Pörssien suunta (Osa 2)

Alla oleva sepustus on kuvaileva, ei arvottava. En tiedä voisiko Fed tehdä jotain paremmin.

Näyttää siltä että Fed on ollut menneisyydessä isossa roolissa joitakin kertoja (esim. 1984 ja 1994) siinä että on tullut soft landing.

Mutta toisaalta:

  • soft landing on harvinainen, otanta on pieni
  • makro on loputtoman monimutkaista; mahdotonta jotenkin kliinisen tarkasti erottaa Fedin taitoa, sitä miten ehkä onni on ollut Fedin puolella ja muita tekijöitä (joita makroon liittyy loputtomasti) toisistaan
  • talous muuttuu ajan kuluessa; voi olla että inflaatiopaineet ovat muuttuneet niin paljon vaikeammin ennakoitaviksi että on oikein että Fed on heittänyt pyyhkeen kehään

Teesini on että on turha odottaa että Fed nykysysteemillään mestaroisi jotain soft landingeja. Alla kuvaus miten tähän on tultu.

Fed käytti vuosikymmeniä aikaa, satojen (vai tuhansien?) ekonomistien työpanoksen ja miljardeja rahaa kehittäessään malleja makron ennustamiseen.

2010-luvulle tultaessa Fedissä luottamus ei ollut kovin korkealla siihen että tämä projekti oli ollut kovin hyödyllinen.

Kuitenkin vuonna 2018, kun Fedissä kehitetyt mallit signaloivat talouden ylikuumenemisen uhkaa, Fed oli tältä pohjalta rahapolitiikassa kiristävällä kannalla.

Kiristäminen loppui kuuluisaan Powell pivotiin.

Vuonna 2019 ja vuoden 2020 alkupuolella Fedissä tehtiin analyysia vuoden 2018 kiristyskampanjasta. Johtopäätös oli että mitään akuuttia talouden ylikuumenemisuhkaa ei vuonna 2018 ollut. Eli se että oli lähdetty rahapolitiikan kiristämisellä luomaan soft landing, oli aivan turhaan vaarantanut hyvän työllisyyskehityksen.

Tämä oli viimeinen niitti.

Fed muutti radikaalisti lähestymistapaansa. 2020 omaksuttu uusi lähestymistapa on tämä:

  1. Käytetään kongressin myöntämät suuret resurssit siihen että yritetään saada mahdollisimman kirkas ja tuore kuva siitä missä talous on menossa juuri nyt.
  2. Tehdään em. kuvan pohjalta subjektiivinen arvio siitä millaista rahapolitiikkaa talous kaipaa.

Tällaisia tilanteita ei enää voi olla:

  • subjektiivinen arvio “löysennä”, mutta malli tai ennakoiva indikaattori sanoo “kiristä” ==> kiristetään
  • subjektiivinen arvio “kiristä”, mutta malli tai ennakoiva indikaattori sanoo “löysennä” ==> löysennetään

Fed siis yrittää panostaa siihen että siellä on mahdollisimman kirkas kuva siitä missä mennään nyt. Ennustamista pidetään vaikeana, ja esimerkiksi FOMC kokousten 6 viikon väliaikoina panostetaan siihen että tilannekuva pysyisi ajan tasalla. Tältä pohjalta pyritään parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.

Tämä lähestymistapa on niin kaukana siitä miten soft landingit on aikaisemmin saatu aikaan …

… että en odota että Fed rahapolitiikallaan enää estäisi yhtään taantumaa jatkossa.

10 tykkäystä