Pelottaa
Olen jo pitkään odotellut että milloin tämä vuodesta 2012 alkanut superpörssisykli päättyy ja erityisesti viime vuosina on ollut useampia hetkiä jolloin on alkanut tehdä varsin pahaa katsoa kurssien jatkuvaa nousua. Missään vaiheessa pörssikurssien vilkuilu ei kuitenkaan ole herättänyt samanlaista pelkoa kuin mitä nyt tuntee rinnassa katsoessa yleistä pörssinousua ja kertoimien rajatonta venymistä ylöspäin. Venyminen ei sinänsä ole ihme, koska rahaahan on tullut pörssiin ihan eri tavalla männävuosiin verrattuna.
Tyhmä raha onkin siis vihdoin tullut pörssiin suurella voimalla! Aikaisemmat WSB-meemit ja vuosikymmenen kestänyt nousumania on onnistunut houkuttelemaan viimeisetkin kaduntallaajat sijoittamaan rahaa pörssipeliin. Tämän huomaa jo sokea Reettakin päivittäisessä elämässä, kun duunarit ja humanistit kyselevät pörssivinkkejä ja lähes jokainen työkollega on ostanut Finnairia salkun täyteen. Kaikki tuntuvat odottavan tekevänsä paljon rahaa, eikä kukaan edes ajattele että pörssistä voi tulla isosti takkiin.
Yhdysvalloissa keskimääräinen sijoittaja uskoo tekevänsä pitkällä tähtäyksellä jopa 17,5% inflaation jälkeen. 17,5%!!! Tämä on tyhmän rahan määritelmä, koska jokainen mukana pidempään ollut tietää että yli 10% vuosituotot pitää ansaita kovalla työllä ja 20% lähenevät tuotot tulevat vain pienelle määrälle eliittisijoittajia. Kun odotukset ja todellisuus eivät kohtaa, tulee aina rumaa jälkeä!
Erityisen mielenkiintoista on että omien empiiristen kokemuksien ja anekdoottien perusteella suurin osa viime vuosina aloittaneista sijoittajista eroaa sijoitustyyliltään radikaalisti edeltäjistään. Tyypillinen sijoittajahan aloittaa sijoitusuransa ensin varovaisesti isoilla yhtiöillä kuten Nokialla, Outokummulla ja Nordealla. Tämä yleensä johtaa surkeisiin tuottoihin koska huonot firmat tuottavat kovin huonosti. Sen jälkeen toki mietitään että mikä meni pieleen ja luetaan se Intelligent Investor sekä pari Buffett-sitaattia ja päädytään arvo- tai laatusijoittajiksi riippuen siitä uskooko enemmän kuollutta vai puolikuollutta sijoittajamestaria.
Parin viime vuoden aikana aloittaneet sijoittajat tuntuvat kuitenkin suurilta osin olevan momentumsijoittajia, tekno/kasvusijoittajiksi naamioituneita momentumsijoittajia tai swing-treidaajia. Sijoitusstrategiana on siis yleisesti rynnätä sinne missä pörssin on kuumimmillaan, fundamenteista välittämättä, ja eristyisesti ostaa paljon nousseita ‘voittajia’ kalliilla. Jokainen dippi viime viikon kurssihintoihin on ostopaikka alelaarista ja toisaalta paradoksaalisesti mitä enemmä kurssi nousee, sitä enemmän tehdään ostoja. Tätä havaitsee helposti mm. Ostin/Myin -ketjussa. Kertoimien jatkuva venyminen ja yleinen kurssinousu ovat kannustaneet jatkamaan toimivaa strategiaa. Miksi edes tehdä muuta, kun jaossa on todella helppoja kymmenien prosenttien tuottoja ostamalla voittajia nouseviin kursseihin?
Samalla yleinen pörssinousu on viimein onnistunut jopa vetämään nämä vanhat kuolleet hevoset kovaan nousuun. Kaikki ovat siis voittaneet, jopa Nokia-sijoittajat! Tämä on vain ruokkinut pörssihuumaa, koska mikään ei saa bulleroa kovempaan kiimaan kuin tilanne että salkun jokainen lappu nousee. Velanottokin on lähtenyt pitkällä nousukaudella käsistä ja vivuttamisesta on palkittu poikkeuksellisen avokätisesti.
Kotimaan pörssissäkin on vuoden sisään nähty hyvin kyseenalaisia kurssinousuja ja kummallisia osakeanteja, mutta erityisesti ns. voittajien kertoimet ovat venyneet venymistään. Haluaisin tässä esimerkinomaisesti nostaa eräänä järjettömyyden ilmentymänä foorumillakin paljon hypetetyn Qt:n, joka Inderesin ennusteilla on tämän hetken kurssilla ja liikevaihdolla EV/S 26x. Viitisen vuotta sitten P/E 26x olisi ollut törkyhintainen osake, mutta niin ne ajat vaan muuttuvat. Verrataas tätä yhtiön lähimpään verrokkiin pörssissä eli Konecranesiin.
Miksi juuri Konecranesiin? Koska molemmat yhtiöt ovat markkina-arvoltaan 3 miljardin tuntumassa (Qt arvokkaampi), ovat kummatkin yhtiöt tehokkaiden markkinoiden mielestä yhtä hyviä sijoituskohteita. Jos sinulla olisi 3 miljardia, voisit paperilla ostaa kumman tahansa yhtiön pois pörssistä. Kumpi näistä on sitten parempi? Katsotaan muutamia valikoituja lukuja:
Inderesin ennusteet pyöristettynä vuosilta 2021,2022 ja 2023 (M€):
Qt Liikevaihto: 114, 149, 193
Qt Nettotulos: 21, 40, 57
Konecranes Liikevaihto: 3266, 3526, 3772
Konecranes Nettotulos: 170, 213, 237
Huomaamme tästä vertailusta heti että markkinat arvostavat Qt:n liikevaihtoa HUOMATTAVASTI enemmän kuin Konecranesin nettotulosta, mikäli hyväksytään Inderesin ennusteet. Qt:n liikevaihto ylittää Konecranesin nettotuloksen joskus vuonna 2024-2025 ja nettotuloksen osalta Qt-sijoittajat jäänevät voitolle tässä vertailussa varmaankin vasta 2030- tai 2040-luvulla. Tässä ei tietenkään ole mitään järkeä ja uskon vahvasti että nykyinen Qt-hype johtuu siitä että sijoittajat eivät osaa numeroita vaan menevät yhtiössä pitkälti momentumin mukana. Toki on olemassa sijoittajia joilla on vahva ja perusteltu tulevaisuudenvisio että Qt valloittaa maailman, mutta he ovat väkisinkin vähemmistössä eivätkä heiluta kurssia. Varelius oli muuten isosti mukana IT-kuplassa ja jää nähtäväksi toistaako historia itseään.
(Meemi pöllitty Jokisen-discordista)
Kaiken tämän pelottelun jälkeen aion kuitenkin myös itse kasvattaa vipua ja jatkaa markkinoilla mukana oloa yli 100% osakepainolla. Tämän tasoisia markkinahäiriöitä ei tule montaa kertaa elämässä ja nyt on kova kiire saada tehtyä tarpeeksi tuottoja ‘varastoon’, koska tulevissa karhumarkkinoissa 5% vuosituotto voi olla hankala saavuttaa. Kyllä tästä hulluudesta pitää nyt vielä yksi tai kaksi tuplausta saada, ennen kuin korttitalo romahtaa!
Edit: Q2 tuloksen jälkeen verrokiksi voi ottaa TietoEvryn, jonka markkina-arvon Qt juuri ohitti. Tieto tekee nettotulosta 250-300 M€ vuodessa…