Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Älkää vetäkö hernettä nenään, kun pyysin ylläpitoa siirtämään tuon @Pohjolan_Eka aloittaman ansiokkaan keskustelun Inderesin analyyseista “Inderes - yhtiö kuuluu kaikille” -ketjusta “Inderesin analyysit”-ketjuun. Jotenkin mielestäni sopisi paremmin sinne, näyttää eilinen Inderesin tulosjulkistuskin jääneen alkuperäisessä ketjussa sivuosaan. Ylläpidolla ja kirjoittajilla voi olla eriävä mielipide ehdotuksestani🙂
Toki voi ajatella myös niin, että Ekan loppupäätelmä/ehdotus yhteisön ottamisesta vahvemmin mukaan analyysiin kuuluu juurikin ketjuun, joka käsittelee Inderes-yhteisöä ja yritystä!?

Nimimerkki “Ei ollut taas parempaakaan tekemistä”

8 tykkäystä

Kiitos! Minua vaivasi tuo sijainti koko ajan kirjoittaessa (etenkin toisen viestin kohdalla), mutta jotenkaan en saanut itseäni vastaamaan tuossa toisessa ketjussa :roll_eyes:

3 tykkäystä

Toivon ettei kiina tässä mitään typerää aloita.
Jos oon oikein ymmärtänyt niin Taiwan tuottaa puolijohde komponenteista 80-90%
Tosin kiina on vielä tuonti öljyn ja kaasun varassa, sitä tosin saa Venäjältä nyt paljon/halvalla jostain kumman syystä.

Saas nährä. Toivottavasti Taiwan ei näihin reeneihin osallistu tietämättään.

3 tykkäystä

Ilmoitusvelvollisiin sisäpiiriläisiin kuuluvat tyypillisesti johtoryhmä ja hallitus sekä heidän läheisensä.

Voivat silti sikäli kuulua sisäpiiriin, että heidän kaupankäyntinsä voi olla rajoitettua jos ovat mukana jossain sisäpiirihankkeissa (esim. iso yrityskauppa), tai heillä on pääsy konsolidoituun konsernin taloustietoon.

En usko, että 2017 on saanut opintolainaa missä negatiivinen viitekorko syö marginaalia, mutta en ihan varmaksi voi sanoa. Ainakaan asuntolainoissa ei ole tuohon aikaan saanut. Täytyy tarkistaa kun kerkeää.

Yleisellä tasolla kannattaa ottaa jenkkiyhtiöiden ennusteet ison suolan kanssa :salt: . Tuppaa lähes järkiään aina “ylittämään” odotukset, oli yhtiö kuin yhtiö :man_shrugging: @Verneri_Pulkkinen näyttelee aina varteissa niitä hienoja “80% yhtiöistä ylittänyt odotukset” - graafeja blummalta.

3 tykkäystä

Olen vain väärinymmärretty nero. :sunglasses:

Kukaan ei puhu Biohitistä, paitsi tänään ja sitähän mulla salkussa on.

image

Olen erbo eli erilainen boomeri ja siksi löydän tällaisia helmiä. :sunglasses:

EDIT:

Olen guru, joten ostin tätä muistaakseni jo vuonna 2018, joten en ole vielä päässyt voitolle sen kanssa. :smiley:

68 tykkäystä

Vielä on kesää jäljellä. Muistakaa nauttia elämästä🍻

44 tykkäystä

@Ituhippinen ja @JHeiskanen kirjoittivat asiaa.

Uskon, että muutkin ovat olleet näistä “ilmiöistä” huolissaan, joista Ituhippi ja Heiskanenkin puhuivat. Monet foorumilaiset ja Foorumin ylläpitotiimissäkin on keskusteltu näistä jutuista, lisäksi asiat voivat hiljalleen kumuloitua aika huomaamatta, siinä sitten ahkerimmat arvokasta sisältöä tuovat hiljenevät, kun kaikenlainen erilainen “huutelu” lisääntyy.

Riittää vain, että promille foorumilaisista lähtee tuollaiseen mukaan, niin se tekee jo hallaa isosti Foorumin kulttuurille, vaikka 99,8-99,9 prosenttia foorumilaisista olisi ihan fiksusti.

Harvemmin menestyjissä ja tietävissä tyypeissä on niitä, jotka vinoilevat toisille tai sanovat “mitä mä sanoin”. Yleensä fiksut kaverit auttavat ja kannustavat eivätkä provosoidu, jos provosoidaan. Tiedän, että Ituhippi ja JHeiskanen eivät viesteissään tarkoita sellaisia tapauksia, jossa aidosti leikkisästi sanaillaan hyvässä hengessä jne. :slightly_smiling_face:

Parempi on ennakoida eikä antaa asioiden kumuloitua ja tulee muistaa, että joka tapauksessa Foorumimme on laadukas ja hyvähenkinen, mutta tätä tilannetta ei saa pitää itsestäänselvyytenä, eli ei taannuta, vaan kehitytään eteenpäin. :slight_smile:

Seuraavassa modepalaverissa käymme taas asiaa varmasti läpi @AaroV, @Johannes_Sippola ja @Verneri_Pulkkinen. Siellä päätettäneen, että se joka kiusaa toista, niin “pääsee” Vernerin ROASTiin:
image

38 tykkäystä

Juttelin kahden saksalaisen ~30v. pariskunnan kanssa Norjassa reissulla. Molemmat olivat Munchenista. Kun puheeksi tuli Suomi, heistä molemmat olivat käyneet ensimmäistä kertaa nyt saunassa, pohjois-norjassa. Tykkäsivät kovasti ja innostuivat asiasta. Kyllä Harvioita maailmaan mahtuu, kun on heidänlaisiaan sauna neitsyjä edelleen paljon. Kehotin tutustumaan Harviaan.

14 tykkäystä

Noita @Pohjolan_Eka:n viestejä kun lukee, niin en mahda sille mitään, että välillä tulee joku Saul Goodman mieleen. Mutta oli aika veikeä tunne lukea tämä liki päivälleen vuosi sitten loistavasti kirjoitettu Ekan viesti, missä hän oli huolestunut markkinoiden menosta todella hienoilla argumenteilla.

Viesti oli kirjoitettu ilmeisesti siis 6. elokuuta 2021. Omxh25 indeksi oli silloin näillä tasoilla. Nyt sitten Eka oikeasti! :smiley:
omxh25

Hauska oli myös Qt:n ja Konecranesin vertailu keskenään viestin lopussa. Viestissä Eka siis huomautti Qt:n tekevän liikevaihtoa vähemmän mitä KCR nettotulosta, mutta molemmat yhtiöt olivat lähes saman arvoisia pörssissä (Qt arvokkaampi Ekan sanoin). Mitä yhtiöiden hinnoitteluille on vuoden aikana tapahtunut?

No jos palataan vielä viime vuoteen viestin kirjoitushetkeen, Qt:n markkina-arvo oli jopa n.3800 miljoonaa euroa, kun taas KCR:n arvo oli n.2900 miljoonaa. Noh, mitkä yhtiöiden arvot ovat nyt? Konecranes: 2012 miljoonaa euroa. Qt: 1554 miljoonaa euroa. Molemmat ovat olleet ei-tuottavia sijoituksia, mutta toinen on ollut vähän enemmän ja arvojen järjestys on vaihtunut hienosti päikseen. En ota kantaa osakkeiden käypään arvoon, mutta tämmöinen huomautus.

Itsekin olin tuolloin viestin kirjoitushetkellä korkeintaan varuillani, mutten ehkä peloissani kuitenkaan. Eihän silloin ollut mitään pelättävää, koronasta oltiin pääsemässä yli, inflaatio nollassa ja…ja… :smiley: kaikin puolin euforista. Mutta mihinkäs se markkinatunnelma aina kuoleekaan??

45 tykkäystä

Tuohon tavoitehintakeskusteluun sen verran, että pitää muistaa keskimääräisen ihmisen kärsivällisyys ja analyysikyky. Suurin osa meistä tekee ihan jotain muita päivätöitä, eikä monellakaan ole mitään kannuksia “tehdä omaa analyysia”. Niinpä mutkat vedetään suoriksi ja peesaillaan ammattilaisia, joiden jutuista poimitaan se helposti omaksuttava osuus: numerot ja ohjeet siitä, mitä kannattaa seuraavaksi ostaa tai myydä.

Oikeasti kannattaisi vain hajauttaa ajallisesti passiivisiin indeksirahastoihin, mutta se on tylsää. Jos haluaa analyysin perusteella tehdä osakepoimintoja, paras betsi olisi varmaankin peesailla mallisalkkua.

Minusta tavoitehinnat ovat kokonaisuuden kannalta lähinnä viihde-elementti, jolla voi halutessaan maustaa omia sijoituspäätöksiä. Indereksen tärkein anti on tarjota tavalliselle pulliaiselle helposti rouskuteltavaa informaatiota mm. haastattelujen ja analyysien muodossa.

21 tykkäystä

Mietinkin miksi “Limitless” leffaan ei tehty jatko-osaa (aivan erinomainen leffa muuten). Tuo kuva paljasti.

28 tykkäystä

Muistan viestin elävästi ja se oli yksi syy miksi aloin pyöritellä QT:n numeroita hieman epäilevämmin ja lopulta aloitin pari päivää myöhemmin eli 10.8 myynti ohjelman jossa sain myytyä 60% QT:ta hulppeaan 162 euron keskihintaan. Nämä rahat sijoitin sitten pienempien kertoimien lappuihin eli Harviaan ja Kamuxiin joten operaatio oli loppujen lopuksi hyödytön muttei kuitenkaan aivan tappiollinen.

63 tykkäystä

Itsekin olin suorastaan nerokas, kun ostin QT:ta hintaan 75 ja myin kaikki pois, kun kurssi näytti 152 euroa. Harmi vaan, että tykitin kaikki rahat Harviaan, joten se siitä onnistumisesta :smile:

62 tykkäystä

Ainakin omassa pankissani (Nordea) tuosta ostoksesta aiheutuisi 15 sentin välityspalkkiot.

(Tämän viestin tarkoitus on myös harjoitella vastaamista toiseen ketjuun.)

11 tykkäystä

Se on asenteesta kiinni

image

4 tykkäystä

Täällä keskusteltiin tuosta psykologiasta niin tuolla Natoketjussa tuli toinen loistava esimerkki lähdekritiikistä.

Kysymyksiä:

Mitä voiko foorumi olla väärässä?

Mutta sitten tulee melkoisen mielenkiintoinen. Valtaosa suomalaisista varmaan pitää 'Yleä ja Hesaria luotevana lähteenä uskoisin niiden olevan vahvoilla, jos tehtäisiiin kysely.

Ja yllätys yllätys, asiantuntija oli oikeassa. Mutta ongelma, miten tunnistaa aiantuntijan?

Loppujohtopäätös sitten kanssa tämän jälkeen herätti hilpeyttä. Asian todellinen laita varmistettiin lopuksi “varmasta” lähteestä (Yle):

5 tykkäystä

Etkös sinä ollut se joka keväällä twittasi Qt ostoista jonkun “teknisen analyysin” tukitason perusteella, vaikka yllä olevasta viestistäsi voisi päätellä, että olisitkin ollut hyvin skeptinen matalahkosta tuotto-odotuksessa edelleen korkean valuaation takia??

EDIT: Pahoittelut taisin sekoittaa toiseen, taisi olla nimimerkki Visukinttu

image

Analyysien tekeminen jälkikäteen on mukavaa puuhaa.

21 tykkäystä