tavoitteessa onnistumista operatiivisesti. Hankaluus on siinä, että jos asset turnoveria ja nettomarginaalia tarkastellaan erikseen, huomataan että yleensä mitä korkeamman marginaalin bisneksestä on kyse, sitä hitaammin myynti sujuu (mieti joku koruliike). Vastaavasti matalan katteen bisnekset kuten ruokakaupat saavat asseteilleen nopean kiertonopeuden. Kun nämä kaksi tekijää kerrotaan yhteen, saadaan ROA.
Return on assets (ROA) = Asset turnover * nettomarginaali.
Return on assets kuvaa siis bisneksen kovan ytimen suoriutumista. Mitä korkeampi lukema, sitä laadukkaammasta bisneksestä on kyse. Korkean ROA-lukeman bisnekset pystyvät todennäköisemmin säilyttämään korkean solvenssiasteen, kun osakkeenomistajien varallisuus kattaa nopeaa tahtia taseen velkoja.
Kun ROA kerrotaan taseen vipukertoimella (financial leverage) saadaan oman pääoman tuotto ROE.
Financial leverage = taseen loppusumma / oma pääoma.
Oman pääoman tuotto = Return on assets * financial leverage.
Firma voi parantaa oman pääoman tuottoa ottamalla lisää velkaa taseeseen. Tämä on tuttua varsinkin kiinteistösijoittajille. Samalla firman riskisyys kuitenkin kasvaa. On kiistanalaista luodaanko tällä rahoitusratkaisulla oikeastaan mitään arvoa. Oman pääoman tuotto mittaa firman osakkeenomistajille saamaa tuottoa, jos firman vipukerroin pysyy samana. Yhtiö ei voi kestävästi kasvaa ilman osakeantia nopeammin kuin mitä firman oman pääoman tuotto, eikä osakkeenomistaja pitkällä tähtäimellä voi saada firmasta oman pääoman tuottoa korkeampaa tuottoa.
Mielestäni erityisesti ROA on yksi parhaita yhtiön laadun mittareita. Tätä parempi on Return on invested capital (ROIC), mutta ROA on näistä helpompi laskea. ROA:n heikkous liittyy yhtiöön jolla on taseessa paljon käteistä. ROA antaa tässä tapauksessa heikon lukeman, kun yhtiö on lykännyt investointia tai varojen jakamista omistajilleen. ROA ei myöskään kerro varsinaisista kassavirroista.