Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Itse taas en ymmärrä minkä takia ihmiset olettaa tämän Harvian tavoitehinnan leikkauksen johtavan automaattisesti huomenna kurssilaskuun? Nythän analyytikko kehoittaa ihmisiä ostamaan osaketta EI myymään. Itse en olisi yllättynyt jos lähiaikoina vielä ennen Q4 -osaria Harvia ilmestyisi Inderesin mallisalkkuun kun nyt suosituskin sen taas sallii :slightly_smiling_face:

25 tykkäystä

Nythän se heilahti Osta-suositukselle ja päivitys tuli tehtyä eli ei ole keskeneräistä päivitystä tiellä estämässä, tiedä mitä lähitulevaisuudessa sattuu ja tapahtuu Mallisalkun osalta.

4 tykkäystä

Onhan suositus sen aiemminkin sallinut (lisää). Oleellista varmaan mallisalkku hankinnan kannalta on kuinka suuren tuotto-odotuksen trio näkee osakkeessa tuon aliarvostuksen purkautumisen jälkeen ja kuinka todennäköisenä sitä pitävät.

4 tykkäystä

Näin saunasta tulleena, pakko todeta että löylyä lissää ei tunnu missää.

Ei ole vielä kurssilasku vaikuttanu minun harvian löylyhin ja osakkeetkin on tallessa kaikki.

9 tykkäystä

Tämä oli hyvä pointti. Mielestäni analyytikon tyylin oppiminen on todella tärkeää, jotta analyyseista saa kaiken mahdollisen hyödyn. Joku analyytikko on selvästi inhorealistinen omissa ennusteissaan, kun taas toinen on selvästi optimistisempi tulevaisuuden suhteen. En nyt mainitse ketään nimeltä, mutta jokaiselle tulee varmasti Inderesiltä mieleen esimerkki kummastakin päästä.

Parhaita analyyseja on ne, missä analyytikkokin hieman kipuilee esimerkiksi lisää-suosituksen kanssa. Enkä nyt tarkoita näitä yhtiö on laadukas, mutta arvostus on aika kireä, mutta sitä onneksi aika korjaa.

Sen sijaan tarkoitan tätä: “Onhan tämä firma edullinen historialliseen tuloskuntoon nähden, mutta päästäänkö siihen on sitten eri asia.”

Näissä tehdään selväksi sekä mahdollinen tuotto että riski. Lopullinen johtopäätös analyysista jää sitten täysin sijoittajan itsensä harteille.

8 tykkäystä

Minun näkemys on että jokainen analyysi on analyytikon(tai parin) henkilökohtainen joskin mahdollisimman objektiivinen mielipide yhtiöstä. Menneet numerot on faktoja, tulevaisuus on ennustusta(käsi pystyyn kuka omistaa taikapallon) ja DCF-malli antaa ulos mitä sinne laittaa sisään. Analyytikoita rankataan henkilökohtaisesti eli kyllä näissä ihan lärvikerrointa väkisin on. 12% tavoitehinta ero on aika pieni loppujen lopuksi. Jossain vastaavissa kasvuyhtiöissä eri tavoitehinnat voi poiketa huimasti enemmän vertaa vaikka case EVO.

Osaisiko vaikka @Sauli_Vilen avata kuinka paljon tavoitehinnoissa on eroja puhtaasti analyytikosta riippuen? Jos kaksi eri Inderes analyytikko tekisi samasta yhtiöstä samoilla faktoilla tavoitehinnat kuinka lähelle nämä keskimäärin menisivät? Kiitos jos ehdit vastaamaan.

15 tykkäystä

Tavoitehinnan reilu lasku on negatiivinen juttu, ei siitä pääse mihinkään. Ei ole vaikea ennustaa, että aamulla Nordnet on ykkösmyyjä Harviassa ja kurssi laskussa. Inderes-efekti on näissä voimakas ja Harviaa ei tosiaan huolittu mallisalkkuun edes reilun kurssilaskun jälkeen.

Osarista odotan kuitenkin paluuta ylöspäin.

5 tykkäystä

Emme vielä tiedä onko näin. Jos mallisalkku olisi ollut ostoksilla muutama päivä ennen uutta rapsaa olisi taatusti tullut sanomista. En muista mitkä tarkat säännöt oli, mutta ainakaan analyytikot eivät omiin salkkuihin olisi voineet ostaa vasta kun oliko se pari päivää uuden päivityksen jälkeen eikä sinä aikana kun päivitystä ollaan rustaamassa.

Eli tuo toteamuksesi voi pitää paikkansa jos viikon-parin sisään ei mitään tapahdu mallisalkun osalta (oletus:kurssi ei merkittävästi raketoi tästä)

3 tykkäystä

Suosituksella ei ole tässä minusta merkitystä. Se on itsestäänselvä Osta-suositus, koska tavoitehintaan on matkaa 29%. Ennen päivitystä potentiaalia oli vielä enemmän, joten mallisalkun ostoa ei ole estänyt pitkään aikaan mikään.

2 tykkäystä

Paitsi tuo pointti siitä että jos on ollut päivitys työn alla. Ei näitä polkaista ihan päivässä pystyyn varsinkin kun on analyytikkovaihdos. Kylläpä on kärsimätöntä välillä tämä touhu, eiköhän tämä riitä tältä erää. Emme voi tästä mielestäni päätellä vielä yhtikäs mitään sen suhteen eksyykö Harvia mallisalkkuun tämän korjausliikkeen aikana vai ei. Varsinkin jos vielä käydään vähän alempaa koukkaamassa indeksitasolla.

11 tykkäystä

Mallisalkkuun ei voi ostaa yhtiöistä mistä on raportin tekeminen kesken. Analyytikon vaihdos voi tarkoittaa että tutkimusta on tehty vähän pitempikin aika. Esimerkiksi viikko. Silloin kurssi oli 51.10e.

11 tykkäystä

Minulle näyttää siltä, että mallisalkku ei uskalla ostaa osakkeita, joissa on potentiaalisesti vaikeasti arvioitavaa korona faktoria. Enkä moiti siitä - sitä ei tosiaankaan ole helppoa arvioida, paljonko korona on vaikuttanut eri tuotteiden kysyntään viimeisen kahden vuoden aikana ja miten se näkyy tulevina vuosina kysynnässä, kun koronasta toivottavasti päästään eroon.

Jos olen käsittänyt oikein, niin mallisalkku haluaa omistaa yhtiöitä, jotka ovat mahdollisimman immuneeja makrotalouden ja toimintaympäristön muutoksille.

Toki Petri oli ainakin ulospäin aika varman oloinen siitä, että Harvian kohdalla korona selittää jotain mutta ei määräänsä enempää, mutta silti kallistuisin tähän johtopäätökseen.

Jaa - ehkä huomenna selviää että olin väärässä. :smiley:

Vaikeaksi tehty - ei ihme että on hidas salkun kierto. :smiley:

Mutta eipä tuo mahdotonta ole että ensi viikolla saisi huokeammallakin.

9 tykkäystä

Ja muistaakseni Mallisalkku ei voi myöskään ostaa kahteen päivään suositusmuutoksesta.

2 tykkäystä

Harvia kesti pitkään ilman yleisesti muissa “rakettiyhtiöissä” nähtyä korjausliikettä, mutta se taisi olla vain ajan kysymys koska tämä kohtaa myös Harvian. Itseäni hieman pohdituttaa tämä tavoitehintojen leikkaaminen nyt niin monessa osakkeessa kurssilaskun jälkeen. Analyytikoilla(kin) on hieman tapana lähteä ralleihin mukaan venyttämään kertoimia/ odotuksia ja sitten tulee tämä pakitteluvaihe. Siinä olisi mielestäni vielä jollain tapaa parannettavaa, että olisi pokkaa pitää arvostus mahdollisimman neutraalina silloinkin kun markkina on ylikuuma.

6 tykkäystä

@Mututuntuma 20% p.a. tuottovaatimus voi teoriassa tän estää. Missään kohtaan Harvian rapsoissa ei ainakaan suoraan oo sanottu et p.a. tuotto-odotus esim. kolmen vuoden ajalle ois selkeesti ton yli (-> täyttäis Mallisalkun tuottovaatimuksen). Mutta tää menee ehkä vähän semantiikan puolelle kieltämättä.

3 tykkäystä

Bloombergin haastattelu Granthamin kanssa. Kesto 37min. Julkaistu 26.1.2022.

Noin 6.min kohdalla Grantham toteaa, että nyt täytellään rukseja laskumarkkinan määritelmiin. Nyt ollaan kohdassa; Buy the “dip”.

Hyvä haastattelu ja katselusuositus.

Jokainen tehkööt omat pohdintansa puhuuko mies höpöjä vai ei :grimacing:

14 tykkäystä

No juu lähinnä tarkoitin sitä, että tavoitehintaan (12kk päähän) on ollut tässä muutamina päivinä matkaa yli 40% niin kyllähän siinä pitäisi täyttyä tuottovaatimukset. Monesti aiemmin osto on jäänyt puuttumaan varmaankin sen takia, että tavoitehintaan on ollut tyyliin 10% tai vähemmän. Siksi olenkin odottanut kiinni iskemistä nyt kun potentiaali on lähestynyt 50%:ia. Jotenki vaan tuntuu siltä, että Harvia kuuluisi tuonne mukaan. Aikaisemmat infot raportin keskeneräisyydestä saivat veden kielelle. Ehkä ensi viikolla… :slight_smile:

4 tykkäystä

Oho. Qt tavoitehinta 120 euroa. Edellisen kerran kun laskettiin 145 euroon, niin perusteltiin että katsotaan lyhyemmällä tähtäimellä. Mikä nyt on peruste tälle laskulle? Ensin vuoden päähän tavoite 160 sitten 145 ja sitten 120. Nyt kyllä luotto mureni Inderesin tavoitehintoja kohtaan. Taisin kirjoittaa aiemmin, että toivottavasti otettiin ilmat pois, kun laskettiin 145:sen, mutta näköjään ei. Parempi kertarytinä kuin jatkuva kitinä, pätisi tässäkin asiassa.

21 tykkäystä

Tavotehinnat on nykyään aikaisemman 12kk sijaan 2kk. Sentimentin muutos.

12 tykkäystä

Noinko siinä analyysissa sanottiin?

Pitäisi näköjään vaan kaivaa kuvetta ja ostaa se preemiumi.