Pörssien suunta (Osa 2)

Venäjä kyllä heikkenee, mutta niin heikkenee Eurooppakin. Tahtoa kriisin ratkaisulle kyllä on molemmin puolin. ”Turvatakuu” on se termi jota Venäjä on viljellyt. Ratkaisussa on tärkeää, että se sana on mukana, jotta Venäjä kansana voi säilyttää itsetuntonsa. Euroopalle se ei voi tarkoittaa, että Venäjä saisi hyökätä. Turvatakuu täytyy tarkoittaa, ettei Venäjä hyökkää ja ettei Venäjään hyökätä. Miksei näin voisi sopia? Turvatakuut olisivat voitto myös Venäjälle.

Se on jo nähty moneen kertaan, että Venäjä ei sopimuksia kunnioita, mutta tässä on kyse sodan lopettamisesta, ei luottamuksesta.

Sodan pitkittyminen on toki mahdollista. Haluan vain nostaa jalustalle sen vaihtoehdon, että sodan päättyminen ensi keväänä on täysin mahdollista. Venäjän päättäjät ovat jo nyt nähneet, että kaasulla kiristäminen johti Ukrainan saaman aseavun kasvamiseen.

Mitä tulee öljyn hintaan, niin se on kyllä laskenut sodan alun tasolle, mutta ei vielä tasolle, jossa se oli vuosi sitten ennen kuin Venäjä alkoi vähentämään kaasun toimituksia ja aloitti sotaharjoituksensa.

6 tykkäystä

Eiroopan pitäisi siirtyä “sotatalouteen” dillä sodassahan eurooppa on, etulinja Ukrainassa.
Lopettaa se kaasu/öljy ruikutus(tarvittavat määrät löytyy vaikka afrikasta) ja panostaa tosissaan energia siirtymään fossiilisista uusiutuviin.
Esim. Wärtsilällä on akkukapasiteettia johon voi säilöä aurinko/tuulivoimaa ja käyttää sitä “ruuhka-aikoina”, näin tehdään jo Australiassa ja jenkeissäkin.
Noi Wärtsilän akut ei ole vielä kovin pitkäkestoisia mutta tekniikka kehittyy koko ajan.
Lopetetaan se ruikuttaminen ja aletaan tekemään!

4 tykkäystä

Nyt kun kaikki tietää, että tulevana talvena on energiakriisi ja korot nousevat niin pörssi ei sitä vielä hinnoittelisi? Kun kuitenkin täällä melko monet on vahvasti sitä mieltä, että tänä syksynä rytistään kunnolla pohjille. Ajatuksia myös herätti noin viikko sitten kahvihuoneelle postattu kuva/kysely, jossa suurin osa (10-15?) taisi olla sitä mieltä, että ollaan vielä todella, todella kaukana pohjista ja edessä olisi vielä useiden kymmenien, jopa 50-70% lasku edessä. Itse tuumasin tuosta tuloksesta, että moni on salkkunsa vetänyt täällä tyhjäksi kuluvan kesän aikana, joten nyt on pakko olla lisä laskun puolesta oman ajatuksen johdosta. Tuon ilmiön huomaa ostomyynti ketjusta nyt, jos on negari tai posari, niin puskista löytyy pilvin pimein kertojia. Tätä ei ole havaittu näin paljoa ennen. Varmasti heiluntaa tulee syksyn aikana, päiviä jolloin isot tekkifirmat menee -6% ja välillä +6% vauhtia, samoin kävi 2020 syksynä. Osalla etenkin koronavoittajista mörnintä ja lasku jatkunee vielä vuoden pari, mutta näistä kuorituu hyviä sijoituksia, kun liiketoiminta etenee ja vuodet vierii kohti uutta ja tuntematonta. Euribor 12 kk on tehnyt piikkinsä 22/23 aikana käyden likimain ~2%, mutta laskee takaisin lähelle 0% 24/25 aikana.

Sota tulee jatkumaan Euroopassa vuosia, siihen ihminen sopeutuu, Ukraina ei anna periksi ja länsi tukee heitä samalla kun Venäjä ohjaa lisää maalitauluja rintamalle. Pakotteita vähennetään pikkuhiljaa ja pörssinkin on huomattu siirtyneen maltilliseen härkämarkkinaan. Ollaan nyt kesässä/syksyssä 24. Tällöin voidaan taas huomata, että ne isot voittajat kuten Apple ja Microsoft ovat tuottaneet varsin hyvin, kuten tähänkin saakka. Maailma tarvitsee vahvoja johtajia, joten sijoittajien onneksi saamme juhlistaa Herra Trumpin alkavaa presidentti kautta. Trump laittaa Ukrainan avuksi sellaiset katapultit, jotta Venäjä lopettaa sodan Trumpin presidenttikauden aikana. Suomen vasemmistomediat HS ja Yle saavat hyvän syyn kirjoitella hänestä ihmisenä, joka tapatti tuhansia ihmisiä, mainitsematta liiemmin Ukrainaa. Pörssi kiittää, FED laskee korkoja ja olemme uusissa huipuissa vielä 27/28 aikana, vaikka vahvojen johtajien tyyliin kuuluu hieman hämmentää ja uhitella kauppasodalla. Tuossa vaiheessa nämä tämän hetken epätoivon täyttämät osakkeet ovat myös juhlissa mukana, ja voimme vaan ihmetellä miten hyvä ostopaikka nyt on menossa. Myös jokunen hyvä yhtiö on ostettu Helsingin pörssistä pois tuona aikana, vaikkapa Remedy, jossa mukana roikkuminen vaatii joko pitkiä hermoja tai dementiaa muistaa mitä salkussa on. Viime vuonna monet pankit ja media suorastaan repi kadulta ohikulkijoita sijoittajaksi, heillä on lähinnä paskanmaku suussa sijoittamisesta, mutta rantäpårantä raikaa uuden sukupolven uusissa sosiaalisissa medioissa, jotka on hiljalleen siirtyneet Googlen, Microsoftin, Metan tai Applen omistukseen. Tässä kohtaa mojito lasit ja FIREttäminen ja eläkeikä 38 vuotiaana on taas in.

Ettei tulevaisuuden ennustaminen käy liian vaikeaksi, niin matkalle mahtuu varmasti uusia käänteitä. Toivottavasti ei uusia pandemioita tai sotia, vaan mieluummin niitä pehmeitä huuteluita. Tämmönen ennuste siis pörssin suunnasta.

36 tykkäystä

Trump oli vielä edellisellä presidenttikaudellaan irroittamassa Yhdysvaltoja Natosta. Samalla samaisen valtion sekä ulkopoliittinen sotku että sisäinen sekoilu aiheutti sen, että Venäjä näki mahdollisuuden päästä vaikuttamaan Eurooppaan laajemminkin. Ulkopolitiikassa läntiset liittolaiset olivat toissijaisia kumppaneita. Olisiko Trump tukenut Ukrainaa samalla tavalla kuin Bidenin hallinto, jos hän olisi saanut jatkokauden?

Trumpin kaudella sisäpolitiikka (kuten monet esimerkit osoittivat) tulehtui sisäisen kiehunnan partaalle. Idän ja lännen vastakkainasettelu tulehtui Yhdysvaltain Kiina-politiikan seurauksena. Mihin maailma tarvitsee vahvoja johtajia, jotka eivät kunnioita demokratiaa ja ihmisoikeuksia? Nousevia pörssikursseja varten?

Mihin dataan nämä tarkat olettamuksesi pörssien ja korkojen tulevaisuudesta perustuvat, kun sen verran varmalla otteella niistä kirjoitat?

46 tykkäystä
13 tykkäystä

Mikään ei muuta sentimenttiä niin kuin kunnon kurssiralli :sunglasses:

Karhumarkkinat harvoin tuntuvat karhumarkkinoilta jatkuvasti, koska niissä ilmenevät rajut nousurallit tuovat aina väliaikaisen helpotuksen tunteen. Joko se on ohi? Eikö kukaan enää lyö? Päästäänkö taas nauttimaan noususta? Käsi hamuilee takaisin ostonapille mutta sitten taas vedetään matto alta kun markkinoilta putoaa pohja. Näin kun toistetaan tarpeeksi monta kertaa, niin sijoittajat menettävät kokonaan uskonsa että osakemarkkinat voisivat enää ikinä nousta ja alkavat pikkuhiljaa vihaamaan sijoittamista. Vaikka nyt ei siltä tuntuisi, niin saatammekin vieläkin olla keskellä synkintä karhumarkkinaa, kuten aiempia romahduksia tutkimalla voi huomata:

2001:


2008:

2022:

Kenraalithan tunnetusti taistelevat aina viimeistä sotaa ja sijoittajat peilaavat viimeistä romahdusta, joten eiköhän tälläkin kertaa odoteta jonkinlaista koronadipin tapaista tilannetta, mistä toivotaan nopeaa palautumista, että ränta på ränta pääsee jatkumaan. Mielestäni makrotaloudessa on kuitenkin vieläkin muutamia isoja ratkaisemattomia kysymyksiä ja vaikka normaalisti makroon ei kannata kiinnittää liikaa huomiota, niin nykyisessä globaalin talouden käännekohdassa olisi todella ylimielistä uskoa että makro jättää juuri sinun salkkusi rauhaan. Makroennustaminenhan on tunnetusti vaikeaa, mutta onneksi se on nollasummapeliä eli täysin oikeassa ei tarvitse olla, kunhan vain ennustaa keskimääräistä paremmin.

Inflaatio, korkotaso, talouskasvu. Konsensus ei tunnu saavan tätä makron tärkeintä kolmiota mitenkään tasapainoon. Markkinat näyttävät hinnoittelevan nyt että korkotaso jää suhteellisen matalle tasolle ja kevyt taantuma hoitaa inflaation takaisin tutuille 10-luvun tasoille. Tämä muuten tarjoaa isot mahdollisuudet negatiiviselle yllätykselle, mikäli inflaatio jää pysyvästi korkeammalle tasolle tai että mentäisiinkin oikein rumaan ja syvään taantumaan. Erityisesti inflaation vakaa taso on niin suuri ratkaisematon ja osakkeiden arvostustasolle aivan keskeinen kysymys, joten on vaikea huokaista helpotuksesta ennen kuin tiedämme onko se 2%, 4% tai vaikka 6%.

Erityisen vaarallista olisi jos palkankorotukset lähtisivät käsistä, koska Fed ei pysty mitenkään vaikuttamaan siihen. Tavallinen ihminen ei tiedä mikä on ohjauskorko tai kuka on Jerome Powell, vaan hän seuraa lähinnä ruuan ja energian hintaa ja kun näkee niiden nousevan niin pyytää lisää palkkaan. Moni varmasti toivoo että näiden hyödykkeiden hinnat tulisivat alas, mutta valitettavasti ainakin ruuan hinnat tulevat säilymään korkealla vielä pitkään maakaasun hinnan vuoksi (urean tuotanto), Venäjän pakotteiden takia (potaska, typpi, fosfori) sekä globaalin dieselpulan vuoksi. Sähkössä ja energiassa hinnat ovat toki hieman laskeneet, mutta säilynevät pysyvästi viime vuotta korkeammalla tasolla. Lisäksi 2021 talvi oli hyvin mieto ja Kiina on vieläkin ‘lockdownissa’, mitkä tekijät ovat rajoittaneet hinnan nousua, mutta nämä olosuhteet eivät välttämättä enää päde 2022 talvella.

Jokainen ei voi pyörittää salkkuaan kuin hedge fundia, mutta ainakin omaa salkkua ajatellen koen että tämä ajanhetki ei olisi kovin huono ottaa joku kohtuullinen indeksishortti salkun suojaksi siltä varalta että konsensus on väärässä. Voimmeko edes mitenkään luottaa että matalan inflaation ympäristössä kasvaneet sijoittajat osaisivat mitenkään ennustaa inflaation käyttäytymistä? Minä en ainakaan kunnioita markkinoita sen vertaa että uskoisin niiden olevan ekstrapolaatiokonetta fiksumpia.

Keissi-esimerkki:

Kuvittele että voitat Mega-Eurojackpotista noin miljardi euroa ja haluat ostaa oman yhtiön. Mr. Market suosittelee sinulle kahta yhtiötä, jotka ovat hänen mielestään melkein yhtä arvokkaita:

image

Ensimmäinen näistä on OMXH:n kruununjalokivi eQ, joka on synonyymi laadulle. Yhtiöllä on käsittämättömän vahva historia arvonluonnista omistajille, sekä kurssinousun, että osinkotuoton muodossa, eikä makrotalous tai muut sellaiset vähempien yhtiöiden ongelmat tunnu vaikuttavan tuloksentekotahtiin. Firma takoo seuraavat 10 vuotta sijoittajille 40-60 M€ vuodessa ja samalla tutkailee todella mielenkiintoisen ja kasvavan varainhoitosektorin yritysosto- ja fuusiomahdollisuuksia. Tän paremmaksi on vaikea pistää!

image

image

Toinen on Lahtelainen sähkölaite-nakkikiska, joka lupaa tehdä keskinkertaista liiketulosta joskus tulevaisuudessa ja löytävän kasvumatkalla sellaisen kilpailuedun, joka antaa sille kyvyn puristaa kilpailijoita kovempaa kannattavuutta bulkkilaitemarkkinoilla. Mäkin tykkään isoista kasvuprosenteista, mutta ois siellä kyllä saanut olla yksi nolla lisää perässä jos meinaatte että tää on aidosti miljardin firma.

Se niistä tehokkaista markkinoista :cowboy_hat_face:

163 tykkäystä

Tässä ehkä näkee sen kuinka tulevaisuuden potentiaalia arvostetaan markkinoilla korkealle vs. tasaisesti puksuttavan junan ennustettavaa arvonluontia. eQ:lla ollut itsekin töissä ja kyllähän sen huomasi, että kiinteistö- ja PE-puolen kysyntä kasvoi koko ajan. Ja se taas mahdollistanut vakaan kasvun.

9 tykkäystä

Huomenta! Kiinan talousdata jatkoi heinäkuussa heikentymistään, ja odotukset alittuivat paikoin reilusti. Koronasulkuja on jatkettu, ja se on näivettänyt kuluttajakysyntää, joka nyt näkyy vähittäismyynnissä. Teollisuustuotannonkin kasvu hidastui. Kiinan keskuspankki ryhtyi toimiin ja leikkasi yllättäen keskeisiä ohjauskorkojaan 10 korkopisteellä luotonantoa vahvistaakseen (tämä vain ei ole pidemmän aikavälin talouskasvun kannalta se paras ratkaisu). Jos tästä jotakin positiivista pitää hakea, niin tuottajahintojen nousu on “maailman tehtaassa” hiljentynyt kovaa vauhtia, mikä vähentää nousupaineita täkäläisille tuontihinnoille.




37 tykkäystä

Tuo on itsessään hyvä pointti, että sijoittajat (ja ihmiset yleensä) peilaavat lähihistoriaa herkästi tulevaisuuteen odottaen samanlaisen kehityksen jatkuvan.

Koronadipin kaltaisen toipumisen suhteen en ole ainakaan itse nähnyt paljoa toivoa. Indekseissä on lasketeltu kohta vuoden päivät: koronadipissä tässä vaiheessa tehtiin jo uusia huippuja ja euforia oli valloillaan.

Monet sektorit, kuten hypekasvu (esim. ARK ETF), uusiutuvat (Neste oli tässä mukana) yms. tehtiin huiput jo vuoden 2021 alussa josta karhumarkkina on jatkunut jo yli 1,5 vuotta.

Monet osakkeet on lyöty yli 70 % huipuista alas. Moni hyvästä syystäkin, mutta niissä yhtiöissä joissa on rakenteet arvonluontiin kunnossa alkaa olemaan mielenkiintoisia arvostustasoja.

Ei kukaan tiedä, kauanko lasku jatkuu tai mitä tuleva tuo täysin tullessaan mutta on tässä aikamoista höykytystä jo koettu sektorista riippuen 9-18 kuukautta.

71 tykkäystä

Osalla sijoittajista tuntuu olevan valtavan pessimistinen elämänkatsomus ja aina pelätään pahinta.

Koronadipin aikaan huudettiin, että mitäs minä sanoin.
Kun markkina lähti nousemaan, huudettiin, että alas tullaan ihan varmasti.
Kun markkina alkoi jäähtymään, huudettiin taas, että mitäs minä sanoin.
Nyt kun taas noustaan, noh, jokainen osaa jatkaa tätä juonta loputtomiin.

En sano, etteikö pessimismi paikassaan olisi ihan hyvästä, mutta ainainen maailmanlopun povaaminen alkaa pidemmän päälle kuulostaa vähän hohhoijaa-tekstiltä. Rikkinäinenkin kello on pari kertaa päivässä oikeassa ajassa, mutta siihen väliin mahtuu paljon aikoja, jolloin toiset kellot on vähemmän väärässä.

Jään nyt odottamaan miten pitkään tämä nousu (ainakin rapakon takana) jatkuu ja pyrin ottamaan tästä kaiken irti.
Kun nousu taas ennen pitkää loppuu, tullaan täältä(kin) foorumilta löytämään läjäpäin jälkiviisaita.

70 tykkäystä

Mielestäni tässä on kyseessä ihmispsykologia parhaimmillaan kun mietitään pörssissä eläviä narratiiveja. Ihminen on luonteeltaan sellainen että asioihin totutaan, muodostetaan tapoja ja sitä kovemmin ne juurtuvat mitä pidempään asioiden tila säilyy samana. Jos jostakin vastaavanlaisesta on jo olemassa jokin kokemus, sitä peilataan nykyhetkeen ja yritetään navigoida tilanteessa vanhasta opitulla tavalla. Koska erilaiset kulloinkin vallitsevat sijoitusympäristöt säilyvät verrattain pitkään (vuosia, vuosikymmen/vuosikymmeniä) voi olla vaikea aluksi päästää irti vanhasta narratiivista vaikka faktat eivät enää tuekaan saman vanhan tutun ympäristön jatkumista tulevaisuudessa.

Tuo viimeisin inflaatiodata oli hyvä esimerkki tästä. Se antoi pienen toivon siitä, että ehkä se inflaatio lähteekin nyt laskuun ja palataan siihen ihanteelliseen ~2% inflaatiotasolle, FED ei enempää kiristä ja talous kasvaa jotenkin niin että pörssiyhtiöt saavat aikaan jonkinlaista tuloskasvua. Kukaan ei tiedä onko asian laita todellisuudessa näin. Kieltämättä on vaikea nähdä inflaation pysyvän nykyisillä tasoillaan pitkään, pidän todennäköisenä että se laskee ainakin 3-6% tasoille mutta voi hyvin olla että siitä se ei suostu millään tippumaan lähemmäs tuota FED:in 2% tavoitetta ilman positiivisia reaalikorkoja.

13 tykkäystä

Huomasitko, että tässä on kyllä ironia huipussaan, kun virkettä edeltävät ennusteena kurssikäyrät vuosilta 2001 ja 2008 :grinning:

Mutta pakkohan se on osittain historiasta ammentaa, ei siinä mitään. Itse kun nyt pyörin investoivassa teollisuudessa, niin olen kyllä todella huolissani lähivuosista. Inflaatio ja talouden osittainen ylikuumeneminen on vienyt monien teollisuustuotteiden hinnat sellaisille tasoille, että investoinnit loppuvat justiinsa, eivätkä jatku ennen deflatoitumista. Tai sitten pitäisi loppukäyttäjähintoihin lyödä sellaiset korotukset että oksat pois. Sitten vielä kun osa teollisesta kapasiteetista Euroopassa ja ehkä jenkeissäkin vielä valjastetaan sotamoodiin niin avot…

18 tykkäystä

Näihän tosiaan on mutta nykyisellään kokonaiskuvassa varovaisuus voi olla paikallaan. Tänään Kauppalehdessa Kim Lindström kirjoitti: “Heinäkuusta lähtien kurssit ovat olleet nousuvoittoisia toimintaympäristön kurjuudesta huolimatta. On vaikea uskoa nousun pysyvyyteen, kun inflaatio jyllää, korot nousevat ja taantuma uhkaa Eurooppaa.”

5 tykkäystä

Takaisinostot korkealla. Ei mikään pohjan merkki varsinaisesti, yrityksethän rakastavat ostaa huipulta.

15 tykkäystä
7 tykkäystä

Yllä vielä pari graafia liittyen väitteeseeni että matka kohti 2 % inflaatiota USA:saa tulee tavalla tai toisella olemaan kivulias.

Aiempia pohdintoja:

9 tykkäystä

Periferia vs muut.

27 tykkäystä

Hyvää settiä tuttuun tyyliin.

Onkohan markkinat, jotka yksittäisissä yhtiöissä tuntuu hieman lyhytjänteiseltä, valmiit katsomaan inflaation taittumista pitkäänkin, 12-24 kuukautta?

Yleensä suunta ratkaisee.

5 tykkäystä

Eikö ole kiva, että meillä periferiassa pörssikurssit liioittelevat sekä ylös että alas. On paljon helpompaa ostaa halvalla ja myydä kalliilla, kun liike on suurta. Koskee tietysti vain pörssin puotipuksuja, joilla on jatkuva tarve ostaa ja myydä, mutta vain osin niitä/meitä, joiden syy olla pörssissä on omistaa oma pieni siivu eri firmoista.

6 tykkäystä

Oliskohan tämä sitä maariskiä. Ulkomaiset katselevat kieroon kun on tuota maarajaa Venäjän kanssa. Jossain vaiheessa sitten ahneus voittanee kun ero leviää tarpeeksi isoksi.

Ja siis ei välttämättä sitä maariskiä että Venäjä tunkisi rajasta yli, vaan sitä että Venäjä romahtaa pahemmin sisäisesti ja rajalle tulee tunkua pakolaisista joka sitten voi aiheuttaa kaikenlaisia ongelmia meille.

1 tykkäys