Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Upea tulos. Urheilijan tehdessä isoissa kisoissa uuden ennätyksensä, ei voi muuta kuin onnitella erinomaisesta suorituksesta. :clinking_glasses:

12 tykkäystä

Lassi Etelätalo sai pronssia omalla ennätyksellä, kova suoritus.
Eli vuoden urheilija on valittu ku keihäsmies mitaleilla :slight_smile:

3 tykkäystä

Harvoin tulee kehuttua erikseen kenenkään postauksia. Se olisi vähän kuin “kiitos vastauksesta”- viesti eli turhaa 0-sisältöistä täytettä ketjuun, vaikka kivalta kuulostaakin. Tykkäys ajaa saman asian ja sinun viesteistä tykätään paljon. :+1:

Enpä ole ajatellut, että jollain muullakin voi olla tämä tyyli. Näiden lisäksi mulle on käynyt joskus niin, että olen julkaissut jotain ja sitten parin minuutin päästä ajatellut, että ei jumal#%ta mitä paskaa ja poistanut viestin toivoen, ettei kukaan ehtinyt edes nähdä sitä. :smiley:

26 tykkäystä

Kyllä Raitanen tai Murto ansaitsisivat palkinnon tällä kertaa ennemmin. Toki jääkiekkoihmisenä mm- ja olympiakullatkin kova suoritus.

1 tykkäys

Itselläni käy ihan samoin. Kun viestiä kirjoittaa, niin välillä on vaan pakko painaa deleteä, jos viesti ei ole julkaisemisen arvoinen.
Voihan sen viestin kirjoittaa myöhemmin vaikka uudestaan, jos keksii paremman tavan muotoilla viestinsä ja/tai perustella sen paremmin. :upside_down_face:

6 tykkäystä

Moi Eka,

tämä vastaus ei sinua varmaan tyydytä, mutta asiasta on keskusteltu aiemminkin:

En ole vieläkään päättänyt tuota mallia rikkoa, vaan pyrkinyt sanallisesti kuvaamaan riskitasoa ja tilannetta. Olen varmaan tehnyt tässä virheen, kun ilmeisesti nelikenttää pidemmälle on vaikea päästä.

Mutta DCF:n tekemisen vaikeuden takana on aika paljon muita asioita. Näistä suurin on se, että Saksan valtio paikkaa käytännössä Uniperin taseen sen vakauspaketin toteutuessa. Noiden tappioiden määrä on kuitenkin epäselvä, rahoituksen koko on epäselvä, ja rahoituksen muoto on epäselvä. Periaate on kuitenkin se, ettei Uniperin kaadu ja pystyy säilyttämään investment grade -luottoluokituksen. Tätä pakettia on käsitelty raporteissa paljon.

Kun tätä pakettia mennään eteenpäin, rahaa liikkuu Uniperin, Fortumin omistusosuus laskee ja tapahtuu paljon muutakin, mitä on aika pirun hankala pistää DCF:ään. Lisäksi kun tase on 200 miljardia ja sen koko riippuu markkinaliikkeistä, niin pääomien liikkeitä on pikkusen hankala arvioida. Ja niin kauan kun Uniperia konsolidoidaan Fortum-konserniin, se heiluttelee myös Fortumin tasetta. Ja se heiluttelee kassavirtoja.

Arvonmäärityksen kannalta noita pirun monimutkaisia kassavirtoja tärkeämpää on Uniperin omistuksen arvo, joka on lähtökohtaisesti nolla, ja sinne annetun rahoituksen (8 miljardia) arvo, joka on heikoimmassa skenaariossa nolla. Tässä nyt käytännössä selvitellään, paljonko Saksa laittaa velkaa tuohon 8 miljardin eteen eli tuleeko takaisinmaksua joskus kaukana tulevaisuudessa. Liikkuvia osia on toki enemmänkin, esimerkiksi Venäjä, jossa ollaan nyt tiukasti jumissa. Fortumin ydinliiketoiminta on sitten erikseen, sen kanssa ei ole vaikeuksia.

Toivottavasti tämä oli riittävä selitys äärimmäisen monimutkaisesta asiasta näin kahvipyötäkeskusteluun. Koko tarinan avaamiseen ei ole riittävästi kahvia tässä talossa, mutta torstaina ollaan jälleen viisaampia.

50 tykkäystä

NVIDIA hieman erikoistapaus koska kurssi oli käytännössä kryptojen hinnoissa narulla kiinni. Nyt kun ETH-kaivuu ilmeisesti pian päättyy ja muutenkin näyttiksiä ei enää mene rekkalasteittain mainaajillen niin kurssista lähti “kryptolisä” pois. Edelleen hyvä firma, mutta arvostus hieman kireänlainen.

1 tykkäys

Itse olen ajatellut kryptoja lähinnä bonuksena NVDIAssa. Välillä niistä tulee ylimääräistä myyntiä välillä ei. Kryptosijoittaminen on itselleni hieman salatieteen omaista touhua. En osaa määrittää vaikkapa bitcoinin intrinsic valueta.
Itselleni se isompi juttu on data center segmentti. Uskon sen kasvun olevan pitkällä aikavälillä suurin arvonluoja.
Eipä gaming segmenttikään ole mikään turha bisnes. Kyllä sekin tulee kasvamaan vielä pitkään omistaja-arvoa luoden. Jensen Huang kommentoi itse joskus, että Star Trekin holodeckiin on vielä matkaa. :slight_smile:
2017 avattu possa, mutta en aio sitä lisätä näillä arvostustasoilla. Se on hyvän kurssinousun myötä keikkunut salkun suurimpana sijoituksena muutenkin.

1 tykkäys

Tai sitten toistaa vaan ne kolme ihanaa sanaa:

pitkäjänteinen kustannustehokas indeksisijoittaminen :wink:

32 tykkäystä

Vastaan kahvihuoneen puolelle, sillä ei liity enää QT-ketjuun.

Itse viestiin vastaus: Ei autoteollisuuden kannata meitä konsultoida. Katse Teslan suuntaan. Sieltä ne ajoprofiilit verkon yli vaikka vuokra-autoonkin ovat tulossa. :grin:

1 tykkäys

Tiedätkö… :sweat_smile:

Mulla oli tuossa postauksessa lause vai mahtaakohan Muskilla olla näitä pohdittuna jo ainakin Teslaan, mutta tein mitä moni muukin täällä on tunnustanut tekevänsä eli poistin koko lauseen.

Luinkin joskus sen Muskin kirjeen skenaarioistaan, jossa mainittiin, että Teslan tarkoitus on olla mukana digitaalisessa liikkumisessa niin yksityisessä kuin joukkoliikenteessä ja auto on vasta ensimmäinen vaihe.

Muskilta kyllä saattaa loppua ikä ja terveys kaikkien skenaarioidensa toteuttamiseen.

@Seinakadun_Keisari kivittää mut seuraavasta lauseesta. :wink:
Mutta tämänkö takia esimerkiksi Teslaa pidetään seuraavana Applena?

Vaiko kaikki käteinen yhtä aikaa putteihin ja calleihin? :slight_smile:

Niin, moni Tesla-bulli perustelee naurettavia kertoimia sillä että Tesla on teknologiayhtiö, ei autofirma.

Tästä voi olla montaa mieltä, en jaksa vääntää asiasta sen enempää

3 tykkäystä

Juu… Ei ollut se tarkoituksenakaan.

Piirtyi vain ensimmäisenä päähän sun kuva hakkaamassa päätä seinään siitä kommentista.

Mielipiteesi on tullut tutuksi. :smiling_face_with_three_hearts:

2 tykkäystä

Tsau! Yhtään en halua ohjailla, mutta olisi kiva kuulla tarkempaa analyysiä makrotilanteesta nimenomaan Saksan osalta. Tällä voi olla erittäin merkittävät vaikutukset koko euroalueelle, sillä Saksa jos joku on tämän alueen veturi. Nyt sieltä kuuluu poikkeuksellisen huonoa uutista ja omat “arjen havainnot” ovat myös hälyttäviä. @Verneri_Pulkkinen @Marianne_Palmu

Hyvää alkanutta viikkoa!

11 tykkäystä

Huomenta! Juttuaiheita saa ja on toivottavaakin esittää. Satuin itse asiassa kirjoittamaan Saksasta inflaationäkökulmasta tänään makrokatsaukseen, sivuten toki myös koko euroalueen tilannetta. Saksassa tuottajahintojen nousu kiihtyi jälleen heinäkuussa ja keskuspankin pääjohtaja Joachim Nagel on aiheestakin huolissaan energiakriisistä ja sen vaikutuksista talouteen ja hintapaineisiin. Taantuma suurimmassa eurotaloudessa on mahdollinen, jopa todennäköinen, loppuvuonna. Mikä omia kulmiani uutisessa kohotti, oli Nagelin näkemys ensi vuoden inflaatioluvuista. Hänen mukaansa luvut voivat hyvinkin alkaa keskimäärin kutosella ensi vuonnakin, eli inflaatio pitkittyisi. Tämänkaltainen ulostulo keskuspankin neuvoston vaikutusvaltaiselta jäseneltä on poikkeuksellinen, sillä keskuspankin omissa ennusteissa inflaation povataan yleisesti hidastuvan selvästi ensi vuonna.


34 tykkäystä

Jeps, aika karua käppyrää. Millä tämä saadaan tasaantumaan, onko korkopolitiikka ekp:n ainut työkalu tällä hetkellä? Ja anteeksi oma yksinkertaisuuteni mutta eihän tällaista tilannetta ole ollut euroaikaan kertaakaan. Se että koron nostot aloitettiin liian myöhään?, ajoi talouden tähän tilanteeseen (+ muut tapahtumat maailmalla)?

2 tykkäystä

2020 pääministeri kertoi, että olemme nettomaksaja, sillä kuulumme unionin vauraimpiin maihin. Vaikea uskoa tuota ylläolevan kuvan perusteella.

Kuva lainattu tästä:

38 tykkäystä

Voisko jo jättää tän Lepikön kritisoinnin, jatkakaa yksityisviestein tai twitterissä.
Asia on jo varmasti kaikille selvinnyt että Lepikkö on mokannut. Kaikki meistä mokaa aina joskus, jotkut näkyvämmin kuin toiset. Mun mielestä asiaa on siis jo jauhettu aika kauan, enkä usko että se kahvihuoneessa muuttuu miksikään, on vain samaa mollausta koko ajan, jota en itse ainakaan jaksaisi enää lukea.

35 tykkäystä

Inflaatio on nyt vahvasti energiavetoista (tarjonta dominoi), joten EKP:n keinot ovat rajatut (ohjauskorolla pystyy välillisesti vaikuttamaan kokonaiskysyntään, toki tätä kautta sitten jonkin verran myös hintoihin). Korkopolitiikalla mennään, ja valtiot tekevät sitten omia toimiaan hintojen nousun kompensoimiseksi kuluttajille. Tämänkaltaista tilannetta eli epätasapainoa ei eurotaloudessa ole ollut tosiaan vielä euroaikana, ja siksi EKP:ssakin ollaan ymmällään.

13 tykkäystä