Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Olen myös siirtynyt hammashommissa suosiolla yksityiselle. Onhan se tyyriimpää kuin julkisella mutta hoitoon pääsee aika lailla heti. Omaan terveyteen jos johonkin kannattaa sijoittaa.

6 tykkäystä

Amen. Viimeiset 20 vuotta pelkästään yksityisellä. Kävin kerran pakon sanelemana enkä mennyt sen jälkeen enää julkiselle. Kela on jotain pientä korvannut ja on sääli, että tämä hallitus lähti tätäkin huonontamaan. Yksityinen sektori pitäisi nähdä asiakkaiden näkökulmasta, mutta tässä taas ollaan.

Yksityisen käyttäminen on toki kalliimpaa, mutta paras vaihtoehto työssä käyville. Todella ikävää, että hallituksen päätöksellä hammashoitokin kriisiytyi ennestäänkin haastavassa tilanteessa.

6 tykkäystä

Aikuisena (tai siis ainakin yli 25 vuotiaana) sattuneita hammaslääkärikokemuksia, jotka muistan:

Perinteinen yksityishammaslääkäri kauan sitten: Löydetty keltaisilta sivuilta. MiesHL. Vastaanotto yksityisasunnossa, muuten melko siisti, mutta sylkykuppi verinen. Eka kerta sujui sen aikaisen tietämykseni mukaan hyvin. HL vaikutti krapulaiselta. Toiselle käynnille ei avannut ovea vaikka soittelin ovikelloa kauan. Lopetin eikä tullut laskua edellisestä käynnistä. Vaihdoin yksityiselle naisHL:lle. Palvelu OK, hinta sen aikaisiin tuloihin kipurajoilla.

Kunnallinen HL kymmennen vuotta sitten ja palvelusetelillä yksityisellä muutama vuosi edellisestä : Asiallinen, toimenpiteistä ennakolta kertova HL+hammashoitaja. Hyvä palvelu. Muutama paikkaus ja hammaskiven poisto. Kustannus alta 300 €.

Valtakunnallinen HL-ketju alkukesästä: HL+suuhygienisti. Hyvä palvelu. Hinta n. 1000 €. Menin yksityiselle, koska kunnalliselle aikoja olisi saanut vasta syksyyn ja ajattelin pääomatuloja saavana hyvempiosaisena “antaa” kunnalliset ajat niitä enemmän tarvitseville. Itse asiassa hammaslääkäriin oli kiire päästä, koska olin tilannut Nightingalen 3 kertaa testin ja seuraava näytteenotto ajankohta oli tulevana elokuulla. Eka testi oli vihjannut juuri noista hammaskiven aiheuttamasta tulehdusvaarasta.

Yhteenvetona minun kokemukseni kummasta tahansa palvelun tarjoasta on hyvä. Voin mennä kummalle tahansa ilman ennakkoluuloja. Asun isossa kaupungissa.

3 tykkäystä

Hopeanuoli mangoja. :+1:t2: Tuo tokmanni rekka ei vaan jotenki sovi joukkoon. :laughing:

3 tykkäystä

Aikatauluihin vaikeampi lääkärin vaikuttaa, mutta tekemisen kulttuuriin voi vaikuttaa julkisellakin. Ihan viime vuosina olen kotikaupungissa kiinnittänyt huomiota kuinka varsinkin nuoremmat hammaslääkärit kyselevät että eihän satu. Odottavat ja tarvittaessa lisäilevät puudutusainetta (kerran löivät suoraan enemmän kun sanoin että ennemmin yli kuin ali :laughing:). Samoin operointi on todella asiakasystävällistä.

Useasti kuullut hammaslääkärin toteavan “ei saa sattua”. Jatkotoimenpiteiden ajat ovat myös tulleet järkevällä tahdilla. Suutuntuma on, että talossa pyritään oikeasti palvelemaan asiakkaita.

Toki voisi tähän vähän valittaa että on niin korkea kunnallisvero jne. Nyt keväällä myös osui kiirepäivystyksessä yksi vanha tantta joka yrmeänä melkein repi poskilihakset samalla irti… tuli ihan lapsuus mieleen :smiling_face_with_tear:.

Kaupunki on isohko kaiketi.

3 tykkäystä

Laajemmin manga- ja pehmokokoelmaani pääsee tutustumalla Mitä sinulla on salkussa -ketjussa julkaisemaani viestiin. Varsin laajasti siis käsittelen omistuksiani. Nämä ovat
pitäneet myös hyvin arvonsa, vaikka salkku on muuten sulanut.

Inderes-logo pieneni jälleen. En tee siis mitään kuvamuokkauksia. En edes osaa.

8 tykkäystä

Vesivoima on halpaa myyjälle (Ruotsi) ja kallista ostajalle (Suomi), koska vesivoima on säätövoimaa jota on saatava silloin kun muuta tuulituotantoa ei ole.

1 tykkäys

Se on kuulkaa kauramaidon ja muiden milleniaalien suosikkilitkujen hinnat rajussa nousussa tulevana talvena. Ja leivän tottakai myös.

Edit.

3 tykkäystä

Eikös tuossa twiitissä hekumoitu, että ihanteelliset olosuhteet, jos ymmärsin oikein? Mihin näkemyksesi siis kauran raketointiin perustuu, jos et viittaa tämän twiitin ohi Ukrainan viljan epäselvään tilanteeseen?

5 tykkäystä

Nyt ollaan oltu päivänä muutamana hyvin tarkalla että ollaanko tiettyinä tunteina netto-ostajia vai -myyjiä. Puhutaan ihan 100-200MW tasoista ja Loviisan ydinvoimaloiden vuosihuollot rasittaa hieman tuotantoa vielä käsittääkseni kuukauden ajan tai jotain. (Fortumin antamat tiedot etenemisestä ja tuotantotasoista ovat surkeat verrattuna TVO:n olkiluotoon). Jatketaan empiirisiä tutkimuksia josko saavutettaisiin lähiaikoina tuo nettomyyjän asema edes muutamaksi päiväksi ja mitä se tekee tuolle aluehinnalle :thinking::thinking:

2 tykkäystä

Ukraina tuottaa enempi vehnää vaikka kyllä sieltä paljon muutakin tulee. Kuulin tuossa yhdeltä paikalliselta karjatilalliselta kesällä että Fazer oli ainakin keväällä luvannut maksaa “ylihintaa” kaurasta jos sitä peltoon pistää… Jospa @OldFeki on kuullut samoja uutisia :wink:

1 tykkäys

Hyvä fiilis Ukrainan käännettyä hetkessä sodan odotukset. Tänään lisää hyviä uutisia ja huomenna nousu jatkuu pörsseissäkin.

Tästäkin seinämaalauksesta tuli taas ajankohtainen. Suorastaan naulankantaan.

image

32 tykkäystä

Mulla on jäänyt kuva Suomen terveydenhuollosta että lääkäreitä ei ole terveyskeskusessa, sairaaloissa eikä päivystyksissä vaan näihin kaikkiin pisteisiin ajaa yksi ja sama lääkäri joka tekee kellon ympäri kiireessä töitä ja samaan aikaan sairaanhoitajat tekevät vajaamiehistöllä kiireessä työtä mistä ei haluta maksaa mitään ja nämä sairaanhoitajat joutuvat uhkailemaan työnantajaa milloin milläki irtisanomisilla että saisivat asiallista korvausta tehdystä työstä. Miten ihmeessä asiat voi olla noin sekaisin ja eikö lääkäreitä enää kouluteta Suomessa lisää vaan miten ihmeessä se sama 80v vanhus joutuu toiminaan vielä kirurgina ettei nuorempia ihmisiä saada tilalle.

2 tykkäystä

Käsityksesi ovat hieman virheelliset. Ongelmat ovat julkisrahoitteisessa terveydenhuollossa. Terveyskeskuksissa on aina ollut pulaa lääkäreistä. Miksi lääkäri perheineen muuttaisi paikkakunnalle, jossa lapset eivät voi käydä koulua ja keskustasta löytyy vaan R-kioski?
Sairaaloissa kyllä vielä toistaiseksi riittää päivystävää työvoimaa, mutta sekin on muuttumassa kun lääkärit sekä vanhat että nuoret vaihtavat privaattisektorille. Palkat julkispuolella eivät ole kilpailukykyiset ja kaupan päälle saat vielä paskemmat työolot. Se taas että 80v kirurgi ”joutuu” leikkaamaan ei suinkaan mene näin. Tekijöitä erityisesti kirurgian aloilla riittää liiaksikkn, jotta riittävä koulutus voidaan turvata. Kirurgeilla usein vaan on vaikeuksia jäsennöidä elämäänsä työuran jälkeen ja tuo työuran venyttäminen tapahtuu monelle täysin omasta tahdosta.

3 tykkäystä

Keskimäärin suomalaisen hammaslääkärin ja lääkärin osaaminen on hyvällä tasolla. Totta kai jokaiselle ihmiselle sattuu virheitä ja yksilöiden taidoissa ja asenteessa on myös eroja. Ikävät käynnit ovat potilaiden kannalta harmillisia.

Käytettävissä olevat resurssit (esim. aika) ovat eri alueilla ja eri sektoreilla melko vaihtelevat. Lähtökohtaisesti lääkärillä ja hammaslääkärillä tulee olla kliininen autonomia päättää esim. Ajastaan minkä verran tarvitsee johonkin toimenpiteeseen. Terveys ja raha, merkittävä eettinen paradoksi, josta voisi tehdä vielä monta väitöskirjaa.
Valitettavasti kela-korvausten romutus on kestänyt jo pidempään ja lääkäripuoli on siirtynytkin enemmän terveysvakuutusaikaan. Hammasterveysvakuutuksia on heikommin saatavilla. Mistä se johtuu, onko syynä suusairauksien elintapasairauksinen luonne ja maine. Onneksi osa työpaikoista kattaa hammaskuluja sairauskassan kautta.

2 tykkäystä

Tämä netistä löytynyt meemi kuvastaa sivistyneen maailman ajatuksia mainiosti.

image

Korostan, että kuva ei ole tekemäni. Olisin piirtänyt kepillä sörkkijän ihan pikkaisen eri tavalla. Ehkä tähän on haluttu maksimoida sörkkimisen symboliikka. Ajatus on hieno.

33 tykkäystä

Terveysvakuutusta ottaessa harkitsin myös siihen hammashuollon sisällyttämistä. Se olisi tullut aivan törkeän kalliiksi. Minkähän takia ”hammasterveysvakuutus” on niin paljon kalliimpi?

Näin keskituloisena, siinä meni raja minkä olin valmis maksamaan.

Perusterveydenhuollossa vastaanottotoiminnassa hammashoidon
kulut ovat paljon suuremmat kuin yleispuolella. Hoitaja on koko ajan paikalla ja hänen palkka pitää maksaa. Materiaali-ja laitekulut ovat merkittävät.
Pelkästään juokseviin kuluihin voi mennä 40+ prosenttia laskutuksesta yksityisellä, eikä tässä ole vielä hammaslääkärin palkkiota. On vaikeaa mitata vakuutuksen näkökulmasta, mikä on henkilön hammasterveyden lähtötaso. Osalle riittää perustutkimus kahden vuoden välein, osa tarvitsee 10k+ remontin.
Yleispuolella pystytään jossain määrin selkeämmin poissulkemaan vakuutuksesta henkilöllä jo olevat krooniset sairaudet. Sen myötä hammasvakuutuksen hinta nousee. Uskon kutenkin asian positiiviseen kehittymiseen tulevina vuosina. (Esim. Hammaslääkärin todistus hampaiden kunnosta vakuutukselle vakuutuksen alussa ja tiettyjen , esim esteettisten hoitojen poissulku)
E: tapaturmavakuutuksessa saatetaan poissulkea myös aiemmin todella huonokuntoisten hampaiden korvaaminen (yleensä vakuutus pyytää 10v hoitohistorian ja rtg-kuvat)

2 tykkäystä

Hampaiden tapaturmavakuutus on onneksi edullinen. Tuollaisen 10ke hammasremontin uhatessa tarvitsee sitten vain sopivasti kaatua portaissa purukalusto edellä

1 tykkäys

Niin tai käväsee nakkikiskalla avautumassa “vääristä” asioista niin alkaa hampaat äkkiseltään ulkoilemaan :thinking: saapi edukkaan täysremontin…