Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Sampo Q2’22 -tuloslive löytyy täältä :partying_face: Keittäkää kahvit valmiiksi ja Sauli starttailee klo 9.20!

24 tykkäystä

Haluan herätellä jälleen keskustelua siitä, millaista sijoittajaa Inderes suosituksillaan palvelee.

Kaksi tuoretta Inderesin suosituspäivitystä.

  • Toinen firmoista taistelee olemassaolostaan ja maineestaan pienenä yhtiönä alalla, jolla isot jätit johtavat kilpailua. Lähivuosille näkymissä liikevaihdon ja tuloksen laskua.
  • Toisen tuloskasvutarina etenee mukavasti raiteillaan. Yhtiö laajene uusille maatieteellisille alueille.

Tässä taitaa olla klassinen esimerkki, kuinka tärkeää on katsoa myös arvostustasot ja milloin tuloksessa on tapahtumassa käänteitä.

Toisaalta suosituksia lukiessa tulee tietää, mille aikavälille ne on tarkoitettu. Sijoittajan tulee itse tietää sijoittaako yksittäiseen yhtiöön 12 kk vai vuoden aikajänteellä. Tällä ei siis ole mitään tekemistä sen kanssa onko pitkäjänteinen sijoittaja. Jokainen yli 12 vuotta sijoittanut on tavallaan pitkäjänteinen, mutta sijoitustyyli on lyhytjänteinen, jos katsoo vain 12 kk periodia. Mutta millaista sijoittajaa Inderes siis palvelee?

15 tykkäystä

Vastaanpa tänne kun ei enää liity Qt:seen.

Sattuu sitä fiksummissakin piireissä kun Jenssin tämän vuoden valinta oli Qt ja viime vuoden valinta Smart Eye. Ei mitään pahaa Jenssiä kohtaan ja arvostan häntä edelleen paljon, mutta onhan se vähän lohduttavaa meillle muille kellä myös sattunut joskus joku “yksittäinen” huono valinta salkkuun.

6 tykkäystä

Mun mielestä on ihan hölmöä että nämä nykyiset suositukset (osta/lisää/vähennä/myy) joudutaan antamaan tavoitehintaa noudattelemalla. Ja kun tiedetään että tavoitehinta on 12kk päähän, niin kaukana optimaalisesta tavasta tämä nykyinen tapa oikeasti on. Ja näkeehän sen somestakin kun ihmiset on repinyt pelihousut viimeisten kuukausien laskumarkkinoiden ja tavoitehintojen laskun myötä.

Mun mielestä @Juha_Kinnunen erinomainen päivitys Talenomista ja allekirjoitan kyllä kaiken. Mun mielestä myös tuo suositus ja tavoitehinta ovat oikeat tähän hetkeen 12 kk aikajänteellä. Ja niinkuin Juha itsekin sanoo, niin pitkän aikavälin sijoittaja voi kuitenkin istua levollisesti kyydissä. Juhalta siis 10/10 rapsa mielestäni nykyiset raportointimenetelmät huomioiden.

Mutta kun mietitään taas sitä piensijoittajaa, niin pieleenhän tämä taas voi mennä ja aiheuttaa porua somessa mikä ei Indereksen brändillekään ole hyväksi. Nyt Inderes tekee raporttia jossa ytimestä voi lukea näkemykset pitkälle aikavälille, mutta silti raportin “core-sisältö” (tavoitehinta ja sitä myöten myös suosituskin) ovat jumissa lyhyelle periodille.

EDIT: Mallisalkkukin aina vitsailee että ovat surkeita ajoittamisessa, mutta silti Inderesin analyysin näkyvin osa (siis se mikä näkyy ja merkitsee valtaosalle piensijoittajista) on lyhyen tähtäimen treidaamiseen tukeva 12 kk tavoitehinta.

Laitetaan tämä nyt tännekin:

30 tykkäystä

Kamux-live jää valitettavasti tällä tuloskaudella pitämättä, kun Martelan tulos osuu samaan aamuun :frowning:

7 tykkäystä

Allekirjoitan kirjoituksesi @JNivala. Olin unohtanut tämän ketjun

Siellähän keskustelu on jo kohtuu aktiivista.

4 tykkäystä

Eikö jens perustanut rahaston jonkun kaverinsa kanssa joka keskittyy pikkufirmoihin.

Enpä nyt muista rahaston nimeä

Coeus Invest grit -erikoissijoitusrahasto ja kaveri on Arimatti Alhanko.

2 tykkäystä

Jaahas tuollainen hauska 9.30-10 väli taas. Riemuisaa odottelun iloa sinulle ja meille katsojille! :smiley:

Näyttää poikien salkku olevan täynnä näitä samoja joita hesarin sijoittajalegensa Merja Mähkä on tuulipukukansalle rummuttanut.

Stocmann kyllä yllätti rahastossa

Edit: sijoittajakirjeistä arvailin omistuksia

1 tykkäys

Sulla ja monilla muilla on ollut paljon hyvää ja rakentavaa palautetta, miten parantaa analyysien viestintää.

En ole silti varma, korjaako juuri mikään (paitsi tavoitehintojen ja suositusten poisto) sitä ongelmaa, että ihmiset katsovat niitä. :smiley:

Kuulostaa hassulta, mutta haluaisin jälleen painottaa miten itse analyysi on se pihvi. Tavoitehinnat ja suositukset voivat pitää sisällää signaaliarvoa, mutta mitä kehittyneempi sijoittaja on, sitä vähemmän hän katsoo niitä. Analyysi auttaa parhaimmillaan ymmärtämään, mistä yhtiön arvo juontuu ja mitkä ovat sen pitkänaikavälin ajureita.

Viime päivinä esimerkiksi Qt-analyysi on saanut vähemmän yllättävästi porua, mutta kaikki riskit mitä nyt on realisoituneet (korkojen nousu, mahd. kasvun heittely tai kasvuosakkeiden sentimentin muutos) on nostettu esiin ainakin vuoden päivät analyyseissa ja videoissa, jos vaan vaivaituisi katsomaan niitä.

Urheilujuomat ja ravintopillerit eivät korvaa terveellistä ruokavaliota: analyysi ei korvaa sijoittajan omaa osakepoimintaprosessia.

Analyysien lisäksi kannattaa perehtyä yhtiöiden omiin materiaaleihin, kuten vuosikertomukset. Ja webcastit, haastikset yms.

Johtuen ihmisten rajallisesta ajasta ja tavoitehintojen ja suositusten näennäisestä “helppoudesta” (plus helpompi sysätä vastuu epäonnistumisesta analyytikolle :smiley: ) tätä debattia on käyty aina, ja tullaan varmaan niin kauan käymään kun suosituksia on olemassa.

60 tykkäystä

Mielestäni @Juha_Kinnunen ja @Sauli_Vilen on kovasti toitottanut, että “älkää katsoko tavoite hintaa ja suositusta, vaan lukekaa analyysiä”. Suurinosa yksityis-sijoittajista tuijottelee vain näitä kahta asiaa jonka jälkeen huutelevat twitterissä kyynel silmässä :sob: Kovin moni ei tunnu tietävän kuinka monta eri tekijää vaikuttaa tuottovaatimuksiin ja jokaisella pitäisi olla omat turvamarginaalit.

Olen kyllä samaa mieltä, että on myös analyytikolle haastavaa kehitellä “12kk:n päähän tavoitehintaa”, joka käytänössä muuttuu joka kvartaali sitten.

Taitaa 90% olla niitä ns. treidaajia, joista oikeasti 5% käyttää kynttilöitä :smiley: loput vetää tunteella :+1:

10 tykkäystä

Väitän kyllä, että 90 pinnaa käyttää ja kymmenen ei. Mutta joku 60 pinnaa varmaan käyttää ihan samoja indikaattoreita. Ema20 minuuttigraaffilla, jotain momentum härpäkettä ja vastaavia. Miten saada siis kilpailuetua toiseen, kun treidaa samojen periaatteiden mukaan kuin massa. No ei tietenkään mitenkää. Nousumarkkinassa kaikki nyt osaavat treidata.

Ehkä se ongelma on siinä, että Inderes toimii kuin ravintoterapeutti, joka antaa asiakkaalleen yhtä aikaa 20 sivuisen, kuivahkon ravintosuosituksen ja muutamat vitamiinipillerit siihen kylkeen. Kärsimätön asiakas ymmärrettävästi ottaa niistä vain toisen.

17 tykkäystä

Nyt on pakko pilkkoa kysymys osiin.

Konkreettinen sijoitussuunnitelma?

Löytyy

Ylös kirjoitettu?

Ei. Muistan sen muutenkin.

Noudatat kurinalaisesti?

No, tässä on ollut pieniä haasteita.

Kirjoitetaan se suunnitelma nyt tähän, niin on kaksi kolmesta:

Osta halvalla, myy kalliilla.

(pahoin pelkään, että kolmas osio tarjoaa haasteita jatkossakin)

3 tykkäystä

Joo oon ihan samaa mieltä ja oon yrittänytkin tuoda esille tänkin että kyllä te ootte selvästi viestiny siellä teksti-osiossa miten homma oikeesti menee. Mutta kun ei perus piensijoittaja joko lue sitä tai sitten ymmärrä sitä. Kuitenkin Inderes tekee analyysiä isolle piensijoittajajoukolle ja silloin on hyväksyttävä realiteetit, että analyysin ulossisällön pitäisi palvella nimenomaan tätäkin porukkaa.

Minä en ole ihan varma että käytäisiinkö tätä debattia ainakaan samassa mittakaavassa jos noista tavoitehinnoista luovuttaisiin.

Itsellekin Inderesin yhteisöstä on tullut tärkeä osa arkea ja rehellisesti sanottuna triggeröidyn vähän tuosta jatkuvasta valituksesta ympäri somea kun analyytikoita dumpataan siitä että kun tavoitehinnat seuraa vain kurssia. Miksi ihmeessä ei sitten luovuta niistä tavoitehinnoista kun ne ei palvele sijoittajia? Analyytikkoja ne voi palvella ehkä siten, että analyytikkojen keskinäinen vertailu erilaisissa kilpailuissa on helpompaa - ja näissähän Inderesin analyytikkokerma onkin pärjännyt hyvin.

5 tykkäystä

Ei ne analyysit kuivia ole. Jengi vaa katsoo tavoitehintaa, koska eivät jaksa lukea.

Olen edelleen sitä mieltä, että Inderesin kannattaisi siirtyä kolmen eri tavoitehinnan antamiseen. Bull-neutral-bear keissit ja hinta-arvio jokaiselle eri keissille. Tämä ohjaisi myös jengin lukemaan niitä analyysejä

23 tykkäystä

Nyt kyllä puhallettiin tästäkin lapusta viimeisetkin ilmat pihalle kun tuloslivessä Martela kiilaa edelle :smiley: Voi sitä 2020-2021 urheilujuhlan tuntua kun @Masse johdolla jengi meni porukalla torille.

e. Kamux oman salkun suurin, kiitos Qt:n ja Remedyn suoritteiden. Nooh, jos ennusmerkit pitää paikkansa niin ensi viikolla välttämättä ei ole enää :smiley:

28 tykkäystä

Toisaalta siinä menettää signaaliarvon (uutena sijoittajan helpompi alkaa perkaamaan seurannan 140 yhtiötä niistä osta-suosituksista) ja analyytikon suoriutumista on vaikeampi mitata, kun siitä ei jäisi dataa.

Inderesin suositukset ovat pitkässä juoksussa toimineet hyvin, kuten täällä ansiokkaasti laskettu (paitsi tänä vuonna :smiley: )

Usein tuo näyttää siltä, että tavoitehinta seuraa vain kurssia (joskus varmaan oikeasti näin onkin…) mutta se kertoo myös markkinan tehokkuudesta: yleensä kurssi ja käypä arvo (jota tavoitehinta usein flirttailee) ovat tosi lähellä toisiaan.

14 tykkäystä

Tuli mieleen, että vaikka netin anonymiteetti salliikin meidän harjoitella netissä tulemista parhaaksi versioksi itsestämme, niin onko siinä kuitenkin houkuttelevampana mahdollisuus vapautua normeista ja arkielämän vastuista, ja siksi valintana on pelata (koska sitähän se tavallaan on, roolipeliä) “pahaa” hahmoa :thinking: - olla vaikka oman elämänsä Nelson Muntz.

3 tykkäystä