Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Kiva jos tuokin menee kokonaan Kiinaan :sweat_smile:. No parempi Tencent silti kuin Microsoft ja Xbox-exclusive.

1 tykkäys

No kiitosta paljon Eka vaivannäöstä, kun keräsit tuon paketin! :+1: :+1:

Tuo on tosi hyvä kysymys. Tällä hetkellä taitaa vaaka kallistua tuonne vaurastuminen pyrkimyksen puolelle, pitkässä juoksussa. Tosin kyllähän sitä vähän jännitystäkin hakee, siksi noita lottoarpa-yhtiöitä. Mutta kun ei oikein huvittaisi sijoittajauran alkumetreillä kovin pahasti kontatakaan, niin silloin lienee työnnettävä taka-alalle ne isoimmat jännityksen hakukohteet, pienesti saa olla mukana kuten nyt. :stuck_out_tongue_winking_eye:

Tänään tein ainoastaan yhden hankinnan uuteen Nordnetin salkkuun, Nasdaq 100 UCITS ETF:ää, vain muutamilla tuhansilla euroilla.

Pitääpä alkaa katsomaan nuo videot läpi ja jos virtaa vielä sen jälkeen riittää niin lueskelemaankin… :open_mouth: :grin:

Kiitos vielä kerran! :+1:

7 tykkäystä

@Pohjolan_Eka vastasikin erittäin hyvillä materiaaleilla. Lisäisin tähän vielä, että Rahasto tai ETF ovat laaja kokoelma osakkeita, joten niiden tuotto vaihtelee paljon vähemmän kuin yksittäisten osakkeiden. On täysin normaalia että yksittäinen osake on vuoden päästä -90% tai +500%, kun taas rahasto useimmiten tuottaa vuodessa esimerkiksi -20% tai +40%. Pitkällä aikavälillä nämä erot vain kasvavat. Tälle on matemaattinen perustelukin (Suurten lukujen laki – Wikipedia) jota allekirjoittanut joutui koulussa miettimään aikanaan joitakin tunteja :smiley: Vaikka kuinka paljon käyttäisi aikaa analyysiin ei kaikesta volatiliteetista pääse millään eroon, mutta sen takia osakkeiden voidaankin ajatella tekevän tuottoa kun riskin ottamisesta saa palkkion, tosin vain siltä osin kuin ei pääse hajauttamalla eroon. Hajauttaminen eli riittävän moneen osakkeeseen sijoittaminen on ainut ilmainen lounas. Esimerkiksi Lynchin sanotaan omistaneen parhaillaan 1,400 osaketta ja suosituimpien indeksirahastojen indeksi MSCI World sisältää tällä hetkellä 1,517 osaketta.

Jos haluaa harrastaa osakepoimintaa niin isoilla summilla että niiden menettäminen stressaa, mutta rahastojen volatiliteetti on ok, kannattaa valikoida yhtä monta osaketta kuin rahastossa on. Sitten seuraa koko salkun tuottoa eikä yksittäisten osakkeiden tuottoa niin saa saman kokemuksen. Näin moni osta&pidä-sijoittaja tekee hyvällä menestyksellä. Esimerkiksi itse yritän sijoittaa noin 0.5-1% salkusta yksittäiseen osakkeeseen, maksimissaan 5% - toki huomioi kaupankäyntikulut. Lopputuloksessa myös saa melko hyvän arvion siitä onko osakepoimintaan taitoa, eikä valinnoissa käynyt tuuri, ja huonoimmassa tapauksessa saa saman tuoton kuin vastaava indeksirahasto. Jos on paljon taitoa myös tätä kautta voi rikastua, tosin hyvällä osakepoiminnan prosessilla eikä tuurilla. Sitten kun on satojen valintojen perusteella varma että on taitoa (kuten Inderesillä) ja hahmottaa riskit voi tehdä kuten gurut ja siirtyä tusinaan osakkeita: DATAROMA Superinvestor Holdings Summary

5 tykkäystä

Siellä on jokaisessa talossa putki mihin saa lipun.
Aikoinaan oli pakollista liputtaa juhlapäivinä, joten lipun käyttö totuttua

1 tykkäys

Inflaatio on nousussa ja pörssissä voi nyt
saada tuottoa säästöille.

Tervetuloa. Täällä saattaa herätä keskustelua, mutta jutut saattaa hukkua viestien sekaan. Esimerkiksi “Sijoitusstrategiasi”-ketjussa ( Sijoitusstrategiasi - #1188 käyttäjältä Letkajenkka ) saattaa tulla enemmänkin ajatustenvaihtoa.

Voin osin samaistua kokemuksiisi, vaikka pääomani oli/on ihan eri luokkaa. Kun tulin foorumille pari vuotta sitten, minulla oli vain muutamia satasia indeksirahastoissa ja aloitin ensimmäisiä osakepoimintojani 100e ja 200e ostoilla (kulut olivat vain 1%).

Pikkuhiljaa siirtelin 2/3 säästöistäni osakkeisiin ja suurimmillaan salkun arvo taisi olla 24000e, josta noin 10000e tuottoa. Yritin heilahduksista huolimatta opetella pelaamaan “pitkää peliä” enkä varsinaisesti yrittänyt ajoittaa markkinaa, mutta huomasin osakkeiden pyörivän päässä päivittäin ja suhtautuvani todella vahvalla tunteella tappioihin tai arvon laskuihin, varsinkin jos sitä tapahtui pian oston jälkeen.

Lopulta päätin turvata pääomia ja jäljelle jääneitä tuottoja (joita oli enää noin kolmannes huipuista) ja myin valtaosan osakkeista pois. Jätin indeksirahastot ja voitoilla ostin Sampoa ja olen nyt hetken miettinyt askelmerkkejäni uusiksi. Lyhyellä tähtäimellä tämä oli kannattavaa, mutta nyt kun salkusta on puolet käteisenä, on vaikea hypätä takaisin kyytiin. Positiivisena puolena, vola on itselleni nyt sopivampi, kun salkun koostumus on 60% indeksirahastoja ja 30% Sampoa :grin:

Pidän tähän astista matkaa opettavaisena ja mikäli lähitulevaisuuden suunnitelmat toteutuvat, käytettävissä oleva sijoituspääomani nousee 40-50k luokkaan. Itseni tuntien, minun tarvitsee tehdä selvä suunnitelma ja osto-ohjelma, mikäli tuollaisella summalla lähden markkinoille.

Omalla kohdallani ajattelen, että sijoittamisen ei tule olla ajatuksia päivittäin hallitseva, tai edes ajatuksissa päivittäin käyvä asia, ja tätä pyrin soveltamaan omassa suunnitelmassani.

28 tykkäystä

Niin, näinhän se on. Tuon toki olen ymmärtänytkin jo :sweat_smile: Ainoa, että myös alitajunnallisesti oppii hyväksymään sen eikä yritä jokaista osaketta pitää “väkisillä” plussalla -pelaamiseksihan se muuten menee, niin kuin meni minulla… :grimacing:

Pitää tuumailla vielä kertaalleen, kuinka paljon tähän on valmis käyttämään aikaa. Sehän myös on asia joka määrittelee strategiaa omalta osaltaan. Indekseihin ja ETF:iin, jos haluaa keskittyä muihin elämän asioihin -ja vaikka kasvattaa tuota asunto-osakebisnestä tms. Toisaalta indeksejä parempi tuottokin kiinnostaisi… siinäpä se… :grin:

1 tykkäys

Kiitos hyvästä vinkistä. Enpä ollut hoksannut tuollaisen ketjun olemassa oloa. Kävin jo tutustumassa, vaikutti mielenkiintoiselta tosiaan lukea tuon ketjun viestejä. Kopioin tuon aloitukseni sinne tämän jälkeen…

Hyvän tuoton kyllä sait aikaiseksi, tosin hankinnat taisi osuakin pääosin nousukauteen, toisin kuin on ollut tänä keväänä tilanne, aloittaessani. Positiivista omalla kohdallani on, etten kuitenkaan tehnyt ensimmäisen parin kuukauden pelaamiseni aikana kuitenkaan sentään tappiota

Niin tuttua kuin vain voi olla tuo omalle kohdalleni, voisiko tuota paremmin sanoa! Tämän alkukesän volatiliteetin kanssa salkussa välillä loisti punaista ja välillä vihreää ja tuntui että käytännössä piti istua näppiksen päällä aina kun pörssi oli auki -ja iltaisin ahmia kaikkia mahdollista saittia jotta olisi seuraavana aamuna entistä valmiimpi vääntämään salkkua plussalle.

Lopputuloksena jäi luu käteen -mutta toki oppia ja tietämystä kertyi lisää, ja ymmärrystä myös sijoittamisesta. Eli positiiviselle puolelle tuo ensimmäinen pari kuukautta kyllä ehdottomasti kokemuksena kallistuu :+1:

Melkein kävi kuin itselläni, paitsi ettei voittoa tullut kuin muutamia satasia, oppia vain roppakaupalla. Kas, itsekin ostin pienesti Sampoa, mutta myin tulosjulkistuksen jälkeen pois. Tällä hetkellä siis vain pieni määrä ETF:ää ja pari kolme arpalappua. Pitää koettaa luodan nyt joku pitävämpi strategia. Sen kun vain osaisi oikein tietää, ollaanko nyt aloittelemassa härkä- vai karhumarkkinoita, olisi elämä helpompaa. No eihän sitä tosiaan kukaan voi varmasti tietää :grin:

2 tykkäystä

Mä oon tosi pahoillani tästä viestistä jo etukäteen. En tarkoita mitään pahaa kellekään. :grinning:

Itse muistan myös elävästi Ekalta viestit koskien Qt:n ylihinnoittelua jo tammikuulta 2021, jolloin tein entryn Qt:hen. Silloin Qt oli 58€ ja Ekan kirjoittelu sai monet jo silloin hyppäämään pois Qt:n kelkasta.

Tällaista pörssi aina on ollut. Joskus noustaan, joskus lasketaan. Qt:n osake oli tovin etukenossa. Siellä toimari on kova myyntitykki ja nyt on tullut ryppyjä rakkauteen. Joskus lento kestää pidempään kuin ajattelee, toisinaan tyssää ennen alkujaan. Itse seuraan ylipäänsä mielenkiinnolla liiketoiminnankehittymistä. Tarinaa, niinkuin joku sanoisi.

Säästämisessä, sijoittamisessa ja osakepoiminnassa on ylipäänsä tärkeintä aloittaa ja pysyä mukana.

(Ei toki välttämättä juuri quutissa, jos se ei itselle sovi)

Ajallinen hajauttaminen ja se, että tekee sijoituspäätöksensä itse. Silloin niiden takana on mukavampi seistä, kun huonot hetket koittavat. Vaikka indeksi on noussut jo useamman vuoden ajan, viimeiseen kymmeneenkin vuoteen mahtuu huomattava määrä ala- ja yhtiökohtaisia kriisejä.

28 tykkäystä

Monella muullakin varmasti jäi hyödyntämättä kasvuosakkeiden kovimmat nousut. Osa saattoi olla kyydissä, mutta holdasi vielä huipullakin. Toiset teki ostoja nouseviin kursseihin huippua kohden ja nyt yksittäiset osakesijoitukset on kovasti miinuksella, ainakin jonkin aikaa. Tulevaisuutta on hankala ennustaa ja tilanne voi muuttua monella tavalla. Jälkiviisastelu on helppoa, mutta ei aina niin mustavalkoista. Yksittäisiin osakkeisiin ei kannata rakastua tai ainakin niitä pitää pystyä arvioimaan kriittisesti.

8 tykkäystä

Back to the U.S.S.R :joy:

2 tykkäystä

Juu, olin onnekas ja aloitin bulleroinnin koronan jälkeisenä kesänä. Myyntihetkellä nettotuotot olivat jo sulaneet noin kolmannekseen. Jos olet pysynyt plussalla nyt keväällä, niin pidän sitä todella hyvänä suorituksena :+1:

1 tykkäys

Haha hyvä kommentti ja olen täysin samaa mieltä kanssasi, älä ole pahoillasi. :sweat_smile: Tietenkään harvoin parhaita osakkeita saa absoluuttisesti halvalla hinnalla. Muistan, kun Admicom tuplasi melko nopeasti ipon jälkeen ja jotkut olivat varmoja, että osake on kuplassa. Eli aina riittää huutelijoita ja joskus aina joku huutelu osuu oikeaan. Hölmöä se tietenkin on suunnata katse parhaissa firmoissa pelkästään nykyhetkeen kun tulevaisuuden kassavirrat ovat ne, jotka määräävät osakkeen fair valuen ja tuotto-odotuksen pitkäaikaissijoittajille. Toisaalta joillekin rationaalisille kavereille on tärkeää, ettei menetä rahaa pörssissä. Ihan sama, mimmoisesta kuplan päällä ratsastamisesta tai tulevaisuuden spekuloinnista jää paitsi, kunhan omissa sijoituksissa riskikorjattu tuotto-odotus ylittää oman tuottovaateen.

Ekan vertailu Qt:n ja Konecranesin välillä oli vain hyvä. Kun Qt:n osake maksoi 58e, markkina-arvo oli noin 1500 miljoonaa. Tuossa Ekan viestissä laitettiin vaan samalle viivalle KoneCranes ja Qt, kun olivat lähes saman arvoisia pörssissä ja sen kautta haettiin hieman perspektiiviä asioihin.

3 tykkäystä

Miljonäärit mainittu. Wahlroos ja Selänne - ajatusten Tonavat…

Jyrki Lehtolan kolumni: Kun aloimme pitää Teemu Selännettä ajattelijana, Selänne ryhtyi toisinajattelijaksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lehtolan kirjoitukset ovat liki aina todella hyviä :love_you_gesture:

6 tykkäystä

“Tämä kolmen päivän hyökkäyssota edelleen sujuu suunnitelmien mukaan.”

  • Putin, luultavasti
3 tykkäystä

Kyllä nyt masentaa tuo case Hyzoon. Yhteensä varmaankin 10t€ jo tehty turskaa, jos nyt alkaisi myymään. Itselleen jo myöntänyt, että tuli todella paljon liikaa laitettua kys. osakkeeseen. Nyt vielä voisi tehdä exitin kaikesta ja miettiä sijoitus asioita uusiksi, koska vaikka yli - 50 % tultu alas, niin ollaan vielä aika ±0. Hajautus rahastoihin ja muutamaan laatu firmaan voisi olla parempi omalle kohdalleni.

32 tykkäystä

Hyzoni kyllä pisti mielen mustaks. Hyvin menikin vähän aikaa vetyjen kanssa mut nyt sit otetaan varmaankin 20t€ turpaan ja ihan liian iso osa salkusta…

Ja nordea ei suostu ottamaan vielä myyntioimeksiantoa sisään:

  • Virhe: Rajahinta poikkeaa ohjeellisesta hintavaihtelurajasta. (Mahdollinen hintavaihteluraja on 3,37-5,61).
13 tykkäystä

Täytyy yhtyä tähän näkemykseen Lehtolan kolumneista. Erittäin hyvä kirjoittaja.

1 tykkäys

Toivon vilpittömästi, että kurssi toipuu ja firman kuvioissa ei ilmene mitään vilunkia vaan kyse olisi uudehkon pörssiyhtiön ollessa kyseessä virheestä. Käsittääkseni tuossa firmassa on melko merkittävä määrä Suomalaisten piensijoittajien pääomia kiinni. Voimia kaikille mihin päätökseen ikinä päädyttekin sijoituksen kanssa :pray: :heart:

Monella täällä on toivottavasti vielä monta vuotta sijoittamista edessä ja yksittäisen vuoden tai vuosien kuopat saa kyllä korjattua.

25 tykkäystä

Kiitos @Mauri jälleen erinomaisesta tiivistelmästä, laitan Flikin porukalle terveisiä! :stuck_out_tongue:

12 tykkäystä