Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Vain ja ainoastaan jos vertaa täydelliseen ajoittajaan. Me epätäydelliset joudumme elämään salkun volatiliteetin kanssa, eikä ne kuopat matkalla vaikuta lopputulokseen jos ei myy pohjilla.

15 tykkäystä

Wau, sitä päivää odotellessa että samanlaista järkeä löytyisi myös joskus täällä pohjoisessa ns. kotimaassa.

8 tykkäystä

Eikö tästä luovuttu täällä pohjolassa jo 20vuotta sitten? Pois lukien kiinteistövero, jos sen haluaa varallisuusveroksi laskea. Ja autovero myös.

10 tykkäystä

Suomen suunta on selvä. Exit-veroa sekä suomalaisille että ulkomaisille Suomeen muuttaville työntekijöille, ja jopa ulkomaalaisia työmatkalaisiakin halutaan alkaa verottaa. Muut maat pyrkii houkuttelemaan osaavaa työvoimaa keventämällä verotusta, Suomi ilmeisesti pyrkii kaikin keinoin pitämään heidät poissa.

17 tykkäystä

Nyt toisaalta kairataan keskiluokkaa ahteriin kovilla polttoaineen ja energian hinnoilla. Inflaatio ja korot laukkaavat. Helposti tulee itselläkin mieleen, että pitäisi realisoida sijoituksia kulutukseen.

En tiedä onko muilla näin, mutta muista asioista johtuva stressi leviää itselläni nyt sijoitussalkunkin puolelle.

E: En siis ole realisoimassa ja ytd% n. -10%, mutta tällaisia ajatuksia herää kun muutto on edessä ja lainamäärä kasvaa.

4 tykkäystä

Ei kai ole tyhmiä kysymyksiä, ei edes Alokkaan kysymykset? :thinking:

Lainasin Inderesin ketjusta em. viestejä, en ole kovin tietäväinen sijoittaja eikä maalaisjärkeäkään ole valtavasti siunattu, niin pohdin tätä asiaa.

Tuolla osakkeella ei käydä kauheasti kauppaa ja jos joku alkaa myymään isoja omistuksia, niin sen uskoisi vaikuttava kurssiin ikävän laskevasti myyjän kannalta… kurssi valuu ja valuu, kun myynnit jatkuvat. Sitten analyytikko on surullinen ja muut indeläiset sille vihaisia, kun meni tiputtamaan osakkeen arvoa. :cry: Ellei sitten ostolaidat ole innokkaina tai tapahdu jotain ihmeellistä.

Onko tällaisissa tilanteissa älytöntä sitten käyttää blokkikauppaa? Eli esimerkiksi joku indeläinen ja joku foorumilainen löytävät kompromissihinnan, jolla voivat lyödä kaupan. Indeläinen saa myytyä tosi ison erän kerralla pois, toki selvällä alennuksella sen hetkiseen osakekurssiin nähden ja foorumilainen saisi sen alennuksen osakkeista sekä ison erän kerralla itselleen.

Toki on paljon erilaisia pieniä plussia ja miinuksia sekä ajateltavia yksityiskohtia tällaisessa asiassa, mutta mietin ihan pääpiirteittäin, että käytetäänkö tällaisissa tilanteissa blokkikauppaa?

Blokkikauppa ei ole varmasti kaikille tuttu termi, joten tässä @Verneri_Pulkkinen on avannut käsitettä:

Kiitos ajatuksista jo etukäteen! :slight_smile:

5 tykkäystä

Varallisuusverosta luovuttiin 2006.
En kyllä yhtään ihmettelisi vaikka se tulisi takaisin, hallitus kääntää kaikki kivet että saa lisää rahaa kerättyä, kuten yrittäjien YEL maksun muutos.
Onneksi itse muutin maasta jo 14-vuotta sitten, toki pitää olla mielessä myös nykyisessä asuinmaassa mahdolliset muutokset, ja pelit sen mukaan että voi tarvittaessa vaihtaa maata.

7 tykkäystä

Edes ensilumi ei ole maassa ja nyt jo uutisoidaan tällaista. Tämä tulee heiluttamaan Suomea ja maamme poliittista kenttää alkutalvesta. Iso osa lapsiperheistä elää kädestä suuhun vaikka toinen tai molemmat vanhemmat olisivat töissä. Melkoista mainosta synnytystalkoille.

Etenkin sähkön hinnan naurettavat korotukset olisi koko Euroopan mittakaavassa pitänyt estää millä keinolla hyvänsä. Kotitalouksissa sähkölaskun kasvulle ei ole edes tehtävissä juuri mitään. Satanen tai pari lisäkulua kuukaudessa voi ajaa lapsiperheitä ulosottoon. Maksuaikojen pidentämiset jne. ovat toistaiseksi vain energiayhtiöiden hyvän tahdon varassa. Kela on tukossa hetkessä talvella alkavassa tukihakemusten tulvassa.

Putin on varmasti laskenut sotaretkensä pidentämisen tämän varaan. Muutama kuukausi eteenpäin ja Euroopan mailla on sisäisiä ongelmia niin paljon, että Venäjän energia-ase näyttää vihdoin voimansa. Sähkön osalta ongelmat olisi vielä ratkaistavissa Euroopan tasolla. Suurelle osalle laskujensa kanssa kamppailevista olisi parempi olla hetkittäin ilman sähköä, kuin maksaa itsensä henkihieväriin.

Talvella lisääntyy uutiset myös energiayhtiöiden jättivoitoista, jotka vääntävät veistä haavassa. Siinä riittää taas selittelemistä yhdellä sun toisella.

8 tykkäystä

Lisäksi tässä tulevassa energiakriisissä mietityttää tuon ihmisten sähkölaskujen tukemisen osalta se että eiköhän järkevästi elämisestä tule tavallisille duunariperheille kivasti keppiä.
Jos olet hoitanut talousasiat fiksusti ja säästänyt vuosia pienestä palkasta niin ne säästöt tuhotaan talven sähkölaskuihin, jos olet hoitanut taloutesi kädestä suuhun ja käyttänyt kaikki rahat ”kivoihin juttuihin” niin kyllä kela hoitaa laskut, lopetan säästämisen ja alan pitää huolen ettei tilillä ole jatkossa pesoakaan seuraavan tilipäivän tullessa :partying_face:

35 tykkäystä

Pekka on tehnyt hyvän tviitti-ketjun erityisesti nuoria sijoittajia silmällä pitäen, mutta kyllä tästä varmasti vähän kokeneemmatkin saavat jotain irti.

Pekalla on ihan viihdyttävät ja mielenkiintoiset jutut. :slight_smile:

10 tykkäystä

Lukaisin tuon Pekan twiitit ja mietin että kun suositellaan laitettavan osa salkusta valtion pitkiin korkoihin, niin mikä on se hakusana jolla se alle 25v aloitteleva sijoittaja löytää sieltä Nordnetin syövereistä oikean korkotuotteen? Mielenkiinnosta koitin hakea, ja ei tullut vastaan kuin joku “S-pankki valtiolaina korko A” (+ pari muuta vähintään yhtä epämääräistä)

11 tykkäystä

Juu, mielestäni tuossa oli useita hyviä yleisen tason neuvoja, vaikka ihan kaikesta en itse ole samaa mieltä.

Esim kohta 16: “Nordnet on mielestäni paras välittäjä nuorelle sijoittajalle. Äläkä edes murehdi kaupankäyntikuluista, niitä tulee hyvin vähän kun vain ostat, etkä ikinä myy. Mielestäni yksittäiseen osakkeeseen ei kannata sijoittaa alle 1000 euroa (kulujen takia).”

Nuorilla harvemmin on tuollaisia määriä rahaa ja vaihtoehtona on parikin pankkia, jotka tällä hetkellä mahdollistavat 1% kaupankäyntikululla aloittamisen. Jos voi aloittaa vain 100-200e kuukausittaisella summalla, tuolla sitä voi hajauttaa useampaan yritykseen maksaen yhteensä vain 1-2e kulut, mikäli päättää tehdä osakepoimintaa.

28 tykkäystä

Itse käytän paljon sijoitusopiskelussa indeläisten tekemiä materiaaleja… tosin joskus minäkin unohdan näiden olemassaolon. Vahva suositus ja muistutus näistä muillekin, keräsin tähän alle juttuja, mitä voitte käyttää hyödyksenne teidän opiskeluissanne:

Inderesin etusivulta yläpalkista löytyy “Opi”, josta klikkaamalla löytyy artikkeleita, Q&A-osio ja Sijoituskoulu.

image

Artikkeleista löytyy mm. Ekonomisti fundeeraa, Kinnusen jorinat, Laajat artikkelit, Nuorten palsta, Toimariblogi, Yhtiöjulkaisut ja muuta kivaa.

Q&A:ssa voit laittaa kysymyksiä Inderesille.
Inderes Q&A:ssa voit sisäänkirjautuneena kysyä anonyymisti vapaasti meiltä seurannassamme olevista yhtiöistä, analyyseista ja sijoittamisesta. Pyrimme vastaamaan kysymyksiin mahdollisimman nopeasti, mutta pienellä varauksella: joskus vastausaika saattaa ikävästi venyä esimerkiksi kiireellisten tuloskausien takia. Muotoilethan kysymyksesi mahdollisimman selkeäksi ja ytimekkääksi, niin helpotat meidän työtä ja vastaamme varmasti oikeaan kysymykseen.
Q&A-osiosta voit myös löytää juttuja, mitä on jo aiemmin kysytty. Tuolta olen ainakin itse löytänyt paljon erilaista tietoa, parasta noissa on, että vastaajana on ollut aina selkeästi vastaava ammattilainen.

Sijoituskoulussa on paljon hyvää oppimateriaalia erityisesti tuoreelle sijoittajalle, mutta myös muillekin.


Itse käytän hyvin paljon tuota rinkuloita Sisällysluetteloa.

Onneksi kaikki tuoreet ja uudet materiaalit tulevat Inderesin etusivulle, eli sitä kannattaa seurata säännöllisesti, niin pysyy ajan tasalla.

Inderesin tubekanavallakin on paljon myös erinomaista oppimateriaalia, kuten wanhat Sijoituskouluvideot. :slight_smile:

3 tykkäystä

Se normaalin/köyhemmän ihmisen todellisuus unohtuu jos oma rahapino kasvaa lähempänä kymppitonnia viikossa ja kaveripiiri niittää samaa satoa.

31 tykkäystä

Huoh. En kyllä uskaltaisi suositella tuollaista allokaatiota kenellekään.

Muutenkin tuollainen suosituksen antaminen menee sijoitusneuvonnaksi, jota ei pitäisi koskaan tehdä tuntematta neuvoa saavan henkilön taloudellista tilannetta.

Asuntoluoton maksimointi sijoituksiin on myös arveluttavaa, ja vaatisi h-koht sijoitusneuvontaa. Ei sovi kaikille.

Muuten siinä oli ihan hyviä yleisiä ohjeita.

13 tykkäystä

Olihan siinä sentään heti ensimmäisenä vinkkinä ettei kannata luottaa kenenkään random Pekan neuvoihin :grin:

11 tykkäystä

Tuli tässä Aswath Damodaranin “Narrative and Numbers” -kirjan toisella lukukierroksella aika hyvä pätkä vastaan:
kuva

Meillä on täällä Inderesin foorumilla hieno, auliisti dataa ja tietoa jakava yhteisö, tähän päälle analyytikot ennusteineen ja puheineen, joihin kaikki pääsemme käsiksi. Muodostamme itsessään pienen kivan sopulilauman, jolla on aika selviä suosikkeja, joista on selvä konsensus hyvänä sijoituskohteena.

Meitä alkaa olla jo sen verran, että saamme kollektiivina aikaan liikettä etenkin pörssin pienemmän pään yhtiöissä. Kun tuhannet yksityissijoittajat pitävät kourallista samoja yhtiöitä väistämättöminä voittajina on ylilyöntien mahdollisuus ilmeinen. Sentimentin jäähtyessä ja näiden “superyhtiöiden” itsekin kompuroidessa kuka mistäkin syystä, sopulilauma kääntyy toiseen suuntaan, eilisen suosikesta on kiire päästä eroon. Lähes hävettää, että lähti lauman mukaan! Pian näitä myydään inhoten, analyytikoita ja foorumilaisia lähes vihaten, kusetus markkinat ja kriisit saatana…

Pilkkahan osuu omaan nilkkaan, onhan salkkuni lähes karikatyyri perus Inderesin yhteisöläisen salkusta Harvioine ja Kuutteineen. Silti omaa salkkua ja keskihintoja katsellessa pitää olla ihan tyytyväinen, luulen, että näiltä tasoilta on pitkässä juoksussa ihan mahdollista saada se tuottona mitä arvoa yhtiöt itsessään luovat. Nykyisiltä tasoilta tankkaillessa tulevaisuudessa on ehkäpä mahdollista saada se spekulatiivisin osa tuotoista, eli arvostuskertoimien nousu jonain kauniina päivänä kaupan päälle.

Yhteisö luo siis mahdollisuuksia, mutta myös vaaroja astua psykologisiin ansoihin. Pitäkää kiinni tuottovaatimuksistanne, turvamarginaaleista, vältelkää virheitä ja lauman painetta. Hyvä siitä tulee. Täällä tullaan jatkossakin löytämään lupaavia yhtiöitä varhaisessa vaiheessa. Joku osaa jatkossakin tökkiä kylkeen kun meno on liian eufoorista. Vaalitaan tätä!

P.S. mikään ei ole parempaa aikaa paneutua sijoitusasioihin kuin pitkät, vapaat viikonlopun aamut parin kahvikupin ääressä. Pörssit on kiinni ja voi keskittyä olennaiseen.

36 tykkäystä

Oli… eli sanoo ensin että älä ota keneltäkään netissä sijoitusneuvoja ja sitten jakaa niitä. Alkaa olemaan vähän kulunut virsi viimevuosilta .

3 tykkäystä

Hyvä pointti, mietin viestisi jälkeen, että miten tällainen vajaa nelikymppinenkään löytää sellaisen juuri oikean tuotteen. :thinking:

Sullakin oli hyvä viesti kokonaisuudessaan. Monella 25-vuotiaalla ei ole välttämättä sitä 200 euroakaan laittaa sijoittamiseen, syystä taikka toisesta.

Olet oikeassa.

Kiitos teille, kun annoitte kommenttinne. Onneksi kommentoisitte jakamani tviittiketjun kohtia todella hyviä pointteja itselleni ja varsinkin vieläkin tuoreemmille sijoittajille. Juuri tällaisissakin tilanteissa tämä Foorumi osoittaa vahvuutensa. :muscle:

10 tykkäystä

’Vajaa nelikymppinen’

26 tykkäystä