Pörssien suunta (Osa 2)

Mikään ei muuta sentimenttiä niin kuin kunnon kurssiralli :sunglasses:

Karhumarkkinat harvoin tuntuvat karhumarkkinoilta jatkuvasti, koska niissä ilmenevät rajut nousurallit tuovat aina väliaikaisen helpotuksen tunteen. Joko se on ohi? Eikö kukaan enää lyö? Päästäänkö taas nauttimaan noususta? Käsi hamuilee takaisin ostonapille mutta sitten taas vedetään matto alta kun markkinoilta putoaa pohja. Näin kun toistetaan tarpeeksi monta kertaa, niin sijoittajat menettävät kokonaan uskonsa että osakemarkkinat voisivat enää ikinä nousta ja alkavat pikkuhiljaa vihaamaan sijoittamista. Vaikka nyt ei siltä tuntuisi, niin saatammekin vieläkin olla keskellä synkintä karhumarkkinaa, kuten aiempia romahduksia tutkimalla voi huomata:

2001:


2008:

2022:

Kenraalithan tunnetusti taistelevat aina viimeistä sotaa ja sijoittajat peilaavat viimeistä romahdusta, joten eiköhän tälläkin kertaa odoteta jonkinlaista koronadipin tapaista tilannetta, mistä toivotaan nopeaa palautumista, että ränta på ränta pääsee jatkumaan. Mielestäni makrotaloudessa on kuitenkin vieläkin muutamia isoja ratkaisemattomia kysymyksiä ja vaikka normaalisti makroon ei kannata kiinnittää liikaa huomiota, niin nykyisessä globaalin talouden käännekohdassa olisi todella ylimielistä uskoa että makro jättää juuri sinun salkkusi rauhaan. Makroennustaminenhan on tunnetusti vaikeaa, mutta onneksi se on nollasummapeliä eli täysin oikeassa ei tarvitse olla, kunhan vain ennustaa keskimääräistä paremmin.

Inflaatio, korkotaso, talouskasvu. Konsensus ei tunnu saavan tätä makron tärkeintä kolmiota mitenkään tasapainoon. Markkinat näyttävät hinnoittelevan nyt että korkotaso jää suhteellisen matalle tasolle ja kevyt taantuma hoitaa inflaation takaisin tutuille 10-luvun tasoille. Tämä muuten tarjoaa isot mahdollisuudet negatiiviselle yllätykselle, mikäli inflaatio jää pysyvästi korkeammalle tasolle tai että mentäisiinkin oikein rumaan ja syvään taantumaan. Erityisesti inflaation vakaa taso on niin suuri ratkaisematon ja osakkeiden arvostustasolle aivan keskeinen kysymys, joten on vaikea huokaista helpotuksesta ennen kuin tiedämme onko se 2%, 4% tai vaikka 6%.

Erityisen vaarallista olisi jos palkankorotukset lähtisivät käsistä, koska Fed ei pysty mitenkään vaikuttamaan siihen. Tavallinen ihminen ei tiedä mikä on ohjauskorko tai kuka on Jerome Powell, vaan hän seuraa lähinnä ruuan ja energian hintaa ja kun näkee niiden nousevan niin pyytää lisää palkkaan. Moni varmasti toivoo että näiden hyödykkeiden hinnat tulisivat alas, mutta valitettavasti ainakin ruuan hinnat tulevat säilymään korkealla vielä pitkään maakaasun hinnan vuoksi (urean tuotanto), Venäjän pakotteiden takia (potaska, typpi, fosfori) sekä globaalin dieselpulan vuoksi. Sähkössä ja energiassa hinnat ovat toki hieman laskeneet, mutta säilynevät pysyvästi viime vuotta korkeammalla tasolla. Lisäksi 2021 talvi oli hyvin mieto ja Kiina on vieläkin ‘lockdownissa’, mitkä tekijät ovat rajoittaneet hinnan nousua, mutta nämä olosuhteet eivät välttämättä enää päde 2022 talvella.

Jokainen ei voi pyörittää salkkuaan kuin hedge fundia, mutta ainakin omaa salkkua ajatellen koen että tämä ajanhetki ei olisi kovin huono ottaa joku kohtuullinen indeksishortti salkun suojaksi siltä varalta että konsensus on väärässä. Voimmeko edes mitenkään luottaa että matalan inflaation ympäristössä kasvaneet sijoittajat osaisivat mitenkään ennustaa inflaation käyttäytymistä? Minä en ainakaan kunnioita markkinoita sen vertaa että uskoisin niiden olevan ekstrapolaatiokonetta fiksumpia.

Keissi-esimerkki:

Kuvittele että voitat Mega-Eurojackpotista noin miljardi euroa ja haluat ostaa oman yhtiön. Mr. Market suosittelee sinulle kahta yhtiötä, jotka ovat hänen mielestään melkein yhtä arvokkaita:

image

Ensimmäinen näistä on OMXH:n kruununjalokivi eQ, joka on synonyymi laadulle. Yhtiöllä on käsittämättömän vahva historia arvonluonnista omistajille, sekä kurssinousun, että osinkotuoton muodossa, eikä makrotalous tai muut sellaiset vähempien yhtiöiden ongelmat tunnu vaikuttavan tuloksentekotahtiin. Firma takoo seuraavat 10 vuotta sijoittajille 40-60 M€ vuodessa ja samalla tutkailee todella mielenkiintoisen ja kasvavan varainhoitosektorin yritysosto- ja fuusiomahdollisuuksia. Tän paremmaksi on vaikea pistää!

image

image

Toinen on Lahtelainen sähkölaite-nakkikiska, joka lupaa tehdä keskinkertaista liiketulosta joskus tulevaisuudessa ja löytävän kasvumatkalla sellaisen kilpailuedun, joka antaa sille kyvyn puristaa kilpailijoita kovempaa kannattavuutta bulkkilaitemarkkinoilla. Mäkin tykkään isoista kasvuprosenteista, mutta ois siellä kyllä saanut olla yksi nolla lisää perässä jos meinaatte että tää on aidosti miljardin firma.

Se niistä tehokkaista markkinoista :cowboy_hat_face:

163 tykkäystä