Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Seuraavassa ipo-buumissa ei muutaku pörssiin vaan! Kannattaa hehkuttaa bisneksen defensiivisyyttä ja asiakasuskollisuutta, noilla voidaan perustella heittämättä sit 20x P/E.

30 tykkäystä

Kahviautomaattiin kun laittaa rahaa sisään, niin sijoitus tuottaa välittömästi hyvää oloa. Mites tähän toiseen sitten? Ainakin vielä kokematta, mutta voin jäädä siitä kuuluisasta kyydistä jos tunkua asemalla.

Onnittelut Vilénille ja Mellakselle nappiin osuneesta ennusteesta. :partying_face: Kun katsoin ennustetta alun perin, minut sängyn alle säikäytti sen positiivisuus. Mutta Titanium toimitti lopulta.

24 tykkäystä

Olisi ihanaa omistaa Sakon osakkeita

2 tykkäystä

Onko tuo typo? Vai millä tavalla kultainen 80-luku oli menetetty vuosikymmen?

1 tykkäys

Tuntuu että kirjaimellisesti kaikissa omistamissani Saksassa toimintaa pitävässä kasvuyhtiöissä (Harvia, Zaptec…) Saksa on ollut se, mikä on sössinyt eniten (pois lukien Kamux). :smiley:. Ei varsinaisesti yllätä.

“Euroopan talouskasvun moottori” todellakin :slightly_smiling_face:

3 tykkäystä

Uskoisin, että Tampereella palvelu- ja kulutuskysyntä hyytyy tällaisten uutisten myötä. Tampereen sähkölaitos nostaa sähkön hintaa syyskuussa noin kaksinkertaiseksi toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa.

1 tykkäys

Foorumin kehitysidea

Mitä mieltä foorumistit ovat yhtiöketjujen nykyisistä nimistä? Mielestäni joillain yhtiöillä ketjujen nimet ovat hieman tylsiä tai vanhentuneita kuten “Leaddesk sijoituskohteena” tai esimerkiksi “Partnera - Uusi listautuja First North -markkinapaikalle”. Mielestäni hyvä ratkaisu olisi kun jokaisen yhtiöketjun otsikko kuvaisi yhtiön liiketoimintaa tai tarkennettuna että yhtiöketjun otsikossa mainittaisiin yhtiön missio eli olemassaolon tarkoitus tai se, mitä hyötyä yhtiöllä tai sen tuottamalla palvelulla on.
Hyvä esimerkki on vaikkapa Harvian yhtiöketjun nimi:
Harvia-foorumi eli Haarumi - kansainvälistä kasvua ja hyvinvoinnin megatrendejä , jossa viitataan Harvian toiminnan tarkoitukseen eli kasvaa kansainvälisesti sauna ja spa-markkinoiden tukeman hyvinvoinnin megatrendin avulla.

Joku voisi ketjujen nimiä päivitellä, jonka avulla sijoittajat saisivat myös lisää kiinnostusta tutkia uusia yhtiöitä lukemalla kiinnostusta herättävällä otsikolla varustettua laadukasta ja asiapitoista yhtiöketjua.

1 tykkäys

Muistaakseni asiasta käytiin täällä tai kehitysideat-ketjussa keskustelua hetki sitten. Itse veikkaan, että tuo on Pandoran lipas, jossa olisi loputon kädenvääntö 3-4 eri näkemyksen välillä.

11 tykkäystä

Mun mielestä yhtiöketjun nimeksi riittäisi yhtiön nimi ilman mitään lisärimpsuja. Ei nuo vie kuin tilaa näytöltä.

19 tykkäystä

Ei ole tarkoitus olla manata maailmanloppua. Aviisien “sähkön hinnan korotus” artikkeleista tulee kuitenkin aivan liian ruusuinen kuva. Tällä hetkellä totuus on lähempänä 200-500%. Monella on vielä soppari voimassa hinnalla 0,03-0,05 € /kwh. Kunhan sopimus umpeutuu, uuden saat 0,15-0,20 € /kwh.

3 tykkäystä

Aika lailla samaa mieltä. Pääasia kuitenkin, että yhtiön nimi lukee ensimmäisenä. Jouduin muokkaamaan jokin aika sitten kun otsikko oli tyyliin: “Neutraalia keskustelua Innofactorista.”

Otsikoista voisi poistaa minimimerkkien vaatimuksen. Mielestäni “-ketju” tai “sijoituskohteena” on ihan turha lisäys yhtiön nimen perään. Jos kukaan ei keksi mitään järkevää lausetta niin pelkkä nimi on parempi kuin täytesanoilla höystetty otsikko.

14 tykkäystä

Kokonaiskorotus ei sitten ole ihan noin kova kun siirtomaksun ja veron ottaa huomioon.

2 tykkäystä

Eikös nyt ole ipo-huuma? :face_with_monocle:

Lyhyt vastaus: ei ole. Nyt on IPO-krapula.

Viime vuonna IPOja oli 29. Tänä vuonna niitä on ollut kuusi, jos en ole ihan väärässä. Kaikilla ei ole ollut edes antia.

Kuusi on selvästi viimeisten viiden vuoden keskiarvoa alempana, mutta vielähän tässä on tietysti vuotta jäljellä. Jos saadaan yksi listautuja lisää, niin ollaan tasoissa 2020 koronakriisivuoden kanssa.

6 tykkäystä

Otetaan otetaan esimerkki tehtaasta , jonka kulutus on noin 150 000 kwh /vuosi. Sähkölaskut ovat olleet vuositasolla 10 000 € siirtomaksuineen. Korotusta tulee nyt siis 150 000 x 0,12 = 18 000. Tämä maltillisella 0,15 €/kwh hinnalla. Tämän lisäksi siirtoyhtiöt ovat kautta linjan lopettaneet suurten 120 A + yleissähkösopimusten myymisen. Nämä sopimukset loppuvat sopivasti tämän vuoden lopussa. Tilalle tulee tehosiirto ja loissähkön laskutus. Sähkölaskuun tulee esimerkkitapauksessa vielä 6000 € lisäys. Päästään siis 10 000€ laskusta 34 000€ laskuun. Loissähkön laskutus on tietysti tässä kohtaa luonnollista koska yhtiöt painivat kannattavuuden kanssa.

1 tykkäys

Viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet Alokkaan uhriutumisviikkoja. :smiling_face_with_tear: :grimacing:
image

64 tykkäystä

Ei taida tuohon 0,15-0,2 hintaan saada enää mistään. Itsellä nousee lokakuussa toistaiseksi voimassa oleva sopimus n. 0,127 → 0,2845. Tarkistin hintoja ja tuota halvemmalla ei juuri pääse. Määraikaiset sopparit sitten olivatkin jo pitkälti yli 0,3. Jotkin sähkönmyyjät olivat myöskin iskeneet vaatimattomia 50-60€ kuukausimaksuja :smiley: Jos on tosiaan nyt voimassa jokin 0,03 sopimus, saattaa olla edessä lähemmäs 1000% korotukset :grimacing:

4 tykkäystä

Yrityspuolella hinnoittelu on vähän toinen, mutta taitaa sielläkin mennä lähemmäs 0,2.

Meillä mielenkiintoinen tilanne, kun käytännössä huoneiston ulkopuolella sähkön hinta olisi pian noin 6-kertainen verraten omaan hintaani, sama sähköyhtiö.

Oma sähkösopimus on 5,89 snt/kWh ja yhtiölle tarjoavat jatkuvaa sähkösopimusta hintaan 35,48 snt/kWh.

2 tykkäystä