Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Olen tehnyt omaa sijoitusopasta itselleni. Hiukan samanlaista kuin Massekin on.

Kun selaan kohtaan kasvuyhtiö, niin olen kirjoittanut siihen → olematon osinko ja korkea P/E. Tuotteella ja palvelulla ei ole mitään väliä :love_you_gesture:

10 tykkäystä

Kuten sanoin, nimenomaan Euroopan autoteollisuus tuntuu arvostuskertoimien valossa kokonaisuutena oudon halvalta ja tässä näkemyksessä pysyn, vaikka myös euroopasta varmasti löytyy pienempiä kalliimmin hinnoiteltuja yhtiöitä. Euroopassa kaikki suuret toimijat (volkkari, bmw, stellantis, daimler) asettuvat p/e 2-6 tasolle.

Äkkiseltään katsottuna esim volkkarin market cap on luokkaa 100 Mrd€, firmalla on 200 Mrd€ velkaa ja 40 Mrd€ käteistä eli EV olisi luokkaa 260 Mrd€, jolloin EV/EBIT olisikin jo luokkaa 13, mikä kuulostaa melko järkevältä. Epäsuhta johtuu siis siitä, että Volkkarin cost of debt on 1.3 %.
Disclaimer: Laskelmat voivat hyvinkin olla pielessä. Kunhan vilkaisin. :slight_smile:

5 tykkäystä

Onko normaalia, että Norjan huutokauppavaihe kestää yli 20min :thinking:. Vaikka toki erikoistilannen Mercell Holdingsin kohdalla.

Arvostuksesta ja miten sitä katsotaan löytyy varmasti lisää perusteluita laajasta raportista tai yhtiöraporteista, mutta aina saa pingata ja haastaa analyytikkoa jos arvostuskertoimet tuntuvat random roiskaisulta. :smiley:

Tämä lienee melko vikkelästi kirjoitettu aamarikommentti, minkä takia aiheeseen ei ole sivuttu pidempään.

Mun mielestä yleisesti voisi haastaa noista paljon enemmänkin. :stuck_out_tongue:

4 tykkäystä

Irtoamispäivä oli 18.5, eli et taida saada osinkoa. Väärässä ketjussa, siirrelkää vaikka kahvihuoneeseen.

1 tykkäys

Olen vierestä seurannut neljä raskasta työuupumus tapausta joista kaksi samalle henkilölle. Molemmat ajoivat yli puolen vuoden sairaslomalle. Kaikki tuttuni toimivat asiantuntija työssä jossa mukana virkavastuu.

Kaikissa yhdistävä tekijä olivat juuri kuvailemasi oireet jotka ovat hyvin yksilöllisiä. Myös psykosomaattiset oireet ovat yleisiä, kuten maha “kuralla” koko ajan, päänahan kutina/rasvoittuminen, ihon laadun huonontuminen yms.

Toivottavasti otat rohkeasti yhteyttä ja saat oikeanlaista hoitoa. Mikään häpeä työuupumus ei ole vaan oikeasti vakava sairaus joka pahimmillaan vie työkyvyttömyys eläkkeelle!

Vinkkinä näin “vierestä kokemusasiantuntijana” voin antaa ettei missään nimessä pidä vähätellä omia oireita koska se vain pitkittää ja pahentaa tilannetta!

13 tykkäystä

Kiinnostavaahan sinäänsä olisi myös tietää miten Inderesin (ja toki muidenkin) analyytikoiden oma kokemus markkinoista vaikuttaa heidän kuvaansa yrityksien arvostustasosta, ja siitä mikä on “kasvuyhtiö” ja kohtuullinen arvostus.

Vaikka analyytikko yrittää olla subjektiivinen niin omat mielipiteet ja tunteet näkyvät varmasti vähän läpi. Monet näistä analyytikoista eivät varmasti ole kokeneet kuin 2000 Luvun matalaa korkotasoa ja inflaatiota, ja tämä on saattanut vääristää maailman kuvaa mm riskien ja kohtuullisten arvostuksien kohdalta.

Toki voi todeta että onko tämä kohtuullinen oletus jos status quo on näin 20v mennyt?
Mutta olen mielestäni huomaavinani muutamia tämän tyyppisiä eroja jo Inderesinkin analyytikko tiimissä :slight_smile:

Vähän tälläistä aamuista pohdintaa :slight_smile:

3 tykkäystä

Nuo seikat mielestäni paistaa raporttien rivien välistä läpi, jos jaksaa lukea niitä pitkään vuosien ajan. :smiley:

Sitä alkaa oppimaan eri “patterneja” eri analyytikoiden tyyleissä, varovaisuudessa, uskalluksessa ottaa näkemystä yms.

8 tykkäystä

Pahoittelut kritiikistä, mutta mielestäni ison analyysitalon idea on että analyysit ovat vertailukelpoisia, ilman että tuntee juuri henkilön x tyylin. Siitä maksaisin, jos maksaisin. Ilmaisesta toki kiitän.

6 tykkäystä

Aina saa kritisoida. Tottakai analyysit pyritään tekemään mahdollisimman objektiivisesti ja tunteettomasti, mutta samalla on vaikea täysin kumittaa omaa persoonaa niistä pois ja minusta analyysin lukijana sekin kannattaa tiedostaa. :slight_smile:

16 tykkäystä

Olen täysin samaa mieltä, mitä tässä inderesin analyysejä reilu 3-4v lukenut. Niin omaa osaamista on kertynyt, ja “patternit” ovat alkaneet tulla esiin.

Eikä analyytikon näkemyksen pieni oman kokemuksen “väritys” ole aina huono asia. Se antaa kuvaa analyytikon kokemista riskeistä ja markkinatilanteesta, status quosta, sekä siitä minkälaisena hän kokee nykyhetken ja tulevaisuuden.

Näitä voi kukin sitten lähteä vertaamaan omaan näkemykseensä tulevaisuudesta, ja niihin skenaaroihin joihin haluaa varautua. Ja ottaa positiivisempaa tai negativiisempaa näkemystä sen mukaan.

Tärkeintä on ymmärtää että kukaan ihminen ei ole tunteeton laskentakone, joka täydelliseen historialliseen tietoon perustuvaa analyysiä :slight_smile: Ja tämä tulisi ottaa huomioon analyytikoiden kommentteja lukiessa, ja omia sijoituspäätöksiä tehdessä.

Besides, eihän “historia ole tae tulevaisuudesta” :wink:

5 tykkäystä

Erittäin paljon kiitoksia kaikille palstaveljille ja -siskoille ketkä vastasivat! :smiling_face_with_three_hearts:

Teistä on apua.

49 tykkäystä

Analyytikko on ihminen siinä missä muutkin. Ennustaminen itsessään on typerää ja faktojenkin ollessa hallussa se on korkeintaan valistunut arvaus. Joskus menee oikein joskus väärin. Keskeisintä ennustamisessa on se, että tajuaa sen ison kuvan ja mikä todella on keskeistä. Se, että esimerkiksi liikevaihto vuonna 2024 osuu ennustehaarukkaan, ei ole mitään tekemistä kokonaiskuvan kannalta.

Esimerkkinä Ekin Kone suositukset, jotka menivät sentimenttiä vasten ja nyt voidaan kysyä oliko Eki oikeassa? Kyllä tuollainen vaatii rohkeutta, kun toiset antoivat Koneelle jopa 75€ tavoitehinnan.

Henkilökohtaisesti olen itse taipuvainen pessimismiin varsinkin lyhyellä aikavälillä, mutta pitkällä aikavälillä olen lähes poikkeuksetta optimisti. Usein toimin todella rationaalisesti ja harkiten, mutta myös silloin tällöin tulee toimittua impulsiivisesti ja tehtyä joitakin todella typeriä liikkeitä. Kaikki bumstin bum ja ohimenevään hypeen perustuvat ilmiöt ovat heti epäilyttäviä. Esimerkiksi Harvia-kultti. Analyytikon pitää ottaa omaa näkemystä ja siksi arvostankin suuresti heitä, jotka sen tekevät, lauman perässä juoksevia analyytikoita en niinkään. Mitä hyötyä analyytikosta on, jos hän vain suoltaa saman tavaran ulos, joka löytyisi jo vuosiraportista?

Analyytikothan ovat tarinankertojia. Kannattaa tutustua jenkkianalyytikoiden teksteihin. Inderesin tuottama tavara on todella laadukasta ja objektiivista verrattuna niihin.

Sattumalla ja tuurilla on iso rooli finanssimarkkinoilla. Monet voittivat 2021 vertailuindeksin eikä edes tarvinnut olla mikään nero. Indeksin voittaminen ei ole kestävää ja prosentuaalisesti vain erittäin pieni sijoittajista voittaa vertailuindeksin pitkällä aikavälillä ja sama pätee analyytikoihin. Olisihan sekin hullua, että esimerkiksi 3 analyysitalon 3 analyysia olisi lähes täysin identtisiä. Voisin jopa väittää, että tilastojen valossa oli erittäin todennäköistä, että kaikki 3 olisivat väärässä.

14 tykkäystä

Erkistä onkin muodostunut yksi analyytikoista jonka mielipidettä todella arvostan, tyyliä ei mielestäni ole ohjannut juurikaan markkinan “tuulet” vaan yrityksien operatiivinen suorittaminen ja tuloksen teko kyky.
Ei olla lähdetty liikaa mukaan hypeen, tai spekuloimaan, vaan on otettu kantaa. :slight_smile:
Siinähän voi olla lyhellä aikavälillä väärässä, mutta pitkällä aikavälillä mielestäni suunta on ollut oikea.
Peukut siitä hänelle.

17 tykkäystä

Ei ole normaalia, Mercellin tapauksessa ostotarjous veti volyymit moninkertaisiksi normaaliin vaihtoon, samoin hinnan +100%.

Määrällisesti spreadi oli pitkään iso ja aiheutti varmasti järjestelmälle poikkeaman, jota piti pidempään selvitellä oikeaan tasapainoon.

Analyytikko on usein olosuhteiden uhri. Hypemarkkinassa näyttää täydelliseltä Uunolta, jos ei peesaa muita ja nosta tavoitehintoja kulloisenkin ajan “normiin”. Sitten karhumarkkinassa saa kuulla vittuilua ja haukkuja, kun laskee suosituksia markkinoiden sen aikaiseen “normiin”.

En tiedä onko Inderesillä harkittu sitä, että tavoitehinnan sijaan annettaisiin bull, neutral ja bear-case ja kolme eri arviota osakkeen arvosta. Toki tossakin on ongemia, mutta ainakin se ratkaisisi osittain tämän peesaamisongelman. Ja toki analyytikko voi edelleen antaa näkemyksensä, mikä noista bull, neutral tai bear-caseistä on hänen mukaansa todennäköisin.

3 tykkäystä

Muistutukseksi Nordnetin tiedote loppuviikon aukioloajoista:

Keskiviikko 25.5.
Ruotsin markkinat sulkeutuvat Suomen aikaa klo 13.55. Muut markkinapaikat ovat avoinna normaalisti. Huomioi, että jatkuva kaupankäynti myös kaikilla Ruotsin Nasdaq First North -markkinalla listatuilla osakkeilla ja tuotteilla, kuten Nordnet Markets -tuotteilla, päättyy klo 13.55.

Helatorstai 26.5.
Suljettu: Ruotsi, Tanska, Norja ja Suomi
Auki: Saksa, USA ja Kanada

Perjantai 27.5.
Suljettu: Tanska
Auki: Muut markkinat ovat auki tavalliseen tapaan.

Maanantai 30.5.
Suljettu: USA
Auki: Muut markkinat ovat auki tavalliseen tapaan.

Valuutanvaihto
Helatorstaina ei suoriteta valuutanvaihtoja. Muuten valuutanvaihdot suoritetaan normaaliin tapaan.

7 tykkäystä

Alarivi, Vantaalla 25 huhtikuuta.

Lipsahdus vaiko kirjoitusvirhe?

En omista Solteqia ja tuskin tulen omistamaankaan mutta sattuipa silmään.

3 tykkäystä

Kellään tietoa kuinka vakavaa jos kilahtaa osingot nordnet tilille opiskelijavaihdon aikana. Yhdysvaltain viisumi ei siis oikeuta työn tekemiseen ulkomailla ja eikös ne osingot osakesäästötilillä katsota sitten siellä tienatuiksi?
Taitaa lähteä varmuuden vuoksi myyntiin :grin:

1 tykkäys