Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Nyt toivomus että Tencent pistää reminbit pinoon ja ostaa loputkin Remedystä.

2 tykkäystä

Mikä heillä on hankintahinta?

Saako tämän jotenkin kätevästi siirrettyä vaikka kahvihuoneeseen?

5 tykkäystä

Jos “tavoitehinta” arvioidaan vuoden päähän ja mietitään maailman tapahtumia 2020-vuoden alusta lähtien, niin mikä tahansa skenaario maailmassa lienee jo “realistinen/mahdollinen”. Oli se miten harhainen analyytikon ajatus tahansa. :sweat_smile:

En nyt ole erityisesti asiaa seurannut, mutta on tainnut Stockmann ketjussakin tulla lunta tupaan analyyseihin ja tavoitteisiin liittyen, koska ne eivät vastaa ketjun henkilöiden mielipidettä / yleistä konsensusta? Jos Qt:lle kaikki antavat tavoitehintaa 160 eur niin kyllä siinä saa analyytikko miettiä tovin omaa karhuista 80 eur tavoitehintaansa.

4 tykkäystä

Näin se on tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Pitäisikö siis antaa vain sen hetkinen käypä arvo?

1 tykkäys

Näihin kaipaisin jotain kirjallisuutta tai muuta materiaalia millä törkätä oikeaan suuntaan. Jonkin verran Laatugurun mekaanisia kaavoja olen pyöritellyt, mutta ihan jäätävä puute tuo hinnan määritys. Vinkkejä, ideoita?

3 tykkäystä

Damodarranin Dark Side of Valuation on hyvä ja sen olen lukenut, mutta McKinseyn Valuation on kuulemma parempi ja se pamahti juuri postista himaan.* Joku 900 sivua eli eiköhän siitä pääse jo aika pitkälle arvonmäärityksen ihmeelliseen maailmaan. :smiley:

*Tai siis hain sen postipisteestä, ei mahtuisi luukusta sisään vaikka ei nyt mikään ihan järkäle olekaan. :smiley:

15 tykkäystä

Hyvä kirjoitus :pray:

Itselläkään ei kasvatusta ole tullut sijoittamiseen tai säästämiseen, ei säästetty kassaa jonka saa sitten 18-vuotiaana käyttöön. Jostain syystä vain omatoimisesti innostunut aiheesta ja tarkoitus kasvattaa omat lapset ymmärtämään jo pienestä pitäen omaa taloutta, sijoittamista ja säästämistä. Myös heille sijoittamisenkin aloittanut ihan pienestä pitäen.

Uskon että kyseessä on vain sukupolvellinen ero, 60v isäukkosi on samaa ikäluokkaa kuin omani. He ovat olleet -90 lamassa työikäisiä. Heidän vanhempansa ovat olleet sodassa. Kaikenlaisia kokemuksia ja kasvatuksellisia asioita, jotka eroaa paljon nykyajasta.

Itselle sijoittaminen on ollut aika yksilölaji, perheen kesken näistä ei voi puhua koska eivät ymmärrä ja huijausta. Kaverit ovat sellaisia, jotka hakevat pikavoittoja aina kaikkialta. Työyhteisöstä uskon korkeintaan muutamalla fiksuimmalla olevan joku OP varovainen kk/säästö. Veikkauksen pelit tuntuu tosin kelpaavan lähes kaikille. :finland:

39 tykkäystä

Täytyy sanoa että QT:n kurssin ja tarinan seuraaminen pörssissä viimeisen reilun kahden vuoden aikana on ollut niin opettavaista kuin olla ja voi, erityisesti kasvuyhtiöihin sijoittamisen osalta. QT:n tarinaa seuratessa on tullut opittua paremmin sitä kuinka tärkeää on pysyä jatkuvasti kartalla yhtiön arvostuksen ja liiketoiminnan kehityksen välisestä erosta. Alussa sijoittajan on mielestäni hyvä oppia ja ymmärtää fundamenttien merkitys sijoituskohteessa, mutta lähes yhtä tärkeää on myös ymmärtää, mitkä muut tekijät vaikuttavat kurssikehitykseen ja ymmärtää miten kulloinenkin ympäristö vaikuttaa sijoittajien kollektiiviseen psykologiaan ja näkemykseen yhtiöstä. Eihän QT:n liiketoiminta kasvanut läheskään yhtä kovaa kuin osakekurssi raketoi vuosina 2020-2021, mutta ymmärtämällä miten nollakorot, likviditeetti sekä yhtiön erinomaiset kasvuluvut buffaavat kurssia tässä kaikki tähdet kohdallaan ympäristössä olisi voinut tehdä aivan karmean kovat tuotot ostamalla jatkuvasti nousevaan kurssiin kun likviditeettijuna vielä puksutti ja irtautua yhtiöstä kun alkoi näyttää siltä että kohta FED vetää boolimaljan pois.

Muuttujia kasvuyhtiöiden suhteen on paljon ja siitä syystä kurssi voi olla hyvinkin volatiili. Sillä, onko liikevaihdon kasvuennuste 20%, 30% tai peräti 40% on valtava vaikutus hyväksyttyyn arvostustasoon. Entä jos nyt ennusteet lyödäänkin liian alas ja ensi vuonna kasvujuna rokkaakin taas yli 35% kasvua? Tai mitä jos vuonna 2025 yhtiö ei saavutakaan kypsää kehitysvaihetta ja jatkaakin vahvaa kasvua? Nämä ovat vain muutamia epävarmuuksia ja ne kaikki heiluttavat kurssia ylös tai alas voimakkaasti, riippuen siitä mitä skenaariota sijoittajat kollektiivisesti extrapoloivat pitkälle tulevaisuuteen kulloisessakin hetkessä. Hyvin mielenkiintoista seurattavaa ja vaikka on hyvä mielestäni olla joitakin laadukkaita arvomörnijöitä salkussa tasoittamassa volatiliteettiä ja riskitasoa, on kasvuyhtiöihin sijoittaminen heittämällä mielenkiintoisinta. Harvemmalla pitkällä aikavälillä erinomaiseksi osoittautuneella yhtiöllä kasvu on ollut tasaista puksutusta ylämäkeen vuodesta toiseen, vaan vuosien varrella on sattunut koviakin, jopa yli 50% laskuja väliin jossa sijoittajien usko on ollut koetuksella kuten Verneri on varteissaan nostanut esille. Harvempi yhtiö on täysin immuuni talouden yleiskehitykselle ja nyt mielestäni onkin tärkeää QT:n tapauksessa saada lisäselvyyttä siihen, onko kasvun hidastuminen kiinni nyt enemmän talouden heikkenevästä yleiskehityksestä vai merkki yhtiön oman suorittamisen rapautumisesta suhteessa kilpailijoihin.

66 tykkäystä

Viesti siirretty kehitysideaketjuun.

Probably nothing :upside_down_face:

6 tykkäystä

Joo pelottavaa liikehdintää siellä suunnalla.

https://www.instagram.com/tv/CgwNRrWD6UL/?igshid=MDJmNzVkMjY=

1 tykkäys

Kiitos ongelman ratkaisemisesta. Saa nähdä milloin ensimmäinen analyytikko rohkenee analysoida hinnanmuodostuksen elementit, kuten:
10 € nykyisestä tuloksentekokyvystä
15 € tulevaisuuden kasvuoletuksesta
135 € markkinasentimentistä
Yhteensä tavoitehinta 160 € :+1:

28 tykkäystä

Joku “Kiina - USA jännitteet” ketju voisi olla hyvä ajatus. Nyt asiaan liittyviä keskusteluja käydään tosiaan aika ahkerasti siellä ja täällä, luonnollisesti myös yhtiökohtaisissa ketjuissa.

Riittävän yleismaailmallinen otsikko, ja samaan tunkioon saisi työnnettyä kaiken Pelosista de-listauksiin :thinking:

10 tykkäystä

https://twitter.com/OsintTv/status/1554434408916058112?t=R9Jti8ZNQhGCguxmHeDcTg&s=19

4 tykkäystä
2 tykkäystä

Sähkönhintaan liittyen oli jo keskustelua, itse nyt hapuilen tässä aiheessa ihan kunnolla.

Kaksi kohdetta.
Kohde 1: Suomisähkö määräaikainen 19.12.23 asti, tämä siis Heleniltä, hinta 6,87 c/kW, Tämä vaikuttaa edulliselta, onko tuo nyt sitten kiinteä hinta vai joku muuttuva kuitenkin?
Kohde 2: Toistaiseksi voimassa oleva (tämäkin Helen), edellisellä laskulla hinta 10,79 c/kW. Tämä sitten ilmeisesti muuttuu markkinahinnan mukaan, kuinka usein? Jos ymmärsin tämän voisi vaihtaa kahden viikon irtisanomisajalla toiseen sopimukseen.

Suomisähkösopimus olisi nyt kahdeksi vuodeksi kiinteään hintaan 21.27c/kW.

Mitä nyt siis tehdä. jos kohde 1 kiinteällä hinnalla niin sille ei tehdä mitään, mutta kohde 2 mietityttää, mitä ne arviot kW hinnalle pahimmillaan ensi talvelle tällä hetkellä ovat? Kahden vuoden sitoutuminen on aika pitkä aika jos hinta onkin yläkanttiin…apu kelpaisi.

E:Lumme kertoo :“Tulevien vuosien johdannaishintojen suunta on ollut edelleen hurjasti ylöspäin. Vuoden 2023 johdannaisen hinta Suomen hinta-alueelle on tällä hetkellä (heinäkuun 29. päivä) n. 170,50 €/MWh = 17,05 snt/kWh.”

E2: Fortum tarjoaa 2v kiinteää 29,02c/kWh (aika paljon kalliimpi, toki perusmaksuissakin pientä heittoa)

Eli tuo hinta ei vielä ole niin korkea kuin itse oletin että se voisi olla. Toki talvikuukausina voi olla kovempia hintoja.

Tänne Kahvihuoneeseen hieman pohdintaa, kun viime päivinä on nähty tiettyjen yhtiöiden osakekursseissa melkoisia päivämuutoksia alaspäin.

Itsellä on sijoittamisessa, tai lähinnä yhtiövalinnassa, tietty haaste. “Ihastun” suuresti pörssiin tulleiden uusien tulokkaiden kasvutarinoihin, jotka ovat listautuneet noin 5 vuoden sisään. Salkusta löytyy nyt mm. Kreate ja Musti Group. Vaikka kyseiset yhtiöt eivät mitään aloittelevia yhtiöitä olekaan, on niille yhteistä se, että pörssiura on lyhyt ja sen on polkaissut käyntiin pääomasijoittaja. Ilmeisesti samanlainen ihastuminen on monella muullakin tapahtunut kun Harvia, Kamux, Remedy tms. ovat kurssien osalta ampuneet taivaisiin suotuisassa sijoitusympäristössä. Nyt kun talouden ja kasvun haasteiden totuudet tulevat ilmi, on kyyti ollut kylmää.

Minua on houkuttanut hypätä näiden uusien yhtiöiden kelkkaan paljon laajemminkin, mutta oikeastaan yksi asia on minut pelastanut isommiltakin tappioilta. Nimittäin se, että jos yhtiö tulee pörssiin pääomasijoittajan salkusta ja osakekurssi nousee lähivuosien aikana heti useita kymmeniä ellei satakin prosenttia, on pakko herätä kysymys, että onko uusilla omistajilla parempi tietämys kasvusta kuin aiemmalla pääomasijoittajalla.

Joku voisi perustellustikin sanoa, että 5 vuotta pörssissä ollut yritys on aivan erilainen kuin listautuessaan. Näin varmaan, mutta jos yhtiöllä on hyvä kasvutarina niin miksi pääomasijoittaja ei sitä itse toteuta? He saavat kyllä tarvittaessa rahoituksen järjestymään muutenkin kuin listaamalla. Toinen seikka on se, että usein pääomasijoittajien avulla yritykset pyrkivät erilaisilla toimenpiteillä saamaan 1-2 v kasvuloikan ennen listautumistaan. Sitäkin voi kyseenalaistaa, että onko kasvu näillä kulmakertoimilla jatkuvaa. Kolmas asia pohdittavaksi on myös se, että kuinka aggressiivisesti yhtiön talous ja kirjanpito on asetettu listautumishetkillä pääomasijoittajan näkökulmasta. Neljäs näkökulma on se, että usein sijoituspäätöstä tehdessä ainakin itse katson, että miten yhtiö on aiemmin pystynyt pitämään kiinni antamistaan lupauksista. Uuden yhtiön osalta tämä näkymä on varsin lyhyt ja sen pitäisi näkyä riskikertoimissa.

Mutta miten teillä? Onko jollain salkusta pääosa kiinni 5 vuoden sisään listautuneissa yrityksissä tai vastaavasti onko jollain tiukkaa filosofiaa, että näihin ei sijoiteta?

3 tykkäystä

Oma filosofia on että vaikka kuinka kovat kasvuodotukset on, en koske korkean arvostustason yrityksiin. Jäänyt paitsi monesta noususta, mutta myös monesta laskusta. Revenio, Qt jne. on kyllä ostoslistalla, jos arvostukset laskevat tarpeeksi alas.

2 tykkäystä

Samassa veneessä ollaan. :joy::grinning:
@Mikael_Rautanen

37 tykkäystä