Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Tuo nyt oli ihan kieli poskella heitetty kysymys, ei voinut vastustaa kiusausta :grin:

Toki olisihan se melkoinen käänne, jos ei muuta niin forumin historiassa, kun possut kääntyvät positiiviselle kannalle tulevaisuuden näkymien suhteen.

4 tykkäystä

Onko tuo kohdassa 6:40 oleva määritelmä “CCC-spurgulainaajat” kansainvälisemminkin käytössä? (siivoaa pepsiä näppikseltä) :grin:

Hyvää lomaa Verphu. Lataa akkuja niin voit ilahduttaa ja valaista meitä taas kesän jälkeen :muscle:

15 tykkäystä

eihän nyt voi jäädä lomalle, tai voi, mutta markkina saattaa silti kutsua seuraamaan…nyt tapahtuu niin paljon ja vola kasvussa…

2 tykkäystä

Ei ole yhtään noista, mutta on Kamuxia isolla. Se on kuitenkin tullut alas jotain yli 30% ytd ja vuoden ajalta ton listan yhtiöiden lukemissa :man_shrugging:

1 tykkäys

Täytyy alkaa kohta laskemaan montako kertaa itse kirjoitan eri ketjuihin “tämähän on ihan hullua”, “tässä ei ole mitään järkeä”, “en ymmärrä alkuunkaan”, “mitä ihmettä” tai näiden eri variaatioita sekä mahdollisesti sijoittajien likinäköisyyteen liittyviä nasevia kommentteja.

Nimittäin, tein parhaat pandemiaostokset silloin, kun olin kirjoitellut vastaavia lausahduksia n. 10 kertaa lyhyen ajan sisällä Inderes-foorumin eri ketjuihin. Nyt ollaan jo muutaman osakkeen kohdalla hyvin lähellä sitä, että ihmettely taas alkaa. Joidenkin kohdalla matkaa on vielä pitkälti.

Korot nousevat räjähdysmäisesti. Veikkaanpa, että inflaatiokin saattaa tätä menoa taittua yllättävän nopeasti. Polttoaineet ja energia ylipäänsä ovat Venäjän vuoksi oma lukunsa. Pumpulla käydessä on jo vähän sellainenkin maku, että suomalaisia kusetetaan taas oikein huolella. Ilmeisesti jalostuksenkin katteet on ihan kohdallaan.

25 tykkäystä

Tämänkin jälkeen on vain syöksylaskua tullut. Onko muuten tietoa/arvausta, että miksi SSAB ei osta omia osakkeitaan? Onko osinko joku pakkomielle, ettei muunlainen voitonjako tule kuuloonkaan? Luulisi, että tällaisilla arvostuksilla omien ostot loisi hyvin omistaja-arvoa. Sama homma Outokummulla ja varmaan monella muullakin.

2 tykkäystä
16 tykkäystä

Veli @Johannes_Sippola kirjoitti hyvän tekstin kassanhallinnasta treidaamisessa. Uskon, että tästä saa muutkin irti jotain kuin vain treidaajat. :slight_smile: Juttu on kaikkien luettavissa.

Kassanhallinnassa ylivoimaisesti keskeisin asia ymmärtää on stop-lossin ja positiokoon yhteys. Mikäli ei käytä stop-losseja treidaajana, niin ensimmäinen keskeinen toimenpide on ottaa ne käyttöön välittömästi.

https://viisasraha.fi/Näkökulma/Kassanhallinnan-perusoppimäärä-treidaamisessa

P.S. Kun Verneri jää lomalle, niin P/E saa olla taas käytössä Foorumilla ja muuallakin. :upside_down_face:
P.P.S. - YouTube Päivän biisi, jonka tahdissa teen töitä.

17 tykkäystä

Inderesillä tietoa mahdollisesta listautumisesta? :money_mouth_face:

17 tykkäystä

Aamuhuutokaupassa on mahdollisuus muuttaa omaa tarjousta ihan viime hetkeen asti. Pennilleen ei tarvitse säätää, sillä jos olisit pyöristänyt myyntihintasi esim. tasoon 31,10 €, olisit silti saanut sen 31,14 €. Huutokaupassa kaikki kaupat tehdään yhteen ja samaan hintaan. Koskee myös loppuhuutokauppaa.

9 tykkäystä

Kun valtio on suuri omistaja, niin osinkoja maksetaan, koska valtio niin haluaa. Omien osto olisi kyllä valtiollekin ihan ok, koska omien ostojen jälkeen valtio voisi myydä osakkeita suhteellisen omistusosuuden putoamatta. Mutta kun valtio saa myös piensijoittajille maksetuista osingoista sen 30-34% osuuden veroina, niin osingot helpompi budjetoitava, erityisesti tasainen osinko tai lineaarisesti muuttuva osinko.

Tämä selittää SSAB:n ja Outokummun voitonjakopolitiikka.

3 tykkäystä

Ei tarvitse veistä pyörittää haavassa. Vielä 9:59 laidat pyörivät 31.30e ja sen perusteella tein myyntitoimeksiannon. Sitten hinta valahti nopeammin kun toimeksiantoa ehti syöttää. Nyt käytiin juuri 29 eurossa.

Sori, ei ollut tarkoitus. Vaikka vastaus oli sinulle, ajattelin että on syytä kertoa kahvihuoneen isolle porukalle huomiot huutokauppaa koskien.

Olisi omallakin kohdalla ollut jo aloittelijana hyvä tietää, niin olisi tullut vältettyä muutama sähellys.

10 tykkäystä

Kumpa pääsisin samaan ihmettelymoodiin :smiley: Keväällä 2020 oli tuo sama fiilis, että eipäs osakkeisiin nyt hinnoitella kuin tulta ja tappuraa.

Silloin luvassa oli elvytystä ja matalia korkoja, eli tulokset oli “vakuutettu” ja pääoman kustannus poljettu → profit.

Nyt? Elvytystä ei tule tässä ympäristössä ja tulokset on monella firmalla koronapandemian ajan elvytyksen pullistama. Mikä on normaalitaso?

Monet laput treidaa Helsingin pörssissä jollain P/E 10x tasolla, mutta E:n kestävyys kysymysmerkki.

Ja, riehuva inflaatio ja korot nostavat tuottovaadetta.

Esim. riskitön korko on noussut 0 % → 3 % jos käytetään USA:n 10-vuotista tai 2 %:iin jos käytetään Saksan vastaavaa.

Osakkeisiin kuuluu päälle “equity risk premium”, joka on ollut Helsingin pörssissä n. 7 % 2000-luvulla. ERP voi revetä epävarmassa ympäristössä.

Jos tuottovaade nousee 9-10 %:iin, on neutraali arvostus… P/E 10-11x yhtiölle joka ei kasva. :smiley:

Tämä tilanne tuskin jatkuu ikuisesti, mutta toistaiseksi.

Tosin nyt huutelen 95 %:n osakepainolla seilaavana joten voin nirsoilla. En olisi 100 %:ia käteisessä koska käännettä on mahdoton arvioida, mutta ei arvostukset niin mielettömiltä tunnu kuin keväällä 2020.

Lisäys: pörssi on halpa ja täynnä mahdollisuuksia, jos sitä katsoo vuoden 2020 ympäristön silmin, mutta inflaatio ja korot ovat tyystin eri tasolla ja matkalla päinvastaiseen suuntaan, kuin silloin. :smiley:

76 tykkäystä

Ajattelin ensin liputtaa viestisi liian fiksuna kahvihuoneeseen, mutta menköön tällä kertaa. Jotain rajaa kuitenkin jatkossa.

Joo, vielä ei olla ihmettelyn asteella, mutta lähellä ollaan. Otan nyt vaikka Wärtsilän esimerkiksi – voin jatkaa Wärtsilä-ketjussa, jos ihmettelyni pääsee lähipäivinä tai -viikkoina irti.

Inflaatio aiheutui yksinkertaistaen pandemiasta, ylielvytyksestä, ylikysynnästä, alitarjonnasta ja energian hinnannoususta. Pidän luontaisena reaktiona, että korot ottavat pienet överit ja inflaatio kääntyy nopeasti laskuun. Katosiko kysyntä pysyvästi – kuin hauki rannasta? Tuskinpa vaan.
Inflaatio nostaa tuottovaadetta hetkellisesti, mutta ei lisää sijoitusvaihtoehtojen määrää. Mielestäni pörsseissä ollaan semipaniikissa, joka nähtiin pandemiassakin, tosin paljon äkillisempänä.

Foorumilla on puhuttu viisaasti tervehdyttämisestä. Pistän nykyisen tilanteen vielä tervehtymisen piikkiin ja korotan verbaalipanoksia. Terveyshän on epämuodikas sana, joka on jo korvattu toisella – eli kutsukaamme tätä aikaa osakesalkkumme hyvinvoinnin lisäämiseksi. Täten Inderes on osakehyvinvointipalveluiden tuottaja.

26 tykkäystä

Wärtsilässä on monia hyviä puolia, mutta mielestäni ympäristössä on tapahtunut myös suuria muutoksia jotka ovat haitaksi wärtsilälle yrityksenä.

Wärtsilän päätuotteita ovat kaasuun liittyvät voimalat. Ja näiden kysynnän tulevaisuus on kysymysmerkki Venäjän tilanteen takia jatkossa? (10v aikavälillä)

Toki teknologiaa on muutakin ja voidaan kääntää mm Vetyyn, noh joo ehkä pitäis kirjoittaa mielipiteet tästä kunnolla auki joku pv.

1 tykkäys

Huh

20 tykkäystä

Tajusin tuossa kesken lounaan Strindbergin terassilla, että eihän tänään ole perjantai! Chateaubriand tryffelivoilla meinasi mennä väärään kurkkuun kun tiedustelin Sepon tilannetta, -3% hui. Tilasin sommelieriltä vahvinta armanjakkia ensihätään. On tuo arvopaperimarkkina viimeisen vuoden ollut kuin jättimäinen Ouroboros käärme. En minä mikään konossööri ole, mutta kyllä viikonpäivistä olisi edes hyvä olla kartalla sitähän saattaisi vaikka jäädä tappioita tekemättä.

-Tata and farewell.

40 tykkäystä

Antaa porsaiden karhuilla härkä- tai karhumarkkinassa. Se on lajille ominaista käytöstä, piehtaroida mudassa ja röhkiä. Hehän ovat porsaita.

2 tykkäystä

Harmi, että sijoitussuunnitelma rajaa suorat sekoilut Ost:ille, jonka ammuin eilen täyteen. Ei sillä, Ostin tuottoni nuolee niin tarkasti omxhgi:tä, että olisi sama ostaa vain suoraan sitä. Mutta ihan eri fiilis päätyä kirjallisuuden ja analyysien tarkan lukemisen, kymmenien tuntien excelöinnin, podcastien ja youtubevideoiden omaksumisen kautta samaan keskinkertaisuuteen suuremmilla transaktiokuluilla :smiling_face_with_tear:
Ostin kostoksi Ruotsi-indeksiä.

25 tykkäystä