Sijoitusstrategiasi

Mielessäni on ollut aloittaa uusi ketju sijoitusstrategioitamme koskien… sillä vanhalla inderes-forumilla oli aivan loistava ketju, johon inderes-analyytikot avasivat omaa pitkän aikavälin strategiaansa (allokaatio, tavoitteet, ym. ym.).

Laitan tähän alkuun oman sijoitusstrategiani ydinosan, ns. kultaiset säännöt, jotka on kirjattu omaan sijoitussuunnitelmaani. Ne on laadittu kirjallisuuden sekä inderes-sijoituskoulun / -opetusvideoiden perusteella. Uskon, että esimerkiksi vaikeassa markkinatilanteessa kirjallinen sijoitussuunnitelma ja strategia on ainut keino pitää pää kylmänä. Siksikin meidän olisi hyvä jakaa omat strategiamme ja päästä samalla hakemaan uusia näkökulmia. Mainittakoon vielä, että oma pitkän tähtäimen tavoitteeni on asetettu 2050-luvulle eläkesalkkua ajatellen. Katsotaan herääkö keskustelua!

    1. Sijoita vain rahaa, jota et tarvitse päivittäiseen elämiseen.
    1. Osakepoimintaa, koska haetaan ylituottoa. Pelko/ahneus ylilyöntien hyödyntäminen. Inderes-analyysien hyödyntäminen omassa harkinnassa.
    1. Ostot keskipitkän aikavälin tähtäimellä (1-3v.)
    1. Pääfokus OMXH small-cap/mid-cap yhtiöissä. Niissä on tehtävissä ylituottoa.
    1. Pyrkimys ostaa ennen suurta yleisöä.
    1. Kotikenttäedun sekä piensijoittajan aseman hyödyntäminen. Kaupankäynnin ajankohta on täysin vapaata. Odotellaan kärsivällisesti.
    1. Käyvän arvon määrityksen tulee perustua liiketoiminnan syvälliseen analyysiin.
    1. Turvamarginaali noin 20% (ostohinta vs. käypä arvo)
    1. Mr. Market on renki, ei isäntä. Se tarjoaa mahdollisuuksia kaupantekoon.
    1. Volatiliteetti ei itsessään ole riski.
24 tykkäystä

Itellä on kirjoitettuna 4 strategian kulmakivenä omaan sijoittamiseen:

  1. Osta yhtiöitä jotka panostavat teknologiaan ja tuotekehitykseen.
  2. Osta skaalautuvia liiketoimintamalleja
  3. Osta pitkän ajan sijoituskohteita.
  4. Tunne yhtiöt hyvin mielellään omalta alalta missä olet töissä (itselläni IT-ala) koska saat silloin etua omasta ammattiosaamisesta

PS. Qt ja Amazon salkussa :grin:

11 tykkäystä

Masse-setä on tullut siihen tulokseen, että ei-ammattimainen piensijoittaminen on aika pitkälle viihdettä, josta voi vähän maksaakin, koska kurssien heilahteluissa on aina fundamenttien lisäksi niin paljon sentimenttiä. Siksi perusMassen sijoitusteesit ovat inhottavan yksinkertaiset. Niistä ei moni tykkää, mutta toistetaan nyt tässä näkökulmien pitämiseksi avoimena:

  1. Pelaa vain sillä määrällä, jonka voi hyvin menettääkin eli kiinteässä ja tilillä on aina kaikki oikeasti tarvittava.

  2. Osta mielestäsi halvalla ja pienissä erissä niin se montun pohjakin tulee koluttua ja putoavat puukot pääosin väisteltyä. Osta mielellään osinkoa jakavaa yhtiötä, koska jos kurssi jää jumittamaan montun pohjalle jopa vuosiksi saat ainakin osingot.

  3. Myy vasta hyvällä voitolla, min. 2xkeskiosinko ja maksa verot kiltisti eli älä veivaile. Lopulta ne verot tulevat maksuun joka tapauksessa, niin Sipilän vakuutuskuoresta kuin veroveivatuista osakkeista.

  4. Jätä analyysit fiksummille, toki lööppien otsikot ja Inderesin sivut on kiva lueskella ja niistä saa joskus jopa hyviä vinkkejä:)

No miten tällä pärjää? Yleensä ihan ok eli Mr. Indexin kanssa vuosituotto usein samoissa. Kerran Masse on jopa lyönytkin hänet oikein kunnolla eli +15%. Kuluva vuosi 2018 taitaa jäädä Masselle aika heikoksi eli niukka +, mutta hyvästä viihteestä voi aina vähän maksaakin.

7 tykkäystä

“How much you know is less important than how clearly you understand where the borders of your ignorance begin.”

“Embrace the mistake.”

En koe että sijoittamisessa tarvis mitenkään erityisen tarkasti rajata suunnitelmaa tai keksiä siihen pitkiä ja spesifejä sääntölistoja. Rehellisyys omaa toimintaa ja sen rajallisuutta kohtaan kantaa pidemmälle.

10 tykkäystä

Mä olin pitkään osinkosijoittaja. Mut nykyään etin laatuyhtiöitä, joilla on selvä kilpailuetu ja pitkänajan sijoituskohteita. Vältän yhtiöitä joissa on kasvua mutta ei tee tulosta. Vaikka Inderesin konsultit ovatkin suositelleet kasvuyhtiöitä kuten Efecte ja Qt. Liikaa riskiä näin iäkkäälle henkilölle ja ei kerkeä odotella että kasvuyhtiöit muuttuu lypsylehmiksi.

5 tykkäystä
  1. Sijoita vain ylimääräinen raha
  2. Kehittele/pidä yllä myös joku puskurirahasto/säästötili
  3. Osta osakkeita, jotka tarjoavat mahdollisimman houkuttelevan tuotto/riskisuhteen tai joista luulet saavasi mahdollisimman hyvää tuottoa (yksinkertaista, ei helppoa).

Näin lyhykäisyydessään. Yleensä katselen osakkeita sillä silmällä että sujahtaisi ‘pitkään salkkuun’. Poikkeuksiakin joskus on. Yleensä etsin yhtiöitä, joilla just kilpailuetua sekä mielellään kasvua. Pidän myös yhtiöistä, joilla on vakaa kassavirta, tuotot jatkuvia, liiketoiminta ennustettavaa ja mielellään tämmönen defensiivinen toimiala. Sanomattakin on selvää, ettei kuitenkaan kaikki salkkuni osakkeet täytä kaikkia ylläolevia kriteereitä, eikä tarvikaan.

Osingoista sen verran että jos osinko on hyvää ja kasvavaa tulevaisuudessa, aina parempi. Sen hetkinen efektiivinen osinkotuotto% ei ole usein niin merkityksellinen.

3 tykkäystä

Nyt on melko vaarallinen sääntö strategiassa. Myydä kannattaa aina kun tuotto-odotus muuttuu paljon. Mitään merkitystä ei ole sillä paljonko olet siinä itse voitolla.

Verot kannattaa ilman muuta lykätä, jos mahdollista. Maksamalla verot nyt menetät verojen suuruiselle rahasummalle saatavat tuotot (vähennettyinä veroilla).

4 tykkäystä

Näinkin. Toisaalta jos ajattelee koko ajan pitävänsä masset salkussa (kuoressa) ja siirtelevänsä niitä siellä salkun sisällä osakkeesta toiseen aina tilanteen mukaan, niin sitä vartenhan on ne sijoitusvakuutukset. Siellä saa veivata vakuutuksen sisällä ihan ilmaiseksi niin paljon kuin haluaa ja verot maksetaan vasta, kun vakuutus lopetetaan. Tähän samaan tähtää se tulossa oleva osakkeiden Ruotsin mallin mukainen sijoitustilisysteemi.

Masse vaan tykkää aina sopivan tilaisuuden tulleen myydä esim. 15% voitolla, maksaa kiltisti verot ja siirtää lopullisen voiton elämän juokseviin kuluihin. Jäljelle jäänyt peruspääoma yleensä katselee hetken ja siirtyy taas sitten pienemmissä erissä takaisin osakemarkkinoille.

2 tykkäystä

Hienoa. Sijoitusstrategisesti ei mitään järkeä, mutta hyvä, että meillä riittää innokkaita veronmaksajia. Pitäkää vaan se valtion tulopuoli kunnossa jatkossakin, niin saadaan ehkä verojakin alas :smiley:

3 tykkäystä

Juu, verojen maksu ajallaan on tärkeätä koko yhteiskunnan toimivuudelle. Nuorilla näyttää olevan kiire vaurastua ja siihen näemmä mennään vaikka jatkuvasti veivaten ja verot myöhäistäen. Iän myötä tämä asenne kyllä yleensä muuttuu. Tuleva sijoitussäästötilisysteemi toivottavasti hoitaa tämän asian kerralla kuntoon.

3 tykkäystä

Mitään takeita siitä, ettei veroaste nouse vielä lisää ei ole. Silti haudon melkoista verovelkaa salkuissa.

4 tykkäystä

Lafferin käyrä kelpaa takeena. Ei se valtionhallinto ihan niin tyhmä sentään ole, että vielä merkittävästi nostaisivat :smiley:

Nähtäväksi jää pääomaveron korotukset. Rinteen tuleva demarihallitus voi olla kovinkin innostunut nostamaan pääomaveroa, kun valtion tulevat menokorotukset tuntuu olevan jo sovittuna etukäteen (omien äänestäjien mieliksi).

3 tykkäystä

Ite tykkään myös puhtaasta indeksisijoittamisesta. Ei huolia ja indeksi kyydittää :grin:

2 tykkäystä

Tuolla oma ketju verohommille. Puhutaan sijoitusstrategioista. Verojen maksu - tai kierto tai lykkäys - ei tavallaan sijoitusstrategia ole vaikka miten sitä asiaa esittää.

2 tykkäystä

Missä tuo ketju mahtaa olla?

Analyytikkojen ja muiden inderesläisten salkkuja on ansiokkaasti avattu videoin, sharevillessä ym. ym. Kiitos siitä!

Kuitenkin vielä toiveissa olisi voisivatko inderesläiset avata tähän ketjuun pitkän tähtäimen sijoitusstrategiaansa (yli 10v). Esim. allokaatio, strategia, sijoitussuunnitelman päämäärä jne… Tätä puolta ei ole hirveästi käsitelty… Siellä vanhalla foorumilla oli hyvä ketju, joka tuhoutui uuden foorumisoftan myötä…

Muistelisin, että ainakin @Marianne_Palmu, @Verneri_Pulkkinen, @Jesse_Kinnunen, @Mikael_Rautanen ja ehkä @Sauli_Vilen olivat strategiaansa sinne vanhalle foorumille avanneet…

2 tykkäystä

Kävin siirtämässä noi vanhan foorumin pari kommenttia tähän liittyen tänne:

9 tykkäystä

Yllättävän yllätyksettömiä ovat Inderesin poikain ja tyttöjen allokoinnit. Olisi luullut ammattilaisten löytäneen ainakin pari kultamunaa esim. jostain “Keski-Amerikan listaamattomasta kasvuraketista”, mutta ei: pelkkää Suomi-asuntoa, osaketta ja vähän cashiä. Olipa joukossa pala Suomi-metsääkin. Suutarin lapsella on tunnetusti huonoimmat kengät.

3 tykkäystä

Kotikenttäetu. On vaan hemmetisti mukavampi omistaa firmoja, joissa on (tai ainakin tuntee olevansa) kokoajan pallon päällä. Risk comes from not knowing what you are doing… Pehmeämmällä tasolla on myös hienoa olla omistamassa ja tukemassa kotimaisia yrityksiä, jotka kasvavat ja menestyvät.

Ymmärrän toki hyvin, mikä kääntöpuoli fokusoida omistukset kotimarkkinaan muutamiin firmoihin.

Poikkeuksena minulla tietty Siltronic :slight_smile:

10 tykkäystä