Inderes Oyj - "Yhtiö kuuluu kaikille"

Tämähän on hieno uutinen. Pelkäsin, että aktiivisten jäsenten määrä olisi laskenut.

Inderes-yhteisön aktiivinen jäsenmäärä kasvoi huhti-kesäkuun 2022 aikana tuhannella uudella jäsenellä.

Voisitteko @Verneri_Pulkkinen ja @Mikael_Rautanen tarkentaa, kuinka raportoitu Inderes-yhteisön aktiivinen jäsenmäärä lasketaan. Onko tämä edellisen 12 kk vai kvartaali aikana Inderes.fi-sivustolle vai Indreres-foorumille kirjautuneet käyttäjät?

5 tykkäystä

Tekemistä riittää loppuvuodeksi kaksi kuukautta sitten annettuun ohjeistukseen pääsemiseksi, varsinkin alarivin osalta. Salipaidat päälle, hihat ylös ja hommiin.

9 tykkäystä

Mahtavaa, 70 uutta yhtiötä tulossa ehkä jo tänä vuonna Inderes-alustalle.

HCA:n sisältöjen migraatio alustallemme tapahtuu arviolta kolmannella neljänneksellä, minkä jälkeen Inderes-alustaan kytkeytyy noin 70 uutta pohjoismaista pörssiyhtiötä.

27 tykkäystä

Hyvä kysymys! :slight_smile: Aktiiviset jäsenet = sisäänkirjautuneet inderes.fi/se/mitälietulevaisuudessatulekaan -palvelussa käyneet jäsenet viimeisen 12 kuukauden ajalta.

Sisältää siis foorumilaiset, jotka ovat kirjautuneet sisään.

Lisäys: tuo on vähän ankara mittari kun monet käyttävät palvelua kirjautumatta sisään, mutta tuon pystyy laskemahan hyvin tarkkaan ja onpahan meillä insentiivi saada ihmiset kirjautumaan sisään jolloin palvelu on tietysti paljon parempi! :stuck_out_tongue:

24 tykkäystä

Tekemistä riittää loppuvuodeksi kaksi kuukautta sitten annettuun ohjeistukseen pääsemiseksi, varsinkin alarivin osalta.

Liikevaihdon ohjeistus on 14-15 meuria. Tällä hetkellä on kasassa noin 6,5 meuria. Eli H2:lle jää kerättäväksi vähintään 7,5 meuria. Ainakin yhtiön viestinnän mukaan H2:lle pitäis olla tulossa aktiviteettia esim CMD-tapahtumien muodossa. Q4 on myös historialliesti ollut vahvin.

Jos oletetaan, että yllä mainittu liikevaitto saadaan kerättyä, tulee yläriville siis 1 meuri lisää. Yhtiö on viestinyt, että q3:lla henkilöstökulut ovat pienemmät, johtuen lomarahoista. Kun katsoo edellisten vuosien lukuja ja SEB:n ennusteita, niin q3:n osalta henkilökulut voisivat olla 0,5 meuria muita kvartaaleja alhaisemmat. H1:n jälkeen EBITAa on kasassa 0,4 meuria.

Olettaen, että muut kulut pysyvät suht vakioina, kuten ne olivat viime vuonna ja kuten yhtiö myös mielestäni kommunikoi, saadaan koko vuoden EBITAksi: 1,0 + 0,5 + 0,4 = 1,9 meuria, joka on ohjeistuksen alalaita.

10 tykkäystä

Ehkä kuitenkin laadukas analyysi vaatii hivenen enemmän kuin sen tunnin aikaa tutustua lukuihin? Sinällään oli mielenkiintoista peilata Inderesistä tehtyä analyysiä H1 esityksen ollessa vielä menossa, analyysi putkahti jo pihalle SEB:lta (no joo, olihan tulos ollut ulkona sen 2h siinä vaiheessa). Mutta toisaalta kyseessä oli hyvin “tiivistetty” kommentti tuloksesta. Eli kyllä itse pidän näistä Inderesin hivenen enemmän mietityn oloisista kommenteista, jotka tulevat seuraavana pörssipäivänä yleensä. Itse siis arvostan analyytikon käyvän kaikki rivit ajatuksen kanssa läpi. Tavallaan tehtävät livekommentoinnit usein osoittavat ettei sitä ihan nopeasti asioita pureksita läpi vaikka pääajatuksen saa kyllä nopeasti tuotua esille.

Tuo ajatuksesi yhteisön mukaan ottamisesta analyysiin on mielestäni hyvinkin kannustettava ajatus. Olen itse pyöritellyt hivenen samansuuntaisia ajatuksia ja tällöin kenties yhteisön jäsenetkin voisivat oppia paremmin analyysin tekemisen haasteet. Mutta tämä voi olla myös analyytikolle aikamoinen kivireki, eli ajattelisin yhteisön mukaan ottamisen vaativan jonkinlaista “inderes approved” leimaa yhteisön jäsenille. Omassa hyvin vajavaisessa ajattelussa reitti voisi olla jonkinlaisen koulutuksen kautta, jossa edetään portaittain tyyliin (tätä varmaan pystyisi kehittämään paremmaksi):

  • Opi lukemaan analyysiä (mistä analyysi koostuu ja mikä on perusajatus, ehkä yleisimmät tunnusluvut)
  • Yhtiön mahdollisuuksien tunnistamista
  • Yhtiöön liittyvien riskien tunnistaminen
  • Tulosrivien ja tasee tulkinta (Sektori ja liiketoimintamallin mukaan kohdennetut?)
  • Yhtiön tulevaisuuteen katsominen
  • Avoimet kysymykset/mitä tulisi pyrkiä selvittämään johdolta? Tässä tulisi myös ymmärtää mihin johto voi ja ei voi vastata ja miksi
  • Muut tietolähteet
  • Yhtiön arvon määrittäminen (mikä on paras malli jne.)

Ainakin ensimmäiset askeleet olisivat oikeasti hyödyllisiä kaikille sijoittajille ja toisaalta en usko kaikilla olevan aikaa tai kiinnostusta kehittyä täysipainoiseksi analyysin tekijäksi. Mutta jollain tämäntapaisella mallilla voisi saada yhteisön jäsenet sitoutumaan toisella tavalla analyysiin sekä alkamaan ymmärtämään siihen liittyviä haasteita. Ja toisaalta parhaassa tapauksessa tämän sijoittajien ja analyytikkojen välisen vuoropuhelun tuloksena voisi syntyä uusia oivalluksia itse analyysin sisällöstä ja kehittää sitä puolta vastaamaan esimerkiksi paremmin yleisiin markkinoiden heilahteluihin (muuten mielenkiintoista todeta syklisissä yhtiössä tämä ajatus on sisällä, mutta kasvuyhtiössä yleisellä markkinakehityksellä tuntuu olevan vähemmän painoa vaikkakin kyllä niillekin tulee niitä hitaamman kasvun vaiheita)…

No uskoisin jotain tämäntapaisia ajatuksia Inderekselläkin pyörineen ja voihan olla joidenkin yhtiöketjujen sekä yhteisön jäsenten kohdalla heiltä saatavat kommentit huomioidaan paremmin? Mutta tuohon dialogiin pääsemin olisi mielestäni kyllä hieno asia (ja samalla näen erittäin paljon haasteita siihen pääsemisessä). Valittevan usein näkee analyytikon joutuvan opastamaan perusasioiden tuntuisten asioiden kanssa yhteisön jäsenten villiä analysointia. Eli ehkä pitäisi pohtia miten saadaan yhteisön osaamistasoa nostettua korkeammalle?

Tuo ajatusmalli on erittäin kiehtova ja ainakin itselläni olisi huomattavaa halua oppia enemmän yhtiöiden analysoinnista. Juuri tänään kaffehuoneen puolella oli kirjavinkkejä Inderesin kahvihuone (Osa 5) - #1127 by Verneri_Pulkkinen .

20 tykkäystä

Q2 rapsa ja tiedotustilaisuus saatu katseltua ja hyvää tekemistä jälleen Inderesin porukalta tässäkin kohtaa vaikka markkinat laittoivatkin vastatuulta siltä osin että ipo-markkina meni syväjäähän vaikka niitä piti olla pitkällä putkessa hyvä määrä tällekin vuodelle.

Ruotsin päässäkin on saatu ensimmäisiä uusia analyysiasiakkaita mikä on todella hyvä juttu sillä näitä voi käyttää helpommin referensseinä sitten tulevaisuuden neuvotteluissa uusien asiakkaiden kanssa.

Tulospuolelta raportti ei juuri mitään yllättävää tarjonnut ja non-event kuvaa tätä raporttia hyvin ja odotukset kannattavuuden suhteen siirtyivät loppuvuotta kohden.
Vielä loppuvuoden lukuja mielenkiintoisempi kuvio osakkeen arvonkehitykselle on lockuppien päättyminen ja tällöin osakkeen likviditeetti oletettavasti paranee nykyisestä.

Hyvää duunia ja mielenkiinnolla odotellaan tätä Mikaelin lupailemaa videota jossa kenties Sauli ja Antti pääsevät analysoimaan mitä kaikkea tässä onkaan kuluneen parin vuoden aikana markkinoilla tapahtunut ja mitä tästä pitää oppia.

23 tykkäystä

Inderes Q2’22 ti 2.8. klo 9:30 | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus
Tallenne webcastistä, mikäli joku ei ole vielä nähnyt. Selkeä parannus viime kerran lähetyksen laadusta, hyvä että haastattelut pidetty mukana!

12 tykkäystä

Tässä vielä Inderesiä seuraavan SEB:n tuloskommentit:

We call Inderes’ Q2 results in line despite the minor miss in EBITA. The case remains very much intact as the company’s strong Finnish market position looks safe and its future growth prospects lie mostly in the Nordic market. However, in the Nordics, the journey is still at such an early phase that making judgements based on Q2 numbers is difficult. We trim our fair value range to EUR 33-37 from EUR 35-39.

18 tykkäystä

Tässä on minuutin video analyytikkoharjoittelija Saran työpäivästä Inderesillä. :slight_smile:

34 tykkäystä

Ajattelin inderesin alkaessa tekemään sijoittaja-sivustoja saas-mallilla, että niitä menisi pitkälti vain listautujille, mutta näyttää ne maistuvan myös jo vähän kauemmin listoille olleille yhtiöille.

Nopeasti etsiessä ainakin seuraavilla yhtiöillä taitaa olla inderesin sivut käytössään:

Boreo, Honkarakenne, Revenio, Toivo, Talenom, Ecoup, Viafin, Vincit, Witted ja yllättäen Inderes

Inderesin tekemät sivustot on kyllä varsin toimivat ja moni muukin yhtiö saisi vaihtaa noihin, vaikka välillä meinaakin jäädä loopilla pläräämään muutamaa sivua peräjälkeen.

Mutta eiköhän näistä ala kasautumaan vielä mukavasti jatkuva laskutteista liikevaihtoa, kunhan saadaan peittoa vielä vähän laajemmalle.

PS. olen ehkä 10 kertaa käyttänyt +30min etsiessäni vasta listautuneen yhtiön yhtiö-/listautumisesitettä (nykyään tiedän jo mistä se löytyy), niin se voisi olla “raportit ja esitykset”-segmentin alla myös, mistä yleensä aloitin etsinnät :+1:

Ulkoasu näyttää vähän erilaiselta, mutta en toki tiedä kuinka laaja paletti inderesillä on mistä yhtiöt voivat valita.

24 tykkäystä

Rapalan sivut näyttää suht samalta?

2 tykkäystä

@Antti_Siltanen oli Kauppalehden haastateltava :sunglasses:, juttu on maksumuurin takana.

Analyysiyhtiö Inderes etsi pörssin life science -yhtiöihin perehtyvää analyytikkoa useamman vuoden ajan. Kriteerinä oli Inderesin Sauli Vilénin mukaan toimialan osaaminen, kiinnostus sijoittamiseen sekä suomen kielen taito, sillä Inderes tekee analyysinsä pääosin suomeksi.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/69fb1482-9fd2-4149-820a-bd1e6cd94abe?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR2gVU3PEmI5keVfa-zZQdBU5GmPLWI70rrzvu11x22Qxn72s0CM56EInCw#Echobox=1661401829

40 tykkäystä

Laitankin tämän heti kuunteluun. :slight_smile:

Inden Laput -podcastissa keskustellaan Inderesin liiketoiminnasta. Neljännessä jaksossa käsitellään Inderesin virtuaalitapahtumaliiketoimintaa. Jaksossa vieraana on Flikin liiketoimintajohtaja @Jenny_Cederqvist

13 tykkäystä

Mikäs muuten @Mikael_Rautanen ja kumppanit on tuntuma siitä, että ovatko yhtiöt ensi keväänä jo valmiita palaamaan vanhaan käytäntöön, mitä tulee yhtiökokousten järjestämiseen vai ovatko etäyhtiökokoukset tulleet jäädäkseen? Inderesillä voisi ajatella olevan jonkinlaista tuntumaa tähän, vaikka myönnän, että kysymykseni on varmasti ajankohdaltaan hieman ennenaikainen, kun mitään sopimuksia ensi kevään yhtiökokousten tiimoilta tuskin vielä on tehty!? Olenko oikeassa siinä, että etäkokousten suhteen Inderesin palvelutarjoama on parempi ja potentiaalisia asiakkaita enemmän!? Disclaimerina vielä, että itse ehdottomasti haluaisin jo päästä nauttimaan reaaliosingoista🙂

21 tykkäystä

Hyvä kysymys! Lainsäädännön osalta tämä markkina on nyt selkiytynyt ja hyvä uutinen on se, ettei laki olennaisesti enää aseta rajoitteita yhtiökokousten digitalisoimiselle. Eli homma on kiinni siitä, mihin markkinakäytännöt menevät…

Käytännössä yhtiökokouksen voi jatkossa järjestää kolmella tavalla jatkossa (meiltä löytyy jokaiseen ratkaisu):

1. Etäkokous, johon kaikki osallistuvat etänä ja voivat käyttää oikeuksiaan täysimääräisesti etänä. Tämä kuitenkin edellyttää, että yhtiö muuttaa yhtiöjärjestystään siten, että etäkokous on sallittu. Tulemme todennäköisesti näkemään jonkin verran näitä yhtiöjärjestysmuutoksia syksyllä, koska tällä yhtiö saa itselleen option tehdä tarvittaessa etäkokous. Tämän muutoksen saa vielä tehdä ns. poikkeuslain mukaisella yhtiökokouksella vuoden loppuun asti, vaikka poikkeuslaki ei ole enää muuten voimassa. Meiltä löytyy täyden etäkokouksen järjestämiseen valmis ratkaisu. Uudessa laissa erikoisuutena oli se, että verkon yli pitää pystyä lain mukaan käyttämään puheoikeutta äänellä (chat ei riitä), ja kyseinen toiminnallisuus on meillä nyt kehitetty.

2. Hybridikokous, eli fyysinen kokous johon voi osallistua osakkeen omistajien oikeuksia täysimääräisesti käyttäen joko kokouspaikalla tai etänä. Tällaisen pitäminen ei vaadi yhtiöjärjestyksen muutosta. Omistaja saa siis valita, meneekö paikalle vai osallistuuko etänä. Tähän meiltä löytyy myös valmis ratkaisu, koska pystymme hoitamaan koko fyysisen tapahtumatuotannon, verkkolähetyksen sekä äänestyksen niin paikan päällä (mobiilisovellus) kuin verkon yli. Tuntuma tällä hetkellä on, että omistajien palveluun panostavat yritykset ovat tästä kiinnostuneita.

2.5. Perinteinen kokous verkkolähetyksellä . Tämä on ”välimalli”, jossa yhtiö pitää perinteisen yhtiökokouksen, mutta osakkeenomistaja voi seurata kokousta verkon yli ilman mahdollisuutta äänestää tai käyttää puheoikeutta.

3. Perinteinen fyysinen kokous. Tähänkin meiltä löytyy (digitaalinen) ratkaisu, eli äänestyksen voi hoitaa mobiilisovelluksen avulla paikan päällä sen sijaan, että printtaillaan fyysisiä äänestyslipukkeita (jos omistajalla ei ole älypuhelinta, hän saa äänestyslaitteen paikan päältä).

Mainittakoon myös se, että ennakkoäänestämisen mahdollisuudesta on paljon hyviä kokemuksia, joten sen rohkenen veikata tulleen jäädäkseen valtavirtaan. Tämä kuuluu osaksi palveluamme.

Vielä on aikaista sanoa, mihin markkina lähtee. Olemme tosiaan varautuneet kaikkiin skenaarioihin ja todennäköisesti tulemme myös näkemään näitä kaikkia neljää eri mallia keväällä. Myyntityötä ensi keväälle käynnistellään meillä parhaillaan. Teillä yritysten omistajilla on toki myös valtaa vaikuttaa asiaan, tämähän on ennen kaikkea omistajien asia :blush:

47 tykkäystä

Mielenkiintoista nähdä miten yhtiökokousten osalta tilanne etenee tulevaisuudessa.

Katselin tässä aiemmin näitä Keskuskauppakamarin raportteja aiheesta.

Keskuskauppakamerin mukaan moni pörssiyhtiö harkitsee parhaillaan ensi vuoden yhtiökokouksen järjestämistapaa. Sen mukaan ulkomaisten osakkeenomistajien tunnistamiseen liittyvät käytännön vaikeudet voivat aiheuttaa ongelmia osakkeenomistajien yhdenvertaisen kohtelun näkökulmasta.

Ehkä Inderesillä on kehitteillä jotain keinoja joilla pystytään myös hakemaan ratkaisuja ulkomaisten osakkeenomistajien tunnistamiseen? Eikö tämä myös osaltaan rajoita hybridikokousten suosiota? Onko tästä tullut palautetta pörssiyhtiöitä @Mikael_Rautanen?

18 tykkäystä

Ulkomaalaiset omistajat ovat pitkälti hallintarekkarin takana ja he tulevat pankin edustajan proxyn kautta, tää segmentti ei yleensä haluu edes olla suoraan mukana AGM:ssä. Käytännössä ennenkin niiden piti tulla fyysisesti suomeen jos ei oo proxya, kun kyse on perinteisestä fyysisestä kokouksesta :slight_smile: Jos joku brasilialainen omistaja oikeasti haluu etäyhteyden, niin hän voi ottaa yleensä yhtiöoyj@agm.fi yhteyttä ja pyytää osallistumislinkin ja todistaa samalla omistuksensa, kuten fyysisestikin piti tiskillä. :slight_smile: Pohjoismaissa se ei oo ongelma ku meil on tääl aina vastaava metodi ku suomalainen mobiilivarmenne kuten Ruotsissa on Bank ID. Hybridi siis mahdollistaa enemmän vaihtoehtoja eikä rajoita mitään oikeuden käyttöä AGM:ssä. :slight_smile:

19 tykkäystä

Hienoa että Inderesiltä löytyy valmiudet kaikkien mahdollisten kokousten järjestämiseen. Uskoisin että Mikaelin esittämistä vaihtoehdoista 2 ja 2.5 tulevat olemaan suosituimmat tulevana keväänä. Varsinkin isoimmilla yhtiöillä kynnys siirtyä täysin täysin etäkokouksiin voi olla aika iso (eikä tätä välttämättä edes haluta).

Suurin (ainoa?) kilpailija yhtiökokousmarkkinalla taitaa olla Euroclear. Heillä lienee tiettyjä kilpailuetuja perinteisenä vakaana yhtiönä, jolla on jo valmiina vuosien yhteistyö usean yhtiön kanssa. Osakasluettelot ja hallintarekisterin aineistot taitavat tulla heidän puoleltaan joka tapauksessa.

Yhtiökokoussopimukset tehdään käsittääkseni aina kokous kerrallaan, joten tietyllä tapaa näistä taistellaan jatkuvasti. Tietysti hyvät kokemukset johtavat yhtiöitä käyttämään samaa palveluntarjoajaa uudestaan. Kilpaileeko Inderes Eurocleariä vastaan hinnalla / osaamisella / ylivertaisilla kokousjärjestelyillä / jollain muulla?

6 tykkäystä

Hinta on huono kilpailuetu, me kilpaillaan paremmalla tuotteella ja paremmalla palvelulla ja meidän kokonaisvaltaisuus missä yhdistyy hybridissä hyödyllinen tuotannon osaaminen ja laadukaat studiot ja softat :wink:

37 tykkäystä