Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Siellä se 2026e tulee 30x tasolle - tai tuli vallinneella osakekurssilla. Mutta tuolla ennusteet alkaa tulla DCF:n pohjilta, eli en lähtisi sieltä laskemaan P/E:tä.

Revenio-ketjussa kritisoidaan negatiivisuudesta sekä kyvyttömyydestä ennustaa valuuttoja, ja täällä @Johannes_Sippola & Co antaa runtua liian korkeasta arvostuksesta. Kaikkia ei voi koskaan miellyttää, mutta yleensä edes jotain :smiley:

Tuo Revenion arvostus on hurjan korkea, ei kai sitä kukaan kiellä. Yhtiö vaihtaa sellaiset 100 MEUR ja markkina-arvoa on lähemmäs 1,4 miljardia euroa. Toisaalta yhtiön pääomistaja William Demant Invest A/S on ostellut jatkuvasti kaikessa rauhassa lisää. Siellä terveysteknologian ammattilaiset näkee Reveniossa arvoa, mutten usko, että katsovat P/E-lukua. Yrityksiä voi arvottaa niin eri tavoilla ja eri näkökulmista.

59 tykkäystä

Mitä kautta noihin Nordean tarjoamiin analyyseihin pääsee? Asiakas olen, joskin sijoitukset muualla.

Nordea investorista valitset lisäpalveluista analyysit. Oisko ollu 2€/kk

2 tykkäystä

En ole myynyt juuri mitään, missannut monet voitot (mm. Qt group, Solteq). Olenko oppinut yli 20 vuodessa sittenkään sitä tärkeintä eli läydettyäsi osakkeita pohjilta, luovu osasta, kun osake moninkertaistuu, äläkä jää odottamaan. Luopumisen tuska muuttuu vain suuremmaksi tuskaksi.

29 tykkäystä

Tuosta kurssien muutosketjusta on tulossa pelkkä stokka-meemiketju. Alettaisiinko tsemppaamaan sen kanssa.

Kahviketjut kahviketjuina, kurssiketjut kurssiketjuina ja stokkallaki luulisi oma ketjunsa olevan.

21 tykkäystä

En suostu uskomaan, ettet viisana kaverina oikeasti tiedä mistä on kysymys. Tämän täytyy olla vaan provoamista. :slight_smile:

Tuskin foorumille tarvitaan erikseen ketjua, johon laitetaan jatkuvasti samaa meemiä. Mitä lisäarvoa sellainen tuo foorumille? Sammakko on ihan hyvä ja asiaan kuuluva kuva silloin kun sille on aihetta. Nyt on kysymys siitä, että jotku 0,5%-2,0% kurssimuutoksia hehkutetaan yleisenä nousupäivä pelkällä meemikuvalla ilman, että prosenttilukua edes mainitaan. Miksi tuollaista pitäisi spämmätä suositussa ketjussa?

Ja kuten on helpoo todetta niin asialla on taas sama kirjoittaja, jonka postauksilla on monestikin tarkoitus vaan aiheuttaa kränää. Eihän tuossa ole mitään muuta ideaa kun juuri käytiin sama keskustelu ja taas hän päättää postata sammakon, vaikka kurssi ei ole muuttunut minkään vertaa.

30 tykkäystä

Kirjoituksillani ei ole tarkoitus aiheuttaa mielipahaa ja en enää postaa tuota meemiä jos se mielipahaa aiheutti. Kiitos ja anteeksi.

6 tykkäystä

Se vasta viisas on joka ei jatka sitä ja/tai lopettaa vastaamisen :wink: :+1:

4 tykkäystä

Pitkäjänteiselle sijoittajalle ei yksittäisen päivän kurssimuutoksilla ole osaa eikä arpaa. Mutta sen sijaan on joka päivä syytä iloita siitä että omistaa pitkällä aikavälillä tuottoa tekevää osaketta, mihin ketjuun nämä, toivottavasti päivittäiset, hehkuttelut sitten kuuluvat?

Vai onko foorumin nimenomaan tarkoitus ohjata “sijoittamista” kohti lyhytjänteistä kohkaamista?

7 tykkäystä

Sulla on hyviä firmoja tuolla mitä luettelit kovaa kasvaviksi, kohtuu edullisiksi. Evo ja Betco löytyy minultakin. Särähti vaan korvaan (tai silmiin), että olet kritisoinut useampia Suomi-firmoja arvostuksesta lähinnä sillä perusteella, että pörssistä löytyy paljon edullisempia tilalle, mutta et ole kuitenkaan kertonut niitä. Noiden ja Stockmann- spämmäilyn perusteella mietin, että onko tarkoituksesi vain kuumentaa tunteita vai mikä tuossa on ideana. Noh, kiva kuulla, että mielipahan tuottaminen ei ole tarkoituksena.

Päivittäiset hehkutukset pitkän aikavälin omistuksista ei varmaan kuulu mihinkään ketjuun, ellei niistä ole päivittäin jotain uutta sanottavaa. Vai millaisia postauksia tarkoitit? Taivasteluketjussa on tietenkin tarkoituksena taivastella kurssien muutoksia. Monesti siellä myös ihmetellään miksi joku on noussut tai laskenut noin paljon ja muut kertovat syyn jos tietävät.

9 tykkäystä

Jokaisella ketjulla on perinteisesti ollut omanlaisensa kulttuuri, joka on usein eronnut huomattavasti muiden ketjujen kulttuurista. Aikoinaan esimerkiksi vetyketjuissa ja ”Haarumissa” oli todella räväkkää menoa ja paljon viestejä, mitkä olisi liputettu samantien muista ketjuista. Meille pitkään viestittiin että foorumista halutaan korkean lisäarvon keskustelualusta, mutta lopulta yhteisö tietysti itse päättää miltä foorumi näyttää. Tämän vuoksi foorumin meemikulttuuri on pitkälti tapettu ja se on ihan henkihievereissään. Tämä on arvovalinta.

Samaan aikaan ollaan kuitenkin pikkuhiljaa luovuttu lisäarvovaatimuksesta ja siitä lähtökohdasta että ketju pitää lukea ennen kuin sinne kirjoittaa, minkä vuoksi keskustelut kiertävät nykyään jatkuvasti kehää eikä pitkiä viestejä kannata kirjoittaa kun niitä ei lueta ja kuukauden päästä käydään samat jutut uudestaan. Tämäkin on arvovalinta.

Kaikkein harmillisinta on että Nokia-ketjun kauppalehtimäinen kulttuuri on levinnyt ympäri foorumia ja on tullut hyväksytyksi tehdä lisäarvottomia viestejä, kunhan ne pintapuolisesti liittyvät jotenkin yhtiöön. Esimerkiksi joku ”Nokia rakensi 5G-maston Espanjaan” on täysin hyödytön nollaviesti, mutta ei niitä voi liputtaa kun 95% ketjusta on tuollaisia täynnä. Tämä foorumin kauppalehtisaatio voi olla väistämätön ilmiö kun käyttäjämäärät kasvavat, mutta mielestäni silti ihan keskustelun arvoinen asia kun sille vielä voi ehkä tehdä jotain. :face_with_monocle:

Edit:
Tää oli sen verran kova metameemi, että pakko linkittää tännekkin :rofl:
https://keskustelut.inderes.fi/t/kurssien-ja-niiden-muutosten-kyselyt-kauhistelut-ja-hehkuttelut-ketju-osa-2/31982/1373?u=pohjolan_eka

27 tykkäystä

Eikö tuo koko ketju ole turhaa spämmiä täynnä, jonka seuraamisarvo on lähellä nollaa. Nyt kuitenkin ruvetaan vaatimaan jotain laatukriteerejä siihenkin ketjuun?

16 tykkäystä

Se on ollu yksi kiehtovampia ketjuja katsella viimeisen kuukauden aikana, poislukien nämä paskapostaukset. Mitkä ei ollu ongelma silloin ku niitä oli vain silloin tällöin.

Useimmiten siellä on ollu joku ihan tuntematon osake ja päivän muutos ± 10-90 prosenttia. Sitten on ollu kiehtovaa googletella mikä on homman nimi.

Mutta kun valtaosa viesteistä alkaa olla viikkoja “Stokkan sammakko ja kurssi tänään +1%” niin tottakai lopputulema on että se pieni ydinpoppoo sitä enää seuraa. Ja ilmeisesti sitten vielä kuvittelevat yleisökadon jälkeen “kun valtaosa tätä haluaa” “kun hiljainen ketju olisi muutoin”.

Vertaisin tätä siihen että lähdetään tanssilattialle ympärikännissä riehumaan ja ihmetellään mihin muut meni, kun meillä on niin hauskaa.

34 tykkäystä

Ja korostan että tämäki on ihan mahottoman pieni juttu eikä tähän energiaa pitäis kuluttaa sen enempiä tai mennä tunteiseen kenelläkään.

Meemi meni spammin puolelle, vähän hienosäätöä vain ja se siitä. Ei tässä kukaan vaadi meemittömyyttä tai ettei Stokkaa sais hypettää, kohtuullisuutta vaan. Minkä pitäisi toisaalta stokkalaistenkin kyllä nyt ymmärtää, samalla hiekkalaatikolla kun tässä hiekkalinnoja rakennellaan niin otettais toiset huomioon.

Tähänkin voisi olla helppo ratkaisu: eriytetään kurssimuutokset kahteen ketjuun, joista toinen voisi olla ennemmin oikea yleinen kurssinmuutosihmettelyketju ja toiseen voisi postata sitten niitä oman hassun hauskoja kuvia stokkasta vaikka tuhat päivässä.

4 tykkäystä

Samaa mieltä kaikista noista ja tuon kauppalehtimäisyyden olen laittanut myös merkille. Kyllähän se kummastuttaa kun yrittää liputtaa jotain päivänselvää 0-postausta yhtiöketjusta niin tulee vain ilmoitus, että viesti on jo tarkistettu. Samat asiat tosiaan kiertää ketjuissa moneen kertaan. Melko puuduttavaa olisi aloittaa tutustuminen esim Kamuxiin tai Harviaan lukemalla ketju alusta asti. Tämänkin takia hämmästelen tuota nykyistä yhä vaan löysistyvää linjaa. Onkin mukava löytää silloin tällöin yhtiöketju, jossa on vähemmän viestejä, mutta lähes kaikki täyttä asiaa. Helpottaa kummasti tutustumista yhtiöön. :slight_smile:

8 tykkäystä

Ei käy kateeksi forkan modeja kun lukee viimeaikojen tapahtumia täällä
image

40 tykkäystä

Moi arvon ihmiset. En tiedä, meneekö tämä ihan ohi kahvihuonekeskusteluiden mutta en tiedä parempaakaan paikkaa, mistä tätä kannattaa kysyä.

Aloitan tänä syksynä opinnot korkeakoulussa, joten pystyn nyt hakemaan opintolainaa. Opintolainalle mulla ei ole mitään järkevää käyttöä, joten aion sijoittaa ainakin suurimman osan opintolainasta osakkeisiin. Mulla ei kuitenkaan ole hajua, mikä opintolainan viitekoroksi kannattaa valita.

Euribor 12 kk 1.023 % vai prime Op:lla 0.25 %.

Kumpi näistä saattaisi teidän mielestänne olla järkevämpi valinta? Netistä en oikein löytänyt minkäänlaista tietoa.

3 tykkäystä

Kirjastossa sattui silmään John D. Rockefellerin muistelmat vuodelta 1909. Hän aloitti nollasta ja nousi BKT:hen suhteutettuna USA:n historian rikkaimmaksi ihmiseksi. Parhaimmillaan omaisuus oli liki 3% BKT:stä. Vertailun vuoksi Muskin 200 miljardia Teslan $1200 huippukursseilla taisi hipoa yhtä prosenttia. Lisäksi Johnin omaisuus arvostettiin huomattavasti konservatiivisemmin kuin Elonin.

Rockefeller oli jo teini-iästä lähtien yrittäjä henkeen ja vereen. Hän haistoi öljyn suuren potentiaalin varhaisessa vaiheessa, ja palkkasi kovia kemistejä jotka kehittivät innovatiivisia jalostusmenetelmiä ja onnistuivat hyödyntämään jalostuksen sivutuotteitakin (parantaen tietysti marginaaleja). Täysin häikäilemättömästi Rockefeller raivasi kilpailijat tieltään. (Tästä tulee mieleen vaikkapa Microsoft 90-luvulla.) Hänen Standard Oil -firmansa saavutti lopulta täyden monopoliaseman. Hän dominoi myös USA:n rautatieverkkoa mielin määrin.

Lopulta pitkien oikeudenkäyntien jälkeen Korkein oikeus pilkkoi firman yli 30 osaan 1910-luvulla. Osista versoi Exxon, Mobil, Esso ja monia muita.

Rockefeller sai postuumisti suurimman mahdollisen kunnianosoituksen, kun vuonna 1961 Carl Barks nimesi öljyaiheiseen tarinaansa Roopen uudeksi vihamieheksi John D. Rockerduckin, joka tunnetaan Suomessa Kroisos Pennosena.

(Jos Rockefeller herätettäisiin nyt henkiin, hän saattaisi lisätä prinsiippeihin: ”Älä väittele Stocka-meemisammakoista somessa, vaan käytä sekin aika liiketoiminnan kehittämiseen.”)

61 tykkäystä

Päiväkoti-ikäisille lapsille käy joskus näin. Kerrottuaan hassun jutun, joka sai muut nauramaan, kertovat ne sen uudelleen. Ja uudelleen. Ja aina vaan uudelleen. Ei variaatiota, koska hassu juttuhan oli jo hassu sellaisenaan. Parin toiston jälkeen kaverit yrittävät sulkea korvansa, mutta aikuisten mielestä se saattaa olla vielä hellyyttävän pöhköä. Ännännen toiston jälkeen ymmärtäväisiltä aikuisiltakin menee hermot. Joku ehkä tekee palveluksen hassuttelijalle ja yrittää keskeyttää tämän, mutta on niitä lapsia, jotka eivät millään hahmota jankkaamisen ja hassuttelun eroa. Lopputuloksena pahimmillaan on ärtymys, kiukku ja sosiaalinen eristäytyminen.

25 tykkäystä

(Uusi?) Meemiketju luotu. Ei kun meemeilemään!

9 tykkäystä