Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Kyl vain, katotaan jatkuuko sama fiilis koko viikon :wink: Ethän sentä vielä lopettanu?

Joo mutta Suomessa ei ole mitään leikattavaa! Se että tuolta hallinnosta ei tulla ikinä leikkaamaan penniäkään, kun se on yksi iso hyvävelikerho.

2 tykkäystä

Ah, nyt selvis miksi Apple uhkaa Twitterin poistolla - Applen platoilla ei laskuteta asiakasta paitsi Applen maksujärjestelmän kautta, josta Tim Cookin jengi ottaa 30% siivun… ja ilmeisesti Twitter ei tätä tällä hetkellä näin tee. Amatööritason kämmi, joten todennäköisesti tahallaan ja yritetään josko menis läpi.

3 tykkäystä

Laitoin laput myyntiin jo eilen, mikä näyttää olevan virhe atm. Minun papereissa lukaa, että Fed setä käy huomenna juttelemassa vähän ”Kovia pehmosia” joita markkina pureskelee hetken ja Nasse lähtee nousuun. Osoittanut suhteellista heikkoutta jo pari viikkoa. Mutta minä nyt olenkin tälläinen ultrabull fiilismies joka ei osaa negailla. Koko karhumarkkinankin painanut läpi 20-50% Vipu päällä :face_with_spiral_eyes:

4 tykkäystä

Mietin hetken, kuuluisiko Politiikkaketjuun, mutta se on kuitenkin asiapitoinen ketju ja nämä sanasalaatit ovat aika kaukana koherentista asiasta…

Kuka on Jack Smith?

Tämä sama näytelmä oli viimeksi Robert Muellerin tutkiessa trumpia. Paniikki kasvaa… :popcorn: :popcorn:

5 tykkäystä

Vastataan tänne, niin ei ajaudu Stockan ketju taas liialti kaupunkikeskusteluväittelyksi.

Eiköhän niitä asuntoja jossain vaiheessa ainakin jonkin verran lisää tule. Tähän antaa osaltaan painetta myös asuntojen kasvava tarve Helsingissä.

Itse en keskustan totaaliseen näivettymiseen usko sitten pätkääkään. Niin kauan ainakin kuin se pysyy nimenomaan keskustana ja kaupunkina eli säilyttää omat vahvuutensa lähiöihin nähden. Jos keskusta muuttuisi moottoriteiden läpäisemäksi kauppakeskukseksi, niin sitten toki eri asia.

9 tykkäystä

Keskustoista puheen ollen ihmettelen minkä takia omistajat pitävät mieluummin valtavan määrän tiloja tyhjillään sen sijaan, että rehellisesti laskisivat vuokria. Mikäli asiakasvirta ei ole entisellään niin ei tällöin ole perusteita maksaa entisenlaista vuokraakaan.

Kauppakeskuksissa ym. tätä ei tietenkään haluta tehdä, jotta kaikki muut ei alkaisi ruinaamaan alennuksia itselleen tämän jälkeen. Sinänsä ymmärrettävää elinvoimaisissa kohteissa. Mutta sitten on näitä muuttotappiopitäjiä, joiden keskustat näivettyneet poismuuton ja syrjemmässä sijaitsevien kauppakeskusten myötä.

Joku asiasta voisi ehkä selventää mikä on kiinteistönomistajien logiikkana

Lueskelin teorian täältä, rahapodista tai sitten Neuvottelijat-kanavalta, että kiinteistöt on arvostettu taseessa tietyn vuokratason mukaan. Jos vuokratasoa lasketaan, laskee taseen arvokin. En sitten tiedä, kenen etu on taseen “ilmavuus”.

11 tykkäystä

Eihän sillä nyt mitään väliä, vaikka suurin osa liiketiloista tyhjillään. Kuha nyt edes yhdestä liikkeestä saadaan se kohtuullinen vuokratuotto niin näyttää oikein hyvältä

Helposti olisi kuvitellut V-M Loirin perinnön olevan miljoonissa.

Näin paljon rahaa ja velkoja Vesa-Matti Loirilta jäi - Viihde - Ilta-Sanomat (is.fi)

Ehkä hän eli aina täysillä liki loppuun saakka. Tai sitten kaverit ovat eläneet yltäkylläisyydessä (ja ex-vaimot).

4 tykkäystä

Mielenkiintoinen kohta tuossa Analyysikoulun artikkelissa missä puhutaan sijoituskirjallisuudesta ja itsensä kehittämisestä;
Taitavana olemisen sekä siihen vaadittavan työmäärän määritelmät ovat toki melkoisen häilyviä, mutta yhden nyrkkisäännön tähän on esittänyt meritoitunut kanadalainen toimittaja ja kirjailija Malcolm Gladwel… Hänen mukaansa aitoon asiantuntijuuteen verrattavissa olevan osaamisen kerryttäminen vaatii vähintään 10 000 harjoitustuntia.”.

Eli jos treenaat esmes nyt sijoittamista ja haluat kerryttää siinä asiantuntijaan verrattavan osaamisen, ja olet valmis käyttämään tämän opiskelemiseen aikaa 2h/päivä, olet saavuttanut tämän teoreettisen osaamisen reilu 13 vuoden päästä. Eikä edes mitään “hauki on kala hauki on kala” hokemista vaan mielellään kunnon excelivääntöä ja pään raapimista. No okei ehkei ihan “asiantuntija” tasolle tarvitse sihdata tässäkään asiassa mutta tämä herätti hyvin kyllä. Tyvestä puuhun noustaan.

Tämä herätti ajatusta myös siinä mielessä että kuinkahan moni haaveili nousukaudella treidaajan urasta ja kuinka moni näistä olisi valmis opiskelemaan treidaamista vaikka tuon 10.000 tuntia? Ei mene ehkä ihan niin että käydän joku parin tunnin kurssi ja sitten voidaan jättäytyä töistä. :smile:

12 tykkäystä

Paskaperse jo hyvin avasi peruslogiikkaa. Vuokran suuruus määrittää kiinteistön arvon taseessa. Hullunkurisesti tyhjiä kuukausia ei automaattisesti oteta huomioon, vaan hetkellisesti ne voidaan kuitata “satunnaisuuksina”. Pidemmällä aikavälillä kyllä huomioidaan nekin sitten.

Vuokran laskeminen aiheuttaa siis “automaattisen” tasearvon laskun, joka taas voi haitata yhtiön rahoitusasemaa. Pahimmillaan voi lainojen kovenanttiehdot (esim. LTV < 70%) paukkua ja menee viime kädessä pakkorealisointiin asti, jos ei rahoitusasemaa tai rahoitusehtoja pysty neuvotteluin parantamaan (huonontamaan). Operatiivisten lukujen kannalta ilman muuta kannattaisi vuokrata alemmallakin vuokralla, mutta yhtiön rahoitusaseman vuoksi se on joskus viimeinen asia, mitä halutaan tehdä (eli kohdata realiteetit, voisi ilkeästi sanoa).

7 tykkäystä

Neljältä alkaa peliyhtiöilta, mukana Atte sekä Rovion että Remedyn edustajat + Q&A! :fire:

Peliyhtiöillan ohjelma:
16:00 Markkinakatsaus – Atte Riikola, Inderes
16:15 Rovio – René Lindell, Talousjohtaja
16:35 Remedy – Tero Virtala, Toimitusjohtaja
16:55 Q&A-osio

2 tykkäystä

Ei kestänyt hermo pörssisähkön kanssa uudessa talossa. Tartuin kalliiseen Fortumin määräaikaiseen, kun pörssisähkön hinta näyttää karkaavan käsistä ihan kokonaan. Helpompi suhtautua asiaan kun suurinpiirtein tietää menonsa ja voi laittaa osan rahasta syrjään vaikka asunnon myyntivoitosta. Muuttamalla tuostakin sopimuksesta pääsee varmasti erilleen.

Voi kuulostaa hölmöltä, mutta omalla kohdalla tuo sähkönhinta vei huomion ja voimat kaikesta muusta; siksi en ole täälläkään oikein kirjoitellut.

48 tykkäystä

Pelkkä harjoitusmäärä ei tee kuitenkaan kenestä tahansa asiantuntijaa. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa autoilu.
Veritasium teki tästä hyvä videon joku aikaa sitten.
Ulkomuistista referoin: pitää harjoitella oman mukavuusalueen ulkopuolella, ainoastaan asioita joissa on joku kaava voi oppia(et voi olla expertti lotossa) yms. Kannattaa katsoa.

9 tykkäystä

Ja suoraan lempisarjastani:

“Parkinson’s Law of Social Work… It’s well known that social problems increase to occupy the total number of social workers available to deal with them.” (The Complete Yes Minister, p. 497)

2 tykkäystä

Heseläisenä pidän kaupungin nykyistä linjaa erittäin hyvänä, eli sitä että kaupunginosiin tehdään omat keskustat (Redi Kalasatamaan, Tripla Pasilaan jne.). Siinä ei ole mitään järkeä, että liikkeet on vain keskustassa kun yhdessä kaupunginosassa on yhtä paljon ihmisiä kuin jossain Vaasassa on yhteensä. Maassa maan tavalla ja maalla maan tavalla, kaupungissa sitten kaupungin tavalla. Jos joku Ilmarisen patruuna vähän kitisee, että “meidän kiinteistöt ei tuota :tired_face:” nii olisivat hajauttaneet omaisuutensa niinku kaikki muutkin. En myöskään vastusta että keskustan tiloja muutettaisiin asunnoiksi, mutta vähintään puolet ongelmasta on, että (liiketilojen) vuokrat keskustassa on aivan törkeät ja kun markkinat ovat vapaat niin pitäisi ehkä Ilmarisella jonkun herätä siihen, että tarjonta voi joustaa kun kysyntä sakkaa. Ei tietenkään kiva juttu, kun pitäis vaan saada aina lisää sitä fyffee.

9 tykkäystä

Juu ehdottomasti kaikkea ei voi eikä pidä keskustaan tunkea. Itse en haluaisikaan nähdä tässä mitään keskusta vs. kantakaupunki vs. lähiöt kilpailua. Kyllähän tavoitteena on varmasti pitää kaikki alueet elinvoimaisena. Itse olen sillä kannalla että keskustan toimistotilojen muunto kohtuullisessa määrin asunnoiksi olisi kuitenkin ihan järkevää. Asuntoja keskustassa ei kuitenkaan ole varsinaisesti tyhjillään oikein yhtään, jos ei laske näitä varakkaiden/rikkaiden kakkos-/kolmosasuntoja joissa ei vakituisesti asuta.

Tämä ”ooppera-asuntoilmiö” on toki oma haasteensa, eikä voi sulkea mahdollisuutta että osa uusista asunnoista päätyisi myös samaan käyttöön. Kuitenkin uusien julkisesti myyntiin tulevien asuntojen kohdalla riski on pienempi, sillä nämä ooppera-asunnot vaihtavat monesti omistajaansa suvussa/muuten rajatussa homogeenisessä piirissä.

2 tykkäystä

Twitterillä ei ole tainnut olla aiemmin sellaisia palveluita joista laskutetaan. Nyt Musk on sellaisia tehnyt.

1 tykkäys

Kohta sitten varmaan ihmetellään, miksi ruuan hinta nousee Euroopassa :clown_face::clown_face:

47 tykkäystä