Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Hieman taustatietoa Oksaharjusta. Hän on syntynyt vuonna 1987. Sattumaako? Suurperheen isä ja talousmedian tituleeraama “guru”. Lyhyesti ja yksinkertaistettuna hän loi omaisuutena käyttämällä isoa vipua eurokriisin aikaan Sammon ja Nordean osakkeilla. Omaisuus ei ole perittyä ja Oksaharju tulee suvusta, joka ei varsinaisesti ole kannustanut osakemarkkinoille. Kaikki hänen kirjoihinsa perehtyneet tietävät, että hän on buffett-tyyppinen arvosijoittaja. Tällä hetkellä hän ilmeisesti toimii asuntosijoittajana ja omistaa edelleen pääasiassa Sammon osakkeita. Vaikuttaa hyvin maanläheiseltä tyypiltä, joka tietää mistä puhuu.

Tutustuin siihen mitä foorumilla on kirjoitettu hänestä. Joku voikin kysyä, että miksi?

Olen itse syntynyt hieman ennen 2000-luvulle siirtymistä. Tulen perheestä, jossa ei ole yhtään osakesijoittajaa ja taloutta ei juuri ole seurattu. Toisin sanoen lähtökohdat olivat melko kehnot siinä suhteessa, että lähipiirissä ei ollut ketään, jolta olisi voinut asiasta kysellä. Kaikki pitää saa**** tehdä itse. No, kiinnostuin osakkeista melko nuorena selatessani internettiä. Elettiin eurokriisin aikaan. Eräs nimi ja blogin kirjoittaja nousi mediassa jatkuvasti esiin: hän oli Jukka Oksaharju. Nuorimies, joka oli räväkkä mielipiteissään ja vain 10 vuotta itseäni vanhempi ja vaikutti hyvin itseni kaltaiselta hahmolta. Hänen bloginsa oli viihdyttävää luettavaa ja niistä sai paljon ideoita. Muut sijoittamista kommentoivat olivat ylittäneet keski-iän (ei tietenkään ole huono asia), olivat käsittämättömän tylsiä tai muuten vaan pintapuolisia. Sijoittaminen ei ollut silloin “trendikästä” ja sitä ei tuputettu lehdissä demonstroiden korkoa korolle -ilmiötä. Nyt se on muuttunut sellaiseksi, puhumattakaan niistä hirveyksistä, joita Tiktokissa tai muualla näkee. Tosin, kärsityt tappiot tulevat asiaa muuttamaan. Olin kaveriporukan ensimmäisiä, joka lähti hommaan mukaan joskus yläasteen lopulla. Muut seurasivat perässä pääosin ETF:ien kautta vuosia myöhemmin ja jotkut ikävä kyllä ihan syklin huipulla. Sijoittamiseen suhtautuminen on muuttunut viime vuosien aikana.

Aloin pohtia asioita ja selvittää, että mistä osakkeista ja sijoittamisesta oli kyse - ja se totisesti vei mukanaan. Tätini huomasi saman ja jostain kumman syystä ostikin minulle Oksaharjun molemmat kirjat: “Hajauta tai Hajoa” sekä “Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen”. Ne kirjat olivat melko teknisiäkin osittain, mutta ehdottomasti suositeltavia. Uudemmat Oksaharjun kirjat ovat selvästi suunnattu kansankapitalismin edistämiseen. Oksaharju johdatti minut Buffettiin, Charlie Mungeriin ja Benjamin Grahamiin. Ps. olen poikkeavasti sitä mieltä, että Mungerilla on ollut suurempi vaikutus Berkshire Hathawayn menestykseen.

Olin hieman pettynyt, että pääosa foorumin postauksista oli hieman kriittisiä Oksaharjua kohtaan ja hänet on jostakin kumman syystä leimattu ikikarhuilijaksi Malisen kanssa. En nyt ihan leimasi häntä sellaiseksi. Otetaan kuitenkin huomioon, että mies loi omaisuutensa eurokriisin aikaan.

No, keskuspankkikokeilu taisi tulla päätökseen.

Eräs hyvä viesti:

Liittynee myös hänen Harvia-kommenteihinsa, jotka herättivät kritiikkiä. Ne olivat kieltämättä pintapuolisia, mutta idea niissä oli kirkas ja hänellä oli aivan relevantti pointti.

Olen itsekin jäänyt kaipaamaan hänen näkemyksiään. Ottaen huomioon kuinka paljon hänkin on kehittynyt tänä aikana. Ehkä ruuhkavuodet osittain selittävät hänen passivoitumistaan. Miehellä tosissaan oli/on monta rautaa tulessa. Toivon, että hän aktivoituisi, varsinkin kun hän valmistelee väitöskirjaa mielenkiintoisesta aiheesta, niin hänellä hyvät edellytykset siihen. Hänellä olisi varmasti paljon syvällisempiäkin ja analyyttisempiä näkemyksiä jaettavana. Nämä eivät ikävä kyllä luonnollisesti sovi suomalaiseen talousmediaan, joka on melko pintapuolista. Media elää klikeillä ja siihen Oksaharjun kaltaisen ammattimiehen ei pitäisi alentua. Ehkä siksi hän on hiljentynytkin. Joka tapauksessa näiden klikkilehtien ja niitä linkkaavien olisi syytä ymmärtää, että niihin ei yksinkertaisesti saa mitään syvällistä näkökulmaa, varsinkin jos kysytään kommenttia johonkin aiheeseen.

Tällä hetkellä Oksaharjun siirtmyminen osakkeista kiinteistöihin näyttää aika nerokkaalta. Mikä olisi mieluisampaa kuin saada kuukausittain rahaa tilille vs. bumtsi bum tyyppinen firma, joka ei tuota kassavirtaa sijoittajalle. Ikävästihän siinä arvostustasoille käy kun vaihtoehtona on velkakirja, joka sitä tuottaa. Tai siirtyminen kirjoittajaksi, joka sekään ei näytä olevan taloudellisesti huono veto.

Olen sitä pohtinut ja ehkä joskus kysynkin häneltä, jos hänet joskus tapaan, että oliko siirtyminen taktista? QE:n vaikutukset pörsseihin ovat ilmeisiä, mutta ne myös katoavat nopeasti, jos sentimentti muuttuu. Kiinteistötkin hyötyvät makrotaloudellisista ilmiöistä, mutta ne ovat paljon stabiilimpia. Ne eivät myöskään katoa yhtä nopeasti.

Tällaista pientä pohdintaa tähän väliin. Kaikkien sijoittajien tarina on erilainen ja alkukipinä on kaikilla ollut varmastikin eri. Itse olisin varmasti saanut kipinän jostakin muualtakin kuin Jukan blogista, mutta ihan hyvin tämä kehittyminen sijoittajana on kuitenkin mennyt. Joka päivä oppii uutta ja toisten mielipiteitä voi käyttää oman ajattelun selkeyttämiseen. Inderesin työ ja foorumi kansankapitalismin promoottorina on mahdottoman hienoa. Olisipa näin hieno foorumi ollut silloin kun itse aloitin. Ulkomailta näitäkin löytyi isompaan tiedonhaluun. Kauppalehden foorumi oli vähän niin ja näin.

33 tykkäystä