Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Terveisin, :service_dog::lion::fox_face::frog::t_rex:

Selkeästi @Pohjolan_Eka signeeraus tuo, eli Inden foorumin vahtikoira, leijona-sijoittaja, vanha kettu, stokka-sijoittaja ja arvo-sijoitus dinosaurus :smiley: Vain majava puuttuu tuosta listasta :slight_smile:

10 tykkäystä

Tuo on edelleenkin pointti jota en ymmärrä tuon nordpoolin toiminnassa. Itse pörssisähkösopimuksen omaavana en ymmärrä kuinka tuo Suomen aluehinta määräytyy. Jos Suomi ostaa halvempaa sähköa letkun täydeltä pohjois-ruotsista ja pohjois-norjasta pitäisi sen laskea suomen aluehintaa - eikö?? No ei vaan sähköä valutetaan sen verran viroon että joudutaan ostamaan hieman kalliimpaa sähköä etelä-ruotsista joka muuttaa suomen aluehinnan samaksi kuin etelä-ruotsissa. Järjen mukaan sen hinnan pitäisi olla jotain tältä väliltä vaan ei. Liian vaikea yhtälö omalle koulutustasolleni.

2 tykkäystä

Tuossa on 45 minuutin kohdilta keskustelua pohjoismaisesta sähkömarkkinasta, saattaa avata lisää.

Samaa mieltä mutta kuvien merkityksestä eri mieltä. Noihan on @Pohjolan_Eka tupakantumppeja. Lion E-Mobility ja Stockka on helppoja. Muut pitää ratkaista itse jotta pääsee taattuihin 100% vuosituottoihin kiinni.

6 tykkäystä

Hmm, tickereillä MUSTI, FOX ja DINO ei ainakaan taida päästä 100% tuottoihin, eli pitääpä miettiä lisää :grin:

2 tykkäystä

Howard Marksin uusin memo käsittelee makrotalouden ennusteluita. Erinomainen, taas kerran.

https://www.oaktreecapital.com/insights/memo/the-illusion-of-knowledge

TLDR; käsittämättömän turhanpäiväistä hommaa.

6 tykkäystä

Hmm… ukrainalaisilla on rintamalla hommat hanskassa, putlerilla narisee heikot jäät jalkojen alla. Olkiluoto3 alkaa pikkuhiljaa hoitamaan tehtäväänsä ja koronakin on hiljenemään päin. Vaikeat on ajat, mutta onhan noita hyviäkin asioita paljon tapahtumassa kaiken sekasorron keskellä.

24 tykkäystä

Juu ei jää jäljelle kuin monia kysymysmerkkejä. EU-alueen talous yms

4 tykkäystä

Kiinan kiinteistösektori on yhä romahtamaisillaan, arvostustasot yhä korkealla ja tulostuotto alhainen verrattuna velkakirjojen “vakaampaan” tuottoon ja sähkön hinnan ja inflaation jääminen korkeaksi pidemmäksi aikaa samaan aikaan kun palkat eivät pysy perässä. Heikkoutta ja vahvuutta puolin ja toisin.

Heikki Keskivälin sanomisia viimeisessä TC:ssä lainaten, toimi niin että hyvässä tilanteessa tuotot ovat hyviä, ja huonossa vain kohtalaisia. (Juu, huono lainaus kun en jaksanut tarkkaan sanasta sanaan tarkistaa.) Huomasin muuten Heikin shorttaavan Applea Sharevillessä, luottoa siis yhteen viimeiseen SP500 kantavaan yhtiöön ei löydy ainakaan lyhyellä tähtäimellä.

12 tykkäystä

Heti kun koittaa viikonlopun kunniaksi ajatella positiivisesti ja nostaa pintaan niitä harvoja hyviäkin juttuja, ammutaan alas niin että höyhenet pöllähtää😅

Joo okei sitten, kusikin on paskaa😁

16 tykkäystä

Anteeksi! Ei ollut tarkoitus positiivisuutta ampua alas. Hyvähän se on toki katsoa asioita joka kantilta. =)

Kusikin on paskaa, mutta paskasta saadaan etaania jolla parannetaan energian omavaraisuutta. =P

4 tykkäystä

Joo se on karhumarkkina ja kriisi ja sita ja taantuma, positiivisuus on naiiviutta ja haihattelua nyt. Myy kaikki ja osta vessapaperia.

3 tykkäystä

23 tykkäystä

Euriborien noustessa tämä on varmasti ollut ajankohtainen kysymys kuluneen kesän jälkeen asuntomarkkinoilla. Viimeisien lähivuosien vitsihän tämä on ollut. Ei ole kyllä hajua millaisilla ehdoilla tätä nykyään enään edes tarjotaan.

Onko asuntolainasi suojattu korkosuojalla?
  • Kyllä
  • EI

0 voters

2 tykkäystä

Aika paljon nousseet hinnat ainakin Osuuspankin uusiin lainoihin. Danskella oli tarjota korkoputkea, mutta en muista mikä haarukka se oli. Jotain 2,x%-3,x%. Nykyisessä lainassa on ASP:n tuomat edut, mutta ennen niitä ei mitään. Lainamäärä on tosin aika maltillinen ja kahden ihmisen tulot.

Lainaa on tosin tullut lyhenneltyä aikanaan vähän etupeltoon ja toki puskurit ovat kunnossa.

3 tykkäystä

Itsellä on kiinteä tasaerälaina eli vaikka korot nousisi 15 %:in, niin kuukaudessa menisi tasan saman verran maksua kuin muulloinkin. Toki laina-aika pitenisi vastaavasti, mutta eipä sillä isossa kuvassa suurta väliä onko se 22 vuotta vai 24 vuotta. Niin sillä tein itse jätin korkosuojelurahan eikun korkosuojan ottamatta :slight_smile:

7 tykkäystä

Oi niitä aikoja. Ja ne palaavat :scream:

Täytyy kyllä sanoa omalla kohdalla, että eipä nuo ajat isosti tuntuneet. Painettiin töitä ja makseltiin lainoja.

2 tykkäystä

Itsellä on 2016 otettu asuntolaina korkosuojalla. 0,4-0,85% viitekoron haarukalla. Taaksepäin katsottaessa ei fiksu ratkaisu, mutta on kyllä paljon tapahtunutkin viime vuosina. Ensi vuoden loppupuolelle vielä suojaa, niin onpahan vähän kompensaatiota nouseviin sähkön hintoihin.

3 tykkäystä

Kannattaa tarkistaa laskut vielä kertaalleen. Itsellä 15% korko tarkoittaisi että pelkät korot olisivat 3750 euroa kuussa kun lyhennys mikä on tietenkin ollut koko ajan tauolla on noin 1100 euron luokkaa. Nopealla matikalla takaisinmaksu aika on ääretön.

7 tykkäystä

Pankeilla on normaalisti tasaerälainoissa laina-aika kuitenkin capatty johonkin, esim. max 25 vuotta. Siihen asti laina-aika joustaa, sen jälkeen maksuerän suuruus. En tietysti voi varmaksi tietää, millainen sopimus sinulla. 15 % korolla ei kuitenkaan puhuta parin vuoden lisäyksestä laina-aikaan, jolloin todennäköisesti myös maksuerän on joustettava.

9 tykkäystä