Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Tässä onkin yksi juurisyy, miksi omat salkut ovat painottuneet tuonne rapakon villimmälle puolelle :slight_smile: Teesinä, että jos jenkeissä menee pörssissä huonosti, niin varmaan myös Euroopassa. Mutta jos Euroopassa menee huonosti, niin on hyvin kuitenkin mahdollista että jenkit vielä pärjää. Tänä vuonna se on ilmeentynyt jopa tuplana, kun USD on vahvistunut voimakkaasti Euroa vastaan. Se näkyy varsin hyvin 2020-21 ostetuissa, kun Euro oli vielä hyvinkin vahva. Ja tietysti USD-osingoissa, jotka tuottavat normaalin tuoton päälle n. 8,5 % ylimääräistä tuon kurssin vuoksi :slight_smile:

16 tykkäystä

Ihan mielenkiinnosta eriäviä mielipiteitä kohtaan, miksi katsot kauhulla Kamuxia? :slightly_smiling_face:

Tämä, kun 2020-2021 ostetut 8-9% jenkkiosingot juokse euroissa jo päälle 11%, vai lie jo enemmän :grinning_face_with_smiling_eyes:

En katso kauhulla Kamuxia, sen sijaan katson suuria sijoitusasteita kauhulla.

@Sijoittaja-alokas kirjoitti hyvän viestin, mutta en mäkään malta olla laittamatta lusikkaani tähän soppaan mitä Datamonni on taas hämmentämässä kahvihuoneen puolella. :slightly_smiling_face:

En itse edes kutsuisi tätä indeksitasolla miksikään dipiksi vaan paluuksi normaaliin kun ylikuumentunut markkina menetti sen bileiden boolikulhon ja nyt laskuhumalassa ollaan matkalla grillin kautta kotiin.
Huomenna kun herätään bileiden jäljiltä herätään niin pieni krapula on ihan normaalia, mutta kaikilla on edelleen kämpät tallella ja missään ei pala mitään taloja ja kaikki on ulkoisesti normaalia.

Tämä nykyinen dippi tarkoittaa Helsingin pörssissä sitä että indeksi on edelleen korkeammalla kuin ennen koronahuippuja ja samalla tasolla kuin helmikuun puolivälissä 2021, SP500 osalta tässä ollaan samalla tasolla kuin kesäkuussa 2021 ja silloinkin puhuttiin kuplasta vaikka boolikulhokin oli edelleen pöydässä ja kalatarinaa kerrottiin bileissä.

Nyt rahoitusolot kiristyvät vielä määrittelemättömän ajan ja talouskuva ei ole erityisen ruusuinen Amerikassa eikä varsinkaan Euroopassa kun inflaatio kiusaa molempia ja varsinkin euroopassa bkt:t jatkavat mörnimistään.

https://twitter.com/hkeskiva/status/1556719640654614532
Jos tästä ajautudutaan Fedin korkojen vetämänä taantumaan niin siellä kykkää yhtiöiden tulokset kuin kertoimetkin ja lasku tulee olemaan erittäin rumaa ja tämä nykyinen “dippi” näyttää irronneelta kiveltä asfaltista jonka jälkeen tässä päädytään hiekkatielle keskelle safaria josta löytyy jalkapallon kokoisia koloja toinen toisensa perään.

Onko tämä sitten vuosikymmenen tai edes viiden vuoden paras ostopaikka indeksitasolla niin en usko, yksittäisissä yhtiöissä tämä tietenkin sitä on jos yhtiöiden liiketoiminta jatkaa vahvaa suorittamistaan ja näitä saa nyt salkkuun sillä kuuluisalla terveemmällä arvostustasolla.

Innostustasi tätä aihetta kohtaan ei kukaan voi kiistää ja intohimo koko hommaa kohtaan paistaa kirkkaana kuuhun asti!
Valitettavasti joudun vihjaamaan että ehkä siellä on tietämättömyyttä siitä miten korkorahastot reagoivat jos korot ympärillä nousevat. :wink:
Kannattaa vielä tarkemmin tutustua niiden toimintamekanismiin ennen kuin päättää pysyvästi jäädä niitä holdailemaan, teknorahastot vaikuttavat rahastoa tietämättä parhaalta sijoituskohteelta mitä olet omasta salkustasi ulospäin kertonutkin ja toivottavasti sinne päätyy niitä indeksejä kanssa kaveriksi!
Tää on maraton eikä 100m pikajuoksu eikä pikavoittoja kannata metsästää varsinkin kun olet jo kerran itsesi treidannut nirvanaan nordnetin toimeksiantokuluilla. :slightly_smiling_face:

Mitä vielä kryptovaluuttoihin tulee niin jos niistä on kiinnostunut niin voihan niitä ottaa osaksi salkkua kunhan tiedostaa riskit.
Ennen kuin päättää koko tai vastaavaa heittää kiinni kryptoihin niin kannattaa naihin ahneisiin investointipankkiireihin ja heidän dataansa tutustua, sieltä saattaa oppia jotain siitä miten portfolio kannattaa muodostaa ja millaiseen painoon kryptot kannattaa siinä laittaa. :slightly_smiling_face:

image

27 tykkäystä

Tuo Kempowerin ohjeistus on kyllä mielenkiintoinen. Tällä hetkellä kasvuvauhti sellainen, että ainakin markkinat olettavat 200m vuosiliikevaihdon rikkoutuvan jo 2023 tai viimeistään 2024, mikä onnistuu, mikäli ensivuonnakin kasvetaan yli 100%. Joko varovainen ohjeistus tai sitten yhtiössä on joku rajoittava tekijä (kapasiteetti todennäköisemmin kuin kysyntä), miksi yli 100% kasvu ei voi ensivuonna jatkua :thinking:.

2 tykkäystä

Itelle tulee tosta kempowerista mielee harvian ja qt:n kurssirallit. Sitte joskus tulevaisuudessa ku kempowerilta tulee ”iha hyvä” osari, niin markkina palkitsee sen ikävän punasella päivällä. Toivotaan kuitenki ettei näin käy.

5 tykkäystä

Kiina menee vastavirtaan korkojen kanssa.

https://finance.yahoo.com/news/china-central-bank-unexpectedly-cuts-013915559.html

7 tykkäystä

Juuri samat fiilarit ollu jo vuoden alusta lähtien, mielenkiinnolla kahtellu Kempowerin kurssia kuitenkin listautumisesta asti. Suomen uusi Nokia odotusarvona?

Firma vaikuttaa kyllä hyvältä ja touhu hienolta, mutta arvostus meni menojaan jo. Keskinkertaisuus tai hyvä menokaan ei riitä siellä enää, pitää mennä tyyliin 3-5 vuotta nyt kaikki putkeen ja ei uskalla siihen riskiin lähteä kun kuitenkin varsin uusi firma kyseessä.

Ja sillä aikavälillä tekniikka ja kilpailijoiden määräki on hyvin erilainen niin liikaa itselle muuttujia.

Mutta ei tarkoita ettenkö toivoisi firman jatkavan tähtenä jatkossakin, hyvilläni olisin vaan. :ok_hand:

5 tykkäystä

Ostin krypto dipistä jonkun verran altteja ja nyt se salkku on jo tuplannut pohjista. Kohta alan itse keventämään. Mutta tästä heräisikin kysymys @Datamonni :lle.
Mitkä ovat kryptoihin liittyvät riskit? Voisitko listata kaikki tuntemasi riskit ja sitten voidaan verrata listojamme(kirjoitan sitä juuri parhaillaan.). Tässä ei voi kun oppia.
Tämän jälkeen voi verrata riskejä osakemarkkinoihin vastaaviin.

7 tykkäystä

Kommentoisin tähän ehkä, että huippu kohteiden löytämiseen tarvitaan riskinottokyvyn lisäksi riskien hallintaa, hyvällä kohteella voi tehdä hyvät tuotot vähän pienemmälläkin painolla. Jos kohde parantaa juoksuaan ja todisteita kertyy voi lisätä mahdollisesti panosta, mutta isolla painolla isoon riskiin voi käydä myös isot tappiot, josta on erittäin vaikeaa toipua, uutta pääomaa tulisi ainakin tällöin virrata jatkossa myös sijoittamiseen…

Harvalle sattuu salkkuun kuitenkaan kauhean suurta lukumäärää Superyhtiöutä, jotka multibäggää arvoaan moninkertaiseksi. Usein näissä pitää olla myös todella paljon tuuria mukana ja esim.

Viime vuosi pullautti arvostuksia harvinaislaatuosesti sietämättömän korkealle (jolloin pitäisi myydä/keventää, ikinä ei ole ahdistanut yhtä paljon kuin 2021, kun olisi mielellään pitänyt pitkän aikavälin sijoituksensa ja välttänyt veroja).

Omassa salkussa on ollut jonkin verran hyviä onnistumisia, mutta pilasin aikoinaan vihreänä sijoittajana salkun halvalla Nokialla miinus 70% alas…

Piti vuosi miettiä ja nuorena kaverina päätin jatkaa sijoittamista, mutta järkevämmin varovaisemmin, hajauttaen ja oikeasti koitin vähän tutkia syvemmin kohteita.

@Datamonni välillä tämä tuntuu helpolta ja yksinkertaiselta, mutta sitten homma helposti iskee sormille (vaikka usein varoitusmerkit ovat olemassa, ihmis psykologia vaan on niin onnetonta, että välillä ei huomaa, välillä huomaa, mutta ei tee mitään ja välillä tekee ihan vääriä havaintoja).

Ps. Crypto ista en tiedä mitään ja niitä olen vältellyt (tai no ehkä jotain, mutta piltaraapaisulla ja epäilyttävältä vaikuttaa tuhlata sähköä ja luottaa, että joku maksaa rahaa biteistä enemmän kuin itse maksoi, mutta tietysti vähän sellaista nämä rahahommat on että vähän pitää luottaa että on joku maksuväline ja kuvitteellinen arvo “rahalla”, ettei vaihtotalouteen jouduta. Heikoilla olisi viljo…

Ps. Helppo nyt löytää potentiaalisesti hyvää tuotto-odotusta, mutta ei voi tietää… Samalla osalla firmoista tulee olemaan hankalaa… Ps. Osakkeilla yleensä voi tulla hankalaa…

Huh kaikella on puolensa.

14 tykkäystä

https://www.blackstone.com/insights/article/blackstone-quarterly-webcast-q3-2022/

Blackstone käsittelee tässä mm. taantumauhkia, kuluttajien käyttäytymistä ja kiinan kasvua. Ehkä hieman karhumainen, mutta hyviä pointteja löytyy markkinoiden nykytilanteeseen liittyen.

Näin nopeasti ajateltuna tekniikka ei saa tuulta alleen niin paljoa niin äkkiä mitä osa ennustaa ja luulee. Eikös Blu-ray dvd tekniikka ollut aikoinaan sellainen jossa oli ainakin tietyntyyppistä hypeä ilmassa ellen täysin väärässä ole. Toinen on sitten se, että todellisuus ei ole tulevaisuudessa sitä mitä nyt mietitään. Eli kuvitelmat ja todellisuus eivät kohtaa ja hype tekee sokeaksi, miten ne asettuvat reaalimaailman infrastruktuuriin. (hemmetti mikä sanahirviö). Tässä nyt pikaista aamupohdintaa. En osaa tarkemmin mennä yksityiskohtiin. Yleismaailmallisia lauseita mutta kaikki varmaankin ymmärtävät mitä ajan takaa.

1 tykkäys

Paljonkohan niihin cryptoihin on mennyt rahaa ja paljonko niiden arvo vaikkapa bitcoinissa on? Arvoaan ajaa helposti ylös jos ostajia on enemmän kuin halukkaita myyjiä jne.

Miten esim. Mahdollisesti kohoavat sähkönhinnat tai regulaatio voi vaikuttaa cryptoihin?

1 tykkäys

Kyllähän tuota voisi taas kerrata! :ghost: Olen aina välillä nostanut 70-luvun osakemarkkinan tuotot esille, mutta se on melko extriimi: vuosikymmenen inflaatiomyrsky johon lähdettiin kasvuyhtiökuplassa (kuulostaa tutulta? :sweat_smile: ).

Nyt inflaation pitkän aikavälin odotukset liikkuu 2,5-3 % välimaastossa.

Tämä on hyvä kuvaaja auttamaan hahmottamaan, mitä pörssin arvostus voisi olla P/E:llä mitattuna eri inflaatiovauhdissa. Optimaalisin on matala inflaatio, deflaatiossa kertoimet ovat matalimpia mutta jos miettii aineistoa 1881–2020 niin siellä on 1800-luvun lopun deflaatio ja 30-luku mitkä painavat kertoimia. Deflaatiossa on oletettavasti taantuma päällä, mikä painaa. Nopeassa inflaatiossa taas sen arvaamattomuus ja korkojen nousu rassaa osakkeita.

7 tykkäystä

@Pohjolan_Eka kirjoitti loistavasti makrotalouden ongelmista pörssien suunta ketjuun. Lievästi negatiiviselle kannalle alan kääntymään pörssin osalta. Latasin salkun täyteen (150%) tasan tarkalleen sepon 3747pts kohdasta mutta näin jyrkkää nousua en osannut arvoida.

Aivan täysi mutu sanoisi karhumarkkinaralli. Pikku hiljaa alkaa myymään omistuksia ja shorttia sisään.

TA ketjuun kirjoitin tuosta seppo 4307pts tasosta. Siihen minä tähtään niin kuin Dick Fosbury.

E: Nyt salille.

6 tykkäystä

Tätä olen aina ihmetellyt miten JUURI OSAKESIJOITTAJAT jaksavat verrata historiaa näin paljon nykypäivään. Kuinka montaa kertaa olette kuulleet valokuvaajien tai tietokone -harrastajien jauhavat 1990-luvun tekniikasta totisesti piirellen kaavoja, tehden analyysiä ja tehden yli 1h podcasteja vanhasta tekniikasta verrattuna nykypäivään. Joitain toki saattaa olla, mutta sijoitusmaailmassa tätä tuntuu tekevän joka kolmas. Älkää ymmärtäkö väärin, se on hienoa toimintaa. Ihmettelen vain miksi muissa harrastuksissa jne se ei näy välttämättä niin selkeänä ja suunnitelmallisena toimintana. Jossain tietokonepodissa olisi kyse retroilusta tai retropäivästä ja valokuvaajien kohdalla tyyliin joku filmit kunniaan -päivä.

Sen sijaan meidän mestari Verneri saattaa joka päivä 7 krt viikossa peräjälkeen puhua 1880-luvun ajankohtasista asioista ja harvemmin kanssasijoittajat miettii, miksi hän pohtii juuri kaukaista historiaa. Sen tiedän, että monet vertaa historiaa tulevaisuuteen, mutta tehän itse monesti sanotte täällä että HISTORIA EI OLE TAE TULEVAISUUDESTA.

Tämä ei ole räntti, vaan avointa pohdintaa, miksi tässä “lajissa” historiaa peilataan niin väkevästi nykypäivään. Kysyvä ei tieltä eksy.

15 tykkäystä

Koska osakesijoittajat yrittävät ennustaa tulevaa, eikä sitä voi oikein tehdä muun kuin aiempien tapahtumien kautta.

Kameraharrastajat eivät välttämättä kauheasti mieti menneitä malleja, mutta niitä kameroita kehittävät yhtiöt kyllä miettivät. Mitkä ominaisuudet ovat kuluttajalle tärkeitä? Mitä voimme oppia tästä vanhasta mallista, joka floppasi?

Talous on kuin luonnonvoima. Yritämme miettiä, mitä se tekee seuraavaksi. Emme voi sitä oikein mitenkään mallintaa, joten katsomme historiasta erilaisia ajankohtia (esimerkiksi 70-luvun inflaatio) ja yritämme miettiä, miten nykyhetki vertautuu siihen ja mitä silloin tapahtui.

Ihmismieli on myös hyvin samanlainen eikä omien kokemusteni mukaan paljoa muutu. Joskus on hauska lukea keskiaikaisen ihmisen eksistentiaalista vaikerointia ja miettiä, että älä muuta sano.

51 tykkäystä

Tekniikka kehittyy nopeasti, eikä siinä menneisyydellä ole nykyään niin suurta merkitystä. Sen sijaan pörssi on ihmisten keskinäistä kauppaa ja lyhyellä aikavälillä korostuu se, ettei ihminen ole noista ajoista psykologian puolesta kehittynyt juuri mihinkään. Jokainen sukupolvi toisensa jälkeen kokee ensimmäistä kertaa isot kuplat ja pörssiromahdukset, mutta historiaan perehtynyt saattaa osata hieman paremmin varautua tulevaan ja toivon mukaan välttämään osan inhimillisistä virheistä.

17 tykkäystä

Jos ei mennä edes tulevaisuuden näkymiin niin riskejä on vaikka millä mitalla. Osaa vastaan voi varautua. Toisia vastaan lähinnä toivoa. Nopea ja ei kaiken kattava lista.

  • Hakkeroinnit, näitä tapahtuu yksittäisestä käyttäjästä aina kryptopörssien korkkamisen tasolle. Tässä voi menettää kaiken lukemattomilla tavoilla.
  • Huijaukset. Uusi kissakolikko olikin vain rugpull ja menetät kaiken.
  • Tekniset ongelmat. Älysopimuksessa bugi ja kolikot vain katoaa tai ne varastetaan.
  • Säilytät kolikot itse ja unohdat salasanat, hävität fyysisen lompakon tai vastaavaa.
  • Sääntely. Viranomaiset kieltävät tai verottavat kryptot pilalle.
  • Algoritmissa bugi. Terra & Luna suli nolliin koska stable coinissa oli perustavan laatuinen virhe joka mahdollisti hyödyn saamisen destabisoimalla rakennelmaa vaikka homman piti toimia juuri toiseen suuntaan. Jos Bitcoinista löytyisi joku double spend tai vastaavaa mitä tapahtuisi?
  • Sääntelyn puute aiheuttaa kryptovivuttujen toimijoiden kaatumisen domino efektin lailla jos jotain vakavaa tapahtuu lähes missä tahansa päin skeneä. Ja sitten taas tiputaan.
  • Palvelun tarjoajan ongelmat. Jos crypto.com menisi tänään konkurssiin niin empä usko että saisin latin latia sieltä takaisin. En siis ota pelkästään riskiä cryptojen volatiliteetin kautta vaan myös siihen korreloivan yritysriskin.
49 tykkäystä